boguslaw 17.12.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Długi nie wystarczy.Nie pytałem o gęstość kubika betonu tylko: Jaka jest masa całkowita m2 przeciętnej grubości posadzki z podlogówką od poziomu izolacji do jej poziomu powierzchni? Nie potrafisz odpowiedzieć ściśle na proste pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Ponieważ maja podłogówka jest w fazie projektu ,więc narazie troszkę teoretycznie. Zakres nastaw na piecu 20-50 C Zadana do obliczeń temperatura zasilania 35 C Zawor trójdrożny i czujniki przylgowe I coby było jasne temperatura zasilania 35C to nie oznacza ,że jest to temperatura czynnika przepływającego w pętlach!!!!!! nie róbcie ludziom wody z mózgu To właśnie napisałeś. Jest to temperatura zasilania przyjęta do obliczeń. Czasem jest to temperatura wody przepływajacej w p ętlach. A jaki jest rzeczywisty zakres termperatury wodu przepływającej w pętlach? To Ty robisz ludziom wodę z mózgu kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Ponieważ maja podłogówka jest w fazie projektu ,więc narazie troszkę teoretycznie. Zakres nastaw na piecu 20-50 C Zadana do obliczeń temperatura zasilania 35 C Zawor trójdrożny i czujniki przylgowe I coby było jasne temperatura zasilania 35C to nie oznacza ,że jest to temperatura czynnika przepływającego w pętlach!!!!!! nie róbcie ludziom wody z mózgu To właśnie napisałeś. Jest to temperatura zasilania przyjęta do obliczeń. Czasem jest to temperatura wody przepływajacej w p ętlach. A jaki jest rzeczywisty zakres termperatury wodu przepływającej w pętlach? To Ty robisz ludziom wodę z mózgu kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Długi. Ustosunkuj się do tez zawartych w artykule: http://www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 17.12.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Rozumiem. Wszystko co polskie, to Twoim zdaniem, najgorsze badziewie. Nawet PN i polskie testy robione przez polskich naukowców są mocno podejrzane? I myślisz, że przez ten brak miejsca na czajnik odrzucono te lokomotywy? Jesteś z Wrocławia? To blisko Republiki Czeskiej. Otóż Czesi uważają, że wszystko co najlepsze to czeskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 17.12.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.12.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Tak się zastanawiałem, dlaczego z dużym uporem preferowane tu są źle wykonane systemy ogrzewania podłogowego (zasilanie wyższe niż 35 stopni celcjusza). Dlaczego udawadnia sie, że podłogówka musi być zła Chba znalazłem Prawda panie "W" i przy okazji pozdrowienia dla Barbary. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.12.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 zasilanie podłogówki wyzsze niz 35 st. to nie zaden bład.Temperatura zasilania jest m.in. zalezna od warstw podłogi. Jak ktos lubi wykończenie drewnem, itp. to i 35 st może byc mało i nie pomoże tu zageszczanie rurek grzejnych. W podłogówce krytyczna jest temperatura powierzchni podłogi a nie temperatura wody w rurkach.To jest jedna z wad padłogówki a mianowicie ograniczony wybór okładzin podłogowych i usytuowania mebli. Przy ogrzewaniu hybrydowym ta wada jest minimalizowana gdzyż wymagany strumień ciepła oddawany przez podłoge jest mniejszy a zatem łatwiejszy do uzyskania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.12.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Błąd, jesli pod uwage weźmie się inne czynniki. W przypadku awarii sterownika ( a tego wykluczyć sie nie da), może nastąpić wzrost temperatury podłogi, ale co wazniejsze właśnie ze względu na bezwładność nie bedziesz w stanie szybko obnizyć temperaturu podłogi, a co za tym idzie i temperatury otoczenia. W przypadku kaloryferów wystarczy krótkotrwałe zwiekszenie wentylacji, lub otwarcie okna. Z podłogówką ten "numer" nie przejdzie. Odnośnie rodzaju wykładzin podłogowych, to racja, ale zawsze jest coś za coś. Co do mebli. Zdolność do samoregulacji podłogówki spowoduje, że nawet jeśli powierzchnia podłogi zostanie "przykryta" meblem, to nic sie nie stanie,temperatura pod meblem bedzie prawie taka sama, jak całej podłogi - pod warunkiem, że temperatura zasilania nie będzie wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.12.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Reguły projektowania jak najbardziej dopuszczają zasilanie podłogówki temp. wyzszą niż 35st wiec nie przesadzajmy. Nie budujemy tu zadnego statku kosmicznego gdzie awaria ogrzewania prowadzi do smierci tylko c.o. do zwykłego budynku mieszkalnego. Pamietajmy że to ogrzewanie jest dla nas nie że my jestesmy dodatkiem do domu z systemem c.o. To ogrzewanie ma sie dostosować do naszych potrzeb a nie my do wymagań systemu c.o.Jesli komuśwystarcza całkiem wysoki komfort podłogówki to ok. Jak ktos ma potrzeby wieksze bo chce miec i podłogówke i dywan na podłodze a do tego potrzebuje ciagle przestawiac temperaturę to sorry ale sama podłogówka nie spełni wszystkich wymagań.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.12.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Inwestor I w tym ostatnim stwierdzeniu jest sedno sprawy. I nie należy dodawac do tego ideologii Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 17.12.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 I gdyby tak jakiś laik w temacie chciał wynieść z tego wątku jakąś wiedzę, to nie ma najmniejszych szans, jak to w Polsce bywa wśród fachowców.Chcę zwrócić tylko uwagę na fakt wyszukiwania na siłę bzdurnych kontrargumentów u rozmówców, jak chodźby nagłe spadki temperatury na zewnątrz, które w Polsce bywają niezwykle rzadko o skokach większych niż 10 stopni.Nie zapominając o poprawnym dociepleniu budynku, o którym mowa w innych działach tego forum, nawet jeśli nastąpi gwałtowny spadek temperatury na zewnątrz, rzędu 10 stopni to nie powinno to w żaden sposób przenieść się na spadek temperatury wewnątrz budynku.Zapewne moja teoria zostanie zbita na rzecz regulusów - w mojej ocenie trzeszczących grzejników (coś jak myszki pod łóżkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Chcę zwrócić tylko uwagę na fakt wyszukiwania na siłę bzdurnych kontrargumentów u rozmówców, jak chodźby nagłe spadki temperatury na zewnątrz, które w Polsce bywają niezwykle rzadko o skokach większych niż 10 stopni. A co to jest nagłe? A to ciekawe stwierdzenie "rzadko". Na wiosnę i na jesień takich dni jest co niemiara, występują seriami. W nocy - nad ranem przymrozek a w dzień temp. wysoko dodatnia w słońcu nawet grubo ponad 20 oC. Przy większych przeszkleniach od południa do domu dostaje się masa energii z zewnątrz. I to nie spadek temperatury na zewnątrz jest kłopotem przy podłógówce lecz znacznie większym kłopotem jest jej gwałtowny wzrost. Tu szkodliwa bezwładność podłogi jest znacznie bardziej dolegliwa. sSiwy omów proszę reakcję sterowników podłogówki na taką sytuację: temp. -5 oC o godz. 5-tej rano, w południe w słońcu np. + 25 oc. Sytuacja na wiosnę dość częsta. Jeśli długi się nie kwapi to może ktoś inny: Jaka jest masa całkowita m2 przeciętnej grubości posadzki z podlogówką od poziomu izolacji do jej poziomu powierzchni? Czasokresy stabilizacji podłogi z przytoczonego artykułu zapamiętane? Kero. Tak jak można spieprzyć podłogówkę, tak samo można spieprzyć wszystko inne, również instalację grzejnikową. Moja tezy brzmiały tak: W warunkach polskiego klimatu układ hybrydowy c.o. daje większą możliwość całorocznego komfortu niż układ same grzejniki czy też sama podłogówka. Jeśli czasokres przejściowy wiosenno-jesienny + okresy dogrzewania letniego i coraz słabsze zimy to najdłuższa część roku, to w hybrydowym systemie ogrzewania układ grzejnikowy powinien być dominujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 17.12.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 bogusławie - to nie ja wysnułem hipotezę z "nagłymi" skokami temperatur. Ja natomiast podtrzymuję swoje zdanie, że te zmiany pogodowe jakkowiek rzadko występują u nas o znaczym zróżnicowaniu dobowym to przy poprawnie zbudowanych przegrodach zewnętrznych (przenikanie ciepła) takie jedno czy dwudniowe skoki nie powinny mieć niemal żadnego wpływu na temperaturę wewnątrz budynku. Jasne, nawet zimą silnie świecące słońce podnosi temperaturę wewnątrz pomieszczenia ale do tego służą regulatory aby ją odczytywały i wstrzymywały ogrzewanie. Jasne - podłogówka nie przestanmie zaraz grzać ale na boga zwyczajnie każde mieszkanie czy dom trzeba także wietrzyć a nie jedynie wentylować systemami wymuszonymi, sterowanymi elektroniką jakby od tego właśnie zależało nasze życie.Czasami odnoszę wtrażenie, że niektóre osoby chciałby zbudować perpetum mobile samoogrzewajacy się i samonadzorujący się budynek a im samym będzie wystawiana karta wstępu by czasem przez otwarte nie w porę drzwi nie wystudzić lub nadto ogrzać powieszczenia do jakiego chcą wejść.Nie ma ideału i nie będzie.Jestem zdecydowanym zwolennikiem podłogówki jakiej jeszcze nie mam u siebie ale w domu jaki zamierzamy wybudować będzie z pewnoscią. Z pewnością nie będzie li tylko podłogówka ale będzie to podstawowy system ogrzewania.Z tą podłogówką i skwierczącymi regulusami to jest tak jak z niejedną znaną mi osobą, która posiada w swojej kotłowni piec do c.o. gazowy, na olej, tradycyjny śmieciak i wkładki elektryczne.Można także wybudować głęboki bunkier na wszelki wypadek. Na jaki? A choćby na taki że go się ma:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.12.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 wczoraj w nocy wrzuciłem temat na forum, ale go wycofałem, zadanie w wyniku samoregulacji podłogówki kocioł dostał na powrót wodę o temperaturze 40C, wiadoma sprawa automatyka zadziałała i wyłączyłą kocioł, w rurach pozostała pewna ilość energii cieplnej zawartej w wodzie, Bogusław może obliczysz o ile wzrośnie temperatra wylewki przy założeniu, że: - powierzchnia grzewcza A = 25 m2, - długość rury w pętli ogrzewania podłogowego l = 120 m, - grubość rury jak już napisałem 16x2 mm gdzie 2 mm to grubość ścianek, - współczynnik przewodzenia ciepła rury (przjąłem Geberita Meplę tylko z tego powodu, że miałem dane pod ręką) wynosi k = 0,43 W/mK, - grubość warstwy wylewki dla ułatwienia 7 cm - gęstość betonu suchego 2180 kg/m3, - ciepło właściwe betonu 1,130 kJ/kgK, - ciepło właściwe wody cp = 4,19 kJ/kgK, - t1 temperatura wody w rurach t1 = 40C - t2 temperatura wylewki t2 = 25C podstawowe wzory: na ciepło - Q = m*(t1 -t2)*cp na straty ciepła które musisz wyliczyć ile tych strat będzie przez ścianki rury do wylewki, bo to przecież grzeje Q strat = A*k rury* (t1 -t2) reszta wzorów to zwykła geometria, dlatego nie ich nie podaję bo te rzeczy chyba każdy wie w sumie mając te dwa wzory można wyliczyć o ile wzrośnie temperatury tej wylewki i przekonać się o tym czy przegrzewanie podłogówki w tym linku który podawałeś do 40C jest totalną bzdurą, jeżeli nie Ty podejmiesz się obliczenia tego to może ktoś inny z uczestników tej dyskusji, w przypadku gdyby było trudno to mogę podać algorytm obliczeń, chyba się nie pomyliłem i wszystkie dane podałem, życzę szczęśćia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 OK. Każdy powinien zbudować dom w systemie, do którego jest w pełni przekonany. Każdy ma też swoje nawyki i potrzeby. To oczywiste.Powtarzają to wszyscy przez cały wątek. Ja dodawałem do tego jeszcze, że ten nasz dom nie powinien nam szkodzić stąd np. moje obiekcje jako medyka przed montowaniem podłogówki w miejscach dłuższego przesiadywania i dłuższych okresów pracy umysłowej.Jestem poza tym za prostotą systemów sterujących, gdyż nic nie trwa wiecznie.Dom nasz powinien wypełniać wszelkie przewidywane przez nas funkcje nie tylko w najbliższej lecz także w odleglejszej przyszłości. Będziemy kiedyś przecież wszyscy starsi... Technika również postąpi znowu naprzód.... Odnośnie regulusów to mam jednego cały czas za plecami (jak siedzę przy kompie) i w całym domu i nigdy nie usłyszałem by wydały jekikolwiek dźwięk czy to podczas rozgrzewania czy też podczas stygnięcia. Jeśli tak się dzieje to znaczy, że instalacje jest spieprzona nie tylko pod względem sposobu zbudowania lecz i pod względem regulacji (zrównoważenia hydraulicznego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.12.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Bogusław podejmiesz rękawicę? będziemy już wiedzieć, czy jest o co kruszyć kopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 17.12.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Długi. Ustosunkuj się do tez zawartych w artykule: http://www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=716 Chodzi ci o Charakteryzuje się ono wieloma zaletami, w tym szczególnie bardzo dobrym rozkładem temperatury w ogrzewanym pomieszczeniu, co z kolei wpływa na uzyskiwanie dobrych warunków w zakresie komfortu cieplnego i higieny, spowodowanych zmniejszeniem ruchów konwekcyjnych i brak występowania zjawiska tzw. "przypiekania kurzu" na powierzchni grzejnika Bo zdaje sie ,że w tym wątku podważałeś takie stwierdzenia czy o Na rys. 1 przedstawiono odpowiedź grzejnika podłogowego na wymuszenie cieplne spowodowane wzrostem temperatury zasilania czynnika grzejnego od ok. 37°C do ok. 53°C. Spowodowało to wzrost temperatury powierzchni podłogi od 21,5°C do 25°C. Gęstość strumienia ciepła przekazywana przez grzejnik wzrosła od 69 W/m2 do 116 W/m2. Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł około 6 godzin. Bogusław po raz kolejny podkreślę rozmawiamy tu o prawidłowo zaprojektowanej i wykonanej,nowaczesnej podłogówce. wzrost temperatury czynnika do 53 C spowodowany jest chyba jakąś awarią?????????????????? Choć zwróć uwagę,że w nawet w tak drastycznych warunkach (wzrost tem.zasilania o 16 C) nastąpił wzrost powierzchni podłogi tylko o 4C!!!!!!!!!!!! NA SZCZĘŚCIE DZIAŁA SAMOREGULACJA A poza tym w moim domu zapotrzebowanie na energię w moim domu to 50-70 W/m2 i to liczone w warunkach krytycznych Więc nie rozumiem skąd taka wysoka temp. i strumień ciepła (37Ci 69 W/m2) w dolnej granicy???????????????????????????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.12.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 1950. Zacytuj bo nie mogę tego znaleźć: temperatury tej wylewki i przekonać się o tym czy przegrzewanie podłogówki w tym linku który podawałeś do 40C jest totalną bzdurą, Gdzie tak pisze???? Chyba przegapiłem? Kto tak powiedział? MOże odpowiesz za długiego na moje pytanie? Jaka jest masa całkowita m2 przeciętnej grubości posadzki z podlogówką od poziomu izolacji do jej poziomu powierzchni? I może od razu odpowiedz na drugie małe zadanie, (wiąże się parametrem z Twoim): Pomieszczenie osiągnęło zadaną temperaturę 22 oC. Instalacja została wyłączona. Jeśli temperatura na powierzchni płyty podłogówki wynosi 24 oC, temperatura okolicy pętli podłgówki wynosi 40 oC (czyli średnia temp. wylewki to 32 oC), grubość wylewki to 7cm. Ile ciepła jest zmagazynowane w tej podłodze ? W miarę przewyższania temperatury wnętrza powyżej zadanej temp.. 22 oC emisja ciepła będzie zwalniać ponieważ schładzaćbędzie sie podłoga i roznąć będzie temp. wnętrza a zatem dT będzie podążać do 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts