Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzór protokołu odbioru instalacji elektrycznej - poszukuję

piejar

Recommended Posts

Gość grend
No jak widać różnie to bywa w różnych rejonach. U mnie nikt ci nie założy licznika bez protokołu pomiarów WLZ i schematu jednokreskowego podpisanego przez kogoś z uprawnieniami. Tyle , że u nas jest ENEA.

U mnie też ENEA i czegoś takiego nie ma.... Tak samo przy odbiorze budynku nie jest wymagany protokół z pomiarami tylko oświadczenie elektryka że instalacja spełnia normy

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie spytałem o konrketny dokument a dyskusja się rozjechała trochę. Dzwoniłem do innego elektryka i on ponoć przy swoich instalacjach daje prosty protokół z pomiarów plus to oswiadczenie i jeszcze nie miał reklamacji od inwestorów. Musze pogadać z moim żeby też jakiś protokół zrobił na papierze dla świetego spokoju. Szkoda że nie ma jakiegoś ujednoliconego wzoru na takie coś.

Musze pogadać z moim żeby też jakiś protokół zrobił na papierze dla świetego spokoju.

To jest własnie myślenie w tym kraju jeśli chodzi o instalacje elektryczną. Zrobić byle co aby tylko przeszło. Nikt nie pomyśli, że w zasadzie instalacja elektryczna jest najbardziej zagrażająca życiu w takim domu i może przydałoby się wyegzekwować od elektryka który ją wykonywał szczegółowych pomiarów i normalnego protokołu? I nie dla "świętego spokoju" tylko dla bezpieczeństwa swojego i całej rodziny. Wiecie co jest częstą przyczyną bardzo dużej ilości pożarów w budynkach? Niesprawna instalacja elektryczna. Już nie wspomnę o porażeniach.