Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgodnie z obietnicą przesyłam kolejny przepis. Dodam, że jest to ulubione ciasto mego męża. Jeżeli interesują Was jeszcze jakieś przepisy to piszcie, mam w swojej kolekcji: keksy, roladę, szarlotkę, sezamowca, babkę gotowaną...Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

ORZECHOWIEC

˝ kg mąki pszennej

20 dag cukru pudru

20 dag margaryny

2 jaja

2 łyżki miodu płynnego

2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka

 

Zagnieść ciasto (jeżeli będzie rzadkie to podsypać trochę mąki). Podzielić na 3 części, 2 placki upiec, natomiast 3 placek podpiec i pod koniec pieczenia nałożyć masę orzechową i razem upiec. Uwaga, placki pieką się bardzo szybko (około 10-15 minut) powinny mieć kolor ciemnego złota. Po wystygnięciu placki twardnieją dlatego dobrze jest to ciasto upiec nawet 2 lub 3 dni przed spodziewaną konsumpcją.

 

Masa orzechowa

3 łyżki miodu płynnego

10 dag margaryny

10 dag cukru

25 dag orzechów włoskich

Miód, margarynę i cukier zagotować i na gorącą masę wsypać orzechy, wymieszać. Aby lepiej było kroić ciasto ja orzechy przekrajam na mniejsze części.

 

Masa do przełożenia

˝ szklanki cukru wsypać do 1 szklanki mleka gotującego. W małej ilości mleka rozpuścić ˝ łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej i ugotować budyń. Do gorącej masy dodać ˝ margaryny. Najlepiej wymieszać mikserem bo inaczej się „zważy”. Masa ma być „ciągnąca się” także proszę się nie zrażać.

 

Przełożyć placki:

I placek

Dżem najlepiej nisko słodzony

II placek

Masa

III placek orzechowy

 

 

Ma, napisz czy coś upiekłaś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma, napisz czy coś upiekłaś.

Poniewaz przewidywana sobotnia impreza jest sporego kalibru, organizuje sie tak, by jak najwiecej zrobic wczesniej, a nie na ostatnia chwile. Twoj orzechowiec bedzie wiec genialny. Jeszcze nie upieklam ananasowca, na ktory mam duza ochote, ale wlasnie skonczylam piec 120 babeczek i naladowalam je czekolada i bakaliami albo kaimakiem i prazonymi migdalami :) Postaram sie jutro wykonac orzechowiec, ale wyraznie musze zaczac od zakupow, wiec nie wiem, jak to mi wyjdzie :-? - czas mam mocno policzony.

W kazdym razie bardzo dziekuje za przepisy! :) "Brzmia" swietnie :lol: :D :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.BEZA KOKOSOWA

 

4 BIAŁKA UBIĆ Z ˝ SZKL. CUKRU I DODAĆ 20 DKG WIÓREK. WYMIESZAĆ I UPIEC.

 

co zrobić,żeby wyszła prawdziwa beza-taka krucha? mnie zawsze wychodzi taki miękki gniot(smaczny ale bez wyglądu).

 

wydaje mi sie, ze powinnas dac wiecej cukru (sprawdz inne przepisy), ewentualnie na koniec bicia dodac jeszcze cukru-pudru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dawno tu nie zaglądałam ponieważ ... zajadałam się rybami !! Wszystkie przepisy wypróbowałam, jedzonko było pyszne!

Jeszcze raz b. dziekuję!

z niecierpliwością czekam na nowe przepisy nie tylko rybne :wink:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam kulinarnych forumowiczów :D

 

Lubię pichcić w kuchni i postaram się w wolnym czasie przedstawić wam kilka pomysłów. Nie przeczytałam jeszcze wszystkich postów więc czasem może się coś powtórzyć ale postaram się zrobić to w wolnej chwili. Na razie proponuję coś taniego ale smacznego. "RUSKIE NALEŚNIKI" - są to naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów, do tego podsmażana cebulka. Brzmi dziwnie ale smakuje niesamowicie. W moim mieście sprzedają to w barze naleśnikowym i mają duże powodzenie. Naprawdę polecam. Proste i tanie. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja robie rolade - zawsze dobra, wilgotna i smakuje:

1. piers z indyka (1200g) nalezy rozciac "dookola" czyli tak, by uzyskac prostokatny plat miesa o grubosci ok 1,5-2 cm.

2. natrzec vegeta.

3. przygotowac nadzienie z 150g mielonej wieprzowiny lub cieleciny, 1 jajka, 1/4 szkl. mleka, 1/4 kajzerki, 1p. natki pietruszki albo koperku, 1 zabka czosnku, pieprzu i soli do smaku i ewentualnie 2-3 lyzek rodzynek.

4. Posmarowac plat miesa nadzieniem, zwinac,

5. zasznurowac, posmarowac miekkim maslem po wierzchu, zawinac szczelnie w papier do wypiekow

6. Piec w naczyniu zaroodpornym z przykrywa 1 godzine 10 minut w temp. 180 st.

7. Rozpakowywac/otwierac dopiero po wystudzeniu. Najlepiej razem z naczyniem zastudzic w lodowce i kroic w dosc cienkie plastry na zimno.

8. Podawac te rolade mozna i na zimno, i na goraco - zawsze jednakowo atrakcyjna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam witam kulinarną brać!!!

 

Widze że wątek ożywa kole świąt ;)

 

U mnie narazie upieczony bankuhen (pseudo sękacz w prodziżu)

Dzisiaj sernik pomarańczowy z kruchą plecionką

i najnowsze Rafaello Toli, które jest booskiiee no

i kurczaki i udźce z indyka rolowane i inne cudaki...

 

ach jak fajnie poszaleć w kuchni i jak milusio jak jest to wszystko komu zjeść

 

Pozdrawiam cieplutko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie miłośnicy kuchni!

Zachęcam do udostepniania przepisów wypróbowanych przez Was,

ja dorzucam te wymyslone i pozbierane przezemnie na mojej stronce

http://republika.pl/ninag/

i dziekuję za udostępnione przez Was.

Kiełbaski też kiedys robiłam - domowe sa przepyszne!!!!!

Tylko skąd wziąc czas???

Czy ktoś wie jak wybudować przy domu grilo-wędzarnie?

czy ktoś z was ma coś takiego?

ja główkuję nad tym od dłuższego czasu

pozdro dla wszystkich

ENGI :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Proszę o propozycje menu na przyjęcie kominijne :p Sprawa pilna-bardzo na was liczę

Przyjecie komunijne, jesli jest przygotowywane tylko przez pania domu, musi skladac sie z potraw, ktore mozna przygotowac dzien lub nawet dwa wczesniej, zeby w dniu komunii juz poswiecic raczej czas dziecku, niz uwijaniu sie przy garach. W zwiazku z tym jestem za przyjeciem na zimno, tylko z jakims barszczem+pasztecikiem, flakami albo gulaszem z bagietka na cieplo.

Barbasiu, na ile osob przewidujesz przyjecie i jakiego ma byc kalibru (wielogodzinne i bardzo wystawne?)? Mysle, ze gdy odpowiesz na to pytanie, latwiej bedzie cos podpowiedziec.

pozdrawiam

ma

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...