Bertha 27.05.2021 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 U mnie wchodziła na dach, z połaci przewijała się na podbitke i po ścianie szczytowej (drobny baranek) zasuwała kilka metrów w poziomie ( i ze siedem nad ziemią) do niezaślepionego gąsiora i hyc na strych. Zaślepiłem boki gąsiorów, to znalazła miejsce gdzie potrafiła przecisnąć się w miejscu braku podbitki. Nie miałem szans. Skończyło się dopiero po wymianie dachu - blacha i szczelna podbitka. Wszystkie inne metody to półśrodki, do czasu aż trafi się cwańszy lub mniej lękliwy osobnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.05.2021 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Jak ma młode to będzie próbowała cały czas. Jak nowa się nadzieje na pastucha to raczej odpuści dach. Ty masz widocznie taką która ma już gniazdo i pewno młode dlatego mimo popieszczenia pastuchem próbowała dalej. P.S Jak jesteś niepewny działania pastucha to dotknij, a się przekonasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LowMan 28.05.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Chyba mamy pierwszy mikro-sukces. Wygląda na to, że kuna nie spała dzisiaj w dzień u nas.Zamiast wyjść z dachu jak zwykle 21:30 +/- 15 minut przyszła 22:03 z zewnątrz. Z nocy z kolei jest nagranie jak ogląda co dla niej przygotowałem, ale się nie skusiła. Oprócz pastucha, którego będę chciał sam zobaczyć na jakimś mierniku jak przyjedzie ekipa na poprawkę, wiedziałem, że skacze z rogu budynku na balkon.Zainspirowany "ścieżką zdrowia" kilka stron wcześniej, zablokowałem wejście na balkon płytą pilśniową (będzie do wyrzucenia bo zamoknie - wiem) zostawiając tylko małe przejście przy którym jest żywołapka.Kuna przyszła, obejrzała i poszła. Potem zrobiła ze 3 kółka dookoła domu i się poddała.Teraz 22 z hakiem przyszła obejrzała wszystko jeszcze raz i nie podjęła ryzyka. Teraz nabija kilometry do okoła domu próbując wspinać się na co tylko wlezie.Odpaliła m.in. już naświetlacze. Widzę też, że wącha pastucha z pewną dozą nieśmiałości. Póki co 5 kółek do okoła domu i gdzieś polazłą. Nie ma jej już 15 minut. Nie wiem jak ekipa od pastucha zabezpieczy to miejsce, ale jak nic nie pomoże to po prostu zamiast tej płyty wstawię tam jakąś siatkę i tyle. Miejsce mało widoczne, więc jakoś szpecić nie będzie.Póki co trzymam kciuki, ale wygląda na to, że po miesiącach ganiania się z kuną jest szansa, że w końcu ma problem z dostaniem się na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LowMan 28.05.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 P.S Jak jesteś niepewny działania pastucha to dotknij, a się przekonasz . Miałem kilka razy w życiu nikłą przyjemność podpięcia się po 230V. Jestem mocno nieprzekonany do testowania na sobie 10 000V ... Próbowałem świetlówką, ale chyba impuls za krótki jest, bo nie świeci w żadnym miejscu, nawet przy "pudełku". Jakieś bezpieczniejsze pomysły na testy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LowMan 28.05.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Slag właśnie wlazła.Nie widzę dokładnie którędy poszła, ale na 99% nad żywołapką ... Uparte gówno ... Jutro jej to mocniej zastawię ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 29.05.2021 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 mi kuna pare tyg temu pogryzła kabel w samochodzie odpowiadający za prąd w napędzie hybrydowym. koszt wymiany 16 tysięcy , pokryty z AC teraz pod maską mam różne śmierdzące domestosty kostki WC i sierść psa. powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.05.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Chyba mamy pierwszy mikro-sukces. Wygląda na to, że kuna nie spała dzisiaj w dzień u nas. Znajomy miał kunę w poniemieckim domu. Jak harcowała w ociepleniu poddasza, to dachówki spadały. W dzień spała, więc nie dał jej spać, włączając muzę na maxa, kiedy domownicy wychodzili do pracy/szkoły. Po tygodniu kuna się wyprowadziła i od kilku lat spokój. Warto spróbować, bo uszu sobie raczej nie zasłoni ,choć to sprytna bestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.05.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 mi kuna pare tyg temu pogryzła kabel w samochodzie odpowiadający za prąd w napędzie hybrydowym. koszt wymiany 16 tysięcy , pokryty z AC teraz pod maską mam różne śmierdzące domestosty kostki WC i sierść psa. powinno pomóc. Czemu nie trzymasz auta w nocy w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.05.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Czemu nie trzymasz auta w nocy w garażu? Bo zazwyczaj nie ma tam już miejsca na samochód Tak wygląda z mojego oglądu różnych domów. A co do kun to nie śledzę wnikliwie wątku, ale czy w je zawsze chcecie przepędzić, ale zachować jej życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.05.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Miałem kilka razy w życiu nikłą przyjemność podpięcia się po 230V. Jestem mocno nieprzekonany do testowania na sobie 10 000V ... Próbowałem świetlówką, ale chyba impuls za krótki jest, bo nie świeci w żadnym miejscu, nawet przy "pudełku". Jakieś bezpieczniejsze pomysły na testy? 230V to jest 50Hz , w pastuchu masz 10kV szpilki chyba mikrosekundowe co kilkadziesiąt milisekund i krzywdy ci nie zrobi, no nie zabije. Tak samo 16kV ze starego czarno-białego tv. Ukłucie jak gorąca igła i tyle. Grzebałem kiedys w tej branży, przy zdjętym domku WN 6,5kV z PL504 albo i 16kV z EY86 (oba to 15,625 kHz) siekło mnie nie raz i żyję. Kiedyś sprawdzaliśmy kineskop przyłączony luzem do dawcy napięcia (inny tv , zdjęta tylka ścianka, podana podstawka i kabel WN - ten z boku bańki), kolega trzyma, włączam tv, zaczyna mruczeć generator ramki i piska g.linii a kolega sie drze. Natychmiast wtyczka ze ściany - okazało się że zapomnieliśmy o uziemieniu bańki!!! Twarda sztuka że nie rzucił kinola na ziemię. Podobnie 25kV ze świecy zapłonowej - trzepnie ale nie zabije. Ale już młode drzewko muskające liśćmi przewody 10 czy 20kV może być groźnie. Drzewko ma soki czyli dobrze przewodzi i dotknięte może cię śmiertelnie porazić. Z WN na słupach czy w kablach żartów nie ma!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 29.05.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Czemu nie trzymasz auta w nocy w garażu? po pierwsze nie mam garażu a po drugie stało się to na działce letniskowej na wsi, tam też nie mam garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 29.05.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Pytanie do znawców- czy kuna i lis to jest to samo, czy inne zwierzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 29.05.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Pytanie do znawców- czy kuna i lis to jest to samo, czy inne zwierzę? ocipialeś ? może jeszcze świnie albo innego konia tam wciśniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.05.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Swinja i kuń majo po cztery kończyny, majo kopyta vel racice, majo po jednym ogonie i po jednej paszczy, majo uszy, majo ócz tyle samo. To jaka różnica między nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.05.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 po pierwsze nie mam garażu a po drugie stało się to na działce letniskowej na wsi, tam też nie mam garazu. Tak zapytałem nawiązując do tych wszystkich krytyków garaży przy domu Pod wiatke kuna wejdzie bez problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 29.05.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Tak zapytałem nawiązując do tych wszystkich krytyków garaży przy domu Pod wiatke kuna wejdzie bez problemu... jasne w garażu bezpieczniej jeśli chodzi o kunę i śniegu nie trzeba skrobać ale nie wyobrażam sobie codziennie operacji otwierania bramy. u mnie auto stoi na nieogrodzonej części działki tylko wsiadam i jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.05.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Brama na pilota i po problemie. Wychodzisz z domu klick pilotem, zanim wsiądziesz i odpalisz to brama się otworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LowMan 29.05.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Drzewko ma soki czyli dobrze przewodzi i dotknięte może cię śmiertelnie porazić. To może świeżego liścia na suchej desce i zewrzeć nim (liściem) przewody? Powinno coś się zadziać. Zabudowałem francy balkon. Moim zdaniem albo będzie skakać na beton albo wejdzie do żywołapki. Wyszła punkt 21:30, więc albo w nocy mnie obudzi hałaś od żywołapki albo będę monitoring z nocy przeglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.05.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Z rynny na trawnik 5 m niżej skoczy gdy ją zmusisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.05.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Z rynny na trawnik 5 m niżej skoczy gdy ją zmusisz. Ale to chodzi o ten skok do góry a nie z dachu na trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts