Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja potrzebuje namiarów na firme, ktora robi bramy z indywidualnym poszyciem - tzn. ja im dale drewno (oczywiscie takie jak na elewacji) a oni mi tym obijają bramę

co wiecej musi to byc brama na 2 samochody..

przychodzi coś komuś do głowy??

Pozdrawiam

Cześć,

w ofercie @KRISPOL znajdziesz bramę fasadową, do której ekipa montażowa może zamontować materiał klienta. Znajdź najbliższy punkt sprzedaży, przygotują Ci wycenę. /moderowano/

Edytowane przez finlandia
link reklamowy

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie o regenerację dużej bramy segmentowej, garażowej, gdzie po 12 latach użytkowania wszystko zaczyna się krzywić i blokować.

Czy wymieniać zawiasy, czy regulować na połączeniach?

Ponadto pytanie o tulejki - gdyż przy jednych rolkach są jakieś resztki tulejek ( pierścionki) przy innych już ich nie ma.

Jakie są zasady stosowania tych tulejek?

Pozdrawiam

Brama powinna mieć robione przeglądy. Sprawdza się mocowania, luzy, zwłaszcza robi smarowanie - to podstawa.

Z opisu wygląda jakbyś miał źle ustawione prowadnice (podwieszenie) i przez to się krzywi i nierównomiernie zużywa.

Tulejki są dystansami.

Brama powinna mieć robione przeglądy. Sprawdza się mocowania, luzy, zwłaszcza robi smarowanie - to podstawa.

Z opisu wygląda jakbyś miał źle ustawione prowadnice (podwieszenie) i przez to się krzywi i nierównomiernie zużywa.

Tulejki są dystansami.

O przeglądach wiem, najpierw przychodził gość co montował i robił to odpłatnie, ale potem wyjechał na west i nie mam nikogo wokół do takiej branży.

Tylko hydraulicy lub elektrycy.

Prowadnice sprawdzałem trzymają pion.

Pytam o te tulejki gdyż chcę kupić i pozakładać, tylko nie wiem jaka jest zasada ich doboru?

Pozdrawiam

Samo trzymanie pionu przez prawadnice to niewiele. Te pionowe raczej stoją tak jak je zamontowano. Gorzej z podwieszeniami. W zależności od mocowania potrafią się przesunąć lub całkiem pływać.

Nie znam zasad doboru tulejek - zwyczajnie za krótko pracuję z bramami, bo zaledwie ok 15 lat i jeszcze nie miałem konieczności ich wymiany. I moi klienci nie dzwonią o przeglądy. A z jednej strony szkoda, bo to przyjemna praca :)

Dodatkowe pytanie - zauważyłem że 3 szt z 6 uchwytów zewnętrznych mają mocne luzy, więc chciałbym je wymienić.

Na ten moment nie znalazłem identycznych, więc w jednej z hurtowni zaproponowali podobne ale z zawiasami zewnętrznymi, a moje stare są kryte- wtedy wymieniłbym wszystkie + zawiasy środkowe, te były dawane po 1 szt, ale chcę dać nowe po 3 sztuki - brama ma 4,6m, więc nowe wykonanie będzie sztywniejsze.

Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić taką zamianę: zawiasy kryte wymienić na zewnętrzne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

A zmieści mi się zawias we wgłębieniu panela ?

Ma niby większą średnicę zawiasa- u mnie stary ma fi 5 a tu nowy fi 7.

Nie wiem. Weź wiertło 7mm i zrób przymiarkę.

A najlepiej poświęć trochę czasu i poszukaj czegoś najbardziej zbliżonego.

https://www.google.com/search?q=zawias+boczny+odwrócony

• 1 year później...
Cześć,

Potrzebuję pomocy. Mam bramę garażową segmentową Wisniewski z napędem. Po 4 latach użytkowania udało mi się w końcu położyć na wylewce płytki. Teraz brama odbija i nie zamyka się sama. Wiem, że można to jakoś wyregulować. Bardzo proszę o Waszą pomoc. Dzięki

Trzeba odszukać instrukcję montażu automatu i ponownie go zaprogramować. Zwykle to prosta czynność.

Chyba że trzeba zmienić położenie samej bramy - wtedy z założenia regulujemy to odpowiednio regulując górne rolki.