KrzysztofLis2 09.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Po co Ci grzejniki w sypialni? Czy czytałeś opinie ludzi, którzy mają grzejniki tylko w sypialni a w reszcie mieszkania podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczmimo 09.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie czytałem. Możesz podać w skrócie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jesteś przewrotnym manipulatorem mpoplaw.Cieszy cię to? Wygląda na to, że tak.Kompleksy i głupota.I nic innego. Poza tym zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.02.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Już wielokrotnie forumowicze wypowiadali się na temat twojego sposobu "debatowania" i na temat poziomu twojej argumentacji..Zero mpoplaw.Musisz być człowiekiem bardzo samotnym i bardzo zgorzkniałym. Gdu widzę nick mpoplaw, od razu kojarzy się mi on z postacią Golluma vel Smeagola z "Wojny o pierścień" wg Tolkiena w reżyserii Petera Jacksona... Ciekawe dlaczego..?http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7RrvfQGTbVNOMqH948Cevusiy68NsYn1CRFZvgQsPpwBZ7__RbQ A tak na marginesie... Stworzyłeś coś kiedyś? Cokolwiek... Edytowane 10 Lutego 2012 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 10.02.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam nastepujacy pomysl: dom na plycie fundamentowej, ogrzewanie podstawowe grzejniki alu, do kazdego ukladu grzejnika podpieta podlogowka do 30m rurki za pomoca zaworow RTL. Rurki ulozone tylko w warstwie brzegowej przy ścianach zewnetrznych zapobiegajace wychladzaniu plyty na obrzezach. Co myslicie o takim rozwiazaniu?? bo z punktu widzenia termodynamiki i ekonomiji jak najbardziej uzasadnione. Przy takim rozwiazaniu do kazdego grzejnika doliczamy koszt zaworu i rurki = 200zl oraz koszt troche grubszych rurek doprowadzajacych czynnik do grzejnikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 10.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Chodzi mi o budynek prawie pasywny ekonomiczny (czyli zrownowarzenie nakladow finansowych do oszczednosci z eksploatacji) mniej wiecej taki jaki sie wyswietla w okienku po lewej nad ktorym pracuje juz rok:)(tzn nad projektem) i jeszcze zostala kwestia ogrzewania. Budynek w skrocie jest wykonany nastepujaco: XPS 20cm na to plyta fundamentowa 110m kw prawie kwadrat, sciany gazobeton 20cm styropianu, okna tylko od poludnia 3 szyby w warstwie ocieplenia, Dach 4 spadowy z oknami polaciowymi ocieplony 30cm welny, wentylacja mechaniczna z glikolowym GWC. Budynek bez mostkow cieplnych. Ogrzewanie kociol pellet, z kominem zewnetrznym dwusciennym i teraz pytanie: czy kaloryfery alu czy podlogowka?? kaloryfery szybko dzialaja i mozna precyzyjnie sterowac ich wydajnoscia, natomiast dzieki podlogowce mozemy odpowiednio wysuszyc plyte i utrzymywac jej wilgotnosc na niskim poziomie, jakie rozwiazanie w takim budynku bedzie lepsze?? czy kaloryfery czy podlogowka?? plyta najbardziej bedzie sie wychladzala na brzegach stad moj pomysl polaczenia kaloryferow i krotkich obwodow podlogowki z zaworami RTL w warstwie brzegowej plyty. Instalacja grzejnikowa sam parter 1800zl, podlogowka 3000, grzejniki + podlogowka w warstwie brzegowej 2700... Edytowane 10 Lutego 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.02.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tytuł wątku brzmi "Jakie-grzejniki-najlepsze" i nie ma w nim nic o energooszczędnych Ta walka o Regulusy mnie nie interesuje, są dla mnie za drogie. Komfort cieplny będzie mi dawać podłogówka na całym parterze oraz kominek . Grzejniki idą do sypialni. Pytam o te immergasy bo w necie jest wyprzedaż a instalator ma jakieś złe skojarzenia odnośnie odchodzącej farby. Gwarancja to duży + bo producent jest pewny swego, ale jak z użytkownikami, specjalistami... Dzięki za opinie. Ktoś jeszcze się wypowie? Żeberka Alu są grzejnikami ciepłolubnymi. Grzeją w ponad 90% przez konwekcję. Dlatego też spinanie ich w jednym obiegu z krótką pętlą podłogówki nie jest najlepszym pomysłem.. Moc grzejników płytowych tej samej wielkości, oraz ich charakterystyki cieplne, są niemal identyczne. Jest to oczywiste, gdyż ich powierzchnie wymiany ciepła do otoczenia nie mogą się wiele różnić. By porównać różne rodzaje grzejnikow panelowych - płytowych najlepiej posłużyć się ich wagą. Grzejniki cięższe wykonane są z grubszej blachy. Grubsza blacha to dłuższa żywotność grzejników. Później przerdzewieją od tych cieńszych. Co do powłoki lakierniczej... Można pożyczyć od lakiernika grubościomierz do farby, zmierzyć i porównać jej grubość, natomiast odchodzenie farby związane jest nie z grubością lecz ze sposobem przygotowania powierzchni do malowania (m.in. odtłuszczanie) oraz z czasem "utrwalania się" farby proszkowej w komorze pieca. Co do sposobu konfiguracji systemu ogrzewania.. Wszystko zależy od zwyczajów, wymagań co do komfortu cieplnego oraz trybu życia użytkownika. Inaczej skonfigurują swoje ogrzewanie ludzie starsi a szczególnie ludzie samotni. Inaczej rodzina młoda , rozwojowa. Inaczej ludzie prowadzący dom otwarty i przyjmujący często gości.. Inaczej rodzina wielopokoleniowa. Inaczej, gdy budowany dom nie jest dozgonną przystanią lecz budowany jest z myślą o jego czasowym przeznaczeniu.. Najbardziej uniwersalną, rozwojową, biorącą pod uwagę najwięcej możliwych uwarunkowań eksploatacyjnych konfiguracją jest niskotemperaturowe ogrzewanie oparte na grzejnikach połączone z ogrzewaniem podłogowym płaszczyznowym wspomagającym - w części budynku. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 14.02.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) a jak to policzyłeś ?? bo płyta fundamentowa jest tak droga że opłaca się dopiero w domku pasywnym[/url] Czy plyta fundamentowa jest taka droga? liczac sam material plyta 110m kw. Ocieplenie 20cm EPS-P 200 koszt: 8000, Beton B20 7000, zbrojenie 3000, lacznie 18000zl. A ile kosztuja fawy z podlogami? troszeczke tansze ale ile pieniedzy placimy podwykonawcom ktorzy przecierz moga cos spaprac. Plyta jest drozsza ale jest to lepsze rozwiazanie niz lawy fundamentowe. Brak mostkow cieplnych, wieksza nosnosc, szybkosc wykonania. Wiecej pieniedzy przeznaczamy na wysokiej klasy materialy a nie na robocizne...jak w przypadku law fundamentowych i podlogi na gruncie. Przy plycie fundamentowej izotermy maja najkorzystniejszy przebieg. Edytowane 14 Lutego 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 15.02.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nie zrobilem zadnej ale nie widze problemu przeciez wiadomo jakie sa ceny materialow i ile ich trzeba, oprocz plyty dochodzi stabilizacja gruntu okolo 4000-5000 i wychodzi okolo 23 000 za gotowa plyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 12.04.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 BArdzo duży wybór grzejników w dobrych cenach można znaleźć w firmie dobregrzejniki.pl Sam tam kupowałam, godnie polecenia Gdzie tu się zaznacza opcję "OZNACZ JAKO SPAM" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.05.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mój piec ma kilkukrotnie większą moc niż potrzebna i nie taktuje - jakieś czary pewnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 14.05.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Wiem z doswiadczen sasiada, ze kuna potrafi zrobic spustoszenie w poddaszu, gryzonie w elewacji, ciekawe czy styropian pod plyta podlogowa tez ma swoich naturalnych wrogow w przyrodzie. No i tez zastanawia mnie kwestia hydroizolacji, bo producenci mowia jasno, styro nie powninno miec kontaktu z wilgotnym podlozem. Folia PE tego nie zalatwi. Osobiscie, preferuje budynki zakotwione gleboko w ziemi, tradycyjne, na lawie betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.05.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Oooo! Widzę, że znow ktoś grzebnął w tym wątku.Zmienił się tytuł i niektóre wpisy.... Ręczne sterowanie forum? Pozdrawiam wszystkich rzetelnych i starających się być obiektywnymi. Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.05.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Oooo! Widzę, że znow ktoś grzebnął w tym wątku. Zmienił się tytuł i niektóre wpisy.... Ręczne sterowanie forum? Pozdrawiam wszystkich rzetelnych i starających się być obiektywnymi. Bogusław Podobnie było z wątkiem o oknach Oknoplast Kraków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.05.2012 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Podobnie było z wątkiem o oknach Oknoplast Kraków. Tytuł tego wątka brzmiał do niedawna: "Jakie grzejniki najlepsze?" a pierwsze zdanie pierwszego wpisu brzmiało cyt.: "SZUKAM DOBRYCH ENERGOOSZCZĘDNYCH GRZEJNIKÓW" koniec cyt. Post ten został przesunięty w dół. 26-06-2010 17:14 #12 kubek1711 W wersji pierwotnej postów aktualnie otwierających wątek w ogóle nie było. Dzieje się to z tym wątkim nie pierwszy raz... Komu nie pasują zawarte w nim treści i akcenty? Jeden z moderatorów po którejś kolejnej swojej interwencji napisał tak cyt: "powycinał...m sporo z trzech ostatnich stron, coś jeszcze zostało? Nie chce mi się czytać całego wątku." koniec cyt. Czy naprawdę nie da się uniknąć lobbingu i ręcznego sterowania preferencjami co do wyboru produktów na FM? Nawet tutaj, na Forum ludzi, którzy przyszli tu po rzetelną wiedzę, swoboda kreowania tez, poglądów i doktryn musi być ograniczana? Pozdrawiam rzetelnych. Bogusław Ad rem. ewa&mariusz Różnica pomiędzy wymienionymi grupami grzejników stalowych panelowychjest praktycznie żadna. Ceny bardzo zbliżone. Najlepiej porównać panele tej samej wielkości patrząc po wadze (bez wody). Te cięższe wytworzone są z grubszej blachy a zatem teoretycznie później zardzewieją, choć wpływ na korozję mają też inne ważne czynniki... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.05.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Post o którym piszesz był z 2010 roku, obecnie wątek zaczyna się od 2008. Ktoś z moderatorów po prostu połączył dwa wątki o zbliżonej tematyce i tyle, naprawdę nie trzeba wróżki, żeby na to wpaść samemu po chwili zastanowienia. A cytowana przez Ciebie wypowiedż moderatora.... może przytocz ją wraz z kontekstem, będzie bardziej ok, dobrze? A na drugi raz, jeśli zaczniesz oskarżać kogoś o lobbing bądź sterowanie preferencjami, bądź "odrobinkę" bardziej konkretny w swych oskarżeniach. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.05.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Panie Jarku! To może na przyszłość zawsze łączcie wątki o podobnej tematyce?Będzie prościej..Czy mam ponownie wkleić wszystkie usunięte posty?Chyba nie o to chodzi.. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.05.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Wysłałem do innych moderatorów prośbę, żeby osoba dokonująca zmian napisała konkretnie, co zostało zrobione i dlaczego, trudno mi pisać za kogoś. Co do postów usuniętych, widzę usunięte posty z 14 maja i 12 kwietnia, oba od spamerów reklamujących swoje strony. Następne są posty mpoplawa z 10, 9, 2 lutego oraz kilka z 3 lutego, usunięte przez niego samego, z powodów znanych zapewne jemu, jako ich autor miał prawo je usunąć. Kilka postów innych forumowiczów (w tym twoje) ma również treść edytowaną przez ich autorów, czy były poprawiane literówki, czy też ich autorzy coś po czasie wykasowali - nie wiem. Dalej - wybacz, nie chce mi się szukać.Nic innego, co miałoby być wykasowane nie widzę. Jeśli masz printscreeny, bądź inne dowody, że było inaczej, że znikło więcej postów - pisz, najlepiej wprost do działu "Uwagi o naszym forum", będziemy wyjaśniać, co się z nimi stało. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Połączyłam kilka wcześniejszych postów na temat wyboru grzejników w jeden wspólny wątek zbiorczy, by tematy nie były rozstrzelone w różnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 18.05.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Chyba niepotrzebnie. Tak naprawdę nie jest (był) to wątek o "najlepszych" grzejnikach (pomijając bezsens sformułowania "najlepszy grzejnik" - jeden woli rower górski inny kolarzówkę), tylko o grzejnikach produkowanych przez Bogusława (czyli Regulusach), który pełni wręcz rolę "gospodarza wątku". Dzięki temu wątek, miał swój klimacik. Powinna istnieć przestrzeń na dyskusje, nawet tak emocjonalne jak ta i nawet jeśli niektórzy, jak choćby ja, traktują ten wątek z przymrużeniem oka. A Boguś jest na tyle przekonujący, że sam skusiłem się na Regulusy.... Tyle że kanałowe i nie ze względu na ich legendarną energooszczędność tylko cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts