anpi 23.09.2007 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Obrzydliwe czarne plamy pojawiły się już po pół roku używania łazienki - na spoinie silikonowej między brzegami brodzika i ścianą (kafelkami). Czym to skutecznie usunąć i co zrobić, żeby nie wróciło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigi 23.09.2007 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Ty zerwij tencaly sylikon ,wyczysc dobrze te spoiny, wysusz jezeli kupisz nowy silikon to kup troche drozszy i zrob wentylacje w lazience najlepiej najlepiel kratke wentylacyjna nad brodzikem i otwieraj okno w lazience po kazdej kapieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.09.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 tak jak Sigi radzi miejsce spryskać środkiem do usuwania grzyba ( na związkach chloru)zainwestuj w silikon sika, soudala lub ceresita z środkami grzybobójczymi dodatkowa częstrze mycie kabiny środkami zawierającymi chlor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 23.09.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam,Kluczem do sukcesu jest takie uformowanie spoiny, aby w zadnym miejscu nie stala woda - musi splywac.Jak bedzie gdzies dolek, gdzie woda moze stac, to chocbys nie wiem co robil, bedziesz mial plesn.To wymaga troche pracy i dokladnosci, ale sie oplaca.Ja poprawilem i mam spokoj.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.09.2007 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Ty zerwij tencaly sylikon ,wyczysc dobrze te spoiny, wysusz jezeli kupisz nowy silikon to kup troche drozszy i zrob wentylacje w lazience najlepiej najlepiel kratke wentylacyjna nad brodzikem i otwieraj okno w lazience po kazdej kapieli To nie jest kwestia wentylacji. Wentylacja działa bardzo sprawnie, nawet postawiłem kiedyś w łazience miernik wilgotności powietrza - po kąpieli jest ok 60%, po godzinie już tylko 40-50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.09.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Postap tak jak pisali poprzednicy i na koniec uzyj silikonu do tego przeznaczonego ,a nie pierwszego lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 23.09.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 kazdy, nawet najdrozszy silikon (chyba ze ten na bazie wodnej) bedzie mial po jakims czasie czarne wykwity. silikon zawiera jakis kwas ktory reagujac z woda powoduje powstawanie czarnych plam. silikon wyciac i polozyc nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.09.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 na fugach tez czasami eytępuje ten czarny grzybekto poprostu pleśń i ni e ma co dorabiac ideologii sprzatać systematycznie, wietrzyc suszyc przxecierac - to ne będzie grzybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratanek2 23.09.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Jest kilka mozliwosci , dla ktorych grzyb pojawia sie w lazience , na fudze . Najprosciej jest zastosowac sie do rad Reziego - czyscic fugi preparatami z zawartoscia chloru i wietrzyc . Ciemne fugi chlor przebarwia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 23.09.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Silikon zawsze ma to do siebie, ze po jakimś czasie czernieje. Rada nie zostawiać mokrego sylikonu trzeba go przecierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 23.09.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 A raz w tygodniu zalewać Domestosem - działa znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 23.09.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 na fugach tez czasami eytępuje ten czarny grzybek to poprostu pleśń i ni e ma co dorabiac ideologii sprzatać systematycznie, wietrzyc suszyc przxecierac - to ne będzie grzybka najlepszym sposobem jest stara szczoteczka do zębów środek żrący i dawaj do roboty żebym nie wiem co robic i ile razy wymienia silikon pleśń i tak wyjdzie, włazi nawet na fugach użytkuję już brodzik 3 rok i nie mam ani jednej kropki pleśni , jak się cos pojawia szczoteczka w ruch i nie ma mowy żeby coś się działo do mycia brodzika , kabiny i płytek mam wypróbowany CIF granatowy w sprayu, ale jego skutecznośc będzie zależała od twardości wody......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 24.09.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 kazdy, nawet najdrozszy silikon (chyba ze ten na bazie wodnej) bedzie mial po jakims czasie czarne wykwity. silikon zawiera jakis kwas ktory reagujac z woda powoduje powstawanie czarnych plam. silikon wyciac i polozyc nowy. Kwas - to kwas octowy, żadnych plam nie powoduje. Czarne wykwity to grzyb. Usuwać preparatami chlorowymi, Wymienić silikon, a fugę przetrzeć szmatą po każdej kąpieli, to najlepsza ochrona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikodem1 24.09.2022 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 (edytowane) Aktualnie jestem w trakcie gruntownego remontu domu zarówno na zewnątrz jak i pomieszczeń wewnątrz i nadszedł czas na remont łazienki i mam pytanie takie jakie kabiny prysznicowe obecnie są najłatwiejsze w utrzymaniu czystości? (chodzi mi głównie o kamień oraz pleśń osadzajacą się zakamarkach np. w szczeliach drzwi prysznicowych). Edytowane 21 Grudnia 2023 przez nikodem1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 25.09.2022 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 żadne - tj. każda kabina = problemy. Najlepij żadnych drzwiczek tylko walk in typu szyba i miejsce na wejście. Oczywiscie nie do każdej łazienki da się to zastosować (układ/metraż). No i mała wada, że pod takim prysznicem jest ciut chłodniej niż pod standardowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 25.09.2022 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Na przyszlość daj silikon tylko od strony zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.09.2022 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Tylko walk in. Szyba na siliconie kwaśnym na posadzce, po użyciu wzdłuż narożników machnięcie ściągaczką + sprawna wentylacja. Po 7 latach brak śladów użytkowania, zero czarnych kropek etc., ale także zero potrzeby użycia środków chemicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts