mbz 12.12.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Tort sałatkowy układać warstwami, tak jak jest podane: słoik selera,1 p. kukurydzy,20 dkg sera żółtego startego na dużych dziurkach, 5 jajek pokrojonych, 2 jabłka, 15 dkg szynki, 1 p. anansa, 1 por (białe cz.) sos majonez + śmietana (po połowie)+1/2 sosu sałatkowego wymieszać i polać górę sałatki. Sałtkę układać w przeźroczystej misce i nie mieszać. Niestety nie mam tutaj gramatur bo tak jakoś zawsze robię to na "oko" KaeR Ja znam troche inna wersje tego tortu Ukladac warstwami: 1. sloiczek selera 2. puszka kukurydzy 3. sloiczek marchewki konserwowej 4. puszka czerwonej fasolki 5. pokrojone w kostke ogorki kiszone 6. pokrojone w kostke jajka 7. por 8. majonez Babuni 9. starty zolty ser Na noc do lodowki pod folia, nie dodawac zadnych przypraw (soli, pieprzu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara 13.12.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 KaeR Czy dostałaś przepis na śledzie pod pierzynką? jesli nie to mogę podać (ja znam ten przepis pod nazwą "szuba") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 14.12.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 a czy ktos ma pewny przepis na bialy nugat? Wczoraj wieczorem zrobilam wg przepisu z ksiazki kucharskiej i niestety nie daje sie kroic - jest za miekki, taki go jedzenia lyzeczka, a to przeciez nie o to chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 17.12.2003 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A ja poproszę o przepis na jakieś bajeczne ciasto... bo już mi się stare znudziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 17.12.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Jesli ciasto ma byc bajeczne ,to tylko czekoladowo-orzechowe. Zaznaczam ,ze w smaku nie ma nic wspolnego z popularnym "murzynkiem". 60g maki 120g masla 60g gorzkiej czekolady 2zoltka 2 bialka 220g cukru 10dkg mielonych orzechow 1 plaska lyzeczka do kawy proszku do pieczenia Czekolade i maslo rozpuscic w rondelku,na malym ogniu.Nie dopuscic do zagotowania.Ja tylko podgrzewam,wylaczam gaz i przykrywam pokrywka,czekolada sama sie rozpusci w goracym masle. Zoltka ukrecic z cukrem,dodac make ,proszek i orzechy-zmixowac,nastepnie wlac czekolade z maslem-zmixowac. Ubic piane z bialek,dodac do masy. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ca 40min w 180stopC Podalam proporcje na malutka tortownice. Orzechy kupuje mielone,albo miele w malakserze. Polej rozpuszczona czekolada i mozesz ozdobic bita smietana. Polewe czekoladowa robie z czekolady i masla.Sama czekolada jest za gesta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 21.12.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 KaeR Czy dostałaś przepis na śledzie pod pierzynką? jesli nie to mogę podać (ja znam ten przepis pod nazwą "szuba") Dostałam , ale podaj proszę Twój przepis , może się różnią? przepraszam że tak późno odpowiadam , ale długo tu nie zaglądałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 21.12.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Jeśli mogę zaproponować przepis na naszą domową ulubioną sałatkę: Składniki: 6 jaj gotowanych na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy majonez (może być jeszcze cebula jak ktoś lubi) 1. Białka z jajek posiekać b. drobno i ułożyć na dno miski. 2. na to kukurydza 3. na to tuńczyk 4. na to majonez 5. na to starte na tarce jarzynowej (te mniejsze oczka - na których ścieramy ser żółty na kanapki dla dzieciaczków ) żółtka. A wielbiciele cebuli niech ją sobie wrzucą np. pod tuńczyka. Nie jest może to zbyt wyrafinowany przepis... ale jak smakuje........ miodzio..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 25.01.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Chcialam sie pochwalic, ze zrobilam i papryke i leczo i grzybki i gruszki. Niestety jak sie okazalo, zrobilam za malo. Gruszek wcale juz nie ma, papryka zostala jedna a ostatnie leczo pojdzie na dzisiejszy obiadek. W tym roku zrobie duzo duzo wiecej przetworow i moze jeszcze na dziki bez sie zalapie Baaaardzo Wam wszystkim dziekuje za pyszne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 25.01.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 a probowalyscie moze robic przetwory zima? marmolada pomaranczowa? konfitura z czarnej porzeczki z mrozonki? Oczywiscie nie jakies przemyslowe ilosci, ale to bardzo odswieza atmosfere zimy i rozjasnia niedzielne sniadanka. mmmmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 25.01.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Własnie szukam w internecie jakiegoś przepisu na przyrządzenie mięsa z królika. Te dostępne mi przepisy są, jakieś takie nijakie.Może ktoś ma jakiś wypróbowny sposób na przyrządzenie mięsa z królika, to proszę się podzielić.pozdrawiam Edzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 25.01.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 a probowalyscie moze robic przetwory zima? marmolada pomaranczowa? To ja poprosze przepis, wciagnelam sie w te przetwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 25.01.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 marmolada pomaranczowa - proponuje taki oto przepis: wyszorowac porzadnie 6 duzych pomaranczy z gruba skorka 3 pomarancze obrac ze skorki, pokrajac w duza kostke i zasypac 1 kg cukru. 3 cale pomarancze zalac wrzatkiem i obgotowac, dwukrotnie zmieniajac wode, ostudzic, a nastepnie pokrajac je w cienkie polplasterki, uwazajac, by zachowac sok. usmazyc marmolade z zasypanych cukrem pomaranczowych kostek i plasterkow ze skorka. goraca ladowac do sloikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 28.01.2004 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 A ja na pomarańcze mam alergię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janon 24.02.2004 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 A ja jutro ugotuje bigos taki prawdziwy po staropolsku, ale najlepszy bedzie za trzy dni, jak doczeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 24.02.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 tradycyjne danie popielcowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 24.02.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 a probowalyscie moze robic przetwory zima?Tak, dżem z bananów Muszą być bardzo słodkie, wręcz przejrzałe. Gotuje się z cukrem, jak każde konfitury. Miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 24.02.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 a ja z dojrzalych bananow to robie mase do tortu orzechowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Witajcie, od jakiegoś czasu śledzę wątek z przepisami i przyznam , że większość już wypróbowałam ( z wyjątkiem przetworów). Bardzo smaczne jedzonko !!! Jeżeli można poruszyłabym problem szybkiego obiadu. Co takiego gotujecie na "szybko". Pomijam fakt , że czasem brakuje mi koncepcji jeżeli chodzi o zrobienie na obiad czegoś innego. Chodzi mi bardziej o sytuację , kiedy to szef przytrzyma dłużej w pracy i obiad należy zrobić w bardzo krótkim czasie, ażeby zgłodniali domownicy nie "pożarli" bezsensownie całej zawartości lodówki. Mam kilka takich potraw, jednak jestem ciekawa nowych. Być może ktoś z Was również był w takiej sytuacji??? Czekając na nowości podam przepis na swoją potrawkę, która niejednokrotnie "uratowała" mi życie Jak dla potrzeb mojej rodzinki: 20dkg. parówek puszka zielonego groszku cebula koncentrat pomidorowy kluski - świderki olej, troszke mąki sól, pieprz, czerwona papryka do smaku. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, do tego dodajemy pokrojone w plasterki parówki, chwilę podsmażamy, nastepnie dodajemy groszek uwaga- razem z zalewą. Dusimy około 10 min. Do tego koncentrat pomidorowy, jeżeli ktoś lubi gęstrze sosy polecam do koncentratu dodać troszkę mąki dla zagęszczenia, sól, pieprz do smaku. Podawać z ugotowanymi świderkami. Szybkie i syte, szczególnie polecam dla mężczyzn. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 25.02.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Ja robę duszone warzywa w składzie dowolnym. Żeby było szybciej-mogą być mrożonki. Nie ma znaczenia, jaka nazwa wymieniona jest na torbie, może być nawet jakaś tam zupa, bo przecież są tam też jakieś warzywa. Wszystko wrzucam na patelnię z olejem, podduszam, zagęszczam i zjadamy. Można dodać podgotowany ryż, a nawet surowy, tylko trzeba trochę dłużej dusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 25.02.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 do takiego traktowania najlepsza jest "salatka VIPa" Horteksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.