Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja potrzebuje namiarów na firme, ktora robi bramy z indywidualnym poszyciem - tzn. ja im dale drewno (oczywiscie takie jak na elewacji) a oni mi tym obijają bramę

co wiecej musi to byc brama na 2 samochody..

przychodzi coś komuś do głowy??

Pozdrawiam

Cześć,

w ofercie @KRISPOL znajdziesz bramę fasadową, do której ekipa montażowa może zamontować materiał klienta. Znajdź najbliższy punkt sprzedaży, przygotują Ci wycenę. /moderowano/

Edytowane przez finlandia
link reklamowy

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie o regenerację dużej bramy segmentowej, garażowej, gdzie po 12 latach użytkowania wszystko zaczyna się krzywić i blokować.

Czy wymieniać zawiasy, czy regulować na połączeniach?

Ponadto pytanie o tulejki - gdyż przy jednych rolkach są jakieś resztki tulejek ( pierścionki) przy innych już ich nie ma.

Jakie są zasady stosowania tych tulejek?

Pozdrawiam

Brama powinna mieć robione przeglądy. Sprawdza się mocowania, luzy, zwłaszcza robi smarowanie - to podstawa.

Z opisu wygląda jakbyś miał źle ustawione prowadnice (podwieszenie) i przez to się krzywi i nierównomiernie zużywa.

Tulejki są dystansami.

Brama powinna mieć robione przeglądy. Sprawdza się mocowania, luzy, zwłaszcza robi smarowanie - to podstawa.

Z opisu wygląda jakbyś miał źle ustawione prowadnice (podwieszenie) i przez to się krzywi i nierównomiernie zużywa.

Tulejki są dystansami.

O przeglądach wiem, najpierw przychodził gość co montował i robił to odpłatnie, ale potem wyjechał na west i nie mam nikogo wokół do takiej branży.

Tylko hydraulicy lub elektrycy.

Prowadnice sprawdzałem trzymają pion.

Pytam o te tulejki gdyż chcę kupić i pozakładać, tylko nie wiem jaka jest zasada ich doboru?

Pozdrawiam

Samo trzymanie pionu przez prawadnice to niewiele. Te pionowe raczej stoją tak jak je zamontowano. Gorzej z podwieszeniami. W zależności od mocowania potrafią się przesunąć lub całkiem pływać.

Nie znam zasad doboru tulejek - zwyczajnie za krótko pracuję z bramami, bo zaledwie ok 15 lat i jeszcze nie miałem konieczności ich wymiany. I moi klienci nie dzwonią o przeglądy. A z jednej strony szkoda, bo to przyjemna praca :)

Dodatkowe pytanie - zauważyłem że 3 szt z 6 uchwytów zewnętrznych mają mocne luzy, więc chciałbym je wymienić.

Na ten moment nie znalazłem identycznych, więc w jednej z hurtowni zaproponowali podobne ale z zawiasami zewnętrznymi, a moje stare są kryte- wtedy wymieniłbym wszystkie + zawiasy środkowe, te były dawane po 1 szt, ale chcę dać nowe po 3 sztuki - brama ma 4,6m, więc nowe wykonanie będzie sztywniejsze.

Czy nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić taką zamianę: zawiasy kryte wymienić na zewnętrzne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

A zmieści mi się zawias we wgłębieniu panela ?

Ma niby większą średnicę zawiasa- u mnie stary ma fi 5 a tu nowy fi 7.

Nie wiem. Weź wiertło 7mm i zrób przymiarkę.

A najlepiej poświęć trochę czasu i poszukaj czegoś najbardziej zbliżonego.

https://www.google.com/search?q=zawias+boczny+odwrócony

• 1 year później...
Cześć,

Potrzebuję pomocy. Mam bramę garażową segmentową Wisniewski z napędem. Po 4 latach użytkowania udało mi się w końcu położyć na wylewce płytki. Teraz brama odbija i nie zamyka się sama. Wiem, że można to jakoś wyregulować. Bardzo proszę o Waszą pomoc. Dzięki

Trzeba odszukać instrukcję montażu automatu i ponownie go zaprogramować. Zwykle to prosta czynność.

Chyba że trzeba zmienić położenie samej bramy - wtedy z założenia regulujemy to odpowiednio regulując górne rolki.

• 4 months później...

Brama garażowa Wiśniowski po 12 latach...

Najpierw zmatowiała, wyglądała jakby brudna, zakurzona. Później pojawiły się pęknięcia  a jeszcze później złuszczenia szczególnie widoczne na dolnym panelu. Zamontowana jest od strony wschodniej - ekspozycja na słońce tylko rano, przed deszczem chroniona dachem.

Brama ma już 12 lat ale jej degradacja zaczęła się już kila lat temu więc można powiedzieć, że nie wytrzymała zbyt długo.

Jaka jest reakcja firmy WIŚNIOWSKI?

Dostałem ofertę na wymianę paneli bramy w kwocie 8 884 zł lub wymianę całej bramy za 9 416 zł.

Przy czym lokalny dystrybutor niezależnie przygotował mi wycenę na 8 300 zł czyli... tak jakby tańszą.

Wiem, że gwarancja nie jest wieczna ale taka polityka firmy w przypadku ewidentnego błędu w procesie produkcyjnym sprawia, że mogę jedynie SERDECZNIE ODRADZIĆ zakup bramy WIŚNIOWSKI. 

No chyba, że brama jak na zdjęciach, komuś się podoba...

01.jpg

02.jpg

03.jpg

Edytowane przez geloff

Nie wiem czym się to ma, ale widuję takie bramy we WSZYSTKICH markach, także tych najbardziej znanych. Nie wiem czy dbałość i pielęgnacja powierzchni jakimiś środkami z woskami do oklein pcw pomogłaby przedłużyć żywotność estetyczną. 

Standardowo wycena większości firm na części ma taką zdzierską marżę, bo to "oferta serwisowa". Też mi się to nie podoba, ale wzór takiej polityki przyszedł z bardziej rozwiniętych rynków. 

Zawsze możesz wymienić jeden panel, możesz go poszukać na wolnym rynku (jest parę firm które się tym zajmują), możesz go przemalować..

Ps. Panele malowane drewnopodobne w strukturze woodgrain potrafią zachowywać się podobnie. Byłem niedawno przy 15-letnich drzwiach drewnianych Urzędowskiego - lakier wyglądał lepiej niż brama Wiśniowskiego.

IMG20230509124422.JPGIMG20230509125735.JPG

Na zdjeciach nie widać wyraźnie ale do wymiany są wszystkie panele.

Przemalować? Gdyby to był garaż gdzieś z boku... Ale to front domu.

To, że każdy producent miewa wpadki jakościowe jest jasne ale pytanie jak inni rozwiązują tego typu problem?

WIŚNIOWSKI zaoferował wymianę bramy w cenie wyższej niż w standardowej ofercie z uwzględnieniem aktualnej promocji, co uważam za kompromitację. A dodatkowo zablokował mnie na facebooku bo zamieściłem tam komentarz z opisem mojej bramy.

Tak więc można powiedzieć, że słabo zadziałali. Może trafiłem na kiepskiego specjalistę od reklamacji, który nie ma pojęcia o swoim fachu.

Nowa brama, którą zamówię na pewno nie będzie od WIŚNIOWSKI.

9 godzin temu, geloff napisał:

To, że każdy producent miewa wpadki jakościowe jest jasne ale pytanie jak inni rozwiązują tego typu problem?

No przemaluj ładnie..  

A poważnie: napisałem jak - każdy ma swój cennik materiałów serwisowych z podobnymi marżami. Sprawdziłem swojego dostawcę - panel o długości 5m to cena pod 2 tys zł brutto. 

Tego typu zdarzenia nie są seryjne. To przypadki. 

Podobny przykład od producenta drzwi stalowych: po latach u dwóch klientów poodchodziła okleina. Trzeba było kupić nowe skrzydło w cenie wyższej niż połowa wartości drzwi. Zadziwiające że stało się to w dwu przypadkach (na kilkadziesiąt sztuk drzwi które zamontowałem w tamtym okresie). W obu klienci mnie nie winili, bo byli świadomi że na skrzydle długo została folia pod którą się "zagotowało" a i drzwi były myte po budowie jakąś mocną chemią i myjką ciśnienieniową.. 

10 godzin temu, geloff napisał:

WIŚNIOWSKI zaoferował wymianę bramy w cenie wyższej niż w standardowej ofercie z uwzględnieniem aktualnej promocji, co uważam za kompromitację. A dodatkowo zablokował mnie na facebooku bo zamieściłem tam komentarz z opisem mojej bramy.

Tak więc można powiedzieć, że słabo zadziałali. Może trafiłem na kiepskiego specjalistę od reklamacji, który nie ma pojęcia o swoim fachu.

Nowa brama, którą zamówię na pewno nie będzie od WIŚNIOWSKI.

Możesz kupić nowe panele tzw. No NAME nie firmowe innych producentów dużo taniej.

Poszukaj sobie na portalach typu OLX itp.

Po drugie to zastanów sie czemu ta farba zeszła..... akurat najbardziej na dolnym panelu tak jakby przyczyniło się do tego słońce rozgrzewające powierzchnię do wysokich temperatur lub sól do odśnieżania

Poza tym jeśli tam była farba a nie okleina, potrafisz sam zdemontować panele a następnie poskładać to kup sobie farbę dwuskładnikową epoxydową i maluj.

Możliwe że nie będzie to dokładnie złoty dąb lub inny wymyślny kolor ale powłoka malarska przeżyje Ciebie.

Edytowane przez Mareks77