kaśka maciej 25.08.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 O kurde, takiej szrlotki, jeszcze nie robiłam Nefer, czy z tego naprawdę wyjdzie ciasto ? Wyjdzie,też mam ten przepis i robiłam-naprawde wychodzi . Potwierdzam, wychodzi Już jakiś czas robię to ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 25.08.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 A ja zmam jeszcze prostszy przepis na sernik na zimno. Składniki na dużą formę, najlepiej tortownicę(lepiej się wyjmuje). -5 różnokolorowych galaretek -4 serki waniliowe bądź o smakach takich jak galaretki (np. danio) Pierwszy smak galaretki rozpuścić we wrzątku, po chwili dodać serek i dokładnie roztrzepać. Wlać do formy lekko nasmarowanej masłem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wykonać kolejny smak aż do wyczerpania serków. Piątą galaretkę rozpuścic w 2 szklankach wody,wierzch udekorować owocami (wedle uznania) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i gotowe. Między każdą warstwę można dodać np. rodzynki, pokruszoną czekoladę, bądź drobno pokrojone owoce. Mniam ,mniam... Ps. Po przekrojeniu każdy kawałek będzie w kolorowe paski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.08.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Baaardzo podoba mi się ten wątek, ullerowa brawo Rodzinę mam mocno "słodkożerną" i z całą pewnością często będę korzystać z waszych przepisów, a i sama chętnie podzielę się swoimi "pewniakami" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 25.08.2007 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 To jeszcze na zachete podam przepis na najulubieńsze ciasto mojego synka, ale nie tylko (jest tez wersja dla dorosłych ) na ciasto a'la torcik z nutella Składniki: Biszkopt taki co zawsze się udaje : 6 jajek 10 łyżek mąki pszennej (tortowej) 12 łyżek cukru 2 łyzki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 szklanki nutelli (lub innego kremu czekoladowego) 1 kostka "Kasi" lub masła roslinnego w kostce olejek rumowy lub arakowy (po 2 krople a jak ktos nie lubi nie trzeba dodawać) 2 łyzki spirytusu lub wódki (do wersji dla dorosłych) Słoik dżemu brzoskwiniowego lub wisniowego (ja wolę wisniowy) Wiórka kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa Nasączenie: 1 szklanka dobrze osłodzonej wody przegotowanej + sok z cytryny Wykonanie: Biszkopt: 1. Zółtka oddzielić od białek. 2. Make, kakao i proszek do pieczenia przesiac przez sitko. 3. Białka ubic na sztywno ze szczypta soli. Dodać cukier i żółtka. 4. Do przygotowanych ubitych jajek wsypać przesiana make z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszac łyzka. 5. Przelać mase do tortownicy (ok. 26cm) i piec ok. 30 min. Masa: składniki na masę nalezy wczesniej wyjac z lodówki żeby zrobiły się "wolne". Wszystkie składniki na mase umiescić w misce lub garnku i zmiksować tzw. wiatraczkami tak żeby nie było grudek. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 cześci. Na pierwszą nasączona częśc bardzo cienko smarujemy mase i na nia kładziemy dżem. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy i kładziemy tak mniej więcej 2/3 tej masy co nam zostało. Przykrywamy trzecia częśc, która nasączamy "od środka" i całość smarujemy pozostałą masą. Całośc obsypujemy wiórkami kokosowymi lub posypka cukrową. Wstawiamy na jakies 2 godziny do lodówki (u mnie nie zawsze czekamy az tyle). W zalezności od potrzeb mozna dowolnie dekorowac. Zyczę udanych wypieków i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 25.08.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Najprostsze na świcie i akurat na teraz, kiedy jest ciepło i nie trzeba piec RYŻOWE KULKI -2 duze paczki ryzu preparowanego -60dkg "krówek" -3 łyżki masła roślinnego Cukierki rozpuścić z masłem, przestudzić, wsypać ryż i ugnieść kulki. Podawać prosto z lodówki ŚMIETANKOWIEC -3 kolorowe galaretki -półlitrowa śmietanka 30% -żelatyna -4/5 łyżek cukru Przygotować galaretki, pokroić w kostkę, wrzucić do foremki. Śmietanę zmieszać z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną i cukrem. Zalać kostki galaretki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można też dodać do tego ananasa z puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.08.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 A to moj przepis na ciasto z owocami, tym razem sa to sliwki ale tego lata robilam juz z jagodami i byly tez wisnie. Do miski wrzucic:-3 szklanki mąki,-1 szklanka cukru,-3 łyżeczki proszku,-1 cukier waniliowy,-3 jajka,-200 ml mleka, -3/4 kostki stopionej margaryny, schłodzonejWswzystko zmiksowac, wylac na blaszke, na to owoce.Na wierzch dużo kruszonki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny.Piekłam 45 minut na 170 st. Na kruszonke lukier. Jest pyszny i zawsze sie udaje. http://images25.fotosik.pl/68/26faf78782d1a0famed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 25.08.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Gotowe wafle przełożyć gotowym (z torebki) kremem.Szybko i słodko.Albo: wafle na dno a na nie serek homogenizowany z galaretką.Też szybko i słodko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 27.08.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 BABKA Prosta i smaczna 4 jajka25 dkg cukru20 dkg mąki ziemniaczanejok.7 dkg mąki pszennej25 dkg masła lub margaryny1 cytryna2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło stopić i ochłodzić. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, do jaj dodać obie mąki i proszek i delikatnie wymieszać, dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Ciągle mieszając delikatnie wlewać przestudzony tłuszcz. Piec w średnio nagrzanym piekarniku SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 28.08.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ciasto marchewkowe 4 jajka 1,5 szkl. cukru 2 szkl. startej marchewki (tarka jarzynowa, grube oczka) 2 szkl. mąki 3/4 margaryny 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyzeczki cynamonu jajka+cukier ubić mikserem, dodać mąkę, marchew i pozostałe sypkie skladniki. Margarynę rozpuścić, dodać do masy. Piec ok. 50 min. w temp. ok. 200 stopni. http://kuchenna.host.sk/fotki/ciasto_marchewkowe_bozenka.jpg To ja jeszcze do tego przepisu dodam coś od siebie jako, że ciasto marchewkowe robię co roku na przełomie lata i jesieni bardzo namiętnie i często. - przyprawa do pierników - ilość w zależności od upodobań - czekolada gorzka (lub mleczna) - połamana na spore kawałki (takiej mniej więcej 1 kostki lub troszkę mniejsze - jak nam wyjdzie tak będzie ). - zamiast rozpuszczonej margaryny miałam przepis z olejem (ale nie wiem jak się spisuje margaryna-pewnie ok). - orzechy włoskie i laskowe - troszkę więcej marchwi To chyba wsio z moich modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 28.08.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 zmodyfikowany przepis NIGELLI na DROżDżOWE CIASTO Z OWOCAMI: miarą jest szklanka od nutelli ----------------- ciasto: 3/4 szkl. mleka (troszkę mniej - musi być tak odrobinę ponad połowę) 3/4 kostki drożdży świeżych 2 jajka 1/2 szkl. cukru 550g mąki szczypta soli 3/4 kostki 250g masła/margaryny zapach waniliowy (1/2) ------------------------------- ok. 3/4 kg owoce (maliny, jeżyny, jabłka, śliwki, brzoskwinie, wiśnie - co kto ma pod ręką) ewentualnie powidła lub marmolada. owoce mogą być mieszane. ---------------------------------- kruszonka: 1/4 kostki masła/margaryny. 4 czubate łyżki cukru pudru, 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżeczki cynamonu --------------------------------- polewa: 1 jajko, 2 łyżki śmietany (18%) Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, mleko podgrzać lekko, dodać drożdże z cukrem, wymieszać aż się rozpuszczą, dodać 50g mąki i odstawić niech sobie zacznie pracować. do garnka sypiemy resztę mąki, sól, jajka, zapach. rozpuszczamy margarynę i studzimy- nie może być gorąca - musi być letnia. do garnka dodajemy drożdże jak lekko podrosną, do tego margarynę i mieszamy łyżką aż się wszystko połączy. odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. wymieszać składniki na polewę. utrzeć w palcach składniki na kruszonkę. owoce umyć i pociąć na części. jak urośnie zbić ciasto pięścią w garnku i przełożyć na przygotowaną blachę - wysmarowana margaryną+mąka (prostokątną lub dużą tortownicę). ciasto posmarować polewą (zostawić 1/3 polewy do polania po wierzchu). ułożyć owoce - delikatnie je wcisnąć - choć nie jest to konieczne. posypać kruszonką, polać resztą polewy. piec w rozgrzanym do 220st.C piekarniku - po 15 minutach zmiejszyć na 160-180st.C, piec około 50 minut. po 50 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 10 minut. NIE WOLNO PIEC NA TERMOOBIEGU! zdjęcie wkleję jak sie upiecze - na razie siedzi w piekarniku. Przepis wypróbowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 28.08.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 zmodyfikowany przepis NIGELLI na DROżDżOWE CIASTO Z OWOCAMI: miarą jest szklanka od nutelli ----------------- ciasto: 3/4 szkl. mleka (troszkę mniej - musi być tak odrobinę ponad połowę) 3/4 kostki drożdży świeżych 2 jajka 1/2 szkl. cukru 550g mąki szczypta soli 3/4 kostki 250g masła/margaryny zapach waniliowy (1/2) ------------------------------- ok. 3/4 kg owoce (maliny, jeżyny, jabłka, śliwki, brzoskwinie, wiśnie - co kto ma pod ręką) ewentualnie powidła lub marmolada. owoce mogą być mieszane. ---------------------------------- kruszonka: 1/4 kostki masła/margaryny. 4 czubate łyżki cukru pudru, 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżeczki cynamonu --------------------------------- polewa: 1 jajko, 2 łyżki śmietany (18%) Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, mleko podgrzać lekko, dodać drożdże z cukrem, wymieszać aż się rozpuszczą, dodać 50g mąki i odstawić niech sobie zacznie pracować. do garnka sypiemy resztę mąki, sól, jajka, zapach. rozpuszczamy margarynę i studzimy- nie może być gorąca - musi być letnia. do garnka dodajemy drożdże jak lekko podrosną, do tego margarynę i mieszamy łyżką aż się wszystko połączy. odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. wymieszać składniki na polewę. utrzeć w palcach składniki na kruszonkę. owoce umyć i pociąć na części. jak urośnie zbić ciasto pięścią w garnku i przełożyć na przygotowaną blachę - wysmarowana margaryną+mąka (prostokątną lub dużą tortownicę). ciasto posmarować polewą (zostawić 1/3 polewy do polania po wierzchu). ułożyć owoce - delikatnie je wcisnąć - choć nie jest to konieczne. posypać kruszonką, polać resztą polewy. piec w rozgrzanym do 220st.C piekarniku - po 15 minutach zmiejszyć na 160-180st.C, piec około 50 minut. po 50 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 10 minut. NIE WOLNO PIEC NA TERMOOBIEGU! zdjęcie wkleję jak sie upiecze - na razie siedzi w piekarniku. Przepis wypróbowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje . http://img204.imageshack.us/img204/9050/ciachojj9.th.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 28.08.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zgodnie z obietnicą daną Ullerowej podaję przepis na ciasto - albo babkę, jak to inni nazywają - jogurtowe 1 kubek jogurtu - 200ml 0,5 kubka oleju 1 kubek cukru 3 kubki mąki 4 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wszystkie składniki wymieszać w mikserze. Wstawić do już nagrzanego piekarnika. Niestety, czasu pieczenia nie znam, na tej mądrej kartce nie ma Trzeba zaglądać i "trzymać rękę na pulsie" Smacznego Pychotka Wszystkich którzy już ten przepis chcą wypróbować najmocniej przepraszam, ale NASTĄPIŁA POMYŁKA. Zamiast 3 kubki mleka powinno być 3 kubki mąki!!! MLEKO PASZOŁ WONT Analfabetyzm wtórny wylazł ze mnie Pisma włąsnego Szanownego Pana nie umiem odczytać Jeszcze raz przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 28.08.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A ja zmam jeszcze prostszy przepis na sernik na zimno. Składniki na dużą formę, najlepiej tortownicę(lepiej się wyjmuje). -5 różnokolorowych galaretek -4 serki waniliowe bądź o smakach takich jak galaretki (np. danio) Pierwszy smak galaretki rozpuścić we wrzątku, po chwili dodać serek i dokładnie roztrzepać. Wlać do formy lekko nasmarowanej masłem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wykonać kolejny smak aż do wyczerpania serków. Piątą galaretkę rozpuścic w 2 szklankach wody,wierzch udekorować owocami (wedle uznania) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i gotowe. Między każdą warstwę można dodać np. rodzynki, pokruszoną czekoladę, bądź drobno pokrojone owoce. Mniam ,mniam... Ps. Po przekrojeniu każdy kawałek będzie w kolorowe paski. probowalam kiedys cos takiego jedna wielka katastrofa ale to prawdopodobnie przyczyna byla moja niecierpliwosc i nie poczekanie az poprzednie warstwy porzadnie stezeja. Jednym slowem calosc "wyciekła była" z tortownicy zalewajac malowniczo lodowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 28.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Gotowe wafle przełożyć gotowym (z torebki) kremem.Szybko i słodko. Albo: wafle na dno a na nie serek homogenizowany z galaretką.Też szybko i słodko. O! A to jest cos w moim stylu tez lubie minimalizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 28.08.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 O rany O tym wątku muszę zapomnieć...dla własnego dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 28.08.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 O rany O tym wątku muszę zapomnieć...dla własnego dobra i dlatego ja tu nic nie wklejam, a wchodze tu z zamkniętymi oczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 28.08.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 O rany O tym wątku muszę zapomnieć...dla własnego dobra i dlatego ja tu nic nie wklejam, a wchodze tu z zamkniętymi oczami My tam wolimy inne ciacha, co nie Kaśka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 28.08.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 O rany O tym wątku muszę zapomnieć...dla własnego dobra i dlatego ja tu nic nie wklejam, a wchodze tu z zamkniętymi oczami My tam wolimy inne ciacha, co nie Kaśka?? taaaaaaaaaaaa od nich kalorie to znikają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 28.08.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 świnto prawdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 28.08.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zgodnie z obietnicą daną Ullerowej podaję przepis na ciasto - albo babkę, jak to inni nazywają - jogurtowe 1 kubek jogurtu - 200ml 0,5 kubka oleju 1 kubek cukru 3 kubki mleka 4 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wszystkie składniki wymieszać w mikserze. Wstawić do już nagrzanego piekarnika. Niestety, czasu pieczenia nie znam, na tej mądrej kartce nie ma Trzeba zaglądać i "trzymać rękę na pulsie" Smacznego Pychotka ale to ciasto bez mąki jest kaśka i arco, spać!!!! a nie o ciachach mi tu deliberują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.