Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzór protokołu odbioru instalacji elektrycznej - poszukuję

piejar

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

witam

Możecie wkleić albo opisać jak wyglądał wasz protokół odbiorczy instalacji elektrycznej? ten końcowy potrzebny do złożenia do nadzoru celem oddania budynku do użytkowania? Bo moj elektryk chyba coś zbyt uproszczony mi dał bo jest na nim jedno rozbudowane zdanie, że budynek spełnia wymogi poslkich norm, układ przetestowano i pomierzono, data, pieczatka, numer uprawnien i podpis. Jedyna konkretna informacja to wartosc oporu do ziemi. Czy takie coś przejdzie? Moj KB jest na nartach do 10tego więc nie wiem czy to starczy.

witam

Możecie wkleić albo opisać jak wyglądał wasz protokół odbiorczy instalacji elektrycznej? ten końcowy potrzebny do złożenia do nadzoru celem oddania budynku do użytkowania? Bo moj elektryk chyba coś zbyt uproszczony mi dał bo jest na nim jedno rozbudowane zdanie, że budynek spełnia wymogi poslkich norm, układ przetestowano i pomierzono, data, pieczatka, numer uprawnien i podpis. Jedyna konkretna informacja to wartosc oporu do ziemi. Czy takie coś przejdzie? Moj KB jest na nartach do 10tego więc nie wiem czy to starczy.

Powinny być protokoły z pomiarów instalacji. Ale co nadzór to inaczej. U mnie w mieście na pewno by coś takiego nie przeszło.

Powinny być protokoły z pomiarów instalacji. Ale co nadzór to inaczej. U mnie w mieście na pewno by coś takiego nie przeszło.

A jaka podstawa wymagania przez nadzór (rozumiem budowlany) protokołów z pomiarów instalacji elektrycznej przy zgłaszaniu do użytkowania domu jednorodzinnego?

A jaka podstawa wymagania przez nadzór (rozumiem budowlany) protokołów z pomiarów instalacji elektrycznej przy zgłaszaniu do użytkowania domu jednorodzinnego?

Idź się zapytaj nadzoru :) Jest nowy budynek muszą być wykonane pomiary instalacji więc jaki problem je przekazać nadzorowi? Chyba, że ktoś takowych nie ma to wtedy zadaje takie pytania jak Ty :)

Idź się zapytaj nadzoru :) Jest nowy budynek muszą być wykonane pomiary instalacji więc jaki problem je przekazać nadzorowi? Chyba, że ktoś takowych nie ma to wtedy zadaje takie pytania jak Ty :)

Bywają potulne baranki i uniżenie pana urzędnika starają się obłaskawić. I wawelską, i bombonierkę przyniosą.

A ja wszelkie nadużycia wolę tępić. I tym sposobem mam np. G11 gdy jeszcze stropu nie było (i pomiarów też nie było, bo instalacja to erbetka była).

Podasz tę podstawę prawną, że protokoły z pomiarów mam pokazywać nadzorowi?

Podasz tę podstawę prawną, że protokoły z pomiarów mam pokazywać nadzorowi?

Nie podam bo jej nie znam i szczerze to mnie ona nie interesuje. Wiem natomiast, że u mnie w mieście bez tych pomiarów budynku nie oddasz. Być może gdzie indziej wystarczy takie oświadczenie elektryka , że te pomiary wykonał. Wiem również, że mało jest inwestorów którzy będą tak jak Ty walczyć z wiatrakami i na siłę kopać się z koniem.

Mam uwierzyć, że przed założeniem licznika ZE nie żądał od Ciebie protokołu z pomiarów linii zasilającej ta "erbetke" ? W ogóle przykład jest bezsensu bo w tym przypadku masz realne korzyści z wywalczenia G11 a co Ci stanowi dołączyć do materiałów odbiorowych protokół z pomiarów który powinieneś posiadać?? Chyba , że nie posiadasz jak i uziomu fundamentowego :) to wtedy trzeba szukać podstaw prawnych :)

To po wynikach pomiarów da się ustalić rodzaj uziomu?

Nic takiego nie sugerowałem. Chodziło o to , że nie dopilnowałeś jednego to i może innych rzeczy też więc być może i protokołu z pomiarów instalacji elektrycznej nie posiadasz dlatego szukasz podstaw prawnych. Za brak Twojego uziomu powinien tak naprawdę odpowiedzieć KB bo on powinien wiedzieć, że taki być powinien wykonany.

Mam uwierzyć, że przed założeniem licznika ZE nie żądał od Ciebie protokołu z pomiarów linii zasilającej ta "erbetke" ? W ogóle przykład jest bezsensu bo w tym przypadku masz realne korzyści z wywalczenia G11

Przez całą przygodę z PGE od złożenia papierów o wydanie warunków przyłączenia, poprzez zmianę taryfy z C11 na G11 do dnia dzisiejszego, nikt nigdy z ZE nie chciał ode mnie jakichkolwiek protokołów z pomiarów elektrycznych, zarówno WLZ jak i instalacji w domu. nadmienię, że pierwszą "erbetką" u mnie była róznicówka na ścianie(tylko, żadnych instalacji, żadnych zabezpieczeń, nic, tylko sama róznicówka do której był podłączony WLZ od skrzynki z licznikiem).