Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podniesienie terenu - sprzeciw sąsiada

Recommended Posts

W przypadku podniesienia terenu, woda z tego terenu spływa na sąsiednie działki.

A w prawie ochrony środowiska:

Art. 100. 1. Przy planowaniu i realizacji przedsięwzięcia powinny być stosowane rozwiązania, które ograniczą zmianę stosunków wodnych do rozmiarów niezbędnych ze względu na specyfikę przedsięwzięcia.

2. Jeżeli konieczna jest czasowa zmiana stosunków wodnych, jest ona dopuszczalna wyłącznie w okresie niezbędnym.

3. Każdy, kto czasowo doprowadził do zmiany stosunków wodnych, jest obowiązany do podjęcia działań w celu ich przywrócenia, gdy zmiana ta przestanie być niezbędna.

Ciekawe, nie wiedziałem

• Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieliśmy kilka lat temu podobną sprawę na Grupie Trójmiejskiej.

Kolega podnióśł poziom terenu, co doprowadziło do spływania wody opadowej na teren sąsiadki. Sprawa trafiła do sądu, doszło aż do NSA który wydał decyzję o cofnięciu pozwolenia na budowę i nakazał rozbiórkę już wybudowanego domu, ze względu na zaburzenie stosunków wodnych.

No nie to chyba żart, by rozbierać dom z takiego, zdaje się błahego powodu :o

To ja też wtrącę swoje 3 grosze.

Jak mam potraktować podniesienie terenu przez gminę podczas robienia drogi? Działka z lekkim spadkiem a po utwardzeniu drogi(wcześniej nie było drogi) ten spadek w stosunku do drogi jest już spory. Brak instalacji burzowej w drodze i to inwestycja gminna powoduje zalewanie działki.

Wszyscy robią co chcą ale gdy znajdzie się upierdliwiec to nagle stosuje się przepisy prawa i ktoś musi na tym ucierpieć. Oczywiście jest to biedny inwestor.

To ja też wtrącę swoje 3 grosze.

Jak mam potraktować podniesienie terenu przez gminę podczas robienia drogi? Działka z lekkim spadkiem a po utwardzeniu drogi(wcześniej nie było drogi) ten spadek w stosunku do drogi jest już spory. Brak instalacji burzowej w drodze i to inwestycja gminna powoduje zalewanie działki.

Wszyscy robią co chcą ale gdy znajdzie się upierdliwiec to nagle stosuje się przepisy prawa i ktoś musi na tym ucierpieć. Oczywiście jest to biedny inwestor.

Prawo wodne ma zastosowanie także w przypadku budowy drogi.

Wg mnie PROTESTOWAĆ, bo będzie Ci się lała woda na działkę.

Nad gminą jest powiat, województwo itd.

Nawet gdyby to miało dotrzeć do NSA i trzeba było drogę rozebrać!

Kolega podnióśł poziom terenu, co doprowadziło do spływania wody opadowej na teren sąsiadki. Sprawa trafiła do sądu, doszło aż do NSA który wydał decyzję o cofnięciu pozwolenia na budowę i nakazał rozbiórkę już wybudowanego domu, ze względu na zaburzenie stosunków wodnych.

Żart - gdyż starczyłoby obniżyć poziom gruntu do pierwotnego poziomu a nie rozbierać dom. jeżeli dom został wybudowany zgodnie z pozwoleniem na budowę i odebrany (pod względem budowlanym) - sad nie może wydać takiego wyroku, albo łatwo go zaskarżyć.

Prawo nie działa wstecz.

Żart - gdyż starczyłoby obniżyć poziom gruntu do pierwotnego poziomu a nie rozbierać dom. jeżeli dom został wybudowany zgodnie z pozwoleniem na budowę i odebrany (pod względem budowlanym) - sad nie może wydać takiego wyroku, albo łatwo go zaskarżyć.

Prawo nie działa wstecz.

Może ktoś wie jak to się skończyło?

• 2 weeks później...

Ja mam sytuację zupełnie odwrotną, ponieważ moja sąsiadka wybrała od siebie z działki ok 50 cm ziemi :o Spowodowane to było tym, że miała źle wyznaczony punkt zero i wkopali jej dom w ziemie! Niby ekipa ją ostrzegała, ale inspektor nadzoru nie zgodził się na podniesie punktu zero - kazał robić tak jak w projekcie! Efekt jest taki, że w chwili obecnej już ma spadek od drogi w kierunku domu, a jest to na razie droga gruntowa, jak przyjdzie asfalt to podniesie się jeszcze o jakieś 30 cm. Między naszymi działkami też powstał uskok o ok 50 cm - a były wcześniej równe z delikatnym spadkiem w kierunku jej kolejnego sąsiada :D Ja mam punt zero ok 50 cm wyżej niż droga i działkę ze spadkiem w kierunku drogi, jednak humus, który zebrałem spod domu chcę wykorzystać na delikatne wyrównanie terenu. Nie chce nic dowozić, a nawet myślę, że tego humusu mam za dużo i będę musiał trochę wywieźć, jednak kobieta chodzi za mną i pyta po co ja tą ziemie tu trzymam, co ja będę z nią robi, chyba nie będę jej rozgarniał? Mówię, że chcę tylko trochę wyrównać, bo po wykopach mam teraz spadki w kierunku domu. Ogólnie to jest mi jej szkoda, bo wkopała się z tym domem i to dosłownie, ale niech nie oczekuje ode mnie, że zrobię to samo :-? A miała taki pomysł na początku, żebym to ja się do niej nawiązywał - tzn mając równą działkę najwyżej położoną ściągnął jakieś 50 cm ziemi :D Dla lepszego obrazu sytuacji zdjęcia:

Przed:

http://images41.fotosik.pl/220/f1f4e76ba70ad96am.jpg

Jej działka po lewej, moja po prawej.

Po:

http://images41.fotosik.pl/220/cfff7cbd0eb79b3bm.jpg

Widok z jej poziomu na mój.

Zrobiłabym na jej miejscu od twojej strony rów - zbierałby nadmiar wody z twojej działki i nie dopuszczał do zalania jej działki. Rów można byłoby pięknie obsadzić wilgociolubnymi gatunkami: kaliną, czeremchą, olszą "Imperialis", dereniem białym, itp.

Tak naprawdę jej ogód zyskałby na urozmaiconej rzeżbie terenu.

Ja jej tego proponował nie będę :wink: Wolę nie igrać z ogniem. Ostatnio podsunąłem jej pomysł wykonania studni chłonnej, wg mnie pomysł dobry, a że glina do głębokości 6-7 m to już nie moja wina :D Myślę, że coś jednak zrobić będzie musiała, bo spadek spadkiem, ale chałupa w wodzie stoi, a toż to przecież nie Wenecja ino Ustka prawie :wink:

• 2 weeks później...
Niby ekipa ją ostrzegała, ale inspektor nadzoru nie zgodził się na podniesie punktu zero - kazał robić tak jak w projekcie! Efekt jest taki, że w chwili obecnej już ma spadek od drogi w kierunku domu, a jest to na razie droga gruntowa, jak przyjdzie asfalt to podniesie się jeszcze o jakieś 30 cm. Między naszymi działkami też powstał uskok o ok 50 cm - a były wcześniej równe z delikatnym spadkiem w kierunku jej kolejnego sąsiada :D

A skąd na budowie indywidulanej inspektor nadzoru, i po co? Jak widać nieźle namieszał. Wystarczyłby kierownik budowy, ten zapewne lepiej by sobie poradził z problemem. :D

Ja jej tego proponował nie będę :wink: Wolę nie igrać z ogniem. Ostatnio podsunąłem jej pomysł wykonania studni chłonnej, wg mnie pomysł dobry, a że glina do głębokości 6-7 m to już nie moja wina :D Myślę, że coś jednak zrobić będzie musiała, bo spadek spadkiem, ale chałupa w wodzie stoi, a toż to przecież nie Wenecja ino Ustka prawie :wink:

Jak to jest z tą wodą na działce - czy izolacja pozioma pomiędzy ścinami fundamentowymi na ścianmi nie załatwia sprawy? Samemeu betonowi wilgoć chyba nie szkodzi.

Pytam bo może u siebie powinienem zacząć się martwić. Sąsiad z boku podniósł się chyba z pół metra do góry.

Też nam się przydarzyło :((

ale nasz kierownik budowy stwierdziła, że nie da się podnieść terenu w stronę sąsiada na 1 m więc obniżyliśmy część garażową.

Ponieważ działka jest tak ustawiona, że sąsiadowi poniżej ciągle leciało naturalnie ( jak zrobiliśmy dom to nasze dreny ściągają dużo wody = sąsiad zadowolony)

Jak były ulewne deszcze i podmyło mu płot pomiędzy nami to

przekopalismy na naszej działce odpływ, przy zalewaniu stropów "odlaliśmy" sąsiadowi z metr 3 betonu z gruszki coby podbudował te słupki płotu.

Sąsiad zadowolony, my też - ważne by w tym wszystkim sie dogadać, bo to najlepsze rozwiązanie.

Już się cieszy, że będziemy musieli rozwiązać "problem wody" na naszej działce bo tym samy jemu nie będzie leciało.

Fajnie się buduje jak można z sąsiadami sie dogadać , czego wszystkim życzę.

Tak. Dobry sąsiad to podstawa. Bezinteresownie dał mi dostęp do WOD/KAN i nie będę się czepiał że chce swoją wodę na moją działkę spuszczać. Cieszę się też bardzo że z drugiej strony nie mogą mi spuścić wody - strasznie by chcieli ale musieliby zrobić przepompownię i im się nie opłaca.

Generalnie wojna na spószczanie wody na działkę sąsiada mi się nie podoba.

Czy obawy ludzi o tą wodę są uzasadnione? Czy izolacje poziome nie są skuteczne? Zakładając oczywiście że poziom podłogi na parterze jest nieco powyżej poziomu gruntu.

Ja ma "dziwniejszy" problem.

Mam dzialke na lekkiej gorce i dom do nie dopasowany. Poziom parteru moj do sasiada to jakies 80 cm (na oko). Zawsze z mojej dzialki byl sapdek na jego dzialke - logiczne.

No i on chce (!!) aby tak zostalo.

A ja chce postawic murek oporowy i wyrownac u siebie poziom aby spadku nie bylo.

N i gdzie tu prawo ?

Art. 29.

1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie może:

1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej

się na jego gruncie wody opadowej, ani kierunku odpływu ze źródeł – ze

szkodą dla gruntów sąsiednich;

2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie.

I co ja mam zrobic ? Jak nie zmienie stanu wod to sasiada bede zalewal. Jak zminie (prze murek oporowy) to tez zle.

Moge zrobic ten murek w koncu czy nie ?

Fantom