emems 09.04.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Hejka Jeżeli pojawiają się wątki o pasjach i innych takich. To napewno znajdą się i tacy Forumowicze, którzy lubią bądź uwielbiają gotować. A, że teraz niedługo święta to myślę że wątek na czasie. Napiszczie co lubicie gotować, piec, a może lubicie tylko jeść. Zostawiam Wam dowolnosć wypowiedzi. Co przygotowujecie na święta, a może na jutro na obiadek lub kolację? Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 09.04.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Zgłaszam się! Kuchnia to moje królestwo, ale z powododu nadmiaru innych zajęć trochę ostatnio zaniedbywana . Moje specjalności to pstrąg w galarecie, sałatka śledziowa z fasolką, ziemniaczki po becikowemu i pyszny mazurek z masą krówkową. Tej ostatniej pozycji nie zabraknie oczywiście na wielkanocnym stole ( jak co roku ), poza tym planuję wypróbować taki nowy przepis na babkę kawową, a będąc u Teściowej - ugotować taki pyszny żurek wg przepisu mojej Mamy ( mniam mniam ). Święta spędzać będziemy jak zwykle u Rodziców więc większość potraw przygotują znów nasze Mamy ale z pewnością nie ominie nas ( czyt. naszą córkę ) malowanie pisanek . Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 09.04.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Mi najlepiej wychodzą naleśniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.04.2003 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 mi najlepiej wychodzi rybka z rodzynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 09.04.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 a mi wszystko dobrze wchodzi co dobre chińszczyzna, wypieki, garmażerka wiecej nie wymieniam bo aż wstyd się przyznać! i do tego uwielbiam szaleć po kuchni - gotować i tworzyć szamanko! smalczyk z mięskiem i cebulką - oj mialam przestać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 10.04.2003 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Becik prosiłabym o przepisik na mazurek z masą krówkową to dla mnie coś nowego. A ja wczoraj nadziałam kiełbaski i już powędzone a dzisiaj będą wędzone szyneczki i baleroniki. A przedwczoraj robiłam pierwszy raz w życiu salcesonik i wyszedł pychota. Tylko mi nie mówcie że nielubicie salcesoniku domowej roboty !!! A na święta zrobię obowiązkowo klopsik i z ciast mazowsze. Robię tak mało bo nas jest dwoje a na drugi dzień świąt mam chrzciny u brata i szykuję całe chrzciny na 20 osób ! mięska i ciasta i inne takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 10.04.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 emems, przepis podrzucę Ci jutro na priva. A jak przeczytałam o tych kiełbaskach i szyneczkach to aż mi ślinka pociekła . Przypomniał mi się początek lat osiemdziesiątych kiedy to moim rodzicom z racji posiadania 1 ha ziemi uprawnej nie przysługiwały kartki na mięso, więc kupowali u takiego prawdziwego rolnika kawałek świnki i też robiliśmy kiełbaski... Z mięs na zimno to ja tylko pieczenie i w galerecie robię, ale może jak już zamieszkamy na takim prawdziwie swoim to mąż już kiedyś myślał o zorganizowaniu wędzarni..byłe by się to nie skoćczyło tylko na ambitnych planach . SMACZNEGO. B. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-04-10 09:38 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 10.04.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Cześć Dziewczyny Fajnie, że postał taki wątek, bo bardzo lubię pobawić się w kuchni, uwielbiam wypiekać różne słodkości. Niestety, nie mam zbyt dużo czasu na te przyjemności, ale przed Świętami mam dwa dni urlopu, więc poszleję Becik, to i ja poproszę przepis na ten mazurek Już kiedyś prosiłam o jakieś przepisy mazurkowe, ale chyba zbyt wcześnie jeszcze było, a teraz Święta tuż, tuż. Emems, a to ciasto mazowsze? Może zdradzisz przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 10.04.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 a mi tylko spalenizna ładnie wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 10.04.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 A ja bardzo lubię jeść dobre rzeczy. Z wykonawstwem gorzej.Nobody's perfect... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 11.04.2003 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 UZGODNIENIA: Chcecie żeby przepisy podawać na tym wątku, czy wysyłać na priva jak ktoś poprosi ? Proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 11.04.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Może do wiadomości ogólnej (?), proszę, proszę. Niech Twój przepis pójdzie w świat i zrobi karierę... Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 11.04.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Ja mogę opublikować przepis na sałatkę z kurczaka albo grecką, grochówkę, pieczeń wieprzową i wiele innych, ale ( nie obraźcie się ) ten na mazurek wysyłam tylko na priva wraz z prośbą o niepublikowanie ( tem moje ulubine przepisy są częściowo mojego autorstwa - niech będzie że żyła jestem ). W tej chwili zaczynam więc realizować pierwsze zamówienia i życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 11.04.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Ja też się zgłaszam do klubu gotujących! Robię bardzo pyszne lasagne i różne rodzaje makaronów z sosami, bo lubię kuchnię włoską (ale oczywiście nie tylko). Mazurek - obowiązkowo pomarańczowy z migdałami! A na Wielką Sobotę (po święceniu) żurek z kiełbaską, mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 11.04.2003 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Zgodnie z umową przepis na Mazowsze: MAZOWSZE Placki 1 kg mąki 4 jaja 15 dkg margaryny 15 dkg miodu sztucznego 2 łyżeczki sody 2 cukry waniliowe 4 szklanki cukru pudru 4 łyżki śmietany cynamon Miód i margarynę rozpuścić dodać poszczególne składniki –dodać 2 łyżki śmietany zagnieść i podzielić na 4 placki, piec na pergaminie Krem 35 dkg margaryny 35 dkg marmolady 3 łyżki kaszy mannej ½ litra mleka 25 dkg cukru pudru zapach gruszkowy Mannę ugotować na mleku, ostudzić, margarynę ukręcić z cukrem, połączyć z kaszą manną, dodać kwasku cytrynowego. Masę podzielić na pół dodać kakao. Przełożyć placki. a to jako przystaweczka do ciasta Poidło 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego ¾ szkl. cukru ¼ szkl. wody zaparzyć 2 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej Zagotować. Po ostudzeniu dodać ¾ szkl spirytusu. Niech idzie w świat i wam służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 11.04.2003 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 jeszcze ja marmoladą przełozyć dolny placek a nie dodać do kremu. Tu wkradł się choclik sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 11.04.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Dzięki Emems, w Święta będzie próba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 11.04.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Właśnie dowiedziałam się, że na Święta wraz z moimi teściami przyjadą fantastyczne oryginalne białostockie szyneczki i klopsiki (autorstwa mojej teściowej). Już się nie moge doczekać Oczywiście wizyty teściów nie mogę sie doczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 11.04.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Cześć dziewczyny !jak też uwielbiam gotowanie, kuchnia to moje królestwo, tylko że mam słomiany zapał i lubię gotować tak od święta; codzienne obiady, przyznaję szczerze, nie sięgają szczytów sztuki kulinarnej.Moja specjalność to canneloni po bolońsku - pycha, tylko dlaczego to jest takie czasochłonne...Czasami robię też tarty (zwłaszcza cebulowa jest extra) i takie tam ptysie po burgundzku (na słono, nadziewane serkiem).Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 11.04.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Dziewczyny! To kiedy zlot forumowiczów? Ogłaszam konkurs na najsmaczniejszą potrawę i wystawiam swoją kandydaturę na jurora:grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.