Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Dostęp przez aplikację typu satelowski control ma sporo zalet. Zwłaszcza dla mało technicznego użytkownika.

Bez niej nie wiedziałbym, że firma ochroniarska olała jeden z alarmów (jednej nocy się włączyły trzy). Nie mógłbym też zdalnie odłączyć czujki,

Naprawdę te dwa podkreślone zdania nie są według Ciebie sprzeczne? ;)

Co do wody - moja wiedza jest taka, że moje mieszkanie zużywa wodę nawet, jak mnie nie ma. Czy to pralka, czy zmywarka, czy osmoza. W domu dojdzie do tego jeszcze system nawadniania i zmiękczacz wody. A jaka część awarii wody jest gdy domowników nie ma? Robienie zabezpieczenia na czas, gdy nikogo nie ma w domu jest łataniem małej dziurki w bezpieczeństwie a pozostawienie wielkiej, gdy domownicy są w domu.

Gdy domownicy są w domu, to mają szansę zareagować (i odciąć wodę) ręcznie, zwłaszcza jeśli w krytycznych miejscach znajdą się czujki zalania. Jak ich w domu nie będzie, to nawet jakby "zasuwali biegiem" do domu, to może się okazać, że zanim dotrą zdąży się kilka metrów sześciennych wody wylać... Hint: elektrozawór też może się zamykać dopiero gdy system wykryje zalanie, choć warto by go od czasu do czasu testować. Hint2: elektrozaworem da się sterować nie tylko na zasadzie zamknij się na stałe i nie otwieraj do rozbrojenia.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostęp przez aplikację typu satelowski control ma sporo zalet. Zwłaszcza dla mało technicznego użytkownika.

Bez niej nie wiedziałbym, że firma ochroniarska olała jeden z alarmów (jednej nocy się włączyły trzy). Nie mógłbym też zdalnie odłączyć czujki, która właśnie ześwirowała i musiałbym pewnie co chwila odbierać telefony od firmy ochroniarskiej (nawet, gdyby reagowali co kilka wzbudzeń) albo jechać przez pół Polski żeby choćby wyłączyć alarm który by i ochroniarzy, i sąsiadów doprowadzał do szewskiej pasji. A tak odłączyłem czujkę która ześwirowała i rano umówiłem się z serwisantem na termin, gdy byłem.

Więc tak czy inaczej warto mieć taki dostęp, niż zafundować sobie taki kłopocik będąc na wakacjach na drugim końcu kraju albo gdzieś jeszcze dalej.

Oczywiście, że pełny zdalny dostęp przez aplikację Integra Control ma sporo zalet i warto go mieć - wcale nie twierdzę inaczej :)

Jednak bywa, że są kłopoty z połączeniem (szczególnie przy zestawianiu połączenia przez serwery Satela) i wtedy na szybko nic nie zrobimy (np. nie rozbroimy alarmu stojąc pod garażem) - tu pilot ma przewagę.

Co do powiadomień push, to też zdarza się, że nie ma ciągłości powiadomień (bo zawodzą serwery Satela, przez które są wysyłane te powiadomienia do aplikacji Integra Control) - tu powiadomienia SMS mają przewagę.

Satel obiecuje poprawę funkcjonowania serwerów.

Odnośnie fałszywych alarmów z uszkodzonej czujki, to lepiej zaprogramować opcję tylko trzy alarmy z jednej czujki i po sprawie. Po trzech alarmach czujka automatycznie zostaje zablokowana i alarm nie wyje co chwilę w nieskończoność.

Co do wody - moja wiedza jest taka, że moje mieszkanie zużywa wodę nawet, jak mnie nie ma. Czy to pralka, czy zmywarka, czy osmoza. W domu dojdzie do tego jeszcze system nawadniania i zmiękczacz wody. A jaka część awarii wody jest gdy domowników nie ma? Robienie zabezpieczenia na czas, gdy nikogo nie ma w domu jest łataniem małej dziurki w bezpieczeństwie a pozostawienie wielkiej, gdy domownicy są w domu.

1. W domu system nawadniania i zmiękczacz wody mają być podłączone przed elektrozaworem.

2. Z doświadczeń moich klientów wynika, że najczęstszą przyczyną zalania są pękające wężyki elastyczne, więc odcinanie wody podczas nieobecności jest zasadne. Przynajmniej przy skokach ciśnienia w wodociągu nie narażamy się na takie uszkodzenia.

3. Zgadzam się z Tobą, że czujki zalania powinny być zamontowane, ale jak nie ma kasy, to co poradzisz?

BTW. Naprawdę można skopiować satelowskiego pilota?

Można 8-)

Gdy domownicy są w domu, to mają szansę zareagować (i odciąć wodę) ręcznie, zwłaszcza jeśli w krytycznych miejscach znajdą się czujki zalania.

I to jest słuszna koncepcja. Czujki zalania i zamykanie elektrozaworu niezależnie od stanu alarmu czy obecności użytkowników. To ma sens.

Odnośnie elektrozaworu do wody, to proponuję kupić:

Cewka 230V 10W do zaworu typu B Danfoss (018F7351)

http://www.sklep-asc.pl/pl/p/Cewka-230V-10W-do-zaworu-typu-B-Danfoss-018F7351/335

Ekonomizer

http://allegro.pl/ekonomizer-do-elektrozaworu-ograniczajacy-zuzycie-i6203245882.html

Co da ten ekonomizer, jeśli pobór mocy cewki jest 10W i pobór mocy ekonomizera też 10W?

Co da ten ekonomizer, jeśli pobór mocy cewki jest 10W i pobór mocy ekonomizera też 10W?

Gdzie wyczytałeś, że ekonomizer pobiera 10W?

Zadaniem ekonomizera jest zmniejszenie prądu cewki, a tym samym zmniejszenie jej temperatury.

Zapewne pozytywnie wpływa to na trwałość cewki.

Ale w specyfikacji jest podane, że:

Wskazania do używania ekonomizera :

- cewka zaworu pobiera moc powyżej 13W

Dane techniczne :

- efektywność energetyczna (skuteczność redukcji) 20-85%

Jest też napisane we wskazaniach do używania ekonomizera - długotrwała praca cewki zaworu.

Przecież nie chodzi tylko o oszczędność prądu (śladową), ale też o żywotność cewki.

• 2 weeks później...

opóźnienie rozbrojenia w systemach alarmowych.. jedna z podstawowych zasad!

no chyba że zacytuję: "po co se utrudniać" ;[

No właśnie - przecież mogę z telefonu czy z pilota rozbroić alarm, więc po co robić to w dwóch etapach? Po co se utrudniać?

No właśnie - przecież mogę z telefonu czy z pilota rozbroić alarm, więc po co robić to w dwóch etapach? Po co se utrudniać?

jest różnica pomiędzy pilotem a telefonem i aplikacją, no chyba że "po co se utrudniać" i w telefonie nie ma pinu a integra control tez bez autoryzacji....

wychodzi na to samo wtedy :]

Witam, moje pytanie skierowane jest do zawodowych instalatorów i dotyczy kontaktronów wpuszczanych w ramę. Jakiś czas temu na forum najpopularniejsze były kontaktrony Bosch CMini. Niestety nie ma ich już w ofercie. Dlatego chciałbym dowiedzieć się jakie kontaktrony obecnie stosowane. Czy coś z oferty Satela np B-2 to dobry wybór?

@marcza

W zakresie pasywnych czujek podczerwieni z optyką kurtynową nie masz dużego wyboru.

Zobacz czujkę YTOGI TI105

https://ivolta.pl/ti-105-czujka-kurtynowa-ruchu-pir/2727/produkt/

Bardzo dziękuję za odpowiedź wiedziałem że można liczyć na twoją odpowiedź i przyznam że myślałem o tych czujkach i jak polecasz będę montował. ..

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

_ZBYCH_, czym mogę prosić o kontakt na priv? Koleżanka chciałaby wycenić i zainstalować system alarmowy.

1. Która czujka jest lepsza IMPAQ PLUS czy Satel VD-1?

2. Ile czujek inercyjnych i gdzie je zamontować na oknie drewnianym typu kolankowego podobnych jak to https://d-gr.ppstatic.pl/kadry/k/r/gr-ogl/da/de/2589016_201924094_mieszkanie-parzniew-ul-dzialkowa_xlarge.jpg?

3. Czy warto montować po dwa czujniki kontaktronowe (w celu wykrycia włamania z użyciem magnesu) w oknach/baloknach mieszkaniowych (ostatnie piętro)?