Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łasica, Kuna pomocy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...u moich znajomych nic nie przywlekały, za to w nocy tupały i budziły...

To na razie mają fart.

Ja zacząłem demontować boazerie i podbitki w poszukiwaniu ścierwa, ale musiałbym totalną demolkę zrobić. Liczę na szybki mróz i mumufikację resztek.

Niektórzy myśleli, że teściową w ścianie zamurowałem. Aż boję się sprawdzać stan ocieplenia i folii pod dachówkami. A propos dachówek: jedna przy gąsiorach została wypchnięta, a obróbki z blachy ołowiowej poodginane - to tak żeby się wygodnie przechodziło. W międzyczasie były deszcze i mam ładne zacieki.

Ale teraz wojna! Bez przebaczenia! Wczoraj kupiłem klatkę, ale na razie jest 2:0 dla przeciwnika (szyneczka była zbyt krucha i zapadki nie zadziałały).

A.

• 1 month później...

Witam,

Jakiś czas temu coś zaczęło grasować na strychu. Mamy nieużytkowy strych. Naczytałem się o kunach ale do tej pory nie mogę zdiagnozować co to było. Od jakiegoś czasu tzn. od jakichs 2 tygodni nic nie słychać. Wszedłem na strych żeby dokładnie wszystko obejrzeć i zobaczyłem tylko mysie odchody. Dowiedziałem się, że gryzonie to przysmak kuny a zatem nie powinno być myszy na poddaszu a na 100% były bo widziałem odchody. Odchodów i innych śladów kuny nie widziałem. Teraz łatwo zaobserwować bo mamy śnieg ale nie ma żadnych śladów ani na dachu ani na działce wokół domu. Czy możliwe aby na poddaszu przebywały myszy gdy zamieszkuje tam kuna? Stawiam pytanie dla komfortu psychicznego bo z dwojga złego to wolę myszy, które i tak się wyniosą jak nie będą miały co jeść a na strychu mogą jeść tylko wełnę bądź karton od telewizora :). Może ktoś z szanownych forumowiczów odpowie mi na to pytanie.

ja tam wolę myszy :). po tym co słyszałem i widziałem w TV jakie szkody kuny mogą wyrządzić i doprowadzić do wymiany dachu to dziękuję za kuny. myszy zawsze można wytępić a na nieużytkowym poddaszu jak nie będą miały co jeść to się wyniosą bo przecież wiecznie folii jeść nie będą :).

A macie coś na wiewiórkę. Mieszka u mnie na poddaszu. Na necie piszą że śpi snem zimowym, lecz to nie prawda, - wychodzi na spacerek. Teraz to ładnie widać po śladach na śniegu. Jakie są zniszczenia , jeszce nie wiem i się boję co zobaczę.

Orselia a na pewno jest to wiewiórka? widziałaś ją?

Widziałm ją ja,mój mąż, dzieci oraz sąsiedzi jak sprawnie wchodziła z ziemi na dom i ginęła gdzieś na dachu. Nasz dom położony jest blisko lasu.

Widzieliśmy ją juz wczęsnij jak dom był budowany. Wtedy nam to nie przeszkadzało że sie tam kreci.

Napewno miała młode. Jedno spadło i zostało uwięzione w rynnie. Teściu usłaszał że coś chrobocze i ją uwolnił.

Satinkaa- jemy orzeszki tak jak wszyscy. Ani za dużo ani a za mało. :lol:

• 4 weeks później...