dorocia8 21.01.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Witajcie. Mam pytanie odnośnie kosztów utrzymania domu. Chodzi mi o całkowity koszt czyli opłaty za gaz, prąd, wodę, wywóz śmieci itp. Ile miesięcznie płacicie za to wszystko? Napiszcie też domu o jakiej pow. to dotyczy Mam na myśli nowe budownictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 21.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 U mnie średnia miesięczna w 2006 za to co wymieniłaś + wywóz szamba wyniosła ok. 450 zł. Rodzina 3 osobowa, użytkowane 130 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 WitamDom 130 m2, 4 osoby, za 2006 miesięcznie 319,40, (bez telefonu i podatku)re dorocia8, mogłaś również podać swoje koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 22.01.2007 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Dziękuję Wam i czekam na więcej Niestety nie podam swoich bo dopiero chcę budować dom i chciałam porównać koszt utrzymania domu i mieszkania. Nie jestem pewna czy będzie mnie stać na płacenie raty kredytu 1500zł i jeszcze np. 1000zł opłat miesięcznie, dlatego bardzo mnie cieszą Wasze posty, bo 450zł/mc kosztuje utrzymanie mojego obecnego mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Dodam, że przedtem mieszkałem w mieszkaniu 82 m2, roczny całkowity koszt z kredytem 40-letnim sięgał 15 tys (tu już z telefonem i kablówką), teraz jest o "NIEBO" lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarTo 14.07.2017 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Koszty utrzymania monitoruję stale i bardzo dokładnie od 01.01.2011. Dom utrzymywany bez przesadnych oszczędności i wyrzeczeń. Piwnica ogrzewana poniżej -10 st C. W domu mieszkają dwie osoby dorosłe plus dwoje nastolatków plus kot plus pies. Średni koszt miesięcznego utrzymania na 14 lipca 2017 to 1454,06 PLN / miesięcznie czyli ok. 7,75 PLN za 1m2/za miesiąc. Koszt ten liczony jest z dwóch różnie liczonych średnich (1402,64 i 1505,65) w Exelu. Na koszt ten składają się koszty dodatkowe oraz koszty obowiązkowe czyli: prąd-13%, gaz-25%, woda-11% (to połowa kosztów całkowitych) oraz podatek od nieruchomości-2%, ubezpieczenie-5%, drewno do kominka (suche i sezonowane po 290,- a nie po 180,-)-4%, wywóz śmieci niesortowanych-5% oraz telefon stacjonarny z TV i Internetem w UPC-7% i koszt ten wynosi 1133,54 PLN /miesięcznie. Koszty dodatkowe wliczane w miesięczny czynsz to: rozbudowy/doposażenie, wydatki na ogród (400 m2), materiały eksploatacyjne, remonty, naprawy i inne, i koszt ten wynosi 320,51 PLN/ miesięcznie. Tutaj moja uwaga – ponieważ uważam, że nie ma się co oszukiwać - to do kosztów miesięcznych są już wliczone od 01.01.2011: ocieplenie z 2013 – 9000 pln, koszty opieki ogrodnika – ok. 1500 pln rocznie, koszty uporządkowania/ zagospodarowania działki – 7400 pln, koszty napraw agd –pralki, zmywarki czy wymiany stłuczonej płyty indukcyjnej – 1300 pln, koszty zakupu kosiarki do trawy – 600pln, koszty wymiany na żarówki LED – 800pln , zakup farb (remonty robię samodzielnie). To są właśnie te koszty - 320 pln. Koszt sumaryczny i całkowity opisany wyżej od 01.01.2011 do 14.07.2017 czyli 78.3 miesiące to 117821,65 PLN W mojej opinii największe oszczędności daje mi ogrzewanie kominkiem – nawet w duże mrozy oraz wymiana żarówek (wszystkich) na led – owe. Żałuję, że nie zrobiłem własnego ujęcia wody, a miałem okazję. Przymierzam się do docieplenia poddasza metodą wdmuchiwania wełny mineralnej oraz do instalacji paneli fotowoltaicznych do dodatkowego dogrzewania grzałką 24V wody CWU (nie kupuję w tej metodzie drogiej elektroniki). Zastanawiam się (czyli rozglądam się za innymi dostawcami) nad ograniczeniem kosztów TV, Internetu czy telefonu stacjonarnego. Dom typu bliźniak, 190 m2, zbudowany 1994. Ściany zewnętrzne od stron: Pn, Wsch. i Pd. Położony w Gdańsku – Matemblewie w tzw. górnym tarasie 110 m n.p.m.- wystawiony na silne wiatry. Ściana zew. dwuwarstwowa ze styropianem plus tynk zew. cement.-wap. plus tynk cienkowarstwowy akrylowy. Dodatkowo ocieplony w 2013r. 12 cm szarym styropianem i nałożona kolejna warstwa tynku akrylowego. Okna „porządne” plastikowe dwuszybowe f-my Vetrex. Budynek podpiwniczony w calosci, w ¾ pod ziemia, część nadziemna też ocieplona plus klinkier. Poddasze użytkowe – obecnie ocieplone 10 cm wełny mineralnej (układanej 2 razy po 5cm) w 1995 roku. Ogrzewany „gazem miejskim” i samodzielnie zamontowanym tanim wkładem kominkowym z Obi (sprawdza się świetnie), z częściowym rozprowadzeniem ciepła ( niestety własnoręcznym i nienajlepszym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judytaa 15.07.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 Utrzymanie domu to nic w porównaniu z tym co kombinują spółdzielnie ja mam 3 podwyżke w tym roku i już za 50 mi place miesięcznie prawie 700 zł. . Ale jeszcze trochę i będę się cieszyć własnym domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syla84 17.07.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 A ja jestem ciekawa jak się to kształyuje teraz. My mamy pierwszy sezon zimowy za nami i zabieram się do podsumowania kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Koszty ogrzewania są pododawane na bieżąco w dziale Ogrzewanie - przynajmniej dla gazu i węgla.Koszty wody - nie zmienią się w stosunku do kosztów w bloku, chyba, że zakładamy, że we własnym domu się myjemy a w bloku nie. Koszty śmieci - są stałe dla konkretnej gminy.Koszty prądu - raczej wzrosną, bo w domu zwykle jest więcej urządzeń na prąd niż w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Koszty wody - nie zmienią się w stosunku do kosztów w bloku, chyba, że zakładamy, że we własnym domu się myjemy a w bloku nie. Wśród blockersów nie ma świadomości, że płacą za wodę _i_ za ścieki. A w domu to nie 1:1 - bo dużo wylewa się w ogrodzie. Więc koszty się zmienią, ale nie proporcjonalnie do zużycia wody (bo zużycie "w ogrodzie" jest kilka razy tańsze, bo bez ścieków - tylko trzeba zamontować osobny wodomierz i zgłosić go). Oczywiście gdy nie ma kanalizacji to zmienia postać rzeczy i dużo zależy, czy mamy szambo, czy POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.07.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Dołożę swoje, około 1100 zł na miesiąc i rośnie. Osób 6 w porywach 7. Dom ponad 200m2 i rośnie . Opłata za wodę z kanalizacją stanowi obecnie prawie 1/4 opłat. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.07.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Koszty utrzymania monitoruję stale i bardzo dokładnie od 01.01.2011. Dom utrzymywany bez przesadnych oszczędności i wyrzeczeń. Piwnica ogrzewana poniżej -10 st C. W domu mieszkają dwie osoby dorosłe plus dwoje nastolatków plus kot plus pies. Średni koszt miesięcznego utrzymania na 14 lipca 2017 to 1454,06 PLN / miesięcznie czyli ok. 7,75 PLN za 1m2/za miesiąc. Koszt ten liczony jest z dwóch różnie liczonych średnich (1402,64 i 1505,65) w Exelu. Na koszt ten składają się koszty dodatkowe oraz koszty obowiązkowe czyli: prąd-13%, gaz-25%, woda-11% (to połowa kosztów całkowitych) oraz podatek od nieruchomości-2%, ubezpieczenie-5%, drewno do kominka (suche i sezonowane po 290,- a nie po 180,-)-4%, wywóz śmieci niesortowanych-5% oraz telefon stacjonarny z TV i Internetem w UPC-7% i koszt ten wynosi 1133,54 PLN /miesięcznie. Witam, a co z kosztami ogrzewania? Masz tylko ten kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Wśród blockersów nie ma świadomości, że płacą za wodę _i_ za ścieki. Chyba większość "blokersów" ma liczniki wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Chyba większość "blokersów" ma liczniki wody. Tak. Ale nie mają liczników ścieków, więc większości jakoś umyka, że to, co płacą to też opłata za ścieki. A w domu zazwyczaj zużycie wody znacząco różni się od ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.07.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 (edytowane) blokersi wiedza ile płaca za kanalizacjędla nich koszt wody jest juz z kanalizacją, w domu woda kosztuje 4zł, kanalizacja 6zł, a w bloku woda z kanalizacja 11zł(ceny przykładowe) poza tym, w bloku nie "wody bezpowrotnie traconej" na podlewanie trawnika. Edytowane 17 Lipca 2017 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.07.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 poza tym, w bloku nie "wody bezpowrotnie traconej" na podlewanie trawnika. Właśnie potwierdzasz to, co napisałem. Nie wiesz nawet, że wspólnota/spółdzielnia podlewa i ma (albo może mieć) olicznikowaną wodę do podlewania ogródka, od której nie płaci opłat za kanalizację. W domu to standard, w bloku mało kto wie, że tak można. Tak, jestem tego pewien. Zgłaszałem liczniki, ich stany i rozliczałem wodę zużytą do podlewania ogródka w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.07.2017 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Moja wspólnota nie podlewa bo nie ma co, poprzednia tak samo.Wspólnoty wiedza doskonale, ze można olicznikować wodę do podlewania trawnika i tym zajmuje się zarządca. To nie wszystko, każde ujecie wody w części wspólnej tez jest olicznikowane, a jeśli nie, to różnica pomiędzy licznikiem głównym a suma liczników mieszkaniowych pokrywana jest z kosztów zarządu. Zresztą koszty liczników wspólnych tez pokrywane sa z puli kosztów zarządu . Mieszkańcy maja to w d... , dlatego mieszkają w blokach a nie w swoich domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 18.07.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 (edytowane) Zaraz bedzie walka bloki vs domki Tak schodząc z tematu to ja mieszkając już w bloku i w domu, to teraz gdybym miał coś kupić to byłby to raczej apartament na ostatnim piętrze niewysokiego bloku z windą. I do mieszkania wielki taras jako ostatni poziom bloku. Po części byłby to ogród zielony ale raczej nie ekspansywny a reszta to taras na którym można by sobie rozłożyć basen itp. A jeśli chodzi o utrzymanie domu to ja mam miesięcznie średnio tak: Woda ( 4 osoby ) 100zł Prąd 150zł Śmieci 50zł Ogrzewanie 250zł ( zobaczymy jak będzie po termomodernizacji ) Podatek 40zł Ubezpieczenie 20zł ( nie do końca jestem pewny teraz ) Internet 60zł ( ale to dodatkowe opłaty których nie powinniśmy chyba podawać ) Dodatki 200zł ( jak naprawy i konserwacje domu ) Razem: 870zł + kredyt na dom 600zł = 1470zł Edytowane 18 Lipca 2017 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Nie liczę kosztów wody na podlewanie działki, bo pytanie dotyczy kosztów utrzymania domu. Tak samo jak mieszkaniec bloku nie liczy kosztów np. myjni samochodowej czy wypadu do parku by posiedzieć na zielonej trawie. To logiczne, że im większa działka tym koszty jej utrzymania rosną - prąd do kosiarki i lamp ogrodowych, woda do podlewania, czasem ogrodnik to pomocy. I wiele wiele innych. Ale dla mnie to koszt utrzymania ogrodu a nie koszt utrzymania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts