hydraulik_ 29.03.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę Rozumiem ,że znasz ZUBADANA jako użytkownik ale co wiesz o TRI Atlantica? Zubadan rzeczywiście utrzyma moc do -25 C ale ma też wady niski COP i temperatura na zasilaniu 48 *C (i to od -17C tak ma) Tri utrzymuje 60 C do -20 C potem przy temperaturze -25 spada temperatura zasilania ale nie tak bardzo . Tu wszystko to fizyka .Zubadan ma nawkładane dużo różności które zapewniania pracę w niskich temp Ale to powoduje niższy cop . tri ma mniej różności ,więc ma inna temperatyrę zalecaną A na przykład power-inwerter ME spada z mocą na łeb na szyję (ale nie do zera) ale ma rewelacyjny cop nawet 3,5 dla -15 C(tak piszą ) Wniosek - jednemu czołg drugiemu porsche. To wszystko działa Jak ktoś potrzebuje 10 kW to ja daję tri jak 5 to power inwerter, a jak 15 to zubadan Ale jak ktoś lubi palić w kominku z płaszczem wodnym i własnym drewnem. To trzeba pokombinować. ana - 76 pisz co wiesz a nie co się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 06.04.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Rozumiem ,że znasz ZUBADANA jako użytkownik ale co wiesz o TRI Atlantica? Zubadan rzeczywiście utrzyma moc do -25 C ale ma też wady niski COP i temperatura na zasilaniu 48 *C (i to od -17C tak ma) Tri utrzymuje 60 C do -20 C potem przy temperaturze -25 spada temperatura zasilania ale nie tak bardzo . Tu wszystko to fizyka. kolego myślę, że wprowadzasz ludzi w błąd z tymi 60°C w -20°C. nie podawajmy parametrów z grzałkami. podaj jakiś link, może skan z dokumentacji technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 06.04.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 kolego myślę, że wprowadzasz ludzi w błąd z tymi 60°C w -20°C. nie podawajmy parametrów z grzałkami. podaj jakiś link, może skan z dokumentacji technicznej. W instrukcji jest podany cop dla 60 stopni na wyjściu i temp. zewn. -20: 1,22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.04.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 kolego myślę, że wprowadzasz ludzi w błąd z tymi 60°C w -20°C. nie podawajmy parametrów z grzałkami. podaj jakiś link, może skan z dokumentacji technicznej. Kolego nie wprowdzaj w błąd ludzi ,tylko trochę czytaj .Podaj maila to wyśle DTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 01.05.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 przeglądałem dokumentację, jest tam zapisane, że atlantic da 60°C ale jakim realnym kosztem i ile m3, może jakiś telemetring online, ja zapuściłem na Yutaki S a na zimę dam jeszcze monoblock i może jeszcze jedną S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 04.05.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Roztrząsanie faktu, że ta czy inna pompa powietrzna przy -20 ma ileś tam kW albo daje na zasilaniu +60 stopni jest nieporozumieniem.Dobieranie pompy na -20, bo nie włączą się grzałki (albo ich nie ma) też jest nieporozumieniem. Bo im większy mocowo model, tym słabsze parametry COP (wielkość wymiennika agregatu)W sezonie grzewczym, 80% zapotrzebowania na ciepło (80% kwh za które płacimy) przypada na temp. powyżej -2 stopni.Dla powietrznych pomp ciepła najbardziej wrażliwą temp. jest przedział -3 do + 3 stopnie czyli połowa sezonu. (Jak już, to w tych temp jest sens porównywać COP)Mamy wtedy największą wilgotność powietrza i najczęstsze cykle odszraniania.U wielu producentów następuje w tym przedziale skokowy spadek wydajności i COP.Mamy też wtedy częściowe, a nie szczytowe zapotrzebowanie na moc grzewczą, a COP'y zazwyczaj są podawane dla maksymalnych mocy w danej temp.Dla pompy najważniejsze jest:Jak moduluje moc czyli logika sterowania - ilość stopni pracy inverteraJak się odszrania czyli logika odszraniania - pisałem o tym tutajKrótko mówiąc, to co wpływa na SEZONOWY COP. Czyli optymalizacja dla tych parametrów, w których pompa pracuje przez zdecydowaną większość sezonu.A nie moc grzewcza dla -20, bo ilość czasu w sezonie grzewczym z taką temperaturą w wieloletnich danych pogodowych mierzy się w godzinach i do tego na palcach. I nie ma znaczenia czy w tym czasie włącza się grzałki czy nie.Ponadto kto dobiera powietrzną pompę na zasilanie +60, czy nawet +50 przy -20 stopniach?Przecież to nie pompę dobieramy do instalacji tylko odwrotnie. Odbiorniki trzeba dostosować do optymalnych parametrów źródła ciepła. A te są zdecydowanie niższe, 25-35 stopni.Chyba, że ktoś myśli o modernizacji starej, już istniejącej instalacji olejowej lub na paliwo stało i już ma grzejniki.Ale wtedy trzeba pójść w pompę wysoko temperaturową HT z dwustopniowym sprężaniem, bo w skali całego sezonu wyjdzie korzystniej niż żyłowana pompa niskotemperaturowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 08.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 temperatury wody powyżej 60C+ przy -20C w pompach P/W jest w pewnym sensie pomyłką lub celowym wprowadzaniem opinii w błąd. W tak niskich temperaturach zewnetrznych występuje bardzo dużo innych problemów z gazem i pośrednio układem, a nawet uszkodzeniem sprężarki, że nie stosuje się takich parametrów. Np; w niektórych modelach Fujitsu stosowane są sprężarki Panasonica, które mają w DTR określone temp. gazy skrajne minusowe na standardowym poziomie. Nic więcej. A dokładnie sprawdzając okazuje się,że to sprężarka z klimatyzatora Panasonica, więc piszmy realnie. Ktoś tu kiedyś napisał, że jego PC typu P/W to nawet pracuje przy -35C, a potem przy okazji okazało się, że nawet to jeszcze żadnej pompy ciepła nie kupił i praktycznie nie wie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ktoś tu kiedyś napisał, że jego PC typu P/W to nawet pracuje przy -35C, a potem przy okazji okazało się, że nawet to jeszcze żadnej pompy ciepła nie kupił i praktycznie nie wie nic. Mu o serce chodziło (P-W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.05.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 temperatury wody powyżej 60C+ przy -20C w pompach P/W jest w pewnym sensie pomyłką lub celowym wprowadzaniem opinii w błąd. W tak niskich temperaturach zewnetrznych występuje bardzo dużo innych problemów z gazem i pośrednio układem, a nawet uszkodzeniem sprężarki, że nie stosuje się takich parametrów. Np; w niektórych modelach Fujitsu stosowane są sprężarki Panasonica, które mają w DTR określone temp. gazy skrajne minusowe na standardowym poziomie. Nic więcej. A dokładnie sprawdzając okazuje się,że to sprężarka z klimatyzatora Panasonica, więc piszmy realnie. Ktoś tu kiedyś napisał, że jego PC typu P/W to nawet pracuje przy -35C, a potem przy okazji okazało się, że nawet to jeszcze żadnej pompy ciepła nie kupił i praktycznie nie wie nic. Ciekawe skąd kolega wie że tam jest Panasonic??? Ja akurat montuję te pompy i jakoś sprężarki Panasonic nie znalazłem Fakt w pierwszym roku sprzedaży stosowano agregaty od klimatyzacji i wtedy w jednym z modeli była sprężarka Panasonica A po pierwszym roku sprzedaży zaczęto sprzedawać agregaty dedykowane do PC:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 08.05.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 czyli obecnie w Fujitsu jakie są sprężarki, pytam ponieważ te które nasza firma montowała miały zawsze Panasonica zazwyczaj rotacyjnego , ale czasami w wiekszych mocach pojawiał się scroll, ale rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.05.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 czyli obecnie w Fujitsu jakie są sprężarki W mojej pompie siedzi SANYO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.05.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 przeglądałem dokumentację, jest tam zapisane, że atlantic da 60°C ale jakim realnym kosztem i ile m3, może jakiś telemetring online, ja zapuściłem na Yutaki S a na zimę dam jeszcze monoblock i może jeszcze jedną S. Najpierw ,że nie działa .Teraz dział ,ale jakim kosztem? DTR poczytaj. Zadajesz pytania o jakieś wariackie parametry , a potem dziwisz się ,że koszty wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 20.05.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 nie ja wyjechałem z 60°C w -20°C,prawie każde urządzenie wyprodukuje 60°C, w -20°C, kwestia jakim kosztem i ile tej wody.nie sztuką jest napisać w katalogu, że urządzenie wyprodukuje +60°C, wiedząc, że rozsądny instalator nie zbuduje systemu w oparciu o takie parametry, marketingowy bełkot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.05.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 nie ja wyjechałem z 60°C w -20°C, prawie każde urządzenie wyprodukuje 60°C, w -20°C, kwestia jakim kosztem i ile tej wody. nie sztuką jest napisać w katalogu, że urządzenie wyprodukuje +60°C, wiedząc, że rozsądny instalator nie zbuduje systemu w oparciu o takie parametry, marketingowy bełkot. Temperatura +60 przy -20 może mieć wpływ na nagrzanie wody w zbiorniku przy wygrzewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 21.05.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Temperatura +60 przy -20 może mieć wpływ na nagrzanie wody w zbiorniku przy wygrzewie do ilu wygrzejesz cwu do 55°C, co to za antylegionella do 70°C i tak musisz dobic grzałą. a grzanie wody do +60 w -20 to zarzynanie sprężary, wychładzanie domu, jeżeli cop grzały jest 1 a atlantica 1.2 to odpowiedź jest oczywista chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Ale jest wielu użytkowników którzy nawet grzalki w zasobniki ma odlaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 21.05.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 i uważasz, że to mądre podejcie?instalator zadaniem chyba jest przedstawienie minusów rozwiązania z grzaniem do +60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 A tak z innej beczki.Przy jakiej temp. Bakterie odchodzą z tego swiata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.05.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 A tak z innej beczki. Przy jakiej temp. Bakterie odchodzą z tego swiata? Kiedyś miałem taki wykres, w którym podawano i temperaturę i czas ginięcia legionelli. Nie pamiętam dokładnie ale przy 60* trwało to kilkanaście minut a powyżej 80* natychmiast. Chyba coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.05.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 a grzanie wody do +60 w -20 to zarzynanie sprężary(...) Zarzynanie to i tak mało powiedziane. Radziłbym się z tego nie śmiać, zwłaszcza osobom które jako instalator powinny mieć te zagadnienia w małym palcu (nie środkowym)..... To dotyczy nie tylko pomp powietrznych, również bezpośredniego parowania. A w suchym piasku to już tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts