Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

Hejka :grin:

Jeżeli pojawiają się wątki o pasjach i innych takich.

To napewno znajdą się i tacy Forumowicze, którzy lubią bądź uwielbiają gotować. A, że teraz niedługo święta to myślę że wątek na czasie.

Napiszczie co lubicie gotować, piec, a może lubicie tylko jeść.

Zostawiam Wam dowolnosć wypowiedzi.

Co przygotowujecie na święta, a może na jutro na obiadek lub kolację?

Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgłaszam się! Kuchnia to moje królestwo, ale z powododu nadmiaru innych zajęć trochę ostatnio zaniedbywana :smile:.

Moje specjalności to pstrąg w galarecie, sałatka śledziowa z fasolką, ziemniaczki po becikowemu :grin: i pyszny mazurek z masą krówkową.

Tej ostatniej pozycji nie zabraknie oczywiście na wielkanocnym stole ( jak co roku ), poza tym planuję wypróbować taki nowy przepis na babkę kawową, a będąc u Teściowej - ugotować taki pyszny żurek wg przepisu mojej Mamy ( mniam mniam :smile: ). Święta spędzać będziemy jak zwykle u Rodziców więc większość potraw przygotują znów nasze Mamy ale z pewnością nie ominie nas ( czyt. naszą córkę ) malowanie pisanek :smile:.

Pozdr. B.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Becik prosiłabym o przepisik na mazurek z masą krówkową to dla mnie coś nowego.

A ja wczoraj nadziałam kiełbaski i już powędzone a dzisiaj będą wędzone szyneczki i baleroniki. A przedwczoraj robiłam pierwszy raz w życiu salcesonik :grin: i wyszedł pychota. Tylko mi nie mówcie że nielubicie salcesoniku domowej roboty !!! :lol:

A na święta zrobię obowiązkowo klopsik i z ciast mazowsze. Robię tak mało bo nas jest dwoje a na drugi dzień świąt mam chrzciny u brata i szykuję całe chrzciny na 20 osób ! mięska i ciasta i inne takie :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

emems, przepis podrzucę Ci jutro na priva. A jak przeczytałam o tych kiełbaskach i szyneczkach to aż mi ślinka pociekła :razz:. Przypomniał mi się początek lat osiemdziesiątych kiedy to moim rodzicom z racji posiadania 1 ha ziemi uprawnej nie przysługiwały kartki na mięso, więc kupowali u takiego prawdziwego rolnika kawałek świnki i też robiliśmy kiełbaski... Z mięs na zimno to ja tylko pieczenie i w galerecie robię, ale może jak już zamieszkamy na takim prawdziwie swoim to mąż już kiedyś myślał o zorganizowaniu wędzarni..byłe by się to nie skoćczyło tylko na ambitnych planach :wink:.

SMACZNEGO. B.

 

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Becik dnia 2003-04-10 09:38 ]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Dziewczyny :smile: Fajnie, że postał taki wątek, bo bardzo lubię pobawić się w kuchni, uwielbiam wypiekać różne słodkości.

Niestety, nie mam zbyt dużo czasu na te przyjemności, ale przed Świętami mam dwa dni urlopu, więc poszleję :grin:

Becik, to i ja poproszę przepis na ten mazurek :smile:

Już kiedyś prosiłam o jakieś przepisy mazurkowe, ale chyba zbyt wcześnie jeszcze było, a teraz Święta tuż, tuż.

Emems, a to ciasto mazowsze? Może zdradzisz przepis? :smile:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mogę opublikować przepis na sałatkę z kurczaka albo grecką, grochówkę, pieczeń wieprzową i wiele innych, ale ( nie obraźcie się ) ten na mazurek wysyłam tylko na priva wraz z prośbą o niepublikowanie ( tem moje ulubine przepisy są częściowo mojego autorstwa - niech będzie że żyła jestem :wink: ). W tej chwili zaczynam więc realizować pierwsze zamówienia i życzę smacznego.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z umową przepis na Mazowsze:

 

MAZOWSZE

 

Placki

1 kg mąki

4 jaja

15 dkg margaryny

15 dkg miodu sztucznego

2 łyżeczki sody

2 cukry waniliowe

4 szklanki cukru pudru

4 łyżki śmietany

cynamon

Miód i margarynę rozpuścić dodać poszczególne składniki –dodać 2 łyżki śmietany zagnieść i podzielić na 4 placki, piec na pergaminie

 

Krem

35 dkg margaryny

35 dkg marmolady

3 łyżki kaszy mannej

½ litra mleka

25 dkg cukru pudru

zapach gruszkowy

Mannę ugotować na mleku, ostudzić, margarynę ukręcić z cukrem, połączyć z kaszą manną, dodać kwasku cytrynowego. Masę podzielić na pół dodać kakao. Przełożyć placki.

 

a to jako przystaweczka do ciasta :wink:

 

Poidło :grin:

1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego

¾ szkl. cukru

¼ szkl. wody zaparzyć 2 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej

Zagotować. Po ostudzeniu dodać ¾ szkl spirytusu.

 

Niech idzie w świat i wam służy :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć dziewczyny !

jak też uwielbiam gotowanie, kuchnia to moje królestwo, tylko że mam słomiany zapał i lubię gotować tak od święta; codzienne obiady, przyznaję szczerze, nie sięgają szczytów sztuki kulinarnej.

Moja specjalność to canneloni po bolońsku - pycha, tylko dlaczego to jest takie czasochłonne...

Czasami robię też tarty (zwłaszcza cebulowa jest extra) i takie tam ptysie po burgundzku (na słono, nadziewane serkiem).

Pozdrawiam,

gaga2

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...