Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w technice szkieletowej - warto?

Lamb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nie kula?? :lol: :wink:
Jeżeli założyć, że wszystkie przegrody zewnętrzne stykają się z powietrzem bezpośrednio atmosferycznym to najlepszym rozwiązaniem jest kula. Jednak budynek usytuowany jest najczęściej na gruncie. W takim przypadku najoszczędniejsze pod względem energetycznym rozwiązanie to ... kula umieszczona całkowicie w gruncie, np. taka ;) :

http://bomb-shelter.net/images/stories/p10.jpg

Więcej szczegółów na temat tego rozwiązania : http://www.bomb-shelter.net/ ;) i w wątku : http://forum.muratordom.pl/schron-przeciwatomowy,t147478.htm

W zasadzie obaj macie rację.

Ale ekonomiczniejsza (całościowo) chyba będzie kostka :)

Tu zawarłem swoje przemyślenia na ten temat ;) :

http://forum.muratordom.pl/post3066041.htm#3066041

Dodam do tego jeszcze jedno. W budynku o dwóch kondygnacjach trzeba przewidzieć dodatkowe miejsce na klatkę schodową. Powoduje to, że zwiększa się zarówno powierzchnia jak i kubatura domu. Bardzo skromna klatka schodowa to min. 5m2 na każdej kondygnacji, przy wysokości kondygnacji 3m daje to 30m3 kubatury budynku. Czyli zamiast domu kostki 200m2 możemy wybudować parterówkę o powierzchni 190m2 bez utraty powierzchni.

Dla moich obliczeń w w/w poscie wyglądałoby to tak :

- dla domu kostki 200m2, dwie kondygnacje o wysokości 3m każda. Ared=100x0,6+4x10x6+100=400; V=100*6=600; Ared/V=0,66 (A/V=0,73)

- dla domu parterowego 190m2, 10m x 19m o wysokości 3m. Ared=190x0,6+2x10x3+2x19x3+190=478; V=190*3=570; Ared/V=0,84 (A/V=0,97)

Jednak w drugim przypadku mamy do ogrzania powierzchnię 190m2.

Zakładając, że koszty ogrzewania są proporcjonalne do powierzchni ogrzewanej oraz współczynnika Ared/V dla domu parterowego zużyjemy około 20% więcej energii (z uwzględnieniem A/V byłoby to ponad 25% więcej).

• 11 months później...
Muj szef budował szkieleciaki w stanach,wrucił,załozył firme buduje szkieleciakii co dziwne sobie tez postawił.Byłem w tym domu jakies dwa miechy temu,nic sie nie wali,pali i robaków nie widac.Dom stoi 12 lat.I bedzie stał jeszcze dlugo,dlugo,bo był profesjonalnie wybudowany.

• 3 months później...
tyle, że szafki sobie nie zawiesi na ścianie, gdzie mu przyjdzie fantazja :)

A ja sobie wieszam :) I to w szkieletowcu.

No może nie wszędzie, bo gdzieniegdzie są kable albo rurki.

Kluczem jest OSB z obu stron konstrukcji. Dopiero na OSB leci GK. Szafki w kuchni powiesiłem na wkrętach typu 8x12 (czyli porządne śruby).

• 2 weeks później...
a jaki wariant wybrałeś? Nie wiesz czy jest możliwe podpiwniczenie w tego typu budynkach?

Ten 110 m2 lub 125m2, zależnie od tego, czy w tym mniejszym uda się wykroić na poddaszu 3-4 sypialnie. Jeśli tak, to ten mniejszy. Jeśli nie, to większy...

Podpiwniczenie chyba jest możliwe, ja akurat chciałbym płytę fundamentową.

• 1 year później...
  • 3 weeks później...
Gość Kaina
HMM nie oddałabym swojego szkieleciaka na cegłę. Nie wiem jak inni, ale ja mam normalną akustykę, a nawet mam fajnie ściany zrobione że nic nie słychać z sąsiednich pokojów. Koszty ogrzewania jak dla mnie niziutkie. Fakt szybko się wychładza, ale jak nie otwierasz okien w zimie na cały dzień to bez większych problemów utrzymasz ciepło. No i szybko się nagrzewa;)) Mieszkam od roku, chcesz dam ci namiar na moją firmę, fotki:))