Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim skromnym zdaniem nie powinno być problemu.

Na etapie adaptacji z architektem wszystko dogadasz, trzeba dołożyć trochę fundamentu, ścian i przeprojektować trochę dach tzn wydłyżyć go trochę, zmieni się też chyba kąt jego nachylenia

• 10 months później...
Temat juz stary ale pewnie wiele osób tutaj zagląda. Dodam od siebie, ze argumenty typu ze problem z bieganiem z zakupami albo w deszczu do i z samochodu uważam za śmieszne. Moze jeszcze winda piwnica.-pierwsze pietro bo nie trzeba po schodach biegac.?

a mycie naczyń w zmywarce też uważasz za śmieszne? W końcu od wieków ludzie myli w bieżacej wodzie.

Pewne rzeczy sa wygodą. Kwestia tylko na jaką wygodę nas stać.

• 1 year później...

Witam,

mam pytanie do wszystkich forumowiczów odnośnie projektu domu, zdecydowałam się na projekt gotowy, ale zastanawia mnie jeszcze jedno. Projekt z garażem w bryle czy osobno?

Wpadły mi w oko dwa projekty:

http://www.domyigaraze.pl/p41,projekt-domu-parterowego-z-poddaszem-uzytkowym-w23-m10.html - bez garażu

http://www.domyigaraze.pl/p44,projekt-domu-parterowego-z-poddaszem-uzytkowym-w23-m11.html - z garażem

Co o nich sądzicie? Czekam na odpowiedzi i porady.

Doprecyzowując, to nie wybrałeś projektu z garażem w bryle, tylko dobudowanym. Moim zdaniem to lepsza, a na pewno tańsza wersja, możesz też realizować dwu-etapowo (najpierw dom, potem garaż). Projekt fajny, podobny do mojego Z-95.
A to już zależy od wielkości działki i od lokalizacji oddzielnego garażu. Bo jeżeli miałby być w głębi działki, to należy zwrócić uwagę na to, ile metrów będziesz miał do odśnieżania wjazdu zimą. A uwierz mi, że teraz to może masz i zapał, i energię do wszystkiego, bo stawiasz nowy dom, ale po jakimś czasie będziesz przeklinał to "białe gówno", które spadło nocą i będziesz musiał wstać godzinę wcześniej do pracy, żeby odśnieżyć wyjazd z garażu ;)

Ja napiszę tylko z doświadczenia, że garaż 3,5 metra szerokości to kicha. Chyba że masz małe (wąskie) autko. Garaż nie ogrzewany to porażka ze względu na wilgoć a ciężko zrobić ogrzewanie jak będzie oddalony od domu.

Odśnieżanie nie jest argumentem moim zdaniem. Zamiast odśnieżać (a musiałbym jeszcze 200m drogi gruntowej) autko 4X4 i wiata jak u mnie. Lub ogrzewany garaż min 4 m szeroki żeby drzwi można z 2 stron otworzyć. Teraz mam garaż 3,5 m ale parkuję pod wiatą.

I ja tak uważam, strona na której są cztery projekty na krzyż nagle taką popularnością się cieszy.

Pytanie więc raczej brzmi, czy takie linki wstawione na tym forum wpływają na indeksowanie się tamtej strony.