Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

To ja to znam pod nazwą "domowy baileys"

oprocz wodki nalezy ododac śmietanke kremówke (niekoniecznie) i łyżeczke rozpuszczalnej kawy (koniecznie) :wink:

 

 

+ 2 dwie kosteczki lodu (wg. uznania oczywiscie)

 

ja takie cóś robie z kukułek :lol: ale do tego trzeba miec taki specjalny mikser .....bo te kukułki należy zmielić na proszek +dodać mleko+żółtka .....podgrzewać i dodać wódkę .... niebo w gębie :D na ciepło nawet lepsze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja takie cóś robie z kukułek :lol: ale do tego trzeba miec taki specjalny mikser .....bo te kukułki należy zmielić na proszek

 

Jest i inny sposób, likier też jest pyszny :)

 

KUKUŁCZANKA:

 

0,5 litra wódki,

20 dkg kukułek.

 

Kukułki rozpuścić w małej ilości wody, gotując do całkowitego rozpuszczenia. To trochę trwa, ale warto poczekać ;) Płyn dodać do wódki i zagotować.

Przelać do butelki. Po kilku dniach pobytu w lodówce już jest wspaniały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja to znam pod nazwą "domowy baileys"

oprocz wodki nalezy ododac śmietanke kremówke (niekoniecznie) i łyżeczke rozpuszczalnej kawy (koniecznie) :wink:

 

 

+ 2 dwie kosteczki lodu (wg. uznania oczywiscie)

 

ja akurat wole w temp pokojowej :wink: ale na GW byly tez fotki z kostkami lodu :)

 

 

słoneczko - z sitkiem probowalam ale trzeba miec duuuzo cierpliwosci - on jest gesty a grudki szybko zatykaja sitko (trzeba uzyc takiego z naprawde malutkimi dziurkami) wiec proces " odsiewania " chwile trwa no i trzeba czesto oczyszczac dziurki :wink: - wiec olewam grudki - one tylko troche psuja wyglad

A tworza sie podejrzewam w zal. od dlugosci gotowania mleka - ale pewnosci nie mam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Heh - znam cos takiego (ale uprzedzam nigdy nie robilam - jedynie "spozywałam" a robione bylo przez kolezanke) - rewelacja , wiec wydębilam od niej przepis :)

 

Ajerkoniack

 

Materiały :

 

7 żółtek

400 ml cukru pudru

Aromat waniliowy 4 ml

Spirytus 95 % ok. 350 ml

Śmietanka 12 % - 1 kartonik 200 ml

Śmietanka 18 % - 1 kartonik 200 ml

 

Robocizna :wink:

 

Do robota kuchennego (miksera) wsadzamy nakladki trzepania białek. I ubijamy 3żółtka i 3 łyżki cukru pudru .W trakcie dodajemy powoli i stopniowo cukier puder. Po dodaniu c-p powolutku i stopniowo aromat waniliowy.

Ubijamy ok. 10 min do uzyskania puszystej masy.

Mozna zmienic koncowke na taka normalna i dalej sie bawic mikserem

- dodając powoli śmietankę 12%, a po jej wykończeniu śmietankę

18%. Potem chwilke jeszcze mieszamy. Gdy wszystko bedzie jednolitą

emulsa bardzo ale to bardzo powolutku dodawać spirytus.

Po kolejnych 10

min mieszania powstanie (przynajmniej w teorii) gęsty trunek .

Przelewamy do butelek i do lodowki . Po dwoch - trzech dniach trunek gestnieje (Bardzo gesty!!!!) :)

 

ja jadlam to w formie wafelka z nalozonym (tak! nalozonym a nie polanym ) ajerkoniakiem wiec gestosc byla rewelacyjna. Smak tez :)

Zeby ew. nie bylo problemow z wylaniem z butelki mozna delikatnie ogrzac - wtedy nabierze konsystencji gestej smietany :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O właśnie, o taki gęsty mi chodziło. Dzięki http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e035.gif

 

A czym mogę się zrewanżować? Może Fałszywym Koniakiem?

 

1/2 l wódki czystej

1 łyżka stołowa miodu

2 łyżeczki herbaty czarnej

2 suszone śliwki

 

Składniki łączymy w butelce, wstawiamy ją do lodówki. Po 14 dniach przesączamy przez watę albo filtr do kawy i oczywiście wlewamy do butelki po koniaku ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłam ciasto marchewkowe a własciwie wyszedł mi piernik marchewkowy bo dodałm troch przyprawy do piernika. Ciasto super, wykonanie bardzo proste, dorobie jeszcze polewę czekoladową ja bedzie do czego bo syn z nosem przy piekarniku czekał kiedy to ciasto się upiecze. Próbował jeszcze ciepłe, pycha tylko nie mogłam mu nijak wytłumaczyć gdzie te marchewki :oops:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja podam przepis na Cynamonowiec z jabłkami i orzechami (przepis ściągnięty z gotowanie.onet.pl, wielokrotnie sprawdzony, szybki i nie ma takiej możliwości, żeby coś nie wyszło :) )

 

• jedna szklanka cukru

• cztery jajka

• dwie szklanki mąki

• łyżeczka sody

• dwie łyżeczki proszku do pieczenia

• trzy łyżeczki cynamonu

• 6-8 jabłek

• 2/3 szklanki oleju

• 10 dkg posiekanych orzechów włoskich

 

Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać pokrojone w kostkę (dość dużą kostkę, albo kawałki) jabłka, olej, orzechy. Wymieszać łyżką. Wygląda tak, jakby jabłka były tylko obtoczone ciastem - tak ma być, jabłek nie jest za dużo. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niktspecjalny...twoj watek nie jest zly , ale znalazlam tam tylko jeden przepis na ciasto , ktory podala Nefereczka

fajnie by bylo , gdyby w twoim byly przepisy na desery a w Ullerowym przepisy na ciasta i ciasteczka np :roll:

moze jakos odpowiednio je zatytuowac , zeby latwo bylo innym je znalezc

jest duzo przepisow na ciasta np w watku swiatecznym , ale trzeba dlugo szukac wsrod innych potraw

 

kopiuje przepis Neferki , chyba sie nie obrazi :roll: :D :D

 

Najszybsza szarlotka świata i to dla "sercowców":

 

szklanka mąki,

szklanka cukru,

szklanka kaszy mannej,

łyżeczka proszku do pieczenia

trochę masła.

 

Wymieszać mąką, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i cukrem . Wysypać pół do małej, okrągłej tortownicy. Rozłożyć na całość cieniutkie płatki masła (ćwierć kostki) . Na to położyc jabłka ( starte lub ze słoika, gotowe). Wysypać drugie pół "proszku" i położyć płatki masła i na to jabłka. Do piekarnika 45-60 min. Po wyjęciu pokroić i położyć na każdym kawałku kulkę lodów (póki gorące) - można też pogrzać szarlotkę w piekarniku/mikrofali i położyć kulkę lodów.

Wot cała filozofia

 

A w jakiej temp te szrlotke mam PIEC?? i czy łyżeczke tego proszku mam podzielić na pół??? :wink: :-?

 

Sebo8877

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sebo, właśnie wczoraj upiekłam tę szarlotkę :wink:

piekłam w temp 180 st. jakieś 50min.

Proszku dajesz łyżeczkę do pozostałych składników, a potem, po wymieszaniu, dzielisz to na pół.

 

Wyszła pyyyyszna!!!!

może na fotce nie widać :oops: , ale naprawdę super ta szarlotka. Ciasto spodnie wychodzi mocno chrupiące, a w środku mięciutka.

Dorobiłam jeszcze kruszonkę ma wierzch, bo mój mąż nie wyobraża sobie szrlotki bez kruszonki :roll:

 

http://images13.fotosik.pl/62/05682efc83c27883med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie też ;)

 

Upiekłam marchewkowe i jest pulchne jak pierzynka. A jakie dobre! :)

 

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ciasto_marchewkowe.jpg

 

tak jak pisałam wcześniej spróbujcie zrobić marchewkowe z kawałkami czekolady w środku i orzechami - to dopiero pycha wychodzi, czekolada po przekrojeniu ciasta tworzy takie jakby luki z płynnym nadzieniem - pychota!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak jak pisałam wcześniej spróbujcie zrobić marchewkowe z kawałkami czekolady w środku i orzechami - to dopiero pycha wychodzi, czekolada po przekrojeniu ciasta tworzy takie jakby luki z płynnym nadzieniem - pychota!

 

Zrobiłam z kawałkami czekolady, ale mlecznej bo nie miałam deserowej i trochę się rozpuściła, ale i tak ciasta już prawie nie ma ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KasiaPrzemekSYMPATYK FORUM (min. 10)

Dołączył: 17 Maj 2006

 

 

Temat postu: Bardzo szybki i pyszny deser:

ciasto francuskie mrożone, jabłka, cynamon, cukier i rozmącone jajko.

Ja kroję ciasto na dosć male kwadraty(żeby ciastek było więcej) na to kawałek jabłka, który posypuję cukrem i cynamonem,zawijam dwa przeciwległe rogi, smaruję jajkiem i do rozgrzanego pieca.

Po 15 min. ciacha gotowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co do słodkich - mariucha mi przypomniał własnie - super sprawe jaką jest mleko skondensowane w puszce - gotowane 2-3 godziny na wolnym ogniu - robi się taki karmel- świetne do ciast

 

To się nazywa KAJMAK, nie karmel.

Za moich czasów robilo się tradycyjny kajmak - trza bylo stać i mieszać mleko, aż odparowalo i zgęstnialo. Gotowanie puszek to taki kajmak na skróty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...