Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już widzę jak ktoś kto ma dom jak durszlak inwestuje w drogie grzejniki ;)

->Boguslaw

Swoimi grzejnikami Ameryki nie odkryłeś. Jeśli temperatura w pomieszczeniu rośnie to każdy grzejnik będzie oddawał mniej energii proporcjonalnie do różnicy temperatur grzejnika i powietrza. I to nie grzejnik zareaguje na wzrost temperatury, ale układ który ją reguluje. Grzejnik tylko "dostosowuje się" do różnicy tej temperatur oddając mniej lub więcej ciepła. I proszę Cię nie pisz, że Twoje grzejniki "regulują" temperaturę z dokładnością 0,1st C, bo to wprowadza w błąd. Oczywiście jak najbardziej jest możliwe uzyskanie takiej dokładności nastawy; ale w określonych wyidealizowanych warunkach. W normalnych warunkach (czyt rzeczywistych) jest to nie możliwe, wpływ wiatru, wentylacji, użytkowników etc. No chyba że regulujesz temperaturę powietrza instalując mocno przewymiarowany grzejnik który zasilany jest czynnikiem o temperaturze równej nastawie temp. powietrza. Ale regulacja źródłem nie zawsze jest możliwa.

Każdy nowoczesny grzejnik będzie zachowywał się tak samo, nawet obecnie produkowane grzejniki żeliwne nie grzeszą brakiem dynamiki. Wszystko zależy jak zostaną dobrane moce grzejników do pomieszczeń i jak zostanie ustawiona instalacja grzewcza. Regulusy będą się szybko nagrzewały i ale po osiągnięciu temperatury będą stygły dużo wolniej gdyż oddawanie ciepła jest zależne od wcześniej wspominanej różnicy. Przy różnicy 0,1 st C każdy grzejnik będzie stygł długo....

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bogusław nie musisz pisać pogrubioną czy powiększoną czcionką, by twój tekst był widoczny.

Wycięłam kilkanaście postów, bo były po prostu wielocytowaniem i powtarzaniem a nie rzeczową dyskusją. I jako laik grzejnikowy nic z niej nie rozumiałam, więc potencjalni czytelnicy szukający optymalnego grzejnika pewnie też by nie załapali o co kruszycie kopie.

Proszę Panowie o pisanie zamiast "bzdura!" stwierdzenia "nie zgadzam się z tą tezą, ponieważ..." - będzie kulturalniej.

Już widzę jak ktoś kto ma dom jak durszlak inwestuje w drogie grzejniki ;)

->Boguslaw

Swoimi grzejnikami Ameryki nie odkryłeś. Jeśli temperatura w pomieszczeniu rośnie to każdy grzejnik będzie oddawał mniej energii proporcjonalnie do różnicy temperatur grzejnika i powietrza. I to nie grzejnik zareaguje na wzrost temperatury, ale układ który ją reguluje. Grzejnik tylko "dostosowuje się" do różnicy tej temperatur oddając mniej lub więcej ciepła. I proszę Cię nie pisz, że Twoje grzejniki "regulują" temperaturę z dokładnością 0,1st C, bo to wprowadza w błąd. Oczywiście jak najbardziej jest możliwe uzyskanie takiej dokładności nastawy; ale w określonych wyidealizowanych warunkach. W normalnych warunkach (czyt rzeczywistych) jest to nie możliwe, wpływ wiatru, wentylacji, użytkowników etc. No chyba że regulujesz temperaturę powietrza instalując mocno przewymiarowany grzejnik który zasilany jest czynnikiem o temperaturze równej nastawie temp. powietrza. Ale regulacja źródłem nie zawsze jest możliwa.

Każdy nowoczesny grzejnik będzie zachowywał się tak samo, nawet obecnie produkowane grzejniki żeliwne nie grzeszą brakiem dynamiki. Wszystko zależy jak zostaną dobrane moce grzejników do pomieszczeń i jak zostanie ustawiona instalacja grzewcza. Regulusy będą się szybko nagrzewały i ale po osiągnięciu temperatury będą stygły dużo wolniej gdyż oddawanie ciepła jest zależne od wcześniej wspominanej różnicy. Przy różnicy 0,1 st C każdy grzejnik będzie stygł długo....

chrisowaty.

Dziwny tekst jak na znawcę tematyki grzewczej...

Szczególnie ostatni akapit....

Wskaż, w którym miejscu napisałem o grzaniu poprzez regulusy z dokładnością (+-) 0.1oC ?

Nie cytuj manipulatorskich tekstów mpoplawa. Swoja drogą ciekawe, dla kogo pracuje...

Regulusy mogą grzać z wielką dokładnością według ograniczeń zastosowanego sterownika..

Natomiast każdy układ grzejnikowy o dużej bezwładności może(!) spowodować zejście temperatury pomieszczenia w dół poniżej sterownika (z powodu opóźnienia startu - ponownego rozruchu instalacji po osiągnięciu minimum), natomiast zawsze(!) podwyższy temperaturę powietrza ponad maksimum sterownika - efekt bezwładności cieplnej układu...

Ta dokładność grzania spowodowana jest ponadto kolejnym ważnym czynnikiem: mianowicie większym od innych grzejników udziałem promieniowania z powierzchni - rozwinięta, mocno pofalowana powierzchnie czołowa grzejnika wypromieniowuje ciepło na pomieszczenie niemal pełnym półkolem - (obejrzyj sobie kształt lamelek tworzących powierzchnię przednią grzejnika).

Podawałem przykład z moich biur firmy: różnica temperatury powietrza pomiędzy podłogą a sufitem wynosi 0.75 oC.

A obiekt jest niespecjalnie ciepły..(kupiony, dopiero do ocieplenia...)

Pokaż mi taki efekt przy innych grzejnikach...

Przetestuj swoje głowice również na regulusach.

Służę dowolnym asortymentem

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

chrisowaty.

Wskaż, w którym miejscu napisałem o grzaniu poprzez regulusy z dokładnością (+-) 0.1oC ?

Nie cytuj manipulatorskich tekstów mpoplawa. Swoja drogą ciekawe, dla kogo pracuje...

Regulusy mogą grzać z wielką dokładnością według ograniczeń zastosowanego sterownika..

Natomiast każdy układ grzejnikowy o dużej bezwładności może(!) spowodować zejście temperatury pomieszczenia w dół poniżej sterownika (z powodu opóźnienia startu - ponownego rozruchu instalacji po osiągnięciu minimum), natomiast zawsze(!) podwyższy temperaturę powietrza ponad maksimum sterownika - efekt bezwładności cieplnej układu...

Ta dokładność grzania spowodowana jest ponadto kolejnym ważnym czynnikiem: mianowicie większym od innych grzejników udziałem promieniowania z powierzchni - rozwinięta, mocno pofalowana powierzchnie czołowa grzejnika wypromieniowuje ciepło na pomieszczenie niemal pełnym półkolem - (obejrzyj sobie kształt lamelek tworzących powierzchnię przednią grzejnika).

Podawałem przykład z moich biur firmy: różnica temperatury powietrza pomiędzy podłogą a sufitem wynosi 0.75 oC.

Pozdrawiam

Bogusław

Grzejnik jak każdy inny .ale lubi wyższe temperatury zasilania.A to średnio pasuje do kondensatów i pomp ciepła .

Ale tu argumenty nie maja wartości

Grzejnik jak każdy inny .ale lubi wyższe temperatury zasilania.A to średnio pasuje do kondensatów i pomp ciepła .

Ale tu argumenty nie maja wartości

O!! hydrauli. Jesteś! Miałeś coś tam wcześniej dopowiedzieć... Umknęło Ci?

Wręcz przewciwnie. Nadają się do kondensatów oraz pomp ciepła. Jeszcze nikt się nie skarżył z użytkowników takiej konfiguracji, że ma coś nie tak...

Przepraszam. Był jeden taki. Pompa ciepła. Dom ukryty w lesie, nad jeziorem.. Trzeba było zmienić sposób sterowania temperaturą...

B.

Ps. A może i Ty przetestujesz gdzieś jeden komplet?

chrisowaty.

Nie uważam się za znawcę tematyki grzewczej. Jeszcze ponad rok temu moja wiedza była znikoma. Poznawałem tematykę w związku z planowaną wymianą grzejników w moim mieszkaniu. Dlatego byłem zawiedziony Twoją postawą na "mój problem", ale wiedzę poszerzałem słuchając innych oraz brałem wszystko poprzez sito własnej technicznej wiedzy.

Nie potrafię tego wskazań, aczkolwiek przed ingerencją Pani Administratorki wydaje mnie się że użyłeś podobnego stwierdzenia.

Na pewno napisałeś:

Przy regulusach można zastosować sterowniki o czułości (+ -) 0.1 oC.

dT pomiedzy sufitem a podłogą przy regulusach, u mnie w biurze wynosi 0.7 oC.

Tu rozumiem, że chodzi o regulator nie grzejnik. Aczkolwiek nie oznacza że, Regulus jak i każdy inny grzejnik będzie grzał z dokładnością regulatora.

Za błąd przepraszam.

Tutaj piszesz z sensem. Aczkolwiek przymknę oko na słowo "wielką". :)

Oczywiście jest to prawda i dotyczy wszystkich źródeł i emiterów. Ale nie zawsze układ o małej bezwładności będzie lepszy od układu z większą bezwładnością. Wszystko zależy od pomieszczenia, jego kubatury, zastosowanej wentylacji, stylu bycia ludzi w nim przebywająch.

Zdjęcia widziałem. Nie posiadam aż takiej wiedzy aby po zdjęciach zweryfikować wyższość takiej powierzchni od np. grzejników płytowych.

Oczywiście jest to możliwe i nie będę tego negował. Być może w wyniku pomógł tak jak napisałeś "niespecjalnie izolowany" budynek.

Tak jak pisałem via priv, mój administrator nie wyraża zgody na montaż grzejników miedzianych. Na aluminiowe przymykają oko, ale nakładają dodatkowe obostrzenia. Niestety stary układ C.O. zawierający układ zmieszania pompowego wymaga wyższych ciśnień pracy dla grzejników. Prawdą jest, że tylko żeliwne spełniają warunek pracy w takim układzie.

A jeśli chodzi o głowice które zakupiłem, to testy mam jeszcze przed sobą. Jest to nowy produkt, jeszcze nie znany na rynku polskim. Z resztą pytałem o te głowice na forum i odzew był zerowy. Skorzystałem ze znajomości przedstawiciela f-my Danfoss w moim regionie i u niego zakupiłem te głowice. Okazało się, że również mało o tych głowicach wiedzieli, bo całość produkcji (stan z Sierpnia tego roku) idzie do Francji.

W moim przypadku (mieszkanie w bloku) pola manewru do oszczędzania mam niewiele. Z testów jakie mogłem przeprowadzić wynika, że głowica reaguje na zmianę temp o 1st C w czasie 1min. Reaguje bardzo ciekawie, np w przypadku kiedy temp jest za niska w stosunku do nastawy otwiera na moment zawór, po czym go przymyka lub zamyka całkowicie. Jeśli nie ma reakcji w postaci wzrostu temp, częstotliwość załączania się zwiększa, aż do momentu kiedy zawór się otworzy całkowicie.

Głowica cieczowa zamontowana przy starym grzejniku żeliwnym powodowała że co 1,5 godz. temp. miała amplitudę wahań wynoszącą 1,2 - 1,7stC. Ale to był stary 40-letni wielokrotnie malowany grzejnik.

Pozdrawiam

Edytowane przez chrisowaty

Tu rozumiem, że chodzi o regulator nie grzejnik. Aczkolwiek nie oznacza że, Regulus jak i każdy inny grzejnik będzie grzał z dokładnością regulatora.

Za błąd przepraszam.

Niemal z dokładnością regulatora. Prześledź to na cyfrach... Choćby z przedstawionych wcześniej tabelll.

Tutaj piszesz z sensem. Aczkolwiek przymknę oko na słowo "wielką". :)

Z "dużą". Może być?

Oczywiście jest to prawda i dotyczy wszystkich źródeł i emiterów. Ale nie zawsze układ o małej bezwładności będzie lepszy od układu z większą bezwładnością. Wszystko zależy od pomieszczenia, jego kubatury, zastosowanej wentylacji, stylu bycia ludzi w nim przebywająch.

Dlatego też o tym pisałem wcześniej. Jest dużo zmiennych. I właśnie z tego powodu najbardziej sterowalny układ będzie zawsze najbardziej uniwersalny...

Zdjęcia widziałem. Nie posiadam aż takiej wiedzy aby po zdjęciach zweryfikować wyższość takiej powierzchni od np. grzejników płytowych.

Tak jak pisałem via priv, mój administrator nie wyraża zgody na montaż grzejników miedzianych. Na aluminiowe przymykają oko, ale nakładają dodatkowe obostrzenia. Niestety stary układ C.O. zawierający układ zmieszania pompowego wymaga wyższych ciśnień pracy dla grzejników. Prawdą jest, że tylko żeliwne spełniają warunek pracy w takim układzie.

Tylko żeliwne? Sprzedaję regulusy do Rosji, gdzie na sieci są udary ciśnienia robiące z paneli termofor !!

Regulusy mają w atestach ciśnienie robocze 1.5 MPa. Ciśnienie próbne każdego grzejnika na linii to 2.2 MPa.

Mają wytrzymałość na ciśnienie identyczną, jak instalacja w miedzi...

A jeśli chodzi o głowice które zakupiłem, to testy mam jeszcze przed sobą. Jest to nowy produkt, jeszcze nie znany na rynku polskim. Z resztą pytałem o te głowice na forum i odzew był zerowy. Skorzystałem ze znajomości przedstawiciela f-my Danfoss w moim regionie i u niego zakupiłem te głowice. Okazało się, że również mało o tych głowicach wiedzieli, bo całość produkcji (stan z Sierpnia tego roku) idzie do Francji.

W moim przypadku (mieszkanie w bloku) pola manewru do oszczędzania mam niewiele. Z testów jakie mogłem przeprowadzić wynika, że głowica reaguje na zmianę temp o 1st C w czasie 1min. Reaguje bardzo ciekawie, np w przypadku kiedy temp jest za niska w stosunku do nastawy otwiera na moment zawór, po czym go przymyka lub zamyka całkowicie. Jeśli nie ma reakcji w postaci wzrostu temp, częstotliwość załączania się zwiększa, aż do momentu kiedy zawór się otworzy całkowicie.

Głowica cieczowa zamontowana przy starym grzejniku żeliwnym powodowała że co 1,5 godz. temp. miała amplitudę wahań wynoszącą 1,2 - 1,7stC. Ale to był stary 40-letni wielokrotnie malowany grzejnik.

Takie wielokrotne pokrycie farbą może bardzo znacznie zmniejszyć emisję ciepła.

Badałem we własnej komorze badań grzejniki niemalowane i pomalowane proszkowo.

Niemalowane miały moc o około 7% wyższą...Pozdrawiam

Pozdrawiam

Bogusław

Stare żeliwne po piaskowaniu, płukaniu i malowaniu będą dobrymi grzejnikami. Przed montażem dobrze jest zrobić próbę ciśnieniową, aby nie było skuchy po zamontowaniu. Jeden minus takiej operacji to koszt wynoszący nawet 3/4 zakupu aluminiowego o takiej samej mocy.

Konwektory są już mało popularne, gdyż wymagają wysokiej temperatury czynnika, od czego ze względów ekonomicznych się odchodzi.

Ryhu, to ciekawe co piszesz.

Kiedy rozpatrywałem typ grzejników postanowiłem, przyznam że było to instynktowne, a nie przemyślane, skoncentrować się na grzejnikach o dużym udziale promieniowania (a więc o większej powierzchni, ale węższe). Później trafiłem, na forum, na wątek (chyba j-j, dotyczący odczucia zimna przy temperaturze w domu rzędu 20st.C) z którego wynikało, że jest to poprawne rozumowanie. Jeszcze później trafiłem na informację o X2. Producent solidny (Boguś je nawet kiedyś chwalił), do tego X2 - wybór Kermi wydawał się naturalny. Tyle że okazało się, że typ 12 osiąga dużo za dużą moc, więc wybór padł na typ 11. Z kolei typ 11 Kermi niczym nie różni się od jedenastki innych producentów. Dodatkowo, zupełnie nie podoba mi się górna maskownica stosowana przez Kermi w grzejnikach typu PROFIL, z charakterystyczną poprzeczką co drugą kratkę. Żeby było ciekawiej, wygląd Kermi mogę ocenić tylko po zdjęciach, jakoś nie bardzo mogę znaleźć je na żywo w mojej okolicy (brawa dla marketingu firmy). Będą więc pewnie CV11 Purmo...

Jesli oczekujesz wysokiej sprawności to:

instalacja powinna być skuteczna w niskich temperaturach (w okolicach 50 stopni). Kocioł ma swoją sprawność i nie jest to 100% zatem im mniej podgrzewania tym mniej energii marnuje się idąc w komin. Do niskich temperatur nadają się wyłącznie grzejniki aluminiowe. Stalowe potrzebują wyższych temperatur. Im mniej energii potrzeba do podgrzania instalacji do jej pełnej sprawności tym bardziej efektywne będzie oszczędzanie energii w ramach niższych temperatur np. w nocy. Stalowe grzejniki emitują ciepło na zasadzie konwekcji czyli ogrzewane powietrze idzie do góry. Jeśli taki grzejnik nie jest zamontowany pod oknem a np. na ścianie w korytarzu to po zimie zauważysz na ścianie nad grzejnikiem "piękne" szare smugi, zrobione przez podgrzewane powietrze. Grzejnik aluminiowy działa na zasadzie radiacji czyli ciepło promieniuje we wszystkich kierunkach i bardziej równomiernie ogrzewa pomieszczenie. W pomieszczeniach, gdzie może być wilgoć np. w łazience, grzejnik stalowy może zacząć po pewnym czasie rdzewieć. Aluminium nie rdzewieje. Aluminiowe grzejniki są niestety droższe, jednak w dłuższej perspektywie zdecydowanie warto.

Ryhu, to ciekawe co piszesz.

Kiedy rozpatrywałem typ grzejników postanowiłem, przyznam że było to instynktowne, a nie przemyślane, skoncentrować się na grzejnikach o dużym udziale promieniowania (a więc o większej powierzchni, ale węższe). Później trafiłem, na forum, na wątek (chyba j-j, dotyczący odczucia zimna przy temperaturze w domu rzędu 20st.C) z którego wynikało, że jest to poprawne rozumowanie. Jeszcze później trafiłem na informację o X2. Producent solidny (Boguś je nawet kiedyś chwalił), do tego X2 - wybór Kermi wydawał się naturalny. Tyle że okazało się, że typ 12 osiąga dużo za dużą moc, więc wybór padł na typ 11. Z kolei typ 11 Kermi niczym nie różni się od jedenastki innych producentów. Dodatkowo, zupełnie nie podoba mi się górna maskownica stosowana przez Kermi w grzejnikach typu PROFIL, z charakterystyczną poprzeczką co drugą kratkę. Żeby było ciekawiej, wygląd Kermi mogę ocenić tylko po zdjęciach, jakoś nie bardzo mogę znaleźć je na żywo w mojej okolicy (brawa dla marketingu firmy). Będą więc pewnie CV11 Purmo...

A. Rozkład procentowy odpowiedzi na pytanie "Czy znasz tę markę/producenta?"

Rettig Heating (Purmo) 50.3 %

Ferro 30.3 %

Armatura Kraków (Grupa Armatura) 30.1 %

Brugman 27.9 %

de'Longhi 27.1 %

Alplast 25.3 %

Instal-Projekt 25.1 %

Regulus System 19.6 %

Kermi 17.6 %

...

Inne

---------------------------------------------------------------

Grzejniki stalowe, aluminiowe a także regulusy przekazują ciepło do otoczenia głównie drogą konwekcji a także poprzez promieniowanie.

Proporcje tych dwóch sposobów dystrybuowania ciepła zmieniają się wraz z temperaturą pracy grzejnika.

Udział promieniowania w grzejnikach aluminiowych oraz stalowych jest mniej więcej jednakowy i wynosi średnio 20%.

W regulusach jest on o średnio 5% większy z uwagi na dużego stopnia sfalowanie powierzchni czołowej ( większa powierzchnia emisji).

Pzdr.

O!! hydrauli. Jesteś! Miałeś coś tam wcześniej dopowiedzieć... Umknęło Ci?

Wręcz przewciwnie. Nadają się do kondensatów oraz pomp ciepła. Jeszcze nikt się nie skarżył z użytkowników takiej konfiguracji, że ma coś nie tak...

Przepraszam. Był jeden taki. Pompa ciepła. Dom ukryty w lesie, nad jeziorem.. Trzeba było zmienić sposób sterowania temperaturą...

B.

Ps. A może i Ty przetestujesz gdzieś jeden komplet?

O ile pamietam to odpowiedziałem i nic nie napisałeś.

Ale spróbujmy ile kosztuje regulus około 1000 W dla 40/35 podaj wymiary i cenę detaliczną porównamy z innymi.Bo oczywiście każdy można założyć tylko czy się zmieści do domu :D

Grzejniki aluminiowe oddają ciepło przez promieniowanie nie więcej niż 10%, średnio 6-7%, grzejniki płytowe nawet do 35% w zależności od stopnia pofalowania powierzchni

Udział promieniowania w grzejnikach aluminiowych oraz stalowych jest mniej więcej jednakowy i wynosi średnio 20%. Poprawka - oczywiście aluminiowe promieniują nieco słabiej od stalowych, nieco, ale nie aż tyle mniej co podajesz chrisowaty... Porównaj powierzchnie czołowe... Temperatura powierzchniowa ta sama, rozkład temperatury równomierniejszy w żeberkach.

W regulusach jest on o średnio 5% większy z uwagi na dużego stopnia sfalowanie powierzchni czołowej ( większa powierzchnia emisji).

Co od Twojego pytania:

Nie mam ograniczeń gwarancyjnych co do wartości ciśnień i skoków ciśnień panujących w instalacji.

Jedyne ograniczenie ( warunek gwarancji), to konieczna obecność filtra mechanicznego na zasilaniu...

Pozdrawiam

Bogusław

żebyś wiedział że wiedzą, jak na razie jeszcze nikt ci nie przyznał racji, na tym forum jesteś jedynym który wierzy w "energoszczędne" grzejniki

poniżej cyctaty żebyś miał na bieżąco co sądzą o twoim produkcie userzy z tego forum

Gdzie i kiedy użyłem sformułowania "energooszczędne" grzejniki - dające podstawę do przypuszczenia, że chodzi o grzejniki same w sobie

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mam zacząć wklejać z powrotem wycięte przez was teksty???

================================================================

Regulusy w połaczeniu z dobrym sterowaniem pozwalają zaoszczędzić energię poprzez precyzję jej dawkowania powodującą brak przewyższenia temperatury powyżej zadanej (niegenerowanie wyższej dT - ) a także możliwość skorzystania z każdego uzysku ciepła (niegenerowanie wyższej dT). Większa dT to większe straty choćby na samej wentylacji..

Poza tym sposób emisji ciepła- wyższy od innych grzejników ściennych udział promieniowania z powierzchni (mocno pofalowanej), szybka dostępność do ciepła oraz możliwość szybkiej zmiany temperatury powietrza czyni je w zastosowaniu znacznie bardziej komfortowymi od innych grzejników.

Edytowane przez Elfir
wycięto wpisy bez związku z tematyką wątku

A to dziwne, bo sami producenci grzejników aluminiowych podają co innego. Celowo zaniżają udział promieniowania?

Sorry. Nie oglądałem najnowszych danych w tym temacie. Tak było do niedawna.

Pewnie jest tak jak mówisz w żeberkach najnowszego typu..

Śledzisz wszak rynek na świeżo.

Oznacza to ni mniej ni więcej, że żeberka Alu należy traktować jako grzejnik wysokotemperaturowy..

Na marginesie.

Przydatność jakiegoś grzejnika do grzania niskotemperaturowego uwarunkowana jest dwoma parametrami - całkowitą powierzchnią wymiany ( kontaktu z ogrzewanym powietrzem oraz wielkość powierzchni czołowej - zwróconej na pomieszczenie...

Żeberka mają coraz bardziej rozbudowane ożebrowanie wewnątrz kanałów konwekcyjnych, powiększające powierzchnie czynną, powierzchnię wymiany wewnątrz grzejnika. Wyprofilowana po łuku, tworząca kanał wyrzutu ciepłego powietrza, górna część dwu sąsiadujących ze sobą żeberek, powoduje odrzucenie powietrza od ściany na pomieszczenie.

Oznacza to, że producenci takowych skupiają się, na skutecznej konwekcji, "odpuszczając" niejako promieniowanie..

Nie zależy im widocznie na stosowaniu żeberek w instalacjach niskotemperaturowych. Musiano by stworzyć na taką okoliczność zupełnie inny profil żebra..

Pozdrawiam

Bogusław

W obecnie produkowanych grzejnikach aluminiowych konwekcja zaczyna się po ok 3min w temp. 27-28st C. To na podstawie danych jednego z producentów.

U mnie przy napełnianiu instalacji popłynęło trochę ciepłej wody do grzejników. Efekt był natychmiastowy; wyczuwalny ruch powietrza, efekt ciepła na twarzy w odległości ok 1m od grzejnika przy czym temperatura grzejnika lekko wyczuwalna pod ręką, czyli temp czynnika od 32-40st C.