Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 10 months później...
  • 1 year później...

Witam,

mam pytanie do wszystkich forumowiczów odnośnie projektu domu, zdecydowałam się na projekt gotowy, ale zastanawia mnie jeszcze jedno. Projekt z garażem w bryle czy osobno?

Wpadły mi w oko dwa projekty:

http://www.domyigaraze.pl/p41,projekt-domu-parterowego-z-poddaszem-uzytkowym-w23-m10.html - bez garażu

http://www.domyigaraze.pl/p44,projekt-domu-parterowego-z-poddaszem-uzytkowym-w23-m11.html - z garażem

Co o nich sądzicie? Czekam na odpowiedzi i porady.

A to już zależy od wielkości działki i od lokalizacji oddzielnego garażu. Bo jeżeli miałby być w głębi działki, to należy zwrócić uwagę na to, ile metrów będziesz miał do odśnieżania wjazdu zimą. A uwierz mi, że teraz to może masz i zapał, i energię do wszystkiego, bo stawiasz nowy dom, ale po jakimś czasie będziesz przeklinał to "białe gówno", które spadło nocą i będziesz musiał wstać godzinę wcześniej do pracy, żeby odśnieżyć wyjazd z garażu ;)

Ja napiszę tylko z doświadczenia, że garaż 3,5 metra szerokości to kicha. Chyba że masz małe (wąskie) autko. Garaż nie ogrzewany to porażka ze względu na wilgoć a ciężko zrobić ogrzewanie jak będzie oddalony od domu.

Odśnieżanie nie jest argumentem moim zdaniem. Zamiast odśnieżać (a musiałbym jeszcze 200m drogi gruntowej) autko 4X4 i wiata jak u mnie. Lub ogrzewany garaż min 4 m szeroki żeby drzwi można z 2 stron otworzyć. Teraz mam garaż 3,5 m ale parkuję pod wiatą.