Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodawałam pierś z kurczaka

Warzywa z patelni wg. mnie wiele zyskują jak wsypie się je do wcześniej usmażonego na oleju kurczaka lub indyka
Z konieczności, dla mięsożernych można wrzucić nawet kawałki kiełbasy, czy szynki. Ja jestem grupa "A", więc z odchyłem kluskowo-plackowo-warzywnym. Mięso raczej z konieczności niż z wyboru :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na takie szybkie danie to ostatnio zrbiłam Nasi Goreng, ambitnie przygotowałam się do tego tak ok południa bo mi wyszło że to się będzie długo szykować, ale nic bardziej mylnego, dłużej chodziłam za składnikami (zima), całe danie łącznie z gotowaniem zajmuje tak ok 50 - 60 min. Choć dla głodnych to i tak za długo. Pozdrawiwam po dłuuuuugiej nieobecności :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja rodzina lubi pstrąga pieczonego w folii .

 

Świeże pstrągi ( 30 dag. najsmaczniejsze)

skropić cytryną, posolić

odłożyc do lodówki na 30 min. (z braku czasu-niekoniecznie)

 

Następnie do środka ryby wkładam kawałek masła

i miętę...listek świeżej lub trochę suszonej

 

Zawijamy w folię...( matową stroną na zewnątrz - ważne!!! )

piekę w piekarniku, ( może być też elektryczny grill)

 

...Upieczonego pstrąga podaję na talerz w folii.

Do tego dobrą sałatkę i mam smaczne , zdrowe, lekkie danie.

 

Mnie smakuje! Pozdrawiam ! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moj sposob na pstraga w folii jest inny cokolwiek:

ryby nalezy wyczyscic, wyjac rowniez kregoslup i osci (latwo idzie!)

posypac delikatnie vegeta od srodka i z zewnatrz, poczekac

do srodka dac troche "wloszczyzny w slupki" z mrozonki albo swiezej i lyzeczke masla

folie potrzec ciut kostka masla

ulozyc rybe na folii, oblozyc czterema cieniutkimi plasterkami cytryny w skorce

zawinac folie i do piekarnika

podawac w folii, jak to robi Chmurka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie ma sprawy :)

A probowalas moze rybe pod beszamelem? najlepszy w tej roli karp.

Do wysmarowanego i posypanego bulka naczynia zaroodpornego wkladasz filety z jakiejs ryby, na to mozna dac sparzony szpinak w lisciach (opcja) i polewasz beszamelem, posypujesz serem i zapiekasz. ok.40 minut w 169-180 st., jesli gruba warstwa. A jesli w niskiej foremce (od tarty np.), to nawet tylko 20 minut.

Mozna zrobic wariacje na temat takiej ryby, czyli gdy masz na przyklad niespodziewanie wiecej osob do stolu, dajesz na dno formy ugotowany na twardo makaron i dopiero potem cala reszte.

Bardzo dobre, smakowite danie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma, to będzie na obiad we czwartek. Do tej pory ryba była w mojej kuchni od święta, chcę to zmienić i nauczyć rodzinkę jeść coś innego niż tylko mięsko. Ryba dla nich to konieczne zło ( ości) więc staram sie wybierać te , które mają bardzo mało ości (muszę sama je wyjmować przed smażeniem). :evil:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ANANASOWIEC

 

8 JAJ

2 SZKL. CUKRU

˝ SZKL MĄKI PSZENNEJ

˝ SZKL. MAKI ZIEMNIACZANEJ

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

20 DKG WIÓREK KOKOSOWYCH

1 PUSZKA ANANASÓW

1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY+ 1 ŁYŻKA CUKRU

1 KOSTKA MASŁA

 

BISZKOPT

 

4 CAŁE JAJA UBIĆ Z 1 SZKL. CUKRU. PO UBICIU DODAĆ MĄKĘ ( PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ) PROSZEK I OCET. UPIEC.

 

BEZA KOKOSOWA

 

4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC.

 

(ŻÓŁTKA BĘDĄ POTRZEBNE DO MASY!!)

 

MASA

 

ODCEDZIĆ ANANASA I DROBNO POSIEKAĆ. NA SOKU UGOTOWAĆ BUDYŃ Z 1 ŁYŻKĄ CUKRU. KOSTKĘ MASŁA UTRZEĆ Z ˝ SZKL. CUKRU ORAZ ŻÓŁTKAMI, STOPNIOWO DODAWAĆ WYSTUDZONY BUDYŃ, NA KONIEC DODAĆ ODSĄCZONY, POSIEKANY ANANAS. PRZEŁOŻYĆ CIASTO.

BISZKOPT – MASA- BEZA KOKOSOWA

 

Ja do soku z ananasa dodaje troszeczkę wody, masę ucieram wałkiem, a jeżeli biszkopt wyrośnie nierówny lub bardzo wysoki to go ścinam, przy kupnie budyniu należy zwrócić uwagę na opakowanie aby był na 0,5 l mleka. Przepis na orzechowca przyślę w najbliższych dniach bo mam go jeszcze w zeszycie. Nie zrażaj się dużą ilością składników ,to naprawdę szybkie ciasto, ja zazwyczaj piekę około 11 sztuk ciast na święta i wyrabiam się jednego dnia, czasami „wykończeniówkę” robię później.

Pozdrawiam. Anna.

 

 

 

Sorki, że wielkimi literkami przepis ale tak miałam zapisany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...