Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

Skorzystaliśmy z wolnego dnia i wybraliśmy się na działeczkę. Wzięliśmy ze sobą dwa druty zagięte w literę L i ja w drogę po włościach. Albo to jakieś oszustwo i złośliwość rzeczy martwych albo rzeczywiście działa: woda jest i to w kilku miejscach :D Już żadnego pana różdżkarza nie biorę.

Obmierzyliśmy działkę na oko, krokami mego męża bo jeden krok ma ok. metra dł :wink: i jeeeeeny! jaka ta działka wielka :o wcześniej tego nie widziałam.

Obliczyliśmy też oczywiscie na oko gdzie będzie stał domek. Ten z kolei wydaje się bardzo mały. W sumie ma 880x 1050 więc nie wiem czy to dużo. No ale jakby było mało miejsca do pochodzenia to wyjdzie się na zewnątrz.

Na naszej działce stoi też słup betonowy telefoniczny, zaś płot przyszły jest prawie na drodze...

mam kilka zdjęć i pomysłów ale to potem :D

• Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do pomysłów moich i zdjęć.

Przyznam się, że pomysłów mam ostatnio coraz mniej. I nawet nie chce mi się myśleć na zaś bo jakoś nie wierzę w to moje szybko budowanie :evil:

Mam nadziejęl, że niektóre zdjecia, jakie przechowuję na kompie a które znalazłam tutaj w pomysłach i galeriach forumowiczów, nie sprawią nikomu (także mi ) kłopotów i przykrości a właściciele umieszczonych zdjęć nie poczują sie urażeni.

Otóż jest mnóstwo domków i wnętrz, które mi się podobają jednak nie każdy wystrój widzę u siebie. Stawiam na funkcjonalnośc i wygodę. Planuję powiększenie rodziny o dzieci i zwierzaki, poza tym nie zamierzam spędzać całego wolnego czasu na sprzątaniu by jakoś ten dom wyglądał. Więc i powierzchnie wszelkiego rodzaju mają być jak nadłużej czyste- albo mają tak wyglądać :wink: Na dodatek mam dziwną przypadłosć, ze nie mogę dotykać powierzchni chromowanych. Ciarki po mnie chodzą, zimno mi od razu i nie dotknę chyba że Ukraińcy będą mnie przypiekać. Tak wiec nawet te nowoczesne uchwyty w szafkach czy zwykła lodówka nie jest dla mnie.

Dobra wrzucam pomysły: moje typy:

kuchnia- chodzi o kolor i typ mebli. Muszą sprawiać wrażenie lekkich, by nie zmniejszać mi kuchni. Kolor? sama nie wiem ale nie czarny ani biały- widać zacieki na drzwiczkach. Te na zdjęciach mają chyba i odpowiedni kolor i typ :D

http://img234.imageshack.us/img234/7479/img08zq4.jpg

W kuchni nie planuję sprzętu do zabudowy bo oszczędzam na inne rzeczy.

Kuchnia poniżej jest kuchnią z forum. Świetna jest. Jak znajdę nick posiadacza to od razu napiszę, a jeśli posiadacz owej kuchni zajrzy, tu to proszę o przyznanie się :D

http://img62.imageshack.us/img62/8115/supermeblenf9.jpg

przedpokój cos na podobieństwo tych:

http://images22.fotosik.pl/106/236f2ab8913cc4a4m.jpg

http://images20.fotosik.pl/313/b9870788485bfa78m.jpg

to zdjęcie powyżej przedstawia przedpokój kuleczki- juz o JeJ jadalni nie wspomnę- chodzi mi o stół i krzesła i ten pomysł na zasłonki. :o :D cudeńko..mam nadzieję, ze się nie obrazi, że pozwoliłam sobie...

cos muszę z obu zebrać i wymyśleć. Bo to wszystko przez tę ścianę, która mnie urzekła...

http://images21.fotosik.pl/258/25261422bb8bb349.jpg

Niby zwykła czerwona, prawda?

Podłogi

kuchnia, obie łazienki i wiatrołap to płytki i gres. Na razie szukam ale nie mam koncepcji łazienek do końca to nie wybiegam aż tak daleko.

Reszta pomieszczeń to panele i chyba zdecydujemy się na Krono Oryginal. Zamierzamy kupić lepsze bo nie uśmiecha mi się to szybko wymieniać.

Na dziś chyba tyle...

Dziś rano przywieźli na działkę cegłę. To znaczy ja tego nie widziałam, ale mąż był. I mówił, że ładniutkie, nie pobite..Rozmawiał z kierowcą, teraz Maxy chodzą po 8 zł/szt. ale przy większych ilościach. Jak mniej to pewnie drożej. Ale mówił też, że powoli kończy sie szaleństwo na cegły i ten wariacki wzrost cen. Jak dowiedział sie, ile płaciliśmy to wielkie :o zrobił... Nie dziwię się..

Mój mąż obiecał mi całowanie po stopach za tę decyzję o kupnie cegieł w styczniu...Poczekam :wink:

kolejny namiar- wklejam wypowiedź cbartka

Kamień a dokładnie piaskowiec można kupić na Woli Komborskiej badz Woli Jasienickiej - nie wiem dokładnie do której miejscowości należy u niejakiego Bracha. Cena jaką płaciłem 2 tygodnie temu to 60zl/m3 brutto. Trzeba mieć własny transport.

Kosztorys od SylviaW:

Koszty %

Robty ziemne 2,30%

Fundamenty, ściany podziemia 7,30%

Izolacja p/wilg 1,00%

Ściany konstrukcyjne 11,90%

Strop schody podesty 6,10%

Dach knstrukcja 7,30%

Dach pokrycie – obróbki blach 10,60%

Ścianki działowe 3,90%

Stolarka okienna i drzwiowa 8,10%

Tynki wew 4,90%

Elewacje 2,80%

Pdłża i posadzki 9,50%

Roboty malarskie 0,60%

Instal gazowa 0,70%

Instal elektr 4,40%

Instal wod-kanal 4,20%

Instal co 4,90%

Przyłacza tech 4,10%

Drogi ogrodzenia oświetlenie 5,40%

Razem 100,00%

Barak blaszany 17 8547990

Zaczynam zapisywać ważne dla mnie informacje.W końcu to mój dziennik i moje zapiski a co? :wink:

beton posadzkowy nie jest "chudziakiem" - jest to normalny beton B10

a "chudziak" to przewaznie piach z cementem /poniewaz cementu sypie sie mało - dlatego "chudy"/ wymieszany na sucho lub lekko wilgotno sypany w wykop /jesli jest błoto/ aby związał to błoto

- to brzoza

Dzwoniłam dzis do Starostwa i co? Mój pan architekt był wczoraj i cos poprawiał w dokumentach ale niestety zapomniał o wysokości kalenicy. Nie zgadza sie z WZ. Tak wiec ma jechać jutro i poprawić. A potem wyslą do sasiada- właściciela drogi obok mnie pismo powiadamiające o moim zamiarze budowania sie....Ja chyba już tylko zamiar mam bo ochoty niewiele...Kasy tyle samo a ceny rosną...Zanim te wszystkie popiep..e papiery sie powysyłaja i powracają to kolejny miesiąc minie...

Jak do tej pory byłam spokojna. ROzumiem że czasem trzeba cierpliwie poczekać ale i świeci sie mogą denerwować....

Mam pozwolenie na budowę!!! i to prawomocne!

Okazało się, ze te wszystkie "ale" od pani ze Starostwa można było olać -moimi słowami- bo wycofała się z każdego punktu, który kazała poprawić...I przez te jej humory i okresy mam dwa tygodnie do tyłu....

Pod koniec tygodnia Pan Henryk- architekt ma sie umówić na tyczenie naszej działki. Oczywiście z nami na działce...Dziś wieczorem dzwonię i umawiam sie na pogaduszki z Panem Tadziem... :D

po drodze wstąpiłam do Jezierskiego -okna i jak mi pan wytłumaczył, cena jest indywidualna...ale chyba pożegnam się ze szprosami...cholernie drogie są, jeszcze jak na piętrze mam prawie same drzwi balkonowe..Ale za to zrobiłabym sobie rewelacyjne parapety :p

Na tyczenie ugadani jesteśmy w piątek. W sobotę chyba mają kopać a we wtorek-bo w poniedziałek święto- jedziemy już pełną parą..

Wiem dużo nowości: Nie będzie chudziaka, bo w projekcie jest podsypka ze żwirku i tak samo zalecał geolog. No i spoko, wyjdzie taniej. Nie będzie też tarasów obu betonowych tylko z kostki (na przyszłość sobie zrobię). Też wychodzi taniej bo nie trzeba będzie kopać tego na ponad metr w głąb i tyyyyyle betonu. Osobiście nie lubię kostki...Mąż chce kostkę więc chyba ten jeden raz ustąpię :wink: Może są jakieś ładniejsze niż ja widziałam...

Rynny polecał Pan Tadzio stalowe, od razu pomalowane. I mąż też tak wcześniej gadał. Będą założone od razu z dachem. Komin z cegły pełnej, nad dachem klinkierowy.

Szukam jeszcze pana od studni bo sucho to przydałoby się teraz kopać. Woda będzie potrzebna do polewania fundamentów i potem stropu, jak się okazało tego zwykłego lanego- też tańszy :wink:

Na oko wyliczył nam P.T. materiały na jakieś 80 tys.

Ciekawostka: takie domy "małe" jak nasz, sprzedają się bardzo dobrze. Z tych budowanych przez P.T. 10 szt. poszło już po 550 tys. każdy :o tyle że otynkowane w środku, z instalacjami, oknami i chyba elewacją też...no ale i tak niewykończone przecież...

POdliczam ile wydaliśmy już począwszy od papierków:

1500 zł architekt i adaptacja + 1200 zł zagosp. razem z ZUD

400 zł geodeci za mapkę

50zł przeniesienie WZ na nad

25 zł w geodezji wypis z działek sąsiednich i mapka naszego wyjazdu z działki do drogi gminnej

800 zł geolog

24 zł jakieś kolejne mapki z geodezji

10,540 zł . z groszami cegła Max 29

8zł na dziennik

500 zł zadatek dla kier. budowy

jeśli o niczym nie zapomniałam to wychodzi 15 047 zł

Czy ktoś z nas powinien być przy tyczeniu? Czy wystarczy kier. budowy i geodeci (i chyba wykonawca też ma być :D )

25 maja 2007 roku zaczynamy....

wytyczyli, przyjechała koparka i zaczęli kopać, choć nie było chyba tego w planie...

zdjecia bedą później bo mąż jednak był na miejscu z aparatem.

Mam wycenę blachodachówki Kroll już ze wszystkim. Całość 11 700 zł jeśli matowa lub 12 200 zł błyszcząca. ŁĄcznie z rynnami. Ale to cena na dziś i dowiozą na miejsce. A przed nami podwyżki...

To na poparcie moich słów, że zaczęli.

Zdjęcia są z wczoraj. Dziś chciałam pojechać i zobaczyć ale nie spodziewaliśmy się, że będą panowie cos jeszcze robić a tam.... kopią pod fundamenty...Mały ten domek będzie :D

Dzisiejszych zdjęć nie mam bo nie robiłam ale jutro zrobię może...

http://images20.fotosik.pl/390/e99a3dd560b1cafd.jpg

http://images20.fotosik.pl/390/0917dfefc890ee44.jpg

Znaleźliśmy studniarza i różdżkarza też będziemy mieli. Studniarz 120 zł za krąg i cena kręgu też 120 zł. Liczymy na jakieś 15 do 20 kręgów. Niedaleko od Rzeszowa. Jak ktoś zaiinteresowany to podam namiary..

Moje zapiski:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2;

Aby uzyskać zgodę na założenie przydomowej oczyszczalni ścieków należy spełnić pewne wymagania prawne, które zostały ujęte poniżej.

Podstawę prawną możliwości stosowania oczyszczalni dają przepisy art. Nr 36, 39, 42 z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo Wodne (Dz.U. Nr 115/01 poz. 1229).

Budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, o przepustowości do 5m3/d, nie wymaga pozwolenia na budowę (ustawa z dn. 7 lipca 1994r. Prawo Budowlane Dz.U.106/00 poz. 1126 art. 29 ustęp 1 pkt 1p.pkt d), natomiast wymaga zgłoszenia właściwemu organowi - urząd gminy (Prawo Budowlane art. 30 ustęp 1 pkt 1). Na podstawie Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20 listopada 2001r. (Dz.U.140/01 poz. 1585) w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia, oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby gospodarstw domowych lub rolnych w ramach zwykłego korzystania z wód nie wymagają pozwolenia wodnoprawnego na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi.

Osadnik gnilny zgodnie z RMGPiB z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §37) może być usytuowany w bezpośrednim sąsiedztwie budynku.

Przewody kominowe do wentylacji grawitacyjnej (odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej, osadnika gnilnego), powinny być szczelne, o przekroju co najmniej 11 cm i wyprowadzone ponad dach na wysokość zabezpieczającą przed zakłóceniem ciągu, co najmniej 0,6 m powyżej krawędzi kalenicy dachu (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §140).

Odległość studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze od najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzone są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m. Odległość osadnika gnilnego od studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze - 15 m (Dz.U. Nr 116/91r. poz. 503 §8; Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §31).

Odległość oczyszczalni ścieków od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - 2 m (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §36).

Dla zapewnienia prawidłowego procesu oczyszczania ścieków, konieczne jest, aby warstwa gruntu przepuszczalnego była grubsza niż 1,5 m, licząc od dolnej krawędzi drenów do powierzchni zwierciadła wód gruntowych (Dz.U. Nr 116/91r. poz. 503 §8). Jeżeli ilość ścieków odprowadzanych do oczyszczalni ścieków nie przekracza 2 m3 na dobę nie jest konieczna opinia Państwowego Inspektora Sanitarnego (Dz.U. Nr 15/99 r. poz.140 §26).

Układ technologiczny każdej oczyszczalni powinien zapewniać co najmniej dwa stopnie oczyszczania: mechaniczny, którego celem jest usuwanie ze ścieków stałych zanieczyszczeń zarówno cięższych jak i lżejszych oraz biologiczny z wykorzystaniem organizmów żywych (przede wszystkim bakterii, ale również glonów oraz innych roślin), które usuwają koloidalne oraz rozpuszczone zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne.

Dziś rano M.(Mój Mąż Marek-3xM :wink: ) umówił się i podjechał po studniarza i różdżkarza, zawiózł ich na działkę i mamy studnię. Co gorsze mamy też żyłę wodną pod domem ale podobno są na to sposoby. Jakby co mamy namiar na różdżkarza i mamy zadzwonić przy posadzkach.

Okazało się, że kiedy chodziłam z prętami sama po działce to miałam rację, wskazując dwa miejsca, gdzie jest woda :o :D Dziś różdżkarz wskazał to samo miejsce. Może to moje przeznaczenie?? :-?

Obiecane zdjęcia z wczorajszych prac..

http://images21.fotosik.pl/339/85c0bedf74610a34.jpg

http://images21.fotosik.pl/339/5fe93fb5d9e10c3b.jpg

http://images21.fotosik.pl/339/e97b3e80bfdd07df.jpg

http://images20.fotosik.pl/394/99981e71a0da8637.jpg

Dziś była wycieczka za kredytami w PKO BP- pani bardzo niemiła, poinformowała mnie, że starając sie o kredyt powinnam poczytać ustawy..a jak ktoś jest noga z takich rzeczy i wogle sie nie orientuje to co?

Byłam też w PKO SA- mój rodzimy od prawie 10 lat bank. Pani wszystko mi wyjaśniła, nawet dała dziecku kolorowy mazak i kartke żeby się nie nudziło. Tylko jedna zagwozdka: jako że tylko mąż pracuje to powinien mieć polisę na 1/4 wysokości kredytu jako zabiezpieczenie. A to niemało wychodzi...i teraz myśle jak tu cos wykombinować.... :roll:

Zapłaciłam geodetom za tyczenie 350 zł

80 zł różdżkarz

Acha. I nadal zalewają choć mieli mieć wolne... :roll:

Wczoraj wycieczka do GE Money bank- trochę dużo wychodzi.. i do Polbanku. Tu mi się micha śmieje, bo to jedyny bank, w którym pomyśleli o dzieciach: trzy kolorowe krzesełka z ikei, mazaki, zabawki, kredki... MOze niektórzy myślą, że to bzdury, ale to chyba tylko tacy, co z dziećmi po urzędach nie chodzą albo ich nie mają (dzieci oczywiście )

Oferta zPolbanku i PKO S.A. jest na tapecie.

Mam zdjęcia z budowy. Nie wiem czy to dobrze, ale lane mam w ziemię bez żadnych szalunków, folii...Wg projektu i zaleceń geologa powinniśmy zamiast chudziaka dać żwir z piaskiem. Tak przekazałam P. Tadeuszowi. No i tak mówił, że zrobi skoro tak chcę. Ale tutaj na forum wyczytałam, że

"Jeżeli wylewa się ławy bezpośrednio do gruntu, bez szalunku i bez chudego betonu na spodzie, to wylewa się się beton do folii. Nie chodzi tu o żadną izolację ławy tylko o zapobieganie rozsączaniu mleczka cementowego do gruntu, co znacząco zmienia parametry betonu. Właśnie temu zjawisku zapobiega chudy beton"

Edytowane przez wiolasz

Dziś mamy wizytę w Expanderze, zobaczymy co wyjdzie z tego..

Dzwoniłam do Arch., który zajmuje sie też naszymi przyłączami. Tak sobie pomyślałam, że zanim oni wezmą się za te przyłącza to ja juz mieszkać będę, tak więc wolę pogonić. A poza tym to nie chciałabym siedzieć z tymi kablami u sąsiada na głowie. Małe dziecko biega, jeszcze jakieś nieszczęście moze z tego wyniknąć...tfu tfu...

A tak przy okazji to moja Julka bedzie miała koleżankę, szkoda tylko, że nie z tego samego rocznika ale zaczynają sie dogadywać i ciągnie je do siebie :wink:

Wczoraj lekką wręcz leciutką ręką wyjęłam na stół 10 tys. i przekazałam Panu T. na początkowe opłaty za nasze materiały i inne rzeczy.

Dzis leją dalej.

Moje notatki

Instalacja odgromowa na blachodachówce

Do wykonywania instalacji odgromowej powinny być w pierwszej kolejności wykorzystane przewodzące elementy budynku.

W przypadku dachu pokrytego blachą nie ma potrzeby wykonywania zwodów (drutów bezpośrednio przejmujących prądy piorunowe), należy jedynie na połaci dachowej zainstalować przewód odprowadzający, połączony za pomocą zacisku probierczego z przewodem uziemiającym.

• 2 weeks później...

Cisza na placu boju. Na razie chłopaki zabrali szalunki i pojawią sie jak skończą u innych. Nam to nie przeszkadza bo nie mamy wody, żeby podlewać strop.

Nie wiem co sie dzieje. Miała być woda na 10 kręgu, no ale spójrzmy prawdzie w oczy: jak ktos może wiedzieć co w środku ziemi się dzieje nie zaglądając tam? :-? Na 7 kręgu pojawiła się woda, przez noc naleciało ok 20 cm i koniec. Wczoraj wieczorem wykopali do 9-tego i nadal nic. Jak mam utrzymywać moją planowaną roślinność jeśli nie ma wody i nie pada?? W sumie nie powinnam czuć sie oszukana, bo poprzedni właściciel mówił o kłopotach z wodą. Ale nas urzekły te widoki :oops:

dziś chyba dalej kopią...

• 2 weeks później...

Właściwie to nie wiem,jak wszystko na działce wygląda, bo mnie tam nie ma.

Ale podobno jest już duuuużo betonów wkopanych i ma być ich 20 razem. Czyli jeszcze mają wkopać dziś ostatnie 3 betony.

Kilka dni ich nie było, bo samochód sie popsuł (cos często spotykana wymówka). Wczoraj zaczęli pracę ok. 17-tej i nie zdążyli wypompować tych 5 betonów wody, która przez ten czas się zebrała.Oni tak przyjeżdżają popołudniami, bo to ich dorywcza praca. Ale zapał już im opadł i nie chce im się chyba przyjeżdżać. Dobrze, że mm dał tylko 500 zł zaliczki. :roll:

No i pojawił sie piasek do obsypania fundamentów. Pan T. ma jeszcze 2 budowy obok naszej i chce robić wszystkie 3 na raz. Niech będzie. Nie czepiam się, a co.

Podobno mamy obsypane fundamenty, ocieplone styropianem, posprzątane z piasku i całej reszty...Zostawiono tylko wolną kuchnię i łazienke na kanalizację ponieważ pan hydraulik- podobno zdolny i dokładny- jest trochę niesłowny i nie wiedzą dokładnie kiedy bedzie. A że jest to pan z mojej gminy, to jak położy rurki to i potem powinien budynek bez kłopotu odebrać chyba... :roll: Więc radzą mi czekać na niego..

We wtorek planowany jest dalszy wzrost: zalewanie.

Mamy wykoszoną działkę. Mąż złapał jakiegoś pana z traktorkiem, dał 20 zł i wykosił nam całośc :D

Na poprzedniej stronie pisałam o drzwiach. Otóż mam cenę jednego skrzydła tych, które najbardziej mi się podobają

http://www.dewro.pl/drzwi/d511-big.jpg

980 same skrzydło +300 szyba mleczna + 1000 ościeżnica +250 montaż +7% vat to 2707 zł za jedne drzwi... :o

Dziś byliśmy w firmie TB sp. z o.o. Czekam do jutra na wycenę..Jeszcze jutro Stolbud do odwiedzenia i Euronord bo chcę obejrzeć drzwi wyjściowe..

• 2 weeks później...

Mamy już namierzony blaszak- garaż. Bieżemy wiekszy, bo na razie garażu nie budujemy. Wymiary 3,5m x 5m kosztuje 1450 zł z montażem.

Na działce nic nowego. Coś wykonawca sie op...a. No ale po dwóch moich telefonach mają zacząć w sobotę...aż pojadę zobaczyć rano, czy mnie nie oszukują.

Napiszę też, jaką ofertę cenową dostaliśmy w jednej z firm:

Drzwi z Włoszczowej

Oferta cenowa na dostawę stolarki drzwiowej (skrzydła wytłaczane płycinowe „Opole” kolor lazur dąb, szyba mleczna bezpieczna), ościeżnice typowe drewniane.

W drzwiach do pokoi trzy szyby mleczne bezpieczne i jedna płycina dołem, w drzwiach łazienkowych jedna szyba mleczna bezpieczna, trzy płyciny i tulejki, do kotłowni jedna szyba mleczna bezpieczna, trzy płyciny.

Drzwi przesuwane w murze dwu skrzydłowe, trzy szyby mleczna bezpieczna, jedna płycina, kolor lazur

- skrzydła „80” i „70” szt. 7 po 567,00 zł 3 969,00

- skrzydła „70” łaz. szt. 2 po 519,00 zł 1 038,00

- skrzydło „70” szt. 1 po 509,00 zł 509,00

- drzwi chowane w ścianę szt. 1 po 1 397,00 zł 1 397,00

- ościeżnica drewniana „17” szt. 7 po 190,00zł 1 330,00

- ościeżnica drewniana „25” szt.3 po 240,00 zł 720,00

Razem netto 8 963,00

vat 7 %

9 590,00

Upust - 10 %

Brutto 8 631,00

Montaż brutto 1 100,00

Ogółem brutto 9 731,00

Mam już wycenę drzwi firmy Dre, cenowo zbliżona, tylko nie bralibyśmy drzwi przesuwnych bo płytowych nie mają mozliwości zrobić, musielibyśmy wziąć dwa skrzydła drewniane, kombinować z kolorem, sami to montować- choć to akurat nie problem...

Modern, kolor mahoń, "70" i "80"

2x modern 20 z tulejkami 380+20 (z vat 463,6 +24,4 zł (za szybkę Decormat))

1x modern 20 bez tulejek 380 +20 (z vat 463,6 +24,4 zł)

7x modern 40 380+40 (z vat 463,6 +48,8)

to daje:1463,4+3586,8

ościeżnice 120-140 x 8 =203 (247,66 z vat)x8=1981,28

ościeżnice 180-200 x2=227 (276,94 z vat) x2=553,88

razem 7585,36 bez montażu.