Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy zbiorniku 150l - dla mojej rodzinki musiałbym grzać wodę 2, lub 3 razy na dobe.

No wydaje mi sie że 150l to trochę za mały wziąłem zasobnik ale ustawiałem aby grzało 13.30-14.30 i 22-23 - mam nadzieje że na trzy osoby bedzie to bez problemu. Ja mam 120m2, posadzka styro 20cm, ściany 20cm,strop35cm wełny + reku Brink. Zakładam zużycie roczne na 5000kW-90% w nocnej taryfie, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Temperaturę utrzymuje średnio 22 stopnie.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kąpiecie się w nocy? Bo jak nie to po co nagrzewać zasobnik wieczorem by przez całą noc woda stygła?

Narazie tak ustawione zobaczymy jak sie sprawdzi. Od rana nikogo nie ma w domu, wracamy 16-17 więc ciepła woda już przygotowana i kąpiel zazwyczaj około 22 więc myślę że bedzie ok:)

Narazie tak ustawione zobaczymy jak sie sprawdzi. Od rana nikogo nie ma w domu, wracamy 16-17 więc ciepła woda już przygotowana i kąpiel zazwyczaj około 22 więc myślę że bedzie ok:)

jakby było za mało pogadaj z Livko on ma podłączone 2 szt po 120l - nie pamiętam czy szeregowo, czy równolegle - wyjaśni ci w razie czego jak to zrobić.

jakby było za mało pogadaj z Livko on ma podłączone 2 szt po 120l - nie pamiętam czy szeregowo, czy równolegle - wyjaśni ci w razie czego jak to zrobić.

Narazie pasuje, ale kojarzysz czy miał najpierw 120 i potem dołożył?

Ja bym raczej starał się o wymiane na 300l oczywiście z dopłatą , myslę że dałoby rade wymienić:)

Mam mały problem , może ktoś pomoże?:)

Tak jak wcześniej pisałem od 1 stycznia ustwiłem pompe na czasówke-wszysko gra, niskie zuzycie prądu itd, ale przedtem nawet jak było nocami grubo na minusie to licznik na 3-fazy nie zmieniał zuzycia prądu- naciągło tylko przy uruchomieniu po raz pierwszy. Teraz widzę że co 24h dobija mi po 0,5kw niby mało ale dlaczego i co bedzie jak spadnie do -10 czy -15:) Jaka moze byc przyczyna?

Mam mały problem , może ktoś pomoże?:)

Tak jak wcześniej pisałem od 1 stycznia ustwiłem pompe na czasówke-wszysko gra, niskie zuzycie prądu itd, ale przedtem nawet jak było nocami grubo na minusie to licznik na 3-fazy nie zmieniał zuzycia prądu- naciągło tylko przy uruchomieniu po raz pierwszy. Teraz widzę że co 24h dobija mi po 0,5kw niby mało ale dlaczego i co bedzie jak spadnie do -10 czy -15:) Jaka moze byc przyczyna?

jaśniej napisz

W kotłowni mam 3-pod-liczniki, dwa na 220 i jeden na siłę trójfazowy - rozumiem że jest on na grzałkę.

Grzałka załączała się tylko przy uruchomieniu aby osiagnąć potrzebna temperaturę i od tamtego czasu sie nie załączała.

Mam ustawione między 6-13 i 15-22 na (-3) a między 13-15 i 22-6 na(+2) i z tego co widzę w droższej taryfie chyba temperatura tak spada na (-3) że przy rozpoczęciu pracy w tańszej taryfie z 3min idzie na grzałce aby podbić temperature. Czy tak to powinno wyglądać?Lub jak ustawic aby grzałka sie nie załączała?

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Przegrzewasz budynek na tyle, że w drogiej taryfie pompa nie pracuje prawie w cale i stygnie. Woda spada poniżej 25 stopni i przy rozruchu w taniej masz przez chwilę pracę grzałki. Sprawdź nastawy krzywej grzewczej, może trzeba wyżej ją ustawić lub zmniejsz różnicę np. z -3 do -2.

A tak w ogóle, jak masz chęci, to zrób taki eksperyment. Przez kilka dni poeksploatuj pompę tak jak byś miał płaską taryfę. Bez żadnego przegrzewania + 2 i -3 i bez programów czasowych.

Porównaj dobowe zużycie z tym kiedy miałeś program czasowy w rozbiciu na taryfy. Możesz być zaskoczony wynikiem.

Oczywiście zakładamy, że cały dzień ktoś jest w domu i pompa ma grzać.

Możesz być zaskoczony wynikiem.

Dzięki za odpowiedź i podpowiedzi, napewno sprawdzę wszystko, jeżeli chodzi ci o płaska taryfę to zużycie w poprzednim tygodniu jeszcze szło na płaskiej taryfie i była dość dobra pogoda jak na styczeń i miałem pompę na (-1) zużycie średnie to 16kw po tygodniu zacząłem zapisywać jak wychodzi już na dwóch taryfach i widzę że zużycie średnie to 23kw(4kw w droższej +19kw tańsza). Na podstawie dwóch tygodni o podobnych temperaturach można zauważyć nieznaczna przewagę pracy pompy na dwóch taryfach- myślę że jak zrobi się zimniej to ta przewaga jeszcze się umocni:) Ale oczywiście daje sobie cały rok na eksperymenty z ustawieniami:)

Edytowane przez Przemo1977

Podałeś kwh ok. ale wniosek coś nie ten.

Skoro przy płaskiej taryfie było 16 kwh a potem przy dwóch taryfach 23 kwh, to raczej wychodzi zużycie na korzyść jednej płaskiej taryfy. Bo wzrosło prawie o 50%, a podajesz że jeszcze temperatura zewnętrzna była podobna.

I w zasadzie tak jest. Zużycie w kwh przy pracy ciągłej jest mniejsze niż przy rozpędzaniu i wychładzaniu w godzinach odpowiednich taryf.

Prosiłem tutaj kiedyś by użytkownicy z opomiarowanymi pompami zrobili taki właśnie eksperyment, ale dwutaryfowcy chcieli mnie żywcem pożreć :)

Witam serdecznie,

orientujecie sie moze czy Altherma umozliwia w stosunkowo latwy sposob odczytywanie stanow swojej pracy? Dom mam oblozony kablami i przekaznikami polaczonymi z plytkami Netduino Plus (http://netduino.com/netduinoplus/specs.htm), a takze termometrami i zastanawiam sie czy bylaby szansa dostania sie do statystyk pracy samej pompy. Rekuperator udostepnia interfejs modbus (Systemair VR700 DC) jednak jego jeszcze nie sprawdzalem i mysle czy nie zaczac od monitorowania pracy samej pompy na poczatek. Jesli nie da sie tego w ten sposob rozwiazac to zawsze mozna zamontowac podliczniki i za pomoca fotorezystorow zliczac mrygniecia odczytow co prowadzi mnie do kolejnego pytania. Jakie polecacie niedrogie liczniki, ktore by miali sluzyc jako podliczniki do Althermy (3fazy i 1faza)? Na Allegro jest troche licznikow firm ZeXt i ORNO i zastanawiam sie czy takie by wystarczyly do tego typu pomiaru.

Pozdrawiam

Monitorowanie i olicznikowanie pomp ciepła było modne kilka lat temu, kiedy wchodziły na rynek i wielu nie wierzyło czy to to da radę.

Aktualnie w Althermach C małych i dużych, z poziomu sterownika masz odczyt kwh energii cieplnej wyprodukowanej, ponieważ C ma przepływomierz i pomiar temp. przed i za wymiennikiem.

Jeśli chodzi o pobór energii elektrycznej , to w małych Althermach jest szacowany na podstawie pracy urządzenia bez żadnych dodatkowych liczników i kosztów.

A jak ktoś ma chęć i nie wierzy szacunkom urządzenia, to podłączy licznik impulsowy do małej lub dużej, uruchomi w nastawach zliczanie impulsów (bez żadnych cudów i fotorezystorów) i również w sterowniku dostanie ilość kwh pobranych. A wyniki zobaczy w ujęciu rocznym czy miesięcznym bez biegania do tablicy elektrycznej.

Jak ma jeszcze większą chęć to podłączy sobie 2 liczniki - z agregatu i grzałki backup hydroboksu i dostanie zużycie niezależne z obu liczników.

..........

już dawno to chciałem zrobić, ale jakoś okazji nie było...

Każdy kto zastanawia się nad przejściem z 1 taryfy na 2 powinien sobie taki eksperyment zrobić.

Potem przeliczyć stawki i koszt dobowy.

A na koniec uwzględnić, że nie tylko przez sezon grzewczy, ale przez cały rok, płaci za wszystkie inne sprzęta elektryczne drożej.

jak komuś wyjdzie, że się opłaca - to weźmie sobie dwie taryfy.

A jak dojdzie do wniosku, że jednak nie - to zostanie przy jednej.

Sam jestem ciekaw jak to wygląda i próbowałem ten wątek poruszyć tutaj, ale jakoś bez konkretnych odpowiedzi.

Żeby dysusja niepotrzebnie nie rozgorzała - wystarczą same wyniki.

Na podstawie nielicznych doświadczeń użytkowników, przy pc pw jest to moim zdaniem skórka za wyprawkę.

Przy gruntowej z dużym buforem - pewnie się opłaca.