Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja zmam jeszcze prostszy przepis na sernik na zimno.

Składniki na dużą formę, najlepiej tortownicę(lepiej się wyjmuje).

-5 różnokolorowych galaretek

-4 serki waniliowe bądź o smakach takich jak galaretki (np. danio)

Pierwszy smak galaretki rozpuścić we wrzątku, po chwili dodać serek i dokładnie roztrzepać. Wlać do formy lekko nasmarowanej masłem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wykonać kolejny smak aż do wyczerpania serków. Piątą galaretkę rozpuścic w 2 szklankach wody,wierzch udekorować owocami (wedle uznania) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i gotowe. Między każdą warstwę można dodać np. rodzynki, pokruszoną czekoladę, bądź drobno pokrojone owoce. Mniam ,mniam... :p

Ps. Po przekrojeniu każdy kawałek będzie w kolorowe paski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze na zachete podam przepis na najulubieńsze ciasto mojego synka, ale nie tylko (jest tez wersja dla dorosłych :wink: ) na ciasto a'la torcik z nutella

 

Składniki:

 

Biszkopt taki co zawsze się udaje :wink: :

 

6 jajek

10 łyżek mąki pszennej (tortowej)

12 łyżek cukru

2 łyzki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

1/2 szklanki nutelli (lub innego kremu czekoladowego)

1 kostka "Kasi" lub masła roslinnego w kostce

olejek rumowy lub arakowy (po 2 krople a jak ktos nie lubi nie trzeba dodawać)

2 łyzki spirytusu lub wódki (do wersji dla dorosłych)

 

Słoik dżemu brzoskwiniowego lub wisniowego (ja wolę wisniowy)

Wiórka kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa

Nasączenie: 1 szklanka dobrze osłodzonej wody przegotowanej + sok z cytryny

 

Wykonanie:

Biszkopt:

1. Zółtka oddzielić od białek.

2. Make, kakao i proszek do pieczenia przesiac przez sitko.

3. Białka ubic na sztywno ze szczypta soli. Dodać cukier i żółtka.

4. Do przygotowanych ubitych jajek wsypać przesiana make z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszac łyzka.

5. Przelać mase do tortownicy (ok. 26cm) i piec ok. 30 min.

 

Masa:

składniki na masę nalezy wczesniej wyjac z lodówki żeby zrobiły się "wolne".

Wszystkie składniki na mase umiescić w misce lub garnku i zmiksować tzw. wiatraczkami tak żeby nie było grudek.

 

Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 cześci.

Na pierwszą nasączona częśc bardzo cienko smarujemy mase i na nia kładziemy dżem. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy i kładziemy tak mniej więcej 2/3 tej masy co nam zostało. Przykrywamy trzecia częśc, która nasączamy "od środka" i całość smarujemy pozostałą masą. Całośc obsypujemy wiórkami kokosowymi lub posypka cukrową. Wstawiamy na jakies 2 godziny do lodówki (u mnie nie zawsze czekamy az tyle).

 

W zalezności od potrzeb mozna dowolnie dekorowac.

 

Zyczę udanych wypieków i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprostsze na świcie i akurat na teraz, kiedy jest ciepło i nie trzeba piec ;)

 

RYŻOWE KULKI

 

-2 duze paczki ryzu preparowanego

-60dkg "krówek"

-3 łyżki masła roślinnego

 

Cukierki rozpuścić z masłem, przestudzić, wsypać ryż i ugnieść kulki. Podawać prosto z lodówki :p

 

ŚMIETANKOWIEC

 

-3 kolorowe galaretki

-półlitrowa śmietanka 30%

-żelatyna

-4/5 łyżek cukru

 

Przygotować galaretki, pokroić w kostkę, wrzucić do foremki. Śmietanę zmieszać z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną i cukrem. Zalać kostki galaretki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można też dodać do tego ananasa z puszki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to moj przepis na ciasto z owocami, tym razem sa to sliwki ale tego lata robilam juz z jagodami i byly tez wisnie.

Do miski wrzucic:

-3 szklanki mąki,

-1 szklanka cukru,

-3 łyżeczki proszku,

-1 cukier waniliowy,

-3 jajka,

-200 ml mleka,

-3/4 kostki stopionej margaryny, schłodzonej

Wswzystko zmiksowac, wylac na blaszke, na to owoce.

Na wierzch dużo kruszonki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny.

Piekłam 45 minut na 170 st. Na kruszonke lukier.

Jest pyszny i zawsze sie udaje.

 

http://images25.fotosik.pl/68/26faf78782d1a0famed.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BABKA

 

Prosta i smaczna

 

4 jajka

25 dkg cukru

20 dkg mąki ziemniaczanej

ok.7 dkg mąki pszennej

25 dkg masła lub margaryny

1 cytryna

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło stopić i ochłodzić. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, do jaj dodać obie mąki i proszek i delikatnie wymieszać, dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Ciągle mieszając delikatnie wlewać przestudzony tłuszcz. Piec w średnio nagrzanym piekarniku

 

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto marchewkowe

 

4 jajka

1,5 szkl. cukru

2 szkl. startej marchewki (tarka jarzynowa, grube oczka)

2 szkl. mąki

3/4 margaryny

2 płaskie łyżeczki sody

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyzeczki cynamonu

jajka+cukier ubić mikserem, dodać mąkę, marchew i pozostałe sypkie skladniki. Margarynę rozpuścić, dodać do masy. Piec ok. 50 min. w temp. ok. 200 stopni.

 

http://kuchenna.host.sk/fotki/ciasto_marchewkowe_bozenka.jpg

 

To ja jeszcze do tego przepisu dodam coś od siebie jako, że ciasto marchewkowe robię co roku na przełomie lata i jesieni bardzo namiętnie i często.

- przyprawa do pierników - ilość w zależności od upodobań

- czekolada gorzka (lub mleczna) - połamana na spore kawałki (takiej mniej więcej 1 kostki lub troszkę mniejsze - jak nam wyjdzie tak będzie ;-) ).

- zamiast rozpuszczonej margaryny miałam przepis z olejem (ale nie wiem jak się spisuje margaryna-pewnie ok).

- orzechy włoskie i laskowe

- troszkę więcej marchwi

 

To chyba wsio ;-) z moich modyfikacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmodyfikowany przepis NIGELLI na

 

DROżDżOWE CIASTO Z OWOCAMI:

 

miarą jest szklanka od nutelli :-)

-----------------

ciasto:

 

3/4 szkl. mleka (troszkę mniej - musi być tak odrobinę ponad połowę)

3/4 kostki drożdży świeżych

2 jajka

1/2 szkl. cukru

550g mąki

szczypta soli

3/4 kostki 250g masła/margaryny

zapach waniliowy (1/2)

 

-------------------------------

 

ok. 3/4 kg owoce (maliny, jeżyny, jabłka, śliwki, brzoskwinie, wiśnie - co kto ma pod ręką) ewentualnie powidła lub marmolada.

owoce mogą być mieszane.

 

----------------------------------

 

kruszonka: 1/4 kostki masła/margaryny. 4 czubate łyżki cukru pudru, 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżeczki cynamonu

 

---------------------------------

 

polewa: 1 jajko, 2 łyżki śmietany (18%)

 

 

Wykonanie:

drożdże rozetrzeć z cukrem, mleko podgrzać lekko, dodać drożdże z cukrem, wymieszać aż się rozpuszczą, dodać 50g mąki i odstawić niech sobie zacznie pracować.

 

do garnka sypiemy resztę mąki, sól, jajka, zapach.

 

rozpuszczamy margarynę i studzimy- nie może być gorąca - musi być letnia.

 

do garnka dodajemy drożdże jak lekko podrosną, do tego margarynę i mieszamy łyżką aż się wszystko połączy.

 

odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

 

wymieszać składniki na polewę.

utrzeć w palcach składniki na kruszonkę.

owoce umyć i pociąć na części.

 

jak urośnie zbić ciasto pięścią w garnku i przełożyć na przygotowaną blachę - wysmarowana margaryną+mąka (prostokątną lub dużą tortownicę).

ciasto posmarować polewą (zostawić 1/3 polewy do polania po wierzchu).

ułożyć owoce - delikatnie je wcisnąć - choć nie jest to konieczne.

posypać kruszonką, polać resztą polewy.

piec w rozgrzanym do 220st.C piekarniku - po 15 minutach zmiejszyć na 160-180st.C, piec około 50 minut. po 50 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 10 minut. NIE WOLNO PIEC NA TERMOOBIEGU!

 

zdjęcie wkleję jak sie upiecze - na razie siedzi w piekarniku. Przepis wypróbowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zmodyfikowany przepis NIGELLI na

 

DROżDżOWE CIASTO Z OWOCAMI:

 

miarą jest szklanka od nutelli :-)

-----------------

ciasto:

 

3/4 szkl. mleka (troszkę mniej - musi być tak odrobinę ponad połowę)

3/4 kostki drożdży świeżych

2 jajka

1/2 szkl. cukru

550g mąki

szczypta soli

3/4 kostki 250g masła/margaryny

zapach waniliowy (1/2)

 

-------------------------------

 

ok. 3/4 kg owoce (maliny, jeżyny, jabłka, śliwki, brzoskwinie, wiśnie - co kto ma pod ręką) ewentualnie powidła lub marmolada.

owoce mogą być mieszane.

 

----------------------------------

 

kruszonka: 1/4 kostki masła/margaryny. 4 czubate łyżki cukru pudru, 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżeczki cynamonu

 

---------------------------------

 

polewa: 1 jajko, 2 łyżki śmietany (18%)

 

 

Wykonanie:

drożdże rozetrzeć z cukrem, mleko podgrzać lekko, dodać drożdże z cukrem, wymieszać aż się rozpuszczą, dodać 50g mąki i odstawić niech sobie zacznie pracować.

 

do garnka sypiemy resztę mąki, sól, jajka, zapach.

 

rozpuszczamy margarynę i studzimy- nie może być gorąca - musi być letnia.

 

do garnka dodajemy drożdże jak lekko podrosną, do tego margarynę i mieszamy łyżką aż się wszystko połączy.

 

odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

 

wymieszać składniki na polewę.

utrzeć w palcach składniki na kruszonkę.

owoce umyć i pociąć na części.

 

jak urośnie zbić ciasto pięścią w garnku i przełożyć na przygotowaną blachę - wysmarowana margaryną+mąka (prostokątną lub dużą tortownicę).

ciasto posmarować polewą (zostawić 1/3 polewy do polania po wierzchu).

ułożyć owoce - delikatnie je wcisnąć - choć nie jest to konieczne.

posypać kruszonką, polać resztą polewy.

piec w rozgrzanym do 220st.C piekarniku - po 15 minutach zmiejszyć na 160-180st.C, piec około 50 minut. po 50 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 10 minut. NIE WOLNO PIEC NA TERMOOBIEGU!

 

zdjęcie wkleję jak sie upiecze - na razie siedzi w piekarniku. Przepis wypróbowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje :-).

 

http://img204.imageshack.us/img204/9050/ciachojj9.th.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą daną Ullerowej podaję przepis na ciasto - albo babkę, jak to inni nazywają - jogurtowe :D

1 kubek jogurtu - 200ml

0,5 kubka oleju

1 kubek cukru

3 kubki mąki

4 całe jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Wszystkie składniki wymieszać w mikserze. Wstawić do już nagrzanego piekarnika.

Niestety, czasu pieczenia nie znam, na tej mądrej kartce nie ma :cry: Trzeba zaglądać i "trzymać rękę na pulsie" :wink:

Smacznego :D

Pychotka :D

 

Wszystkich którzy już ten przepis chcą wypróbować najmocniej przepraszam, ale NASTĄPIŁA POMYŁKA. Zamiast 3 kubki mleka powinno być 3 kubki mąki!!! MLEKO PASZOŁ WONT

Analfabetyzm wtórny wylazł ze mnie :oops: Pisma włąsnego Szanownego Pana nie umiem odczytać :oops:

Jeszcze raz przepraszam :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja zmam jeszcze prostszy przepis na sernik na zimno.

Składniki na dużą formę, najlepiej tortownicę(lepiej się wyjmuje).

-5 różnokolorowych galaretek

-4 serki waniliowe bądź o smakach takich jak galaretki (np. danio)

Pierwszy smak galaretki rozpuścić we wrzątku, po chwili dodać serek i dokładnie roztrzepać. Wlać do formy lekko nasmarowanej masłem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wykonać kolejny smak aż do wyczerpania serków. Piątą galaretkę rozpuścic w 2 szklankach wody,wierzch udekorować owocami (wedle uznania) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i gotowe. Między każdą warstwę można dodać np. rodzynki, pokruszoną czekoladę, bądź drobno pokrojone owoce. Mniam ,mniam... :p

Ps. Po przekrojeniu każdy kawałek będzie w kolorowe paski.

 

probowalam kiedys cos takiego

jedna wielka katastrofa ale to prawdopodobnie przyczyna byla moja niecierpliwosc i nie poczekanie az poprzednie warstwy porzadnie stezeja. :-?

Jednym slowem calosc "wyciekła była" z tortownicy zalewajac malowniczo lodowke :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą daną Ullerowej podaję przepis na ciasto - albo babkę, jak to inni nazywają - jogurtowe :D

1 kubek jogurtu - 200ml

0,5 kubka oleju

1 kubek cukru

3 kubki mleka

4 całe jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

 

Wszystkie składniki wymieszać w mikserze. Wstawić do już nagrzanego piekarnika.

Niestety, czasu pieczenia nie znam, na tej mądrej kartce nie ma :cry: Trzeba zaglądać i "trzymać rękę na pulsie" :wink:

Smacznego :D

Pychotka :D

ale to ciasto bez mąki jest :roll:

:lol:

kaśka i arco, spać!!!!

a nie o ciachach mi tu deliberują 8) :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...