Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo pomocy wątek, ja teraz szukam miejsca gdzie kupię najtańszy styropian ale też zastanawiam się czy warto kupować najtańszy, czy lepiej byłoby zainwestować w odrobinę lepszy, np. grafitowy. Co o tym sądzicie? Bo to dylekmat z którym borykam się od dłuższego czasu i nie wiem w którą stronę się posunąć :)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o opinię:

Moja wycena ze śląska/małopolski:

Dachówi płaskie:

Braas Turmalin (angoba antracytowa) - 6,33 zł/szt

Brass Tegalit (grafitowa-betonowa) - 5,84 zł/szt

Creaton Domino (nuance) - 5,72 zł/szt

Meyer Holsen Piano (czarny łupek angoba) - 4,60 zł/szt

Silikaty (Grupa Silikaty):

N 24 - 3,40 zł/szt

N 18 - 3,10 zł/szt

N 12 - 2,20 zł/szt

Stal:

fi 6 - 2900 zł

fi 10 - 2650 zł

fi 12 - 2650 zł

fi 16 - 2650 zł

Piach:

Tona 24 zł z transportem

Możesz tylko oszacować ilość materiałów i przyjąć zakres wydatków od do. Z prostego powodu, jeśli chodzi o bloczki to nie przewidzisz ile skruchów będzie w palecie, nie przewidzisz ile trzeba będzie ich docinać, pomylić się można o 10 %. Ze stalą to samo, nie da się w prosty sposób obliczyć ile będzie zakładek, ile będzie ścinków, albo dozbroić jakąś belkę, płytę bo uznasz że warto to zrobić, też można się pomylić o 10 %. Beton ... tutaj łatwiej bo da się to policzyć już na etapie projektu, ale poczekać trzeba do momentu zamawiania bo czasem warto np wylać grubszy niż projektowy wieniec żeby nie docinać bloczka, dodać jakiś słup. To są te grube sprawy, ale uwierz mi tych drobnych jest tak dużo że nie sposób ich oszacować. Do budowy potrzeba piasku, cementu, kleju, wody, pianki montażowej, folii różnego rodzaju, desek szalunkowych, stempli, gwoździ, wkrętów, palet, a tego policzyć się nie da teraz.

W jaki sposób wyceniacie poszczególne materiały budowlane?

Mogą zrobić wycenę. Tylko po pierwsze, skoro to szacunkowa - to rzucą ceny bez/ze standardowymi rabatami. A jak przejdziesz do konkretów (Dzień dobry, potrzebuję 400 bloczków fundamentowych. Za ile mi sprzedacie?), to zaczyna się inna rozmowa i negocjacje ceny.

Po drugie - za dzień, tydzień czy miesiąc cena może się znacząco różnić. Nawet o kilkadziesiąt procent czego doświadczyli np. styropian w czasie problemów w jednej fabryce BASF.

Więc IMO szkoda czasu i zachodu na doprecyzowanie cenników. Skorzystanie z cenników czy ofert internetowych, jako podstawę do szacowania kosztów za miesiąc, dwa czy rok jest obarczone podobnym błędem. Chcesz spać spokojnie (w miarę) - dodaj ze 20% do każdej pozycji. Nawet jak jedna pójdzie 25% w górę, to inna tylko 5%. A reszta zostanie na wydatki, których nie byłaś w stanie przewidzieć czy nie doszacowałaś ilości.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...
Podlaskie:

Ytong PP4/0,6 24cm - 8.45 zł sztuka brutto

Solbet 24 cm - 8.4 zł brutto

bloczek betonowy 38x24x12 - 3.00 zł brutto

stal fi 12 - 3.150 zł brutto

stal fi 6 - 3.500 zł rutto

beton B20 (z betoniarni) -260 zł/m3

Co myślicie o tych cenach?

Czy to ceny z transportem na budowę?Jak to przyjedzie?Wszystko na raz zrzucą koło fundamentu czy będą dowodzić malym autem etapami postępu robót?To ważne i wplywa na cenę.

Ytong tanio ale pewnie fabryka blisko ja sprzedaje po 9 zł

Solbet jakbym miał to sprzedalbym po 7,60 zł

Beton bardzo drogi, ja placilem 170 zl ale dobieralem na wieńce z okolicznej najlepszej betoniarni to liczyli 192 zl brutto vat 8%.

Stal cena skacze i ciężko złapać dobrą czy złą cenę.

Wszystkie materiały zostały wycenione z transportem na budowę, rozładunek w moim zakresie.

Solbet oraz YTONG transport prosto z fabryki do mnie, taka informacja od sprzedawcy. Ogólnie mam plac żeby u siebie w razie potrzeby owe materiały składować.

Fabryka YTONG bodajże w Ostrołęce znajduje się, więc prawie 100 km.

Bloczki SOBET oraz YTONG gęstość 600.

Jestem ciekaw ile marży mają składy na takich bloczkach, ile mógłbym jeszcze ewentualnie z ceny wydusić. Ogólnie nic składu budowlanego nie interesuje, puścić zamówieni do fabryki, a fabryka transport do samego klienta i tyle.

Hmm, a więc jak z tymi cenami na bloczki? Na początku napisałeś, że marże są niskie, a potem jak transport tylko naczepą to cena jest wysoka? Jest sens jeszcze negocjować?

Gównie interesuje mnie Ytong, ku niemu raczej będę się skłaniał.

Edytowane przez arti17cf

Żeby sprzedać ytonga za 9 zl u siebie do ceny zakupu muszę doliczyć:

Transport 22-30 palet(zalezy jaka gęstość) 1050 zl netto a potem 90 zl za kurs z 6 paletami.

Więc jak jedzie tir z fabryki oddalonej 100 km to kurs na powrocie to jakieś 400-500 netto.I tyle kosztów.

W sumie 70 zł m2 sciany to przyzwoita cena, jakby nie patrzył to wszystkie BK nie umywają się do oryginału.Jak kupisz to zadzwoń do doradcy technicznego Xella żeby podjechal na budowę sprawdził jakość wykonanych robót, jako jefyna firma odwiedza klienta na budowie i dba żeby materiał być właściwie wmurowany.

Edytowane przez maciuspala

• 2 weeks później...

Udało mi się zamówić w ROLTEKS Sokoły:

YTONG PP4/0,6 24cm ==> 7.70 zł brutto

YTONG PP4/0,6 12 cm ==> 4.40 zł brutto

SILKA XELLA E12 ==> 3.00 zł brutto

Cena z transportem (dowóz etapami, według potrzeb), rozładunek po mojej stronie.

Cena za stal jak została mi zaoferowana:

Pręt żebrowany FI 12 ==> 3.00 zł brutto

pręt gładki Fi 6 ==> 5.5 zł brutto

drut wiązałkowy 1,2 ==> 5.5 zł brutto

mata zbrojeniowa fi 6 oko 15x15 ==> 130 zł brutto

Co myślicie o tych cenach?

Co opłaca się jeszcze kupić teraz z materiałów na budowę?

Edytowane przez arti17cf

• 2 weeks później...

Dachówka wyceniona przyzwoicie ale z akcesoriami pojechali bo bandzie.....policzono system na Braasie to dobrze i źle, dobrze bo jest pełna gwarancja, źle bo drogo.W dodatku akcesoria mają nieprzyzwoicie wysoką cenę.

Sponki boczne sprzedaje po 60 gr brutto i nie chcesz wiedzieć jaka jest na nich marża:-), grzebień sprzedaje po 2 zł i......patrz wyzej:-)

Tasma Figaroll jest rewelacyjna ale zamiennik można kupić za mniej niż połowę tej ceny.

Ogolnie oferta nie jest zła ale ja bym dobre kilka słów próbował urwać.

Dzięki za wskazówki, spróbuje jutro pocisnąć w takim razie jeszcze dodatkowy upust na akcesoriach ;-)

Za pewne większość osób weryfikuje cenę samej dachówki, a weryfikację akcesorii sobie odpuszczają i tam sprzedawcy mogą się obłowić.

Zerknąłbyś jeszcze, czy po "bożemu" zostały mi wycenione nadproża YTONGa?

YTONG YN-130/24 ==> 129 zł brutto

YN-225/24 ==> 226 zł brutto

YD-125/10 ==> 59 zł brutto

U 24/25 ==> 37 zł brutto

• 2 weeks później...