Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy co kto potrzebuje ;)

Dla jednego chinol wystarczy, inny z kolei powie, że zubadan to kiepska pompa.

tank102, którą opinią będziesz się kierował przy zakupie?

Tego co chwali chinole, czy tego co mówi, że są lepsze od zubadana:D

Poczytaj trochę i sam podejmij decyzję, bo jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie nie ma :eek:

Zależy co kto potrzebuje ;)

Dla jednego chinol wystarczy, inny z kolei powie, że zubadan to kiepska pompa.

tank102, którą opinią będziesz się kierował przy zakupie?

Tego co chwali chinole, czy tego co mówi, że są lepsze od zubadana:D

Poczytaj trochę i sam podejmij decyzję, bo jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie nie ma :eek:

A co jest leprze Daikin czy mitsubishi a może Panasonik?

A jeżeli są porównywalne to czy leprza jest tańsza czy droższa?

No chyba ,że zozróżniasz tylko zubadany od chinoli:offtopic:

A co jest leprze Daikin czy mitsubishi a może Panasonik?

A jeżeli są porównywalne to czy leprza jest tańsza czy droższa?

No chyba ,że zozróżniasz tylko zubadany od chinoli:offtopic:

hydrauli, kłania się czytanie ze zrozumieniem ;)

Przeczytaj chociaż pierwszą linijkę mojego postu i się nad nią zastanów chwilkę :D

Zależy co kto lubi

Na tym forum jest sporo doradców/sprzedawców i trzeba odfiltrować marketing od prawdziwych opinii. Jak się to zrobi można samemu podjąć decyzję i być zadowolonym z wyboru, niezależnie czy to będzie chinol czy zubadan :cool:

spamem mógłbym nazwać Twoje wpisy:

NIE, są lepsze

wiem

:spam:

Nic nie wnoszą do tematu, no chyba że czekasz na reakcję pytającego, a co jest lepsze, po to, żeby móc zaproponować mu atlantica, którego sprzedajesz :p

EOT

Rzeczywiście ty coś wniosłeś .

A sprzedaję Atlantica bo jest dobry i nie sprawia problemów ,aklienci są zadowoleni wiec sprzedaje wiecej.

Cóz stoi na przszkodzie sprzedawać co innego?Wszyscy daja podobne warunki.

Ja uważam,że duże znaczenie ma cena ,a Atlantic ma dobry stosunek do jakości.

Mogę wymienić jakie ma leprze rozwiazania w stosunku do innych.

Przecież gdybym miał problemy to bym nie sprzedawał.Zgodnie z prawem to ja odpowiadam za ten produkt przed klientem jako sprzedawca.

Też moge pokazać język ,żeby było merytorycznie.A ostanie cytaty to manipulacja

Rzeczywiście ty coś wniosłeś .

A sprzedaję Atlantica bo jest dobry i nie sprawia problemów ,aklienci są zadowoleni wiec sprzedaje wiecej.

Cóz stoi na przszkodzie sprzedawać co innego?Wszyscy daja podobne warunki.

Ja uważam,że duże znaczenie ma cena ,a Atlantic ma dobry stosunek do jakości.

Mogę wymienić jakie ma leprze rozwiazania w stosunku do innych.

Przecież gdybym miał problemy to bym nie sprzedawał.Zgodnie z prawem to ja odpowiadam za ten produkt przed klientem jako sprzedawca.

Też moge pokazać język ,żeby było merytorycznie.A ostanie cytaty to manipulacja

No i dalej ciągniesz temat atlantica.

Padło pytanie czy jest coś lepszego od zubadana?

Sugerujesz, że jest, ale nie mówisz co.

Jako fachowiec, może podzielisz się z nami swoją wiedzą w tej kwestii.

Nie twierdzę, że atlantic jest zły, faktycznie ma dobry stosunek ceny do jakości, ale są odbiorcy, którzy kierują się innymi kryteriami. Ja też rozważałem zakup atlantica, ale wybrałem daikina i jestem zadowolony :D

Pisząc swojego posta na to właśnie zwracałem uwagę bo każdy musi sam podjąć decyzję, czego oczekuje i uważam, że to więcej wnosi do dyskusji niż:

NIE, są lepsze

wiem

To nie jest manipulacja, nie wyciąłem tego z kontekstu, cytowałem Twoje całe posty :yes:

Pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli :)

Leprzy bo to samo w leprzej cenie.Dlatego porosiłem o osiągi w konkretnych temperaturach.

A ty zrobiłeś z tego jakąś manifestację.

Ja uważam ,że jest dobry bo ma wiele fajnych rozwiązań.Nawet jak przyjmiemy ,że nie pracuje w -25 C.To ma wiela fajnych cech np. Wymiennik z byforem.

Ja Obawiam się wymienników płytowych w tego typu pompach.Podczas odszraniania istniej możliwość zamrożenia oczywiście jezeli zoastanie zanieczyszczony kamieniam kotłowym.

Trudno znaleźć wady .Wię pozostaje kierowanie się ceną.

Ja wyciągnołem wniosek - jest leprzy.

Podaj swoje preferencje

a swoja droga jeżeli jest coś lepszego w pompach p-w to napisz TO. Nie bierz pod uwagę ceny tylko parametry. Pokaż mi PC P-W, któregokolwiek producenta która będzie pracowala w takich samych warunkach jak mój Zubadan. tzn ŻADNEGO innego żrodła ciepła, żadnych dodatkowych grzałek i w takich temperaturach jak były niedawno u mnie czyli do -36 w nocy. Będę wdzięczna za żeczywiste porównanie. A nie że są "leprze bo to samo tylko w lerzej cenie" Bo jest to wierutnym klamstwem

a swoja droga jeżeli jest coś lepszego w pompach p-w to napisz TO. Nie bierz pod uwagę ceny tylko parametry. Pokaż mi PC P-W, któregokolwiek producenta która będzie pracowala w takich samych warunkach jak mój Zubadan. tzn ŻADNEGO innego żrodła ciepła, żadnych dodatkowych grzałek i w takich temperaturach jak były niedawno u mnie czyli do -36 w nocy. Będę wdzięczna za żeczywiste porównanie. A nie że są "leprze bo to samo tylko w lerzej cenie" Bo jest to wierutnym klamstwem

OK robię błędy przyznaję ,to przeszkadza w życiu.Ale dałem radę. Ale niektórych to razi mimo ,że im też się zdarza .

A PC p-w tri 16 pracowały bez grzałek w czasie ostatnich mrozów nikt nie dzwonił.Nie wiem czy było -36 ale -30 było.Jak inaczej nam to udowodnić?

primi

możesz napisać jakie masz zużycie dobowe prądu przez pompę przy takich mrozach

Dokładnie Ci teraz nie podam bo nie mam kompa z danymi pod ręką, ale z pamięci to do -5 to ok 23-27kW, przy -15 ok 45kW/, przy -25 (min mieliśmy -30) to dokładnie nie powiem bo nie byłem w domu i mam spisywane dane co kilka dni, ale jeden dzień spisałem i było chyba coś ok 65kW.

Od 03.01 do 02.02 wyszło 505 zł

Moja pompa (mniejszy model) wg daikina pracuje do -20, ale sprężarka się wyłączała ok -25/-27

Te większe od 11kW mają pracować do -25.

Moja altherma 8,4kW jest niedowymiarowana i miała pracować bez grzałek do -10, w praktyce grzałki w temp -15 do -20 załączają się tylko na kilkadziesiąt minut na dobę (max 10% zużycia prądu na dobę), przy niższych temp pewnie jest to większy udział %, ale takich dni było tylko kilka akurat jak nie było mnie w domu i nie mam dokładnie spisanych liczników.

W duże mrozy miał pracować stary piec olejowy, ale po różnych testach stwierdzam, że nie ma takiej potrzeby i sama PC wystarczy :D

Moja altherma 8,4kW jest niedowymiarowana i miała pracować bez grzałek do -10, w praktyce grzałki w temp -15 do -20 załączają się tylko na kilkadziesiąt minut na dobę (max 10% zużycia prądu na dobę), przy niższych temp pewnie jest to większy udział %, ale takich dni było tylko kilka akurat jak nie było mnie w domu i nie mam dokładnie spisanych liczników.

W duże mrozy miał pracować stary piec olejowy, ale po różnych testach stwierdzam, że nie ma takiej potrzeby i sama PC wystarczy :D

Znaczy temperaturę równowagi masz ustawioną na -10, hmmm....

Ja mam też 8,4kW i zauważyłem to samo tzn. przy -10 miała się włączyć grzałka, ale się nie włączyła nawet przy -18. To wziąłem i przestawiłem temperaturę równowagi na -18 i nic.....włączyła się dopiero przy -23. Temperatura w podłogę przy takim ustawieniu spokojnie dawało 29,8, a w domu 21-22st.

Ja tam jestem zadowolony.