Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pleśń w kabinie prysznicowej

anpi

Recommended Posts

Witam,

Kluczem do sukcesu jest takie uformowanie spoiny, aby w zadnym miejscu nie stala woda - musi splywac.

Jak bedzie gdzies dolek, gdzie woda moze stac, to chocbys nie wiem co robil, bedziesz mial plesn.

To wymaga troche pracy i dokladnosci, ale sie oplaca.

Ja poprawilem i mam spokoj.

Pozdrawiam

Mirek

Ty zerwij tencaly sylikon ,wyczysc dobrze te spoiny, wysusz jezeli kupisz nowy silikon to kup troche drozszy i zrob wentylacje w lazience najlepiej najlepiel kratke wentylacyjna nad brodzikem i otwieraj okno w lazience po kazdej kapieli

To nie jest kwestia wentylacji. Wentylacja działa bardzo sprawnie, nawet postawiłem kiedyś w łazience miernik wilgotności powietrza - po kąpieli jest ok 60%, po godzinie już tylko 40-50%.

na fugach tez czasami eytępuje ten czarny grzybek

to poprostu pleśń i ni e ma co dorabiac ideologii

sprzatać systematycznie, wietrzyc suszyc przxecierac - to ne będzie grzybka

najlepszym sposobem jest stara szczoteczka do zębów środek żrący i dawaj do roboty

żebym nie wiem co robic i ile razy wymienia silikon pleśń i tak wyjdzie, włazi nawet na fugach

użytkuję już brodzik 3 rok i nie mam ani jednej kropki pleśni , jak się cos pojawia szczoteczka w ruch i nie ma mowy żeby coś się działo

do mycia brodzika , kabiny i płytek mam wypróbowany CIF granatowy w sprayu, ale jego skutecznośc będzie zależała od twardości wody.........

kazdy, nawet najdrozszy silikon (chyba ze ten na bazie wodnej) bedzie mial po jakims czasie czarne wykwity. silikon zawiera jakis kwas ktory reagujac z woda powoduje powstawanie czarnych plam. silikon wyciac i polozyc nowy. 8)

Kwas - to kwas octowy, żadnych plam nie powoduje.

Czarne wykwity to grzyb. Usuwać preparatami chlorowymi,

Wymienić silikon, a fugę przetrzeć szmatą po każdej kąpieli, to najlepsza ochrona.

• 15 years później...
Aktualnie jestem w trakcie gruntownego remontu domu zarówno na zewnątrz jak i pomieszczeń wewnątrz i nadszedł czas na remont łazienki i mam pytanie takie jakie kabiny prysznicowe obecnie są najłatwiejsze w utrzymaniu czystości? (chodzi mi głównie o kamień oraz pleśń osadzajacą się zakamarkach np. w szczeliach drzwi prysznicowych). Edytowane przez nikodem1