Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Frosch'kowe re-re kum-kum

Recommended Posts

ja w sprawie tych dachow :oops:

Niemcy nie naleza do biednych , a spotykam tutaj glownie dachy dwuspadowe :o

oczywiscie spowodowane jest to wzgledami ekonomicznymi :)

przepraszam , ze sie wtracilam :wink:

kiedys przegladalam w niemieckich katalogach projekty i wlasnie ten dom ujal me serce (na jego podstawie narysowalam nasz domek na kartce i zanioslam architektowi )

pokazalam go Froschowi i stwierdzil , ze nie musi miec wielospadowca , bo taki tez jest ladny :D

http://img248.imageshack.us/img248/919/harmonie136elewacjapt1.jpg

i jak ladnie sie nazywa , prawda? :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja w sprawie tych dachow :oops:

Niemcy nie naleza do biednych , a spotykam tutaj glownie dachy dwuspadowe :o

oczywiscie spowodowane jest to wzgledami ekonomicznymi :)

przepraszam , ze sie wtracilam :wink:

niemożliwa jesteś :lol:

Właśnie o to mi chodzi Frosch :roll:

Zbyt dużą mamy fantazję, ale za małą wyobraźnię.

Dlatego tak niewiele u nas pięknych, spójnych osiedli.

mnie tam nie przeszkadzaja innosci

niech kazdy ma co lubi i niech bedzie przede wszystkim szczesliwy

a to jak wyglada jego dom , wystroj , ogrod to juz indywidualna sprawa

nic mi do tego

mnie np. wkurza narzucanie koloru dachu w Warunkach Zabudowy :evil:

Mam duzo szczescia , ze podobaja mi sie czerwone (ale Froschowi juz np.grafitowe ),bo w warunkach stoi , ze tylko czerwone i brazowe sa dopuszczalne

Zgadzam się, że w środku niech se robi co chce, ale zapyziałym podwórkom, szopkom, przybudówkom, betonowym płotom, oczojebnym elewacjom, mówię nie. W końcu to otoczenie musi ten syf oglądać częściej niż właściciel :roll:

Takie moje zdanie :wink:

Piękny ten dom z niemieckiego katalogu, ale kolorystki już nie zachowasz, nawet ze względu na dach. Jaką planujesz elewację do czeronego dachu?

No dokładnie, kuleczka.... podzielam Twoje zdanie w całej rozciągłości :D

Co do dachów.... powiem Wam, że podobaja mi się takie dachy....ale to jest inwestycja dla osób naprawdę kasiastych.... sam dach w takim domu kosztuje fortunę.... :roll:

Ale podobają mi się tez dwuspadowe dachy i proste konstrukcje.... gdyby mi się nie podobały to bym nie miała u siebie :lol: .

A tak w ogóle to wszystko zależy od tego jak dobrana jest kolorystyka, jaka elewacja.... jesli się wszystko ładnie dopasuje to nie ma bata....musi fajnie wyglądać :D .

Pozdrawiam, smoczyca.

nie mowie kuleczka o syfie

to powinno byc ustawowo zakazane :x

co do elewacji : chce maly bialy domek z czerwonym dachem

wiec pewnie jakas jasniutka ( jakas wanilia czy cus )

gdzies tam dodamy piaskowca

ma byc schludnie

narazie mylsimy o plycie fundamentowej

potem sciany (chcialabym was czyms zaskoczyc 8) )

potem dach

mam duzo czasu na podejmowanie ostatecznych decyzjii

jestem w tej komfortowej sytuacji , ze nie musimy sie spieszyc :D

To i ja się dołączę do dyskusji w sprawie dachów :lol: Wybrałam dach dwuspadowy, choć przyznam, że podobały nam się wielospadowe dachy. Poszliśmy na kompromis i wybraliśmy dach dwuspadowy ale w kształcie litery L :lol: Na takie wydziwnienie nas było stać :-? Wielospadowy by nas pogrążył albo musielibyśmy wybudować mniejszy dom :roll: Prosty dach umożliwił nam nierezygnowanie z przestrzeni, na której nam tak bardzo zależało. Dach i tak kosztował sporo, ale taki wydatek zakładaliśmy.

Cieśla nam chciał go udziwnić trochę i ściąć szczyty. Wtedy byłaby taka "pieczarka". Woleliśmy jednak "stodołę" bo jest bardziej klasyczna i pasuje do wszystkiego wokół :lol: :lol:

o to wlasnie chodzi mayland

malo wazne jaki bedzie dach

ma pasowac do calosci i tyle

wazne , zeby np. wymarzony wielospadowiec nie doprowadzil do ruiny nerwowej spowodowanej brakiem kasy

dom ma byc epicentrum szczescia a nie frustracji

z Froschem podjelismy decyzje : budujemy tak , zeby na chleb nam nie brakowalo i......na male uciechy tez nie :)

moge mieszkac nawet w kostce byle z Froschem :oops:

no, a jakby tak przed domem z jednej strony araukaria z drugiej magnolia .... :roll: .....to juz szczyt szczescia (szczesliwy Frosch =szczesliwa Froschka ) :D

Ładnie to napisałaś Frosia :D

mayland, ja się tak wymądrzam straśnie, ale sama popełniłam taki błąd w moim pierwszym domu. Wprawdzie nie straszy papą, ale zamiast dachówką, pokryliśmy dom blachodachówką. Powierzchnia dachu w naszym domu (parterówki z poddaszem) wyniosła prawie 400 m (dokładnie to chyba 380 :roll: )

Gdyby dach był dwuspadowy, to by było prawie 2 razy mniej :-?

Frosia domek ładniusi...naprawdę, a jak będzie z czerwoną dachówką to już w ogóle 8) :D :wink: ... Moją stodółka (trochę zakręcona w L) chcemy przykryć RuupCeramiką - Siriusem miedzianą angobą, ale co do reszty to jeszcze nie wiem :roll: :( ... Może mnie co natchnie :roll: ...bo jeden taki to już sama nie wiem jak długo robi wizualizację :roll: :evil: ...

Trzymam kciuki, aby wszystko szło jak z płatka :D ...

Ładnie to napisałaś Frosia :D

mayland, ja się tak wymądrzam straśnie, ale sama popełniłam taki błąd w moim pierwszym domu. Wprawdzie nie straszy papą, ale zamiast dachówką, pokryliśmy dom blachodachówką. Powierzchnia dachu w naszym domu (parterówki z poddaszem) wyniosła prawie 400 m (dokładnie to chyba 380 :roll: )

Gdyby dach był dwuspadowy, to by było prawie 2 razy mniej :-?

Kuleczka niekoniecznie mniejszy :-? Mój ma 330m2 i go pokryłam blachodachówką :lol: :lol:

wracam z pracy a tu tyle gosci :o :D :D

aga, monikach , michall.m....dziekuje za wizyte

ciesze sie , ze jeszcze komus sie podoba to co nam :) :)

mam nadzieje , :) ze kiedys w realu bedziecie sie czuli u nas jak u siebie 8) :D

a wiecie co? .....mam fisia :oops:

bedac w pracy sadzilam juz ziolka w moim ogrodku :oops: :o oczywiscie w myslach :roll: :wink:

p.s.

nie wiedzialam , ze dach to taki ciekawy temat :roll: :o :p

ullerka przytulnie mam nadzieje , ze bedzie ....moze za 100lat 8)

aga , jeszcze nie wiem jaka dachowke bedziemy mieli (narazie moje zdanie dosc znacznie rozni sie od zdania Froscha , wiec czekam cierpliwie 8) :p )

aaaa.... :roll: ...przypomnialo mi sie , ze w gminie z gory narzucaja dwuspadowce :-? (WZ),Czyzby chcieli uniknac dachow pokrytych papa ? :roll: :o