Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka - warto czy nie warto?

Gość

macie zmywarkę?  

331 użytkowników zagłosowało

1. 1. macie zmywarkę?

• tak, mam i sobie chwalę
    • nie mam i dobrze mi z tym
    • zamierzam mieć
    • miałam/miałem ale w nowym domu nie planuję
    • mam, ale wolę ręcznie zmywać
      0

Recommended Posts

Od 4 tygodni mieszkam w nowym domku najbardziej ze wszystkich sprzętów kocham zmywarkę!

Nie wiem jak mogłam jej nie chcieć, kiedy 6 lat temu kupowaliśmy poprzednie mieszkanie.

A jeśli nie nazbieram naczyń przez cały dzień to je płukam- zmywarka pobiera 4 litry wody-i dokładam następnego dnia do pełna.

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do posiadania zmywarki to Twoja zona ma racje!!!!!!!

Natomiast jesli chodzi o zmywarke firmy amica to bardzo bym sie zastanowila, wczoraj u 2 osob na forum w komentarzach przeczytalam, ze maja amice i po wyjeciu naczyn musza poprawiac recznie, bo amica nie domywa, zreszta ta firma zmywary i lodowki ma beznadziejne.

U nas po zamontowaniu zmywarki zmniejszyla sie bardzo ilosc zuzytej wody.

Witam.

W zasadzie to sam nie wiem jak mam zacząć, bo sytuacja w jakiej się znalezłem jest nie do pozazdroszczenia. Otóż moja żona od kilku tygodni usiłuje namówić mnie na kupno zmywarki. Moje początkowe argumenty, że nie mam czasu jeździć po sklepach i wybierać sprzętu zbiła od razu, mówiąc że jej koleżanka od jakiegoś czasu robi zakupy w sklepach internetowych i jest bardzo zadowolona. Kiedy mówiłem że nie potrzebujemy zmywarki, bo mieszkamy we dwójkę i nie produkujemy dużej ilości naczyń, bo przecież w domu bywamy tylko wieczorami... To zostałem oskarżony o to, że chcę z niej zrobić robota kuchennego. Aż wreszcie wczoraj, siedziała, przeczytała cały internet i dostałem od niej to: http://magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=62&prod=31918 z komentarzem, że jeśli po całodzienny przeszukiwaniu sklepów będę miał jakieś uwagi, to będę sobie zmywał sam. Bardzo proszę o porady, jeżeli jest szansa, to jak mogę odwieść żonę od pomysłu kupna tego sprzętu, a jeżeli ja się mylę to bardzo proszę mnie przekonać.

Twoja zona to normalan kobieta,ma racje dziewczyna...a Tobie jak nie pasi to do zmywania zapraszam,wtedy sam szybko zdanie zmienisz.

• 6 years później...

Wiadomo, im więcej naczyń tym większa harówka z ich myciem.Im więcej domowników tym więcej do zmywania (niekoniecznie chętnych rączek).

A czy ktoś z Was co sam mieszka ma zmywarkę? Opłaca się? Bo w pojedynkę w jeden dzień zbyt dużo brudnych naczyń się nie wyprodukuje....

Edytowane przez Sylw.

• 2 weeks później...
Zależy :) Ale raz na ok 3 dni . Mama po prostu lubi te bardzo dobre umyte- wyparzone naczynia:) JA myślę, że to też zależy czy się je w domu czy poza. U mnie 2 dorosłych+1 dziecko zmywarka chodzi non stop:) Ale fakt 45 jest za mała dla 3. Ja bym się nie zastanawiała- zmywaka to chyba teraz taki standard jak automat do prania:yes:

Miedzianka, wiesz może jak często Twoja mama włącza zmywarkę?

Od jakiegoś czasu mieszkam sama, posiadam zmywarkę "60-kę" i nie zamieniłabym jej na mniejszą ;)

Mam w domu duży zapas naczyń więc ląduje tam dosłownie wszystko.

Chodzi średnio 2-3 razy w tygodniu. Nie mam problemów ani ze smrodem ani z żadną pleśnią, oczywiście nie mam też zwyczaju płukania naczyń przed włożeniem do zmywarki :lol: (kiedyś gdzieś czytałam, że niektórzy tak robią :o )

Używam programu "auto" i zmywara spokojnie domywa te mocniej "przyschnięte" naczynia.

U mnie 45-tka chodzi 3 razy w tygodniu - a mieszkam sama. Lubię zmywać, ale po pierwsze - zmywarka "zrobi to lepiej", po drugie - w 10 litrach wody nie ma nawet szans, bym umyła stertę naczyń, po trzecie - szklane kubki myte ręcznie - po pewnym czasie "matowieją dna" i za nic się tego idealnie nie doczyści.

To nieprawda. Wody, mimo długiego cyklu zmywania, pobiera znacznie mniej niż przy myciu ręcznym. Do tego warto kupic dwa zestawy sztućców i zastawy stołowej i jak jedna partia się uzbiera i jest myta, to możemy korzystać z drugiej. ogromnym plusem jest to, że na wierzchu nie stoją żadne brudne naczynia, tylko są schowane do zmywarki. Jedyny koszt, który faktycznie wzrasta to środków do zmywarki, bo kapsułki nie są zbyt tanie. Jeśli chodzi o prąd, to również zużycie jest na tyle małe, że nie doczujesz tego w rachunkach, szczególnie jeżeli kupisz dobry sprzęt z klasą energetyczną A lub wyższą.