Ew-ka 30.08.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 To ja to znam pod nazwą "domowy baileys" oprocz wodki nalezy ododac śmietanke kremówke (niekoniecznie) i łyżeczke rozpuszczalnej kawy (koniecznie) + 2 dwie kosteczki lodu (wg. uznania oczywiscie) ja takie cóś robie z kukułek ale do tego trzeba miec taki specjalny mikser .....bo te kukułki należy zmielić na proszek +dodać mleko+żółtka .....podgrzewać i dodać wódkę .... niebo w gębie na ciepło nawet lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.08.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 ja takie cóś robie z kukułek ale do tego trzeba miec taki specjalny mikser .....bo te kukułki należy zmielić na proszek Jest i inny sposób, likier też jest pyszny KUKUŁCZANKA: 0,5 litra wódki, 20 dkg kukułek. Kukułki rozpuścić w małej ilości wody, gotując do całkowitego rozpuszczenia. To trochę trwa, ale warto poczekać Płyn dodać do wódki i zagotować. Przelać do butelki. Po kilku dniach pobytu w lodówce już jest wspaniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 30.08.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 To ja to znam pod nazwą "domowy baileys" oprocz wodki nalezy ododac śmietanke kremówke (niekoniecznie) i łyżeczke rozpuszczalnej kawy (koniecznie) + 2 dwie kosteczki lodu (wg. uznania oczywiscie) ja akurat wole w temp pokojowej ale na GW byly tez fotki z kostkami lodu słoneczko - z sitkiem probowalam ale trzeba miec duuuzo cierpliwosci - on jest gesty a grudki szybko zatykaja sitko (trzeba uzyc takiego z naprawde malutkimi dziurkami) wiec proces " odsiewania " chwile trwa no i trzeba czesto oczyszczac dziurki - wiec olewam grudki - one tylko troche psuja wyglad A tworza sie podejrzewam w zal. od dlugosci gotowania mleka - ale pewnosci nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.08.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Jak już mówimy o pysznościach, przydałby mi się sprawdzony przepis na ajerkoniak i na... puszysty sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 30.08.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Heh - znam cos takiego (ale uprzedzam nigdy nie robilam - jedynie "spozywałam" a robione bylo przez kolezanke) - rewelacja , wiec wydębilam od niej przepis Ajerkoniack Materiały : 7 żółtek 400 ml cukru pudru Aromat waniliowy 4 ml Spirytus 95 % ok. 350 ml Śmietanka 12 % - 1 kartonik 200 ml Śmietanka 18 % - 1 kartonik 200 ml Robocizna Do robota kuchennego (miksera) wsadzamy nakladki trzepania białek. I ubijamy 3żółtka i 3 łyżki cukru pudru .W trakcie dodajemy powoli i stopniowo cukier puder. Po dodaniu c-p powolutku i stopniowo aromat waniliowy. Ubijamy ok. 10 min do uzyskania puszystej masy. Mozna zmienic koncowke na taka normalna i dalej sie bawic mikserem - dodając powoli śmietankę 12%, a po jej wykończeniu śmietankę 18%. Potem chwilke jeszcze mieszamy. Gdy wszystko bedzie jednolitą emulsa bardzo ale to bardzo powolutku dodawać spirytus. Po kolejnych 10 min mieszania powstanie (przynajmniej w teorii) gęsty trunek . Przelewamy do butelek i do lodowki . Po dwoch - trzech dniach trunek gestnieje (Bardzo gesty!!!!) ja jadlam to w formie wafelka z nalozonym (tak! nalozonym a nie polanym ) ajerkoniakiem wiec gestosc byla rewelacyjna. Smak tez Zeby ew. nie bylo problemow z wylaniem z butelki mozna delikatnie ogrzac - wtedy nabierze konsystencji gestej smietany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 31.08.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 O właśnie, o taki gęsty mi chodziło. Dzięki http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/e035.gif A czym mogę się zrewanżować? Może Fałszywym Koniakiem? 1/2 l wódki czystej 1 łyżka stołowa miodu 2 łyżeczki herbaty czarnej 2 suszone śliwki Składniki łączymy w butelce, wstawiamy ją do lodówki. Po 14 dniach przesączamy przez watę albo filtr do kawy i oczywiście wlewamy do butelki po koniaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 31.08.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Kurczę, wątek coraz ciekawszy powiedziałbym, nabiera mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 31.08.2007 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Dzisiaj zrobiłam ciasto marchewkowe a własciwie wyszedł mi piernik marchewkowy bo dodałm troch przyprawy do piernika. Ciasto super, wykonanie bardzo proste, dorobie jeszcze polewę czekoladową ja bedzie do czego bo syn z nosem przy piekarniku czekał kiedy to ciasto się upiecze. Próbował jeszcze ciepłe, pycha tylko nie mogłam mu nijak wytłumaczyć gdzie te marchewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 31.08.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 To ja podam przepis na Cynamonowiec z jabłkami i orzechami (przepis ściągnięty z gotowanie.onet.pl, wielokrotnie sprawdzony, szybki i nie ma takiej możliwości, żeby coś nie wyszło ) • jedna szklanka cukru • cztery jajka • dwie szklanki mąki • łyżeczka sody • dwie łyżeczki proszku do pieczenia • trzy łyżeczki cynamonu • 6-8 jabłek • 2/3 szklanki oleju • 10 dkg posiekanych orzechów włoskich Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru. Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać pokrojone w kostkę (dość dużą kostkę, albo kawałki) jabłka, olej, orzechy. Wymieszać łyżką. Wygląda tak, jakby jabłka były tylko obtoczone ciastem - tak ma być, jabłek nie jest za dużo. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 31.08.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 niktspecjalny...twoj watek nie jest zly , ale znalazlam tam tylko jeden przepis na ciasto , ktory podala Nefereczka fajnie by bylo , gdyby w twoim byly przepisy na desery a w Ullerowym przepisy na ciasta i ciasteczka np moze jakos odpowiednio je zatytuowac , zeby latwo bylo innym je znalezc jest duzo przepisow na ciasta np w watku swiatecznym , ale trzeba dlugo szukac wsrod innych potraw kopiuje przepis Neferki , chyba sie nie obrazi Najszybsza szarlotka świata i to dla "sercowców": szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka kaszy mannej, łyżeczka proszku do pieczenia trochę masła. Wymieszać mąką, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i cukrem . Wysypać pół do małej, okrągłej tortownicy. Rozłożyć na całość cieniutkie płatki masła (ćwierć kostki) . Na to położyc jabłka ( starte lub ze słoika, gotowe). Wysypać drugie pół "proszku" i położyć płatki masła i na to jabłka. Do piekarnika 45-60 min. Po wyjęciu pokroić i położyć na każdym kawałku kulkę lodów (póki gorące) - można też pogrzać szarlotkę w piekarniku/mikrofali i położyć kulkę lodów. Wot cała filozofia A w jakiej temp te szrlotke mam PIEC?? i czy łyżeczke tego proszku mam podzielić na pół??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 31.08.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 sebo, właśnie wczoraj upiekłam tę szarlotkę piekłam w temp 180 st. jakieś 50min. Proszku dajesz łyżeczkę do pozostałych składników, a potem, po wymieszaniu, dzielisz to na pół. Wyszła pyyyyszna!!!! może na fotce nie widać , ale naprawdę super ta szarlotka. Ciasto spodnie wychodzi mocno chrupiące, a w środku mięciutka. Dorobiłam jeszcze kruszonkę ma wierzch, bo mój mąż nie wyobraża sobie szrlotki bez kruszonki http://images13.fotosik.pl/62/05682efc83c27883med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 31.08.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Kuleczka, to Ty często ciasto pieczesz. Jak Ty to robisz, że jesteś taka szczupła? No, podziwiam! Bo ja to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 31.08.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 W sumie to nie tak często. Zawsze jak robi się coraz zminiej, mam fazę na pieczenie ciast, więc zimą 2-3 kg do przodu Teraz to mnie tak ten wątek zainspirował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 31.08.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Mnie też Upiekłam marchewkowe i jest pulchne jak pierzynka. A jakie dobre! http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ciasto_marchewkowe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Mnie też Upiekłam marchewkowe i jest pulchne jak pierzynka. A jakie dobre! http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/ciasto_marchewkowe.jpg tak jak pisałam wcześniej spróbujcie zrobić marchewkowe z kawałkami czekolady w środku i orzechami - to dopiero pycha wychodzi, czekolada po przekrojeniu ciasta tworzy takie jakby luki z płynnym nadzieniem - pychota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.09.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 tak jak pisałam wcześniej spróbujcie zrobić marchewkowe z kawałkami czekolady w środku i orzechami - to dopiero pycha wychodzi, czekolada po przekrojeniu ciasta tworzy takie jakby luki z płynnym nadzieniem - pychota! Zrobiłam z kawałkami czekolady, ale mlecznej bo nie miałam deserowej i trochę się rozpuściła, ale i tak ciasta już prawie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 02.09.2007 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 a ja chciałam wczoraj wklepać przepis na CHAŁKĘ i pochwalić sie fotką - niestety nie zdążyłam jej zrobić, szanowny mój Pan się poczęstował , więc wpiszę i wkleję fotkę następnym razem ...jak zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 02.09.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 KasiaPrzemekSYMPATYK FORUM (min. 10)Dołączył: 17 Maj 2006 Temat postu: Bardzo szybki i pyszny deser: ciasto francuskie mrożone, jabłka, cynamon, cukier i rozmącone jajko. Ja kroję ciasto na dosć male kwadraty(żeby ciastek było więcej) na to kawałek jabłka, który posypuję cukrem i cynamonem,zawijam dwa przeciwległe rogi, smaruję jajkiem i do rozgrzanego pieca. Po 15 min. ciacha gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 02.09.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Przepisy na : DOBRA GORZAŁKĘ http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=45982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 02.09.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 A co do słodkich - mariucha mi przypomniał własnie - super sprawe jaką jest mleko skondensowane w puszce - gotowane 2-3 godziny na wolnym ogniu - robi się taki karmel- świetne do ciast To się nazywa KAJMAK, nie karmel. Za moich czasów robilo się tradycyjny kajmak - trza bylo stać i mieszać mleko, aż odparowalo i zgęstnialo. Gotowanie puszek to taki kajmak na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.