Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

amrrowke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam prośbę, czy ktoś mi pomoże wybrać pomiędzy dwiema ofertami:

1. KERMI - 8 szt. - 3.676,00 zł brutto

2. BUDERUS - 8 szt. 4.352,00 zł brutto

Może różnica nie jest duża ale pod koniec budowy widać dno w portmonetce. Które wybrać?

Pozdrawiam

kermi są zdecydowanie lepszymi grzejnikami

my wszedzie mamy PURMO V22 ale pracuja od 3 miesiecy wiec wiele nie powiemy. zaplacilismy tyle co na allegro nowe kosztuja wiec strasznie drogo nas to nie uczynilo. teraz w domu wybudowanym z 6 lat temu tez jest PURMO tyle ze zasilane z boku i jest OK - sa nieco mniej biale lecz kolor jest do zaakceptowania

moglismy tez zakupic zdaje sie diamond, ktore sa polecane przez wielu instalatorow

Ok czyli wg tego co napisałeś niczym się nie różnią :)

i poza walorami estetycznymi są niemalże identyczne.

Poza walorami estetycznymi, które nota bene są bardzo ważne, grzejniki Brugman są wykonywane według technologii zaczerpniętej z holenderskiej fabryki Brugman Radiatoren, którą miałem okazję zwiedzać. Kontrola jakości stosowana w tej fabryce powaliła mnie na kolana. Dosłownie każda faza produkcji była sprawdzana tak drobiazgowo, że praktycznie niemożlwe było wypuszczenie bubla. Sądzę, że takie same warunki są spełnione w Polsce, gdyż Brugman nie pozwoliłby sobie na spieprzenie opinii o swoim wyrobie. Oczywiście są na rynku inne grzejniki spełniające podobne warunki, niemniej ja kupiłbym bez zastanowienia Brugmana.

AXENTY kontrola jakości jest przeprowadzana w/g procedur których pewnie podczas wycieczki wam nie pokazano z doświadczenia wiem (pracuje w purmo ) że podczas takich wycieczek i auditów jakościowych wzmacnia się kontrole, myje się hale szczoteczką do zębów itp. właśnie poto żeby odwiedzających powalić na kolana, a po wizycie wszystko wraca do normy.

A ja mam w calym domu KERMI + 1 w sypialni jakis turecki kupiony w Praktikerze za 1/3 ceny tego co KERMI

Wszystkie grzejniki grzeja bez zarzutu( nawet moglbym zaryzykowac ze ten turecki lepiej oddaje cieplo niz te KERMI :o - ale ten akurat jest w najmniejszym pokoju wiec moze to tylko takie wrazenie)

Co do trwalosci to trudno mi sie wypowiadac bo dopiero sa 3 sezon. Jedyne co moge powiedziec ze ten co jest w łazience to niestety rdzewieje od dolu :cry:

Niestey nie chcelismy drabinki do malej lazienki bo ni jak nam nie pasowala i zainstalwalismy wlasnie taki normalny blaszak 22 VK Kermi no i niestety rdzewieje :(

Swoja droga to ciekawe czy można to reklamowac?

Nigdzie nei doczytalem sie ze nei można montowac takich grzejnikow w lazience?

Jak myslicie?

Każdy dobry instalator powinien ci powiedzieć że w przypadku montażu stalowych grzejników płytowych w łazience traci się gwarancje na lakier ( niektóre firmy dają taką informacje w swoich ulotkach) na szczelność gwarancja nadal obowiązuje. Jeśli chodzi o jakość grzejników to te tureckie są robione z blachy 1,08 a Np. Purmo 1,22

A ja mam w calym domu KERMI + 1 w sypialni jakis turecki kupiony w Praktikerze za 1/3 ceny tego co KERMI

Wszystkie grzejniki grzeja bez zarzutu( nawet moglbym zaryzykowac ze ten turecki lepiej oddaje cieplo niz te KERMI :o - ale ten akurat jest w najmniejszym pokoju wiec moze to tylko takie wrazenie)

Co do trwalosci to trudno mi sie wypowiadac bo dopiero sa 3 sezon. Jedyne co moge powiedziec ze ten co jest w łazience to niestety rdzewieje od dolu :cry:

Niestey nie chcelismy drabinki do malej lazienki bo ni jak nam nie pasowala i zainstalwalismy wlasnie taki normalny blaszak 22 VK Kermi no i niestety rdzewieje :(

Swoja droga to ciekawe czy można to reklamowac?

Nigdzie nei doczytalem sie ze nei można montowac takich grzejnikow w lazience?

Jak myslicie?

Każdy dobry instalator powinien ci powiedzieć że w przypadku montażu stalowych grzejników płytowych w łazience traci się gwarancje na lakier ( niektóre firmy dają taką informacje w swoich ulotkach) na szczelność gwarancja nadal obowiązuje. Jeśli chodzi o jakość grzejników to te tureckie są robione z blachy 1,08 a Np. Purmo 1,22

zapomnij :lol: :lol: :lol:

• 2 months później...

Ja rok temu zakupiłem grzejniki firmy ECA. Towar jest solidnie wykonany pod względem technicznym i wygląda bardzo estetycznie. Cena była dość przystępna a towar spełnia swoje zadanie- w domu jest cieplutko :lol:

Firma nie znikła, cały czas działa na rynku i teraz kupiłem kilkanaście sztuk grzejników do firmy. Moim zdaniem grzejniki godne polecenia... :p

• 1 month później...

a ja dopiero wybieram. Zrobiłem małe porównanie PURMO CV22, BUDERUS VK22 i RADSON Compact 22, wysokość 600. Pod uwagę wziąłem wiarygodne oferty z Allegro (dla każdej z firm od JEDNEGO sprzedającego, wszystkie ceny brutto z 22% VATem). Efekt obliczeń to porównanie kosztu i deklarowanej mocy cieplnej. Okazało się, że najdroższy jest PURMO, w zakresie długości do 1200 lepiej wybrać RADSONA, powyżej BUDERUSA. Pomijam wszelkie aspekty estetyczne, montażowe i inne (o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy, coby uniknąć jałowej dyskusji)

http://images29.fotosik.pl/267/0325a0a06f97c5b7.jpg

W 2004 roku montowałem u siebie 6 grzejników PURMO i 3 DELONGHI.

Po czterech sezonach grzewczych na trzech z sześciu grzejników PURMO pojawiły się oznaki korozji.

Na DELONGHI zaś,które wiszą w kuchni i łazience póki co korozji nie widzę (no może niewielką na tym w łazience :wink:).

Zauważyłem również,że Purmo jak by szybciej żółkły,ale być może ja tylko odnoszę takie wrażenie.

Obecnie jestem na etapie doboru grzejników płytowych na poddasze i na pewno nie wydam

3 tyś. zł. na grzejniki Purmo skoro za połowę tej ceny mogę mieć np. Diamond’y - a różnica między nimi według mnie jedynie estetyczna :lol:

problemem jest to, że niektóre marki nie są tak popularne, wymieniony przez Ciebię Diamond, DeLonghi czy Cosmo, choć są z podobnej pólki co Purmo. Poza coraz częstszymi uwagami co do jakości Purmo dołączam kolejne przesłanki (ekonomiczne) na rzecz innych producentów. Mam w firmie grzejniki Purmo od trzech lat i nie dzieje się z nimi nic niepokojącego (żadnych śladów korozji), niemniej krytycznych uwag pod adresem tego producenta słyszę coraz więcej - być może jest to tylko efekt skali (na M$ też wszyscy narzekają, a jakoś każdy "jedzie" na Windows)

A zna ktos grzejniki Cosmonova? My zakupilismy takowe, jeszcze nie sa zainstalowane. Instalator polecil nam te firme.

Zna normalne płyty ;) tzn nazwijmy je 'markowe' VNH produkuje dystrybuuje Bims Plus (taka siec hurtowni instalacyjnych). W domu takich nie mam ale sporo zaprojektowalismy i chyba nikt nie narzeka ;D

Otrzymałam wczoraj wycenę na grzejniki Kermi: 8 536 zł + 480 zł głowice + 288 zł zawory = 9 304 zł (16 grzejników)

Purmo 6 628,99 i wszystko w cenie

Różnica 2 675 zł. Dość dużo. Nie wiemy czy warto przepłacać tyle za Kermi

Według mnie nie warto - uważasz,że Kermi jakością przewyższa Purmo ?

bo ja w takie bajki już nie uwierzę,ba na Twoim miejscu poprosił bym o wycenę grzejników DeLonghi,jakością nie ustępują Purmo,przy cenie kilkudziesięciu,czasami nawet kilkuset złotych niższej na sztuce.Chyba,że estetyka grzejnika ma dla Ciebie tak ogromne znaczenie,warte dodatkowych 3 500 zł to powinnaś zostać przy Kermi,coć to też kwestia gustu :wink:

Pozdrawiam

• 1 month później...

ja również dostałam wycenę na grzejniki Kermi, czy ktoś mógłby porównać ze swoją wyceną o ile ma takie same wymiary ?

dodam tylko, że cena jest brutto i jeszcze bez rabatu, bo wysokość rabatu zależy, czy weźmiemy w tej samej firmie piec z zasobnikiem, czy tylko grzejniki

V22 600/600 371 zł

V22 600/800 432 zł

V22 600/1000 471 zł

V22 600/1400 609 zł

V22 400/600 343 zł