ila66 02.09.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 ooo i jeszcze jeden wątek ; PRZEPISY ŚWIĄTECZNE http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36307&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=pysznosci+swiateczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.09.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Przepis jeszcze nie wypróbowany, ale zapowiada się dobrze BISZKOPTY Z PTASIM MLECZKIEM: • biszkopty 'języczki' • galaretka • 1/2 szkl. śmietanki 30% Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl. wrzątku. Gdy wystygnie, ale jeszcze jest płynna, zmiksować z 1/2 szkl. śmietanki. Zalewać biszkopty w tortownicy. Można dokładać owoce. Zależy ile tego ptasiego mleczka wyjdzie, można układać biszkopty warstwami i znów zalewać, albo dorobić z innej galaretki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 03.09.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 BISZKOPT Z PIANKĄBiszkopt;6 jaj1,5 szklanki mąki1 szkl cukru6 łyżek oleju /łyżka od jedzenia zupy/1,5 łyzeczki proszku do pieczenia -Białka ubić na stywno ze szczytą soli -do ubitej piany dodać cukier i ubić-nastepnie żółtka- potem olej- na koncu mąkę z proszkiem do pieczenia / najlepiej przesiac przez sitko/ wszytko ubijać robotem - ważna jest kolejność.Piec okolo 30 min,w temp 180 stopni Pianka;-ubić "Śnieżkę" /śmietanka w proszku/ wg przepisu- rozpuścić galaretkę w polowie wody podanej na opakowaniu,przestudzona dodawać do "Śnieżki" / jaki kolor galaretki,to taka wyjdzie pianka/- ubic razem,jak zacznie się ścinać to jest gotowa Przekroić biszkopt,nałozyć piankę,przykryć biszkoptem i posypać cukrem pudrem,na 30 min do lodówki,aby nabralo miękości. http://img510.imageshack.us/img510/3231/dsc03887gw4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 03.09.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 PIERNIK - oszczędny2 szklanki mąki1 szklanka cukru4 jajka1 przyprawa do piernika0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody0,5 szklanki rozgrzanego,nastepnie przestudzonego-letniego miodu sztucznego / może byc prawdziwy/0,5 szklanki oleju1 łyżka cacao1 łyżeczka sody oczyszczonej Ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubić,nastepnie żółtka . Wszystko ubijamy caly czas tak jak piane z białek.Dodać olej ,wodę i miod -ubićNastępnie przesianą przez sitko mąkę + przyprawę,cacao i sodę ,ubić. Piec 45 min,temp 170 stopniudekorowanie dowolne przeis na dużą blache,ciasto jest puszyste - nie wiem dlaczego,ale ważna jest kolejność dodawanych składnikow.wychodzi mniej/więcej tak http://www.vns.pl/images/zdjecia/kuchnia/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 03.09.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 I jeszcze jeden przepis, przepraszam ,ze wklejam adres do ciasta,ale tam sa rysunki jak ciasto skladać . Wypróbowałam i jest bardzo dobre; CHATKA BABY JAGI 2 kostki sera śmietankowego - 500 gr / wtedy nie trzeba mielić/ 1 kostka margaryny1 szklanka zwykłego cukru1 żółtko2 łyżki cacaozapach6 paczek herbatników dalej jak na załaczonej stronie !http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=187 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 04.09.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Heh - znam cos takiego (ale uprzedzam nigdy nie robilam - jedynie "spozywałam" a robione bylo przez kolezanke) - rewelacja , wiec wydębilam od niej przepis Ajerkoniack Materiały : 7 żółtek 400 ml cukru pudruAromat waniliowy 4 ml Spirytus 95 % ok. 350 ml Śmietanka 12 % - 1 kartonik 200 ml Śmietanka 18 % - 1 kartonik 200 ml Robocizna Do robota kuchennego (miksera) wsadzamy nakladki trzepania białek. I ubijamy 3żółtka i 3 łyżki cukru pudru .W trakcie dodajemy powoli i stopniowo cukier puder. Po dodaniu c-p powolutku i stopniowo aromat waniliowy. przepis brzmi apetycznie ale powiedz mi, piszesz w składnikach 7 żółtek i 400 ml cukru pudru a miksujesz 3 żółtka i i 3 łyżki cukru... ale może coś niedoczytałam? please... popraw mnie bo mam smacora na niego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.09.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 ewusia - sprawdze w notatkach jak wroce do domu - bo moze cos pomerdalam!!! a jak mowie nie robilam - wiec nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 04.09.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 super, ostatnio byłam u kumpeli i częstowała lodami z taki właśnie domowym gęstym jajcolikieriem.... to było pyyyyyyszne a niestety skubana nie chciała dać przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.09.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Ubiję 7 żółtek z 7 łyżkami cukru pudru i będzie na pewno lepszy niż z 3 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 04.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 no tak, blondynka jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.09.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 super, ostatnio byłam u kumpeli i częstowała lodami z taki właśnie domowym gęstym jajcolikieriem.... to było pyyyyyyszne a niestety skubana nie chciała dać przepisu ewusia - nastapily telefoniczne konsultacje i oczywiscie to moj bład powinno być: "wzucamy żółtka" (a nie "wrzucamy 3 zółtka") z rozpedu z 3 łyzeczkami cukru pudru machneła mi sie druga 3 trójka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guscik1719502279 04.09.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 kulece i dps stawaim cos troche slodkiego. http://img252.imageshack.us/img252/9441/przepalankarx9.jpg kulce za szarlotke, a dps za pierwsza strone z ns-em. PS. nic nie cykajcie, nie ma to nic wspolnego z najwiekszym syfem pod słoncem, czyli Fałszywym Koniakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.09.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Jak z Kulką, to obowiązkowo wypiję. Za zdrowie ns-a. Do tego można podjeść KRAJANKĘ 12 dag sklarowanego masła utrzyj na kremową masę z 12 dag cukru, szczyptą soli, łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami skórki otartej z pomarańczy. Dodaj jeszcze 2 jajka (cały czas ucierając), 12 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 7 dag mielonych migdałów. Upiecz na małej kwadratowej blaszce (24 x 24 cm albo duża tortownica) 20 min w 175 C. Gorące ciasto pokrój ostrym nożem z ząbkami na małe porcje. Wystudzone ciastka polej polewą czekoladową, przybierz połówkami pistacji i siekaną pistacją. Smaczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 07.09.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 "wzucamy żółtka" (a nie "wrzucamy 3 zółtka") z rozpedu z 3 łyzeczkami cukru pudru machneła mi sie druga 3 trójka pozdrawiam dzięki, poprawiłam i w sobotę robię mniammm...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 10.09.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Wypróbowałam szybką szarlotkę Nefer. Super. Dzięki za smakowite przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 10.09.2007 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Brazunia piekłam ciasto jogurtowe. Pycha wszystkim smakowało Polecam, szybko sie robi i jest pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 15.09.2007 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 o kurcze! dlaczego dopiero dzisiaj Was "odkryłam"? uwielbiam gotować i piec i piec i gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 16.09.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 żeby nie być gołosłowną - moje wczorajsze wypieki: biszkopt z masą wiśniowo-śmietanową http://images21.fotosik.pl/421/9289b69ab42c1c17.jpg drożdżówka /jeszcze ciepła / http://images23.fotosik.pl/82/d0e3b8145d083e71.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocca 17.09.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 A to moj przepis na ciasto z owocami, tym razem sa to sliwki ale tego lata robilam juz z jagodami i byly tez wisnie. Do miski wrzucic: -3 szklanki mąki, -1 szklanka cukru, -3 łyżeczki proszku, -1 cukier waniliowy, -3 jajka, -200 ml mleka, -3/4 kostki stopionej margaryny, schłodzonej Wswzystko zmiksowac, wylac na blaszke, na to owoce. Na wierzch dużo kruszonki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny. Piekłam 45 minut na 170 st. Na kruszonke lukier. Jest pyszny i zawsze sie udaje. http://images25.fotosik.pl/68/26faf78782d1a0famed.jpg pierwsze co napiszę to to, że jestem TOTALNYM antytalentem piekarskim, nie wychodzi mi nic dosłownie nic no prawie nic... czasami mam jeszcze takie podrygi i mimo braku talentu od lat robię jedną taką sprawdzona babkę ktorej sie nie da zepsuc. I od 2 tygodni robię to powyzsze ciasto z owocami (robilam ze sliwkami). Jest fantastycznie proste i nie robi się zakalec!!! Polecam wszystkim, robi sie tak szybko że nawet moja niespełna 3 mies córeczka przezyła te chwile beze mnie a moja rodzinka jest ze mnie dumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 19.09.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Melduję że mi ta najłatwiejsza szarlotka nie wyszła. Znaczy wyszła ale była mało szarlotkowa - dzieci zjadły (bo słodkie) i mąż w sumie też zjadł, ale powiedział że to raczej pudding szarlotkowy (kasza) Za taką krytykę dostanie oczywiście słuszną karę Ja nie zrobiłam kruszonki, ani bezy - bo przeciez miała byc nałatwiejsza i nie miałam więcej czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.