Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

według producenta pracuje w zakresie -20/+35, ale da radę i przy niższych temperaturach bo ma trzy grzałki 3, 6 i 9kW. Czyli że poniżej tych parametrów włączą Ci sie grzałki i będziesz grzał grzałkami. Więc da radę :D

Rozumiem ,że znasz ZUBADANA jako użytkownik ale co wiesz o TRI Atlantica?

Zubadan rzeczywiście utrzyma moc do -25 C ale ma też wady niski COP i temperatura na zasilaniu 48 *C (i to od -17C tak ma)

Tri utrzymuje 60 C do -20 C potem przy temperaturze -25 spada temperatura zasilania ale nie tak bardzo .

Tu wszystko to fizyka .Zubadan ma nawkładane dużo różności które zapewniania pracę w niskich temp Ale to powoduje niższy cop .

tri ma mniej różności ,więc ma inna temperatyrę zalecaną

A na przykład power-inwerter ME spada z mocą na łeb na szyję (ale nie do zera) ale ma rewelacyjny cop nawet 3,5 dla -15 C(tak piszą )

Wniosek - jednemu czołg drugiemu porsche.

To wszystko działa

Jak ktoś potrzebuje 10 kW to ja daję tri jak 5 to power inwerter, a jak 15 to zubadan Ale jak ktoś lubi palić w kominku z płaszczem wodnym i własnym drewnem.

To trzeba pokombinować.

ana - 76 pisz co wiesz a nie co się wydaje

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem ,że znasz ZUBADANA jako użytkownik ale co wiesz o TRI Atlantica?

Zubadan rzeczywiście utrzyma moc do -25 C ale ma też wady niski COP i temperatura na zasilaniu 48 *C (i to od -17C tak ma)

Tri utrzymuje 60 C do -20 C potem przy temperaturze -25 spada temperatura zasilania ale nie tak bardzo .

Tu wszystko to fizyka.

kolego myślę, że wprowadzasz ludzi w błąd z tymi 60°C w -20°C.

nie podawajmy parametrów z grzałkami.

podaj jakiś link, może skan z dokumentacji technicznej.

• 4 weeks później...

Roztrząsanie faktu, że ta czy inna pompa powietrzna przy -20 ma ileś tam kW albo daje na zasilaniu +60 stopni jest nieporozumieniem.

Dobieranie pompy na -20, bo nie włączą się grzałki (albo ich nie ma) też jest nieporozumieniem. Bo im większy mocowo model, tym słabsze parametry COP (wielkość wymiennika agregatu)

W sezonie grzewczym, 80% zapotrzebowania na ciepło (80% kwh za które płacimy) przypada na temp. powyżej -2 stopni.

Dla powietrznych pomp ciepła najbardziej wrażliwą temp. jest przedział -3 do + 3 stopnie czyli połowa sezonu. (Jak już, to w tych temp jest sens porównywać COP)

Mamy wtedy największą wilgotność powietrza i najczęstsze cykle odszraniania.

U wielu producentów następuje w tym przedziale skokowy spadek wydajności i COP.

Mamy też wtedy częściowe, a nie szczytowe zapotrzebowanie na moc grzewczą, a COP'y zazwyczaj są podawane dla maksymalnych mocy w danej temp.

Dla pompy najważniejsze jest:

Jak moduluje moc czyli logika sterowania - ilość stopni pracy invertera

Jak się odszrania czyli logika odszraniania - pisałem o tym tutaj

Krótko mówiąc, to co wpływa na SEZONOWY COP. Czyli optymalizacja dla tych parametrów, w których pompa pracuje przez zdecydowaną większość sezonu.

A nie moc grzewcza dla -20, bo ilość czasu w sezonie grzewczym z taką temperaturą w wieloletnich danych pogodowych mierzy się w godzinach i do tego na palcach. I nie ma znaczenia czy w tym czasie włącza się grzałki czy nie.

Ponadto kto dobiera powietrzną pompę na zasilanie +60, czy nawet +50 przy -20 stopniach?

Przecież to nie pompę dobieramy do instalacji tylko odwrotnie. Odbiorniki trzeba dostosować do optymalnych parametrów źródła ciepła. A te są zdecydowanie niższe, 25-35 stopni.

Chyba, że ktoś myśli o modernizacji starej, już istniejącej instalacji olejowej lub na paliwo stało i już ma grzejniki.

Ale wtedy trzeba pójść w pompę wysoko temperaturową HT z dwustopniowym sprężaniem, bo w skali całego sezonu wyjdzie korzystniej niż żyłowana pompa niskotemperaturowa.

temperatury wody powyżej 60C+ przy -20C w pompach P/W jest w pewnym sensie pomyłką lub celowym wprowadzaniem opinii w błąd. W tak niskich temperaturach zewnetrznych występuje bardzo dużo innych problemów z gazem i pośrednio układem, a nawet uszkodzeniem sprężarki, że nie stosuje się takich parametrów. Np; w niektórych modelach Fujitsu stosowane są sprężarki Panasonica, które mają w DTR określone temp. gazy skrajne minusowe na standardowym poziomie. Nic więcej. A dokładnie sprawdzając okazuje się,że to sprężarka z klimatyzatora Panasonica, więc piszmy realnie. Ktoś tu kiedyś napisał, że jego PC typu P/W to nawet pracuje przy -35C, a potem przy okazji okazało się, że nawet to jeszcze żadnej pompy ciepła nie kupił i praktycznie nie wie nic.

temperatury wody powyżej 60C+ przy -20C w pompach P/W jest w pewnym sensie pomyłką lub celowym wprowadzaniem opinii w błąd. W tak niskich temperaturach zewnetrznych występuje bardzo dużo innych problemów z gazem i pośrednio układem, a nawet uszkodzeniem sprężarki, że nie stosuje się takich parametrów. Np; w niektórych modelach Fujitsu stosowane są sprężarki Panasonica, które mają w DTR określone temp. gazy skrajne minusowe na standardowym poziomie. Nic więcej. A dokładnie sprawdzając okazuje się,że to sprężarka z klimatyzatora Panasonica, więc piszmy realnie. Ktoś tu kiedyś napisał, że jego PC typu P/W to nawet pracuje przy -35C, a potem przy okazji okazało się, że nawet to jeszcze żadnej pompy ciepła nie kupił i praktycznie nie wie nic.

Ciekawe skąd kolega wie że tam jest Panasonic???

Ja akurat montuję te pompy i jakoś sprężarki Panasonic nie znalazłem :)

Fakt w pierwszym roku sprzedaży stosowano agregaty od klimatyzacji i wtedy w jednym z modeli była sprężarka Panasonica :)

A po pierwszym roku sprzedaży zaczęto sprzedawać agregaty dedykowane do PC:)

przeglądałem dokumentację, jest tam zapisane, że atlantic da 60°C ale jakim realnym kosztem i ile m3,

może jakiś telemetring online, ja zapuściłem na Yutaki S a na zimę dam jeszcze monoblock i może jeszcze jedną S.

Najpierw ,że nie działa .Teraz dział ,ale jakim kosztem?

DTR poczytaj.

Zadajesz pytania o jakieś wariackie parametry , a potem dziwisz się ,że koszty wysokie.

• 2 weeks później...

nie ja wyjechałem z 60°C w -20°C,

prawie każde urządzenie wyprodukuje 60°C, w -20°C, kwestia jakim kosztem i ile tej wody.

nie sztuką jest napisać w katalogu, że urządzenie wyprodukuje +60°C, wiedząc, że rozsądny instalator nie zbuduje systemu w oparciu o takie parametry, marketingowy bełkot.

nie ja wyjechałem z 60°C w -20°C,

prawie każde urządzenie wyprodukuje 60°C, w -20°C, kwestia jakim kosztem i ile tej wody.

nie sztuką jest napisać w katalogu, że urządzenie wyprodukuje +60°C, wiedząc, że rozsądny instalator nie zbuduje systemu w oparciu o takie parametry, marketingowy bełkot.

Temperatura +60 przy -20 może mieć wpływ na nagrzanie wody w zbiorniku przy wygrzewie :)

Temperatura +60 przy -20 może mieć wpływ na nagrzanie wody w zbiorniku przy wygrzewie :)

do ilu wygrzejesz cwu do 55°C, co to za antylegionella :)

do 70°C i tak musisz dobic grzałą.

a grzanie wody do +60 w -20 to zarzynanie sprężary, wychładzanie domu,

jeżeli cop grzały jest 1 a atlantica 1.2 to odpowiedź jest oczywista chyba

a grzanie wody do +60 w -20 to zarzynanie sprężary(...)

Zarzynanie to i tak mało powiedziane.

Radziłbym się z tego nie śmiać, zwłaszcza osobom które jako instalator powinny mieć te zagadnienia w małym palcu (nie środkowym).....

To dotyczy nie tylko pomp powietrznych, również bezpośredniego parowania. A w suchym piasku to już tym bardziej.