Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁOGÓWKA + KALORYFERY

SAVAGE7

Recommended Posts

Długi. Nikt zalet podłogówki nie kwestionuje, ja też nie, dlatego mam ją gdzieniegdzie u siebie w domu, autorzy jednak wskazali też jej ewidentne wady.

Może nie doczytałeś, a może nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Moja podłogówka ma indywidualne sterowanie takie jak pisał bodaj 1950:

czujnik + siłownik z głowicą na rozdzialaczu. I takie sterowanie temp. kuchni i łazienek jest zupełnie wystarczające.

Układ grzejnikowy jest sterowany przez jeden jedyny bezprzewodowy Euroster. Resztę załatwia odpowiednie ustawienie nastaw wstępnych zaworów termo.

I wystarczy. Proste jak budowa cepa. Na moje potrzeby wystarcza.

I każdego następnego potencjalnego użytkownika.

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ps. I jeszcze pytanie dotyczace kominka i jego wpływu na podniesienie temperatury podłogówki do 40 stopni. To przepraszam, ale mówimy tu o jakim pomieszczeniu? I jakich temperaturach?

Poprzednio podałem realny przykład :

Pomieszczenie z kominkiem (około 30m2)

Temperatura powierzchni podłogi 25 stopni

Temperatura wody w podłogówce około 40 stopni

Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni

Oczywiste jest, że aby uzyskać taką temperaturę powierzchni podłogi, temperatura wody w rurkach musi być duzo wyższa, a to ze względu na ;

- oddawanie ciepła przez rurki do betonu 3-5 razy mniejszą powierzchnią niż powierzchnia podłogi

- praca kotła okresowa, podczas gdy oddawanie ciepła przez podłogę do pomieszczenia - ciągłe.

Ponieważ obecnie ogrzewam tylko 1/2 domu, zaś piec jest ustawiony (fabrycznie)na 100 % mocy, celowym było wysokie ustawienie temperatury podłogówki.

Przy niskim nastawieniu szybko rosła temperatura na piecu (grzejniki i podłogówka nie była w stanie odebrać całego ciepła) i piec się zbyt często wyłączał.

Długi. Nikt zalet podłogówki nie kwestionuje, ja też nie, dlatego mam ją gdzieniegdzie u siebie w domu, autorzy jednak wskazali też jej ewidentne wady.

Może nie doczytałeś, a może nie chcesz przyjąć do wiadomości.

Moja podłogówka ma indywidualne sterowanie takie jak pisał bodaj 1950:

czujnik + siłownik z głowicą na rozdzialaczu. I takie sterowanie temp. kuchni i łazienek jest zupełnie wystarczające.

Układ grzejnikowy jest sterowany przez jeden jedyny bezprzewodowy Euroster. Resztę załatwia odpowiednie ustawienie nastaw wstępnych zaworów termo.

I wystarczy. Proste jak budowa cepa. Na moje potrzeby wystarcza.

I każdego następnego potencjalnego użytkownika.

Boguś to co zaczynasz teraz robić to już czysta demagogia.

Ile tych "ewidentnych" wad znalazłeś w tym artykule.

Dlaczego nie powiesz ,że autorzy prezentują zachowanie się grzejnika podłogowego przy takich parametrach jakie w praktyce przy prawidłowo zaprojektowannej i ....... (nie chce mi sie juz tego powtarzać bo to normalnie jakaś mantra) się nie zdarzają ????????????????

MOże odpowiesz za długiego na moje pytanie?

Jaka jest masa całkowita m2 przeciętnej grubości posadzki z podlogówką od poziomu izolacji do jej poziomu powierzchni?

bugusław :D muślałem ,że mimo swojego medycznego wykształcenia potrafisz sobie to wyliczyć :wink: ale jeśli nie to pomogę :D

w moim przypadku ok 152 kg przy grubości 7 cm :D :D :D

wczoraj w nocy wrzuciłem temat na forum, ale go wycofałem,

zadanie

w wyniku samoregulacji podłogówki kocioł dostał na powrót wodę o temperaturze 40C, wiadoma sprawa automatyka zadziałała i wyłączyłą kocioł, w rurach pozostała pewna ilość energii cieplnej zawartej w wodzie,

Bogusław może obliczysz o ile wzrośnie temperatra wylewki przy założeniu, że:

- powierzchnia grzewcza A = 25 m2,

- długość rury w pętli ogrzewania podłogowego l = 120 m,

- grubość rury jak już napisałem 16x2 mm gdzie 2 mm to grubość ścianek,

- współczynnik przewodzenia ciepła rury (przjąłem Geberita Meplę tylko z tego powodu, że miałem dane pod ręką) wynosi k = 0,43 W/mK,

- grubość warstwy wylewki dla ułatwienia 7 cm

- gęstość betonu suchego 2180 kg/m3,

- ciepło właściwe betonu 1,130 kJ/kgK,

- ciepło właściwe wody cp = 4,19 kJ/kgK,

- t1 temperatura wody w rurach t1 = 40C

- t2 temperatura wylewki t2 = 25C

podstawowe wzory:

na ciepło - Q = m*(t1 -t2)*cp

na straty ciepła które musisz wyliczyć ile tych strat będzie przez ścianki rury do wylewki, bo to przecież grzeje

Q strat = A*k rury* (t1 -t2)

reszta wzorów to zwykła geometria, dlatego nie ich nie podaję bo te rzeczy chyba każdy wie

w sumie mając te dwa wzory można wyliczyć o ile wzrośnie temperatury tej wylewki i przekonać się o tym czy przegrzewanie podłogówki w tym linku który podawałeś do 40C jest totalną bzdurą,

jeżeli nie Ty podejmiesz się obliczenia tego to może ktoś inny z uczestników tej dyskusji,

w przypadku gdyby było trudno to mogę podać algorytm obliczeń,

chyba się nie pomyliłem i wszystkie dane podałem,

życzę szczęśćia :lol: :lol: :lol:

1950

Wzory które podałeś odnosza sie do stau ustalonego. Nie maja zastosowania w stanach nieustalonych, czyli w sytuacji o której dyskutujemy np. rozpalenia w kominku, wlaczenia zelazka itp. sytuacjach nagłego zwiekszenia zysków ciepła. Stan ustalony to dobrych kilka kilkanascie godzin od wystapienia zakłocenia.

Pozdrawiam

[quote name="boguslaw

A co to jest nagłe? :roll:

A to ciekawe stwierdzenie "rzadko". Na wiosnę i na jesień takich dni jest co niemiara, występują seriami. :wink:

W nocy - nad ranem przymrozek a w dzień temp. wysoko dodatnia w słońcu nawet grubo ponad 20 oC. Przy większych przeszkleniach od południa do domu dostaje się masa energii z zewnątrz.

I to nie spadek temperatury na zewnątrz jest kłopotem przy podłógówce lecz znacznie większym kłopotem jest jej gwałtowny wzrost.

Tu szkodliwa bezwładność podłogi jest znacznie bardziej dolegliwa.

sSiwy omów proszę reakcję sterowników podłogówki na taką sytuację:

temp. -5 oC o godz. 5-tej rano, w południe w słońcu np. + 25 oc.

Sytuacja na wiosnę dość częsta.

[/quote]

A jaka praca sterowników. Przecież podłogówka (ani kaloryfery) nie jest zastosowana do ogrzania dziurawego namiotu, tylko do ogrzania energooszczędnego budynku - ba takie współcześnie sie buduje.

Ale odpowiem: w nocy -5 a w pomieszczeniu (wzorcowym) +22 (podłoga ma około 24) w dzień na zewnatrz +25 a wpomieszczeniu dalej +22 - no może dojść do +23, ale podłoga ma dalej około +24, to co tu sterować.

Jeden czujnik temperatury "zatopiony" w podłodze (pomieszczenia wzorcowego) załatwia sprawę, reszta nastawiana recznie w zależności od potrzeb - ze zwłoką oczywiście (bezwładność) No może być jeszcze sterownik pogodowy - dla wygody.

zadanie

w wyniku samoregulacji podłogówki kocioł dostał na powrót wodę o temperaturze 40C, wiadoma sprawa automatyka zadziałała i wyłączyłą kocioł, w rurach pozostała pewna ilość energii cieplnej zawartej w wodzie,

Bogusław może obliczysz o ile wzrośnie temperatra wylewki przy założeniu, że

Inwestor ,

w tej sytuacji jest stan ustalowny,

podłoga z założenia może być tylko ogrzana od ciepła zakumulowanego w rurach,

nie wiem czy masz kominek,

ale jeżeli napalisz w kominku to doskonale wiesz o tym, że kominek nie grzeje podłogi

nie qmam, po co każesz liczyć Bogusławowi wzrost temp. ?

A już zupełnie nie rozumiem, po co piszesz o kominku i podłodze. Przecież podłogówka ma grzać pomieszczenie a nie samą podłogę.

btw. Jak zimą, przy - 20, po kilkugodzinnym zachmurzeniu w salonie w okna zacznie świecić słońce to będzie tiiiit a nie stan ustalony.

Dla uzupełnienia dodam, że wiem co potrafi dobra podłogówka, żeby mi tu zaraz ktoś nie rzucił, ze jestem jej przeciwnikiem :roll:

Ludzie spotkajcie się na wódce albo sobie dajcie po razie i będzie spokój 8)

Czy nie potraficie przyjąć, że ktoś może myśleć inaczej lub, że każdy po trochu ma rację ? Sami specjaliści od ogrzewania, a dobrych wykonawców na rynku brak :lol:

zadanie

Bogusław może obliczysz o ile wzrośnie temperatra wylewki przy założeniu, że

Inwestor ,

w tej sytuacji jest stan ustalowny,

podłoga z założenia może być tylko ogrzana od ciepła zakumulowanego w rurach,

nie wiem czy masz kominek,

ale jeżeli napalisz w kominku to doskonale wiesz o tym, że kominek nie grzeje podłogi

nie qmam, po co każesz liczyć Bogusławowi wzrost temp. ?

A już zupełnie nie rozumiem, po co piszesz o kominku i podłodze. Przecież podłogówka ma grzać pomieszczenie a nie samą podłogę.

btw. Jak zimą, przy - 20, po kilkugodzinnym zachmurzeniu w salonie w okna zacznie świecić słońce to będzie tiiiit a nie stan ustalony.

Ludzie spotkajcie się na wódce albo sobie dajcie po razie i będzie spokój 8)

Czy nie potraficie przyjąć, że ktoś może myśleć inaczej lub, że każdy po trochu ma rację ? Sami specjaliści od ogrzewania, a dobrych wykonawców na rynku brak :lol:

widzę że nie jesteś na bieżąco,

to nie ja pisałem o chorobotwórczej roli podlogówki, :roll:

dlatego między innymi, chcę się dowiedzieć jaki to będzie przegrzew, żęby móc wiedzieć co powiedzieć klientowi :lol:

wiesz, człowiek się uczy przez całe życie,

między innymi dlatego tutaj jestem,

co do kominka, poczytaj dobrze,

to nie ja pierwszy pisałem o kominku.

i jeszcze na koniec,

przykro mi że u Ciebie nie ma dobrych wykonawców,

ale to już Twój problem,

gdybyś mieszkał bliżej to moglibyśmy porozmawiać :lol:

widzę że nie jesteś na bieżąco,

Jestem, jestem, pisałem wczesniej, że czytam Wasze dyskusje od początku.

to nie ja pisałem o chorobotwórczej roli podlogówki, :roll:

dlatego między innymi, chcę się dowiedzieć jaki to będzie przegrzew, żęby móc wiedzieć co powiedzieć klientowi :lol:

wiesz, człowiek się uczy przez całe życie,

między innymi dlatego tutaj jestem,

Z tego powodu, też i ja tu jestem, a wtrąciłem się tylko jak chodzi o dywagacje o bezwładności

co do kominka, poczytaj dobrze,

to nie ja pierwszy pisałem o kominku.

Wiem, pytałem tylko po co te obliczenia, skoro jesteś wykonawcą to dobrze wiesz jak jest w praktyce, a tak niepotrzebnie tworzy się kolejna przepychanka kto i co komu udowodni :wink:

i jeszcze na koniec,

przykro mi że u Ciebie nie ma dobrych wykonawców,

ale to już Twój problem,

gdybyś mieszkał bliżej to moglibyśmy porozmawiać :lol:

Złosliwość nie na miejscu, ja takiego wykonawcę mam :lol:

Mice, na temat podłogówki krążą mity,

zwłaszcza na jej chorobotwórczy wpływ,

skoro, moim i nie tylko zdaniem, racjonalne argumenty nie trafiają, to najlepszym sposobem obalenia ich jest wykazanie w sposób nie podlegający dyskusji, że oponenet nie ma racji,

dlatego chciabym tych wyliczeń, jeżeli nikt tego nie wyliczy, to ja to zrobię, :lol:

ja wiem, że od dłuższego czasu ta dyskusja przerodziła się w czysto akademicką,

ale i z takej dyskusji można wyciągnąć wnioski i budując się, nie dać się zaskoczyć komuś kto niejednokrotnie, albo nie wie co mówi, albo mówi to co mu wygodnie, bo ma w tym swój cel,

natomiast dobrze wykonana podłogówka to naprawdę jeden z najlepszych sposobów ogrzewania i to pod każdym względem,

wie już o tym wielu budujących,

ale też wielu i kto wie czy nie jest ich więcej, powtarza tego typu teksty co oponenci,

co do wykonawcy, naprawdę nie było tam żadnych złośliwości, :roll:

jeżeli tak to odebrałeś to jest mi przykro :oops:

Gość Kero

Odnośnie regulusów to mam jednego cały czas za plecami (jak siedzę przy kompie) i w całym domu i nigdy nie usłyszałem by wydały jekikolwiek dźwięk czy to podczas rozgrzewania czy też podczas stygnięcia. Jeśli tak się dzieje to znaczy, że instalacje jest spieprzona nie tylko pod względem sposobu zbudowania lecz i pod względem regulacji (zrównoważenia hydraulicznego).

Można i taką teorię przyjać tyle tylko, że to nie ja a mądrzejsi ode mnie podpowiadają nota bene na łamach Muratora:

"Grzejniki aluminiowe, instalacja miedziana

Czy do instalacji c.o. wykonanej z rur miedzianych można podłączyć grzejniki aluminiowe?

W instalacjach powinno się unikać stosowania materiałów o tzw. różnych potencjałach elektrochemicznych. Miedź i aluminium są takimi właśnie materiałami. Jak już stosować do instalacji miedzianej grzejniki aluminiowe, to grzejniki powlekane specjalną substancją, która przeciwdziała tego typu zjawiskom."

Tymczasem regulusy zbudowane są właśnie z obydu tych materiałów niczym chichit z fizyki. A to, że Pan nie słyszał iż potrafią skwierczeć wynikać nie musi ze źle zbudowanej inastalacji gdzieś indziej tylko z tego powodu iż u Pana pracują one na bardzo niskich temperaturach.

Proszę je zasilić czynnikiem 70/50 i zobaczymy jak konwektory skrzypią z powodu różnej jednak kurczliwości i rozprężania zarazem.

Tak i owszem, nie muszę mieć racji gdyż niemal nikt nie potrafi przyznać się iż coś ma skopane. Zwykle mówi się zawsze o innych.

Za jakością regulusów przemawia też sieć ich sprzedaży ot i wszystko.

Z pozdrowieniami świątecznymi nie życzę nikomu regulusów.

Może trochę rozładuję napiecie :wink: i zapytam w temacie pokrewnym :lol:

Jak wspominałem podłogówkę mam wykonaną bez projektu co tu ukrywać na zasadzie "zawsze tak robimy i jest dobrze " ( jak widze na moje nieszczęście ).

Salon na mieszaczu, 3 pętle, 1 z nich - największa - ok 30 m2, rurki Rehau 16-17 ( nie pamiętam dokładnie) rozłożone co ok 15 cm, zalane ok 6-7 cm'ą warstwą jastrychu, 2/3 tej powierzchi pokrywają panele a 1/3 to płytki z gresu. Dodam że na panelach stoi komplet wypoczynkowy, kanapa i 2 fotele co moim zdaniem ma dyży wpływ na oddawanie ciepła. Wczoraj dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st.

Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy :(

Dodam jeszcze że w nocy znacznie obniżam temp do ok 19st. co może też mieć wpływ na późniejszą konieczność dogrzania.

Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ??

skoro, moim i nie tylko zdaniem, racjonalne argumenty nie trafiają, to najlepszym sposobem obalenia ich jest wykazanie w sposób nie podlegający dyskusji, że oponenet nie ma racji,

dlatego chciabym tych wyliczeń, jeżeli nikt tego nie wyliczy, to ja to zrobię, :lol:

ja wiem, że od dłuższego czasu ta dyskusja przerodziła się w czysto akademicką,

ale i z takej dyskusji można wyciągnąć wnioski i budując się, nie dać się zaskoczyć komuś kto niejednokrotnie, albo nie wie co mówi, albo mówi to co mu wygodnie, bo ma w tym swój cel,

natomiast dobrze wykonana podłogówka to naprawdę jeden z najlepszych sposobów ogrzewania i to pod każdym względem,

wie już o tym wielu budujących,

ale też wielu i kto wie czy nie jest ich więcej, powtarza tego typu teksty co oponenci,

co do wykonawcy, naprawdę nie było tam żadnych złośliwości, :roll:

jeżeli tak to odebrałeś to jest mi przykro :oops:

ok, jasna sprawa :)

a co do reszty, mam nadzieję, że wszyscy czytający którzy się nie ujawniają wnioski potrafią wyciągać sami a i wyszukiwanie w sieci nie jest im obce :wink:

JA PITOLE !!!!!!!!!

właśnie jestem na etapie projektowania instalacji co - właśnie podłogówka i kaloryfery i czytam ten wątek który miał (taka miałem nadzieję ) rozwiać pewne moje wątpliwości a tu "SEJM" :(

a może by szanowne grono odpowiedziało na pytania (tak jak 5 cio latkowi)

mam zamiar rozprowadzić parę pętli podłogówki głównie poto żeby w nogi nie było zimno bo planuję część podłóg w gresie (kaloryfery tez będą w tych pomieszczeniach ) i mam takie pytanko...

czy wszystkie pętle podłaczyc do jednego rozdzielacza (oczywiście przed roz. zawór 3 drozny) i zastosowac jedną pompe ? czy jakoś to dzielić na łazienke, przedpokój?) czy stosowac opr. zaworu 3 droz jakieś inne regulatory (zawory) dla poszczegolnych pętli ? może trochę tu pomieszalem :(

wizja jest taka od kotła ----zawór 3 drożny----- potem pompa O ----rozdzielacz i -----pętle czy dobrze mysle ?

Dużo sprostowań i przeklama do sprostowania a ja nie mama czasu, bo pracuję. :cry:

1950. U siebie w calym domu masz grzejniki, jak pisałeś.

Czy gdybyś dzisiaj montował u siebie od nowa insytalację c.o. dałbyś wszędzie bez wyjątku ogrzewanie podłogowe?

1950 pisze:

Coś widać jest na rzeczy. Nie ma dymu bez ognia.

Tłumaczyłem wpływ długotrwałego podwyższenia temperatury w okolicy nóg na układ krążenia i podałem definicję tej podwyższonej temperatury.

Kto chce wyciągnie wnioski, powiedziałem swoje jako medyk i umywam ręce.

Dużo sprostowań i przeklama do sprostowania a ja nie mama czasu, bo pracuję. :cry:

1950. U siebie w calym domu masz grzejniki, jak pisałeś.

Czy gdybyś dzisiaj montował u siebie od nowa insytalację c.o. dałbyś wszędzie bez wyjątku ogrzewanie podłogowe?

zdecydowanie tak,

grzejnik byłby jedynie w łazience jako wspomaganie podłogówki (za mała powierzchnia grzewcza)