ma 13.03.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 super! bardzo to smakowicie wyglada. Zrobie chyba za tydzien na urodziny mojego meza dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 17.03.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Zgodnie z obietnicą przesyłam kolejny przepis. Dodam, że jest to ulubione ciasto mego męża. Jeżeli interesują Was jeszcze jakieś przepisy to piszcie, mam w swojej kolekcji: keksy, roladę, szarlotkę, sezamowca, babkę gotowaną...Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.ORZECHOWIEC˝ kg mąki pszennej20 dag cukru pudru20 dag margaryny2 jaja2 łyżki miodu płynnego2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka Zagnieść ciasto (jeżeli będzie rzadkie to podsypać trochę mąki). Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, natomiast 3 placek podpiec i pod koniec pieczenia nałożyć masę orzechową i razem upiec. Uwaga, placki pieką się bardzo szybko (około 10-15 minut) powinny mieć kolor ciemnego złota. Po wystygnięciu placki twardnieją dlatego dobrze jest to ciasto upiec nawet 2 lub 3 dni przed spodziewaną konsumpcją. Masa orzechowa3 łyżki miodu płynnego10 dag margaryny10 dag cukru25 dag orzechów włoskichMiód, margarynę i cukier zagotować i na gorącą masę wsypać orzechy, wymieszać. Aby lepiej było kroić ciasto ja orzechy przekrajam na mniejsze części. Masa do przełożenia˝ szklanki cukru wsypać do 1 szklanki mleka gotującego. W małej ilości mleka rozpuścić ˝ łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej i ugotować budyń. Do gorącej masy dodać ˝ margaryny. Najlepiej wymieszać mikserem bo inaczej się „zważy”. Masa ma być „ciągnąca się” także proszę się nie zrażać. Przełożyć placki:I placekDżem najlepiej nisko słodzonyII placekMasaIII placek orzechowy Ma, napisz czy coś upiekłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.03.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ma, napisz czy coś upiekłaś. Poniewaz przewidywana sobotnia impreza jest sporego kalibru, organizuje sie tak, by jak najwiecej zrobic wczesniej, a nie na ostatnia chwile. Twoj orzechowiec bedzie wiec genialny. Jeszcze nie upieklam ananasowca, na ktory mam duza ochote, ale wlasnie skonczylam piec 120 babeczek i naladowalam je czekolada i bakaliami albo kaimakiem i prazonymi migdalami Postaram sie jutro wykonac orzechowiec, ale wyraznie musze zaczac od zakupow, wiec nie wiem, jak to mi wyjdzie - czas mam mocno policzony. W kazdym razie bardzo dziekuje za przepisy! "Brzmia" swietnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 19.03.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 .BEZA KOKOSOWA 4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC. co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 19.03.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 .BEZA KOKOSOWA 4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC. co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu). wydaje mi sie, ze powinnas dac wiecej cukru (sprawdz inne przepisy), ewentualnie na koniec bicia dodac jeszcze cukru-pudru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anam 19.03.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Zawsze robiłam w/g tego przepisu, aczkolwiek beza jest rzeczywiście krucha szczególnie zaraz po upieczeniu, może należałoby dodać oprócz większej ilości cukru również więcej białek lub proporcjonalnie mniej wiórek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 02.04.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Niedługo Święta!!!Przeczytałam posty z ubiegłego roku.Jest parę fajnych przepisów.Proszę o więcej sałatek i ciast -w tym roku muszę przygotować przyjęcie komunijne.Właśnie myślę co wtedy podać na obiad?To musi być coś co będzie łatwo odgrzać .Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Dawno tu nie zaglądałam ponieważ ... zajadałam się rybami !! Wszystkie przepisy wypróbowałam, jedzonko było pyszne! Jeszcze raz b. dziekuję! z niecierpliwością czekam na nowe przepisy nie tylko rybne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 02.04.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Witam kulinarnych forumowiczów Lubię pichcić w kuchni i postaram się w wolnym czasie przedstawić wam kilka pomysłów. Nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów więc czasem może się coś powtórzyć ale postaram się zrobić to w wolnej chwili. Na razie proponuję coś taniego ale smacznego. "RUSKIE NALEŚNIKI" - są to naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów, do tego podsmażana cebulka. Brzmi dziwnie ale smakuje niesamowicie. W moim mieście sprzedają to w barze naleśnikowym i mają duże powodzenie. Naprawdę polecam. Proste i tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 06.04.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 A wracając do świąt - potrzebuję jakiś niezbyt skomplikowny przepis na pierś indyczą na obiad. Poszperajcie w swoich przepisach i podpowiedzcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 06.04.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 ja robie rolade - zawsze dobra, wilgotna i smakuje:1. piers z indyka (1200g) nalezy rozciac "dookola" czyli tak, by uzyskac prostokatny plat miesa o grubosci ok 1,5-2 cm. 2. natrzec vegeta.3. przygotowac nadzienie z 150g mielonej wieprzowiny lub cieleciny, 1 jajka, 1/4 szkl. mleka, 1/4 kajzerki, 1p. natki pietruszki albo koperku, 1 zabka czosnku, pieprzu i soli do smaku i ewentualnie 2-3 lyzek rodzynek. 4. Posmarowac plat miesa nadzieniem, zwinac, 5. zasznurowac, posmarowac miekkim maslem po wierzchu, zawinac szczelnie w papier do wypiekow6. Piec w naczyniu zaroodpornym z przykrywa 1 godzine 10 minut w temp. 180 st.7. Rozpakowywac/otwierac dopiero po wystudzeniu. Najlepiej razem z naczyniem zastudzic w lodowce i kroic w dosc cienkie plastry na zimno. 8. Podawac te rolade mozna i na zimno, i na goraco - zawsze jednakowo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 07.04.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 dzięki ma, robiłam rolady ale z warzywami, teraz wypróbuję z mięsem. Jakiś sos do tego? Ja będę podawać na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 07.04.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 najchetniej borowki lub zurawina na goraco. Innym wyjsciem jest sos od pieczenia z dodatkiem maki ziemniaczanej.pozdrawiam!ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 09.04.2004 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witam witam kulinarną brać!!! Widze że wątek ożywa kole świąt U mnie narazie upieczony bankuhen (pseudo sękacz w prodziżu) Dzisiaj sernik pomarańczowy z kruchą plecionką i najnowsze Rafaello Toli, które jest booskiiee no i kurczaki i udźce z indyka rolowane i inne cudaki... ach jak fajnie poszaleć w kuchni i jak milusio jak jest to wszystko komu zjeść Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 09.04.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 o matko Emems jadę do Ciebie na święta, ale narobiłaś mi smaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 09.04.2004 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Kasiorek niema sprawy.. przyjeżdżaj.. w kupie weselej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 14.04.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Madzia, tak wszyscy chwalicie to Rafaello Toli - wrzuć przepis proszę mam nadzieję że Tola tantiem od praw autorskich nie będzie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 16.04.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Witajcie miłośnicy kuchni! Zachęcam do udostepniania przepisów wypróbowanych przez Was, ja dorzucam te wymyslone i pozbierane przezemnie na mojej stronce http://republika.pl/ninag/ i dziekuję za udostępnione przez Was. Kiełbaski też kiedys robiłam - domowe sa przepyszne!!!!! Tylko skąd wziąc czas??? Czy ktoś wie jak wybudować przy domu grilo-wędzarnie? czy ktoś z was ma coś takiego? ja główkuję nad tym od dłuższego czasu pozdro dla wszystkich ENGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 08.05.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Proszę o propozycje menu na przyjęcie kominijne Sprawa pilna-bardzo na was liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 08.05.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Proszę o propozycje menu na przyjęcie kominijne Sprawa pilna-bardzo na was liczę Przyjecie komunijne, jesli jest przygotowywane tylko przez pania domu, musi skladac sie z potraw, ktore mozna przygotowac dzien lub nawet dwa wczesniej, zeby w dniu komunii juz poswiecic raczej czas dziecku, niz uwijaniu sie przy garach. W zwiazku z tym jestem za przyjeciem na zimno, tylko z jakims barszczem+pasztecikiem, flakami albo gulaszem z bagietka na cieplo. Barbasiu, na ile osob przewidujesz przyjecie i jakiego ma byc kalibru (wielogodzinne i bardzo wystawne?)? Mysle, ze gdy odpowiesz na to pytanie, latwiej bedzie cos podpowiedziec. pozdrawiam ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.