Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łasica, Kuna pomocy.

Recommended Posts

U mnie te odstraszacze z Allegro tak działały że kun było więcej.... Teraz zrobiłem podbitkę, uszczelniłem każdą dziurę (podbitka robiona z myślą o skur...kunach). Jeżeli były w wełnie na poddaszu to mam nadzieje że teraz zdychają z głodu, bo wydostać to się mogą jedynie chyba przegryzając dachówkę. Póki co jestem optymistą.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobrze a jak wprowadzic kota do mojej lapki, nie mam pod reka zadnego kaciaka, moze tam jakas mysz przywiazac na sznurku? Omijam moja lapke z daleka od miesiaca, ide teraz lekko rozbic to jajko, juz tam lezy miesiac takze niezly capek bedzie.

Żywołapka jeszcze nie dotarła. Parę dni nie było mnie w domu, a Żona raportuje, że kuny nie słyszała. Dalszych przecieków też brak. Może "poszła w tango", a może upały ją przegoniły, bo jak jest słońce, to na strychu (pytanie czy w podbitce i wełnie też) robi się sucha sauna... No nic, jak łapka dojdzie (spora: 102 x 21 cm, przelotowa) to profilaktycznie postawię na stryszku, dam jej postać. Potem jajeczko obok. Jak skubana skonsumuje - to do środeczka...

Żywołapka jeszcze nie dotarła. Parę dni nie było mnie w domu, a Żona raportuje, że kuny nie słyszała. Dalszych przecieków też brak. Może "poszła w tango", a może upały ją przegoniły, bo jak jest słońce, to na strychu (pytanie czy w podbitce i wełnie też) robi się sucha sauna... No nic, jak łapka dojdzie (spora: 102 x 21 cm, przelotowa) to profilaktycznie postawię na stryszku, dam jej postać. Potem jajeczko obok. Jak skubana skonsumuje - to do środeczka...

Ja bym od razu do srodeczka to jajeczko, mojej kundy tez nie ma, mam nadzieje ze na dobre sie wyprowadzila, moze ja jakis samochod albo wiekszy zwierzak humanitarnie potraktowal. Powodzenia

• 2 weeks później...

Masz jak w banku. Wczoraj słyszałem jak sobie spacerowała po podbitce i jak dała dyla, jak przejechałem kijem od szczotki po podbitce... Za to wieczorem - bliskie spotkanie n-tego stopnia - moja Żona zobaczyła skubaną wieczorem na dachu. Wyszła spod dachówki, popatrzyła na Małżonkę, przewędrowała sobie na drugą stronę dachu. A 15 minut później znowu sobie tuptała po podbitce.

Ponieważ pojawiła się hipoteza, że na naszym stryszku się nie pojawia, ograniczając się do podbitki - przeniosłem żywołapkę na zewnątrz. Zobaczymy.

Oj, szkoda, że dopiero dziś doczytałam:( Miałam 2 dni temu złapaną malutką kunę, która wpadła do rynny- panowie dekarze ją wzięli i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co z nią zrobili- mam wielką nadzieję, że nie to co myślę... Ja jednak nie mogłam jej u nas zostawić nawet do czasu znalezienia jej domu a nie wiem czy wypuszczona by sobie poradziła bo młodziutka:( A w sobotę próby dowiedzenia sie co zrobić z tym zwierzakiem spełzły na niczym, bo nigdzie nikt w soboty nie pracuje:/

Teraz natomiast pozostał problem kuny-matki i ... reszty młodych, które gdzieś w dachu się pałętają.

A psy, nawet myśliwskie, bardzo czujne z kuną sobie nie radzą - ona skacze po drzewach i robi je w balona jak chce. Jedyny efekt działalności psów to mała kunka w rynnie- narobiły rumoru, przestraszyły towarzystwo i ta mała trafiła do rynny biedactwo.

Emen, a którędy ona ci tam włazi? Ja mam spokój, odkąd zrobiłem podbitkę i wszelkie możliwości włamania się do domu przez tego potwora zabezpieczyłem. Teraz pozostał jej komin, ewentualnie przegryzienie dachówki.

A jak myslicie - tam jak leci rynna poziomo, mam coś takiego jak grzebienie, cos co ma zabezpieczać przed wróblami, szerszeniami chyba - to moze być potencjalne zagrożenie włamu...?

Którędy? Ma wiele dróg dojścia. Mam dachówkę falistą bez deskowania (sama folia) i w niektórych miejscach, np. przy krawędziach dachu, po prostu są parocentymetrowe szczeliny. W jednym z takich miejsc, jeszcze "przed kuną" miałem np. gniazdo wróbli. Jak wlezie pod dachówkę, to łazi po folii paroizolacyjnej, która z miejscach łączenia, przy kominach itp. nie przylega przecież ściśle. Tak po folii, np. przy wyłazie dachowym, przechodziła mi na stryszek (widać ślady pazurów na folii).

• 1 month później...
Kupiłem odstraszacz ultradzwiękowy i przez dłuższy czas (z 2 tygodnie) spokój ale od kilku dni wraca w nocy co słychać bardzo głośno :( Więc jeśli ktoś ma jakieś inne sprawdzone pomysły pozbycia się kuny z poddasza to również bym skorzystał

Trotyl i....

Zdemontuj to poddasze to problem zniknie...

Pokochaj... (ale od tego kuna nie zniknie).

Ultradźwiękowa trąba Jerychońska. Wyzwalana z bardzo kiepskiej czujki ruchu zamontowanej na strychu.

Generator szumu do kompletu.

Dość skomplikowana ta elektronika w zastosowaniu, ale skuteczna.

To są podchody. Zawody w "kto kogo" gdzie kuna jest zwykle lepsza!

Budujecie domy, w których są idealne warunki dla takiego zwierzątka i się dziwicie, że przybywa i zostaje...

Budujcie niewygodne dla kuny.

Przybędzie, obejrzy i pójdzie gdzieś indziej.

Adam M.

Chcialem sie "pochwalic", ze kune udalo mi sie wyploszyc ustawieniem na stryszku nad poddaszem radiem na pelna glosnosc - w moim wypadku stacja RMF :-) ale nie wiem czy dla kun to robi roznice.

Przez godzine, dwie starsznie halasowala i balem sie, ze uczy sie tanczyc, ale w koncu sie wyniosla.

Oczywiscie zaraz po tym wykonalem podbitki, ktore wreszcie uszczelnily dom. I popsikalem jakims tam magicznym preparatem na zasadzie, ze "nie zaszkodzi".

Pzdr

Kto ma kunę ten ma problem. Hałas , smrodek -to mały pikuś. Najgorsze są szkody, które robi - wygryza izolację i ocieplenie, po kilku sezonach i miotach wyprowadzonych poddasze jest do remontu. Potrafi też przegryźć kable w stojącym w garażu aucie. Szkodna jest i tyle. Niestety odstraszacze dźwiękowe działają, ale nie na zawsze - 1-2 sezony i zwierzątko wraca, widać zauważa, że rzecz jest niegroźna. Trzeba uszczelnić wszystkie dziury i otwory, którymi może się przedostać na poddasze , zobaczyć, czy nie ma możliwości skakania z drzew na dach i spróbować odłowić. Pies na posesji też powinien załatwić sprawę

Coś w tym jest!

RMF zawsze pierwsze podaje wszystkie fakty...

Były bomby, strzelanina na wyspie, katastrofa kolejowa, dziś podali, że jakiś Polak na obczyźnie zasztyletował rodzinę i prawie siebie samego...

Że o Lepperze nie wspomnę...

Teraz leci kampania i polityków często puszczają...

Nie tylko kuna tego nie wytrzymuje!

Niedługo i ludzie zaczną uciekać gdzie popadnie....

Może nie zostawiaj tego radia tak non-stop, bo najbliższego sąsiada będziesz miał za widnokręgiem.

Adam M.