Kaizen 22.10.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 No naprawdę to takie bardzo skomplikowane jest? Wiesz, zrobiłem tak. Kupiłem kratki z żaluzją. Już trzeciego dnia po przymknięciu śmierdziało mi w łazience. Więc dalej mi dmucha zimnym po plecach. Bo problemem nie jest ilość wymienianego powietrza zimą - to jest OK. Nie OK jest temperatura powietrza wpadającego przy wentylacji grawitacyjnej zimą. Za to ilość powietrza wpadającego jest problemem latem. Bo w upały mam sporo cieplej w mieszkaniu, niż jest na zewnątrz. Ale powietrze stoi i jakoś nie chce wlecieć to chłodniejsze zza okna. Nawet jak okno otworzę (co jest trochę niefajne, bo ruchliwa ulica za oknem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 22.10.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Wiesz, zrobiłem tak. Kupiłem kratki z żaluzją. Już trzeciego dnia po przymknięciu śmierdziało mi w łazience. Yyyyy... no to pretensje do hydraulików. Zalej wszystkie kratki wodą, bo masz gdzieś podciśnienie, które wyciąga ci wodę z syfonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 22.10.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Za to ilość powietrza wpadającego jest problemem latem. Bo w upały mam sporo cieplej w mieszkaniu, niż jest na zewnątrz. Współczuję. Tzn. nie współczuję, bo ja nie mam takich problemów. Gdybym miał, to bym współczuł. Czyli coś masz moderowano. Jeżeli latem masz większą temp. w domu, niż na zewnątrz, a temp. na zewnątrz dochodzą do 30*C, to ja nie wiem... Wyłącz lodówkę, bo agregat padnie. Albo zainwestuj parę groszy i zrób w domu saunę! 10zł/godz. Edytowane 22 Października 2017 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Zalej wszystkie kratki wodą, bo masz gdzieś podciśnienie, które wyciąga ci wodę z syfonu. Nie. To wilgoć i różowy nalot na płytkach tak śmierdzą a robią się błyskawicznie. http://cdn16.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/58289/nalot-z-plesni-na-fugach_2897529.jpg To śmierdzi stęchlizną, nie fekaliami. Jeżeli latem masz większą temp. w domu, niż na zewnątrz, a temp. na zewnątrz dochodzą do 30*C, to ja nie wiem... Dziwne? W samochodzie nie masz cieplej, jak wsiadasz do zaparkowanego na słońcu? W domu do tego sporo urządzeń jeszcze dogrzewa. Albo zainwestuj parę groszy i zrób w domu saunę! 10zł/godz. Dziękuje za takie rady poniżej poziomu gimbazy. Kupiłem klimę. Temperaturę zbija. Jednak powietrza świeżego nie dostarcza. Dlatego w domu robię wentylację mechaniczną. Ale też 1K zł zaoszczędzone rocznie drogą nie chodzi. No i bez tego bym nie mógł legalnie grzać prądem nawet przy wspomaganiu kominkiem, bo EP nie zmieściłoby się w limicie. Edytowane 22 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Ano nie! Także im bardziej zimno, tym większa strata na ogrzewaniu. A ja se ręcznie to reguluję. No i wszystko w tym temacie. Czyli, jak jest zimno, to siedzisz w smrodzie ? Bo widzisz - mój dom (właściwie jego mieszkańcy) potrzebuje wymiany 100m3/h Niezależnie, czy jest "odwilż", czy mróz, to zawsze zużywamy tyle samo powietrza. Rekuperator i tak odbiera jakieś 80% energii (może nico mniej), wiec straty mnie nie interesują, mam zawsze świeże powietrze w domu bez skakania po stołkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 24.10.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Czyli, jak jest zimno, to siedzisz w smrodzie ? Bo widzisz - mój dom (właściwie jego mieszkańcy) potrzebuje wymiany 100m3/h Niezależnie, czy jest "odwilż", czy mróz, to zawsze zużywamy tyle samo powietrza. No to niedobrze! To zacznij regulować, bo przy stałym napływie powietrza, się po prostu kiedyś przeziębicie Poczytaj o gęstości powietrza i nie dziękuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.10.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 No to niedobrze! To zacznij regulować, bo przy stałym napływie powietrza, się po prostu kiedyś przeziębicie Zastanawiam sie, skad u Ciebie tyle samozaparcia w produkowaniu głupawych i nie wnoszących nic do tematu wpisow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 29.10.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Skąd?Ano odtąd, kiedy stwierdziłeś (stwierdziliście z kolegami i koleżankami), że ja nie miałem nigdy płyty indukcyjnej.Tak samo ty nie miałeś alergii - rozumisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Ja stwierdziłem ? Możesz zacytować? (jak Cię już odwieszą) Bo za to, co piszą inni to nie do mnie kieruj pretensje. Ja przecież twierdziłem, że musisz kompletnie nie mieć talentu kulinarnego, skoro nie potrafisz gotować na indukcji i przez to nazywasz ją "gów..em" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 06.11.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 U siebie mam wentylację grawitacyjną, ale po pół roku mieszkania widzę wiele niedoskonałości tego systemu. Kanałów wentylacyjnych mam na tyle dużo, że spokojnie mogę przerobić na wentylację mechaniczną z odzyskiem z rekuperatorem w piwnicy lub na strychu. Jedyne co zastanawia, to smog z dużego osiedla na którym mieszkam. Mam dom na północy osiedla i w ten weekend, kiedy wiatr wiał z południa wieczorem po prostu nie dało się oddychać na zewnątrz. Co wtedy robić? W przypadku wiatrów zachodnich, wschodnich i północnych problemów z powietrzem raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Filtr F7, przed nim G4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts