carlo497 28.08.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Chciałbym zrobić własnymi siłami instalację alarmową głównie w celu zabezpieczenia szopki narzędziowej obok domu plus jakieś podstawowe zabezpieczenie domu. Zależy mi na przekazywanie danych do Home Assistanta i z tego powodu wybrałem rodzinę Integra od Satela. Całość zaplanowałem tak:- INTEGRA 24 plus ETHM-1 Plus, jakaś obudowa i zasilacz APS-30 z baterią 7AH na poddaszu- zejście na dół skrętką UTP do ekspandera INT-E i przejście kablem ziemnym do czujek SLIM-DUAL-LUNA i ewentualnie jeśli się da to spięcie do tego elektrozamku furtki.- w przyszłości dodanie maks dwóch czujek do ekspandera oraz czujnika zalania i dwóch czujek bezpośrednio do centrali Czy to zadziała w takiej konfiguracji? Czy zasilacz 20 metrów od ekspandera będzie bez problemu zasilał czujki, które są do niego podłączone? Czy do obsługi systemu potrzebuje manipulator z klawiaturą? Całość planuje sterować głównie z Home Assistanta (rozumiem jakie ma to konsekwencje).Czy zewnętrzny sygnalizator akustyczny mogę podłączyć do ekspandera czy musi on być podłączony bezpośrednio do centrali?Byłbym także wdzięczny gdyby ktoś miał pod ręką jakiś filmik gdzie widać jak ktoś podłącza taki system od podstaw z drobnym komentarzem, bo póki co widziałem tylko opisy pojedynczych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 30.08.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Całość planuje sterować głównie z Home Assistanta (rozumiem jakie ma to konsekwencje). To chyba masz dobre warunki aby sam HA robił za centralkę alarmową https://www.home-assistant.io/integrations/manual/ Może być troszke elektronicznych zabaw po drodze, typu izolowanie wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 31.08.2021 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Chciałbym zapytać jaki jest średni koszt położenia okablowania pod instalację alarmową w nowym domu. Materiał + robocizna. Firma, która robi mi elektrykę zaproponowała mi ułożenie przewodów i się zastanawiam czy to dobra cena czy chcą mnie ostrzyc. Kwota 2000 zł netto i w tym 18 punktów do czujek. Wyliczyłem, że pójdzie nie więcej jak 300m przewodu YDTY 6x0,5 Do każdego punktu oddzielny przewód. Pytam bo nie wiem co takiego w tym wszystkim robi taką cenę z racji, że sam przewód to 1zł/mb. Wiem, że za wiedzę i pracę płaci się ale nawet instalator nie potrafił mi powiedzieć co robi taką cenę Policzyli sobie po 95 netto z materiałem, normalna cena, Mieści się w widełkach. Sam bym powiedział z 1500zł. Jak wydaje się za dużo to możesz samemu koszt materiału 300-400zł reszta zostanie w kieszeni:) Tak jest ze wszystkim, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.09.2021 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Podłączę się pod temat. Dodam, że w instalacjach alarmowych jestem zupełnie zielony. Elektryk rozprowadził kable, a potencjalny wykonawca instalacji alarmowej wycenił taki zestaw na podstawie tego co zobaczył. Pewnie większość tych elementów można kupić znacznie taniej samemu. Chciałem tylko zapytać, czy to dobra konfiguracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pabloq 17.01.2022 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) To jak tak wszyscy odkopują temat, a była wzmianka o serwerach to mnie zaciekawiło jaki serwer portów szeregowych polecacie, stosujecie w swoich obiektach przemysłowych i nie tylko? Edytowane 18 Stycznia 2022 przez Pabloq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.01.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 @Pabloq: mało inteligentny bot reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.01.2022 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Skoro już temat odżył, to zaktualizuje powyższą ofertę. Jak widać, system nieco się rozrósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.01.2022 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Jesteś pewien, że chcesz manipulator int-tsi? Patrząc na opinie instalatorów to nie cieszy się bezawaryjnością.No i czemu abax w budowanym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.01.2022 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Abax dlatego, że na etapie prowadzenia instalacji nie pomyśleliśmy o czujkach zalania, gazu, czadu ... INT-TSI fajnie wygląda. No ale jeśli jest awaryjny, to faktycznie bym go nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.01.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Poczytaj sobie o nim. Jeśli nie planujesz rozbudowy satela pod jakaś automatykę domową to szkoda kasy. Lepiej postawić na bezawaryjny manipulator. Czujniki zalania dobrze podłączyć od razu pod zawór wody. Swoją drogą masz same sondy czujników zalania, one wymagają jeszcze sterownika z tego co kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.01.2022 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Sonda zalania idzie w parze z AXD-200. A jaki manipulator Satel jest pewny i bezawaryjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.01.2022 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Na grupie satela pisali mi o każdym, byle nie tym Nie skojarzyłem tych AXD. Do pełni szczęścia dorzuć sobie zawór przełączający do wody. Nawet jeśli włączy Ci się alarm zalania jak będziesz poza domem, to co zrobisz? Przy wypływie wody 20l/min każda sekunda będzie miała znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.01.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Z tym zaworem to może cos takiego? Sterownik zaworu kulowego Zigbee v3.0 Tuya Smart Life? Tylko czy to będzie współpracować z Satelem? PS. O jakiej grupie Satela mówisz? Dasz link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.01.2022 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Na facebooku - Satel Polska - użytkownicy i instalatorzy. Zigbee nie zadziała z Satelem, chyba że zrobisz integrację satel zigbee przez home assistant - ale w tak krytycznych zastosowaniach stawiaj na niezawodność. Ja bym poszedł w kablowy belimo - z satela wysterujesz przekaźnik, a przekaźnik zawór. U siebie mam 230V - jedyny minus, to jest trochę wolny, ale do szybkiego na 24V potrzebowałbym jeszcze dodatkowy zasilacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 19.01.2022 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Na facebooku - Satel Polska - użytkownicy i instalatorzy. Zigbee nie zadziała z Satelem, chyba że zrobisz integrację satel zigbee przez home assistant - ale w tak krytycznych zastosowaniach stawiaj na niezawodność. Ja bym poszedł w kablowy belimo - z satela wysterujesz przekaźnik, a przekaźnik zawór. U siebie mam 230V - jedyny minus, to jest trochę wolny, ale do szybkiego na 24V potrzebowałbym jeszcze dodatkowy zasilacz. mam instalację antyzalaniową opartą na elektrozaworze Danfoss'a, przekaźniku, centrali Satela , czujkach AXD200 + UPS do podtrzymania elektrozaworu - muszę powiedzieć, że działa super, na razie testowo (byle jak najdłużej:) - postawiłem na niezawodność bo system tanio nie wyszedł, można oczywiście sterować zdalnie zaworem także via telefon (zamknij/otwórz) Myślę jeszcze aby dołożyć uruchamianie elektrozaworu w momencie wbicia kodu do alarmu ( wyjscie z domu) ale żona czasami programuje pralkę na pracę podczas naszej nieobecności to chyba sobie na razie odpuszczę . Edytowane 19 Stycznia 2022 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.01.2022 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 I tylko tego typu rozwiązania mają sens. U mnie jeszcze brakuje kropki nad i co prawda nie na satelu, ale mam zamontowane sondy, zawór belimo wpięty w UPS - zostały mi dzielniki napięcia do sond i odczyt stanów analogowych plus prosta logika. Muszę to w końcu ogarnąć. U mnie wyłączanie podczas nieobecności też nie przejdzie. Też zostawiam zmywarkę czy pranie, a i nawilżacz potrzebuje stałego dopływu wody. Swoją drogą w ostatnim czasie 2 osoby mówiły mi o pękniętych wężach przy bateriach. Na szczęście obie były w tym czasie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 20.01.2022 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 I tylko tego typu rozwiązania mają sens. U mnie jeszcze brakuje kropki nad i co prawda nie na satelu, ale mam zamontowane sondy, zawór belimo wpięty w UPS - zostały mi dzielniki napięcia do sond i odczyt stanów analogowych plus prosta logika. Muszę to w końcu ogarnąć. U mnie wyłączanie podczas nieobecności też nie przejdzie. Też zostawiam zmywarkę czy pranie, a i nawilżacz potrzebuje stałego dopływu wody. Swoją drogą w ostatnim czasie 2 osoby mówiły mi o pękniętych wężach przy bateriach. Na szczęście obie były w tym czasie w domu. i tu trzeba bardzo uważać na zapisy w ewentualnych warunkach ubezpieczenia (jeżeli ktoś ma). Dokładnie jak napisałeś koledze pękł wężyk przy baterii, zalało dom. Zgłosił się po ubezpieczenie i cóż odmówiono mu bo nie spełnił warunków ubezpieczenia ! okazało się, że w warunkach ubezpieczenia na jednej z kilkunastu stron OWU był zapis o obowiązkowym cyklicznym przeglądzie instalacji przez uprawnionego hydraulika (potwierdzony protokołem z pieczątką), pierwsze to ubezpieczyciel poprosił o taki protokół a skoro nie było to odmówiono ubezpieczeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.01.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 No to ciekawe co teraz napisałeś Tylko teraz pozostaje pytanie jak hydraulik oceni taki wężyk? Można się zastanowić czy nie warto w takiej sytuacji iść do sądu. Aż zerknę do swojego OWU, bo takich kruczków pewnie jest więcej. Jest też opcja wymiany na harmonijkowe przewody ze stali nierdzewnej. Coraz więcej jest teraz takich na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 20.01.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 No to ciekawe co teraz napisałeś Tylko teraz pozostaje pytanie jak hydraulik oceni taki wężyk? Można się zastanowić czy nie warto w takiej sytuacji iść do sądu. Aż zerknę do swojego OWU, bo takich kruczków pewnie jest więcej. Jest też opcja wymiany na harmonijkowe przewody ze stali nierdzewnej. Coraz więcej jest teraz takich na rynku. sądy to w Polsce porażka - będzie to trwało z 15 lat a środków na powrót do stanu z przed zalania trzeba już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.01.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 I tak musiał zrobić remont, a potem to zawsze warto sprawdzić jakie są możliwości. Sprawdziłem u siebie owu i są tylko przeglądy wymagane przepisami - elektryka, kominy, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts