Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego budować ściany?

Recommended Posts

• 6 years później...

Artykuł w MG Projekt bardzo niesolidny. Jak w większości takich publikacji temat lekko liźnięty z wierzchu plus materiały promocyjne kilku producentów.

Przy wyborze materiału na ściany wskazałbym 3 czynniki:

1. Cena: cena samego materiału, cena materiału na spoiny, wzrost ceny robocizny (ułatwienia w murowaniu, czasochłonność układania), wzrost kosztów tynków (przy nierównych powierzchniach), wzrost kosztów instalacji (w przypadku materiału trudnego w obróbce), koszty dodatkowej izolacji termicznej

(do osiągnięcia zamierzonego współczynnika K ścian), wzrost kosztów w przypadku konieczności wzmocnienia konstrukcji budynku

2. Wytrzymałość - to najprostsze, projektant może określić parametry materiału (lub wprowadzić modyfikacje w konstrukcji budynku)

3. Komfort - izolacyjność akustyczna, łatwość w instalacji mebli wiszących itp.

W mojej subiektywnej ocenie z punktu widzenia czynnika 1 najkorzystniejszy jest beton komórkowy (o odpowiedniej gęstości) na pióro-wpust i zaprawie cienkowarstwowej. Wg. czynnika 3 - bloczki silikatowe (też pióro-wpust i zaprawa cienkowarstwowa).

Jak masz tyle miejsca na działce, że możesz mieć dowolnie grubą ścianę i ocieplenie, to faktycznie. Ja mam maleńką działkę i liczył się każdy cm.

Dla ściany o łącznej grubości 38 cm:

silikat 18 cm + 20 cm czarnego styropianu daje 0,15W/m2K

beton komórkowy typ 500 24 cm + 16 cm czarnego styropianu daje 0,17 W/m2K

Kalkulator stąd:

http://www.arbet.com.pl/

Więc nie do końca jest tak :D

Porównywałem BK 24cm bez styro z silikatem 17 + standardowy styro fasadowy. Wychodzi że aby dorównać, trzeba dołożyć ok 5cm styro.

Oczywiście pod względem izolacji zawsze lepszym rozwiązaniem będzie cieńsza ściana i więcej styropianu.

Jeśli rozważamy te sprawy tak szczegółowo, to należy też zwrócić uwagę na "zimne" pomieszczenia w bryle domu (np. nieogrzewany garaż) gzie nie zawsze jest możliwość dodania izolacji do ściany.

• 2 weeks później...
Też jestem na etapie zastanawiania się właśnie z czego budować. Mam kilka typów, ale jeszcze nie na 100%- ktoś pewnie mógłby moje poglądy diametralnie zmienić. Znalazłem ciekawy artykuł, który w prosty sposób wyjaśnił kilka nurtujących pytań: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/porownanie-materialow-budowlanych lecz nadal jeszcze nie jestem zdecydowany...Zastanawiam się głównie ze względu na fundusze- czy otrzymam dofinansowanie od rodziny czy raczej sam będę działał.

Ten artykuł jest nierzetelny. Wynika z niego, że nie ma ścian ceramicznych jednowarstwowych... Otóż są - Porotherm 44 na zaprawie z tynkiem termo to U ściany na poziomie 0,27!! Proponuję nie sugerować się przy wyborze materiału tym tekstem - jest tam jest kilka takich kwiatków :/