Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za szybką odpowiedź :)

podgrzewacz czyli zasobnik? można wybrać jakikolwiek? z każdym Ecocondens Gold 20 będzie współpracował? i czy w przyszłości mogę połączyć ten piec z solarami?

w mojej gminie montują systemy solarne i pokrywają 70% kosztów. Montują zbiorniki firmy Viessmman

Typy instalacji solarnych:

Zależne od ilości mieszkańców domu:

- od 3 do 5 osób - instalacja typu B: 3 kolektory, zbiornik o pojemności 300 litrów. Mieszkańcy wpłacają 4660 zł.

Czyli jak kupię Ecocondens Gold 20 to czy będzie z nim kompatybilny zbiornik firmy Viessmman w przyszłości?

Zaznaczam, że zamieszkam dopiero za rok tylko teraz robię już hydraulikę i hydraulik chce wiedzieć jaki będzie piec i w którym miejscu. Tak żeby doprowadzić już wodę i gaz odpowiednio.

pozdrawiam

Czy pierwszy wybór da radę z podłogówką w całym domu, bez dodatkowych pomp? .

Może dać radę a może nie dać. Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w projekcie podłogówki i tego sie 3maj.

ZTCP Gold ma do wyboru 2 rodzaje pomp. Ta druga -droższa- jest o ile sie nie mylę dość wydajna i może przepchać coś ponad 1,5m3/h

140m2 dobrze ocieplone z 3 szybowymi oknami powinna ogarnąć . W razie czego gdyby było za zimno zawsze możesz dodać sprzęgło z mocniejszą ą pompą

Witam, chce dowiedziec sie jak wyglada temat doboru mocy kotla w waszych projektach od 2014r.

Projektant przewidzial moje zapotrzebowanie na 8,4kw

-podlogowka 30% grzejniki 70% przy budowie z cegly ceramicznej, ociepleniu scian organika silver 20cm, podlogi na gruncie 15cm silver i stropu nad nieuzytkowym poddaszem 30cm welny. (ktore zamienilem odpowiedznio na pustaczek 24, sciana styro 15cm grafit,grunt 10cm grafit i strop 20cm grafit- do tego 3 szybowe okna 0,5, brama thermo 0.9, drzwi drewniane 0,9) Nie bardzo rozumiem dlaczego ktos madry i wyksztalcony wrzucil mi kociol jednofunkcyjny 24kw+zasobnik do domu 100m2+30m2 garazu w bryle,prawdopodobnie nie ogrzewanym lub delikatnie,ale oddzielonym styropianem od czesci mieszkalnej?!

Osobiscie nie przewiduje wiekszego kotla jak np. ten 14kw

http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/kondensacyjne/logamax-plus-gb072.html

16kw http://www.junkers-sklep.pl/kotly_kondensacyjne/cerapur_comfort/junkers_cerapur_comfort_zsbr_163a_16kw,p2070422896

lub z tanszej linii http://www.immergas.com.pl/Produkty,3329/VICTRIX_12_ECO_PLUS_160 chociaz nie wiem czy przy tym najnizszym modelu wykorzystam w pelni automatyke ktora przewidziana jest do serii superior,

ale w dzisiejszej dobie " papier wszystko przyjmie" wole sie upewnic. pozdrawiam.

Edytowane przez cav87

podgrzewacz czyli zasobnik? można wybrać jakikolwiek? z każdym Ecocondens Gold 20 będzie współpracował? i czy w przyszłości mogę połączyć ten piec z solarami?

w mojej gminie montują systemy solarne i pokrywają 70% kosztów. Montują zbiorniki firmy Viessmman

Typy instalacji solarnych:

Zależne od ilości mieszkańców domu:

- od 3 do 5 osób - instalacja typu B: 3 kolektory, zbiornik o pojemności 300 litrów. Mieszkańcy wpłacają 4660 zł.

Czyli jak kupię Ecocondens Gold 20 to czy będzie z nim kompatybilny zbiornik firmy Viessmman w przyszłości?

podgrzewacz dowolny. jakby nie dopłata to inwestycja nie miałaby sensu.

ZTCP Gold ma do wyboru 2 rodzaje pomp. Ta druga -droższa- jest o ile sie nie mylę dość wydajna i może przepchać coś ponad 1,5m3/h

140m2 dobrze ocieplone z 3 szybowymi oknami powinna ogarnąć .

droższa elektroniczna, dużo mniej prądu bierze

Witam, chce dowiedziec sie jak wyglada temat doboru mocy kotla w waszych projektach od 2014r.

Projektant przewidzial moje zapotrzebowanie na 8,4kw

-podlogowka 30% grzejniki 70% przy budowie z cegly ceramicznej, ociepleniu scian organika silver 20cm, podlogi na gruncie 15cm silver i stropu nad nieuzytkowym poddaszem 30cm welny. (ktore zamienilem odpowiedznio na pustaczek 24, sciana styro 15cm grafit,grunt 10cm grafit i strop 20cm grafit- do tego 3 szybowe okna 0,5, brama thermo 0.9, drzwi drewniane 0,9) Nie bardzo rozumiem dlaczego ktos madry i wyksztalcony wrzucil mi kociol jednofunkcyjny 24kw+zasobnik do domu 100m2+30m2 garazu w bryle,prawdopodobnie nie ogrzewanym lub delikatnie,ale oddzielonym styropianem od czesci mieszkalnej?!

Osobiscie nie przewiduje wiekszego kotla jak np. ten 14kw

http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/kondensacyjne/logamax-plus-gb072.html

16kw http://www.junkers-sklep.pl/kotly_kondensacyjne/cerapur_comfort/junkers_cerapur_comfort_zsbr_163a_16kw,p2070422896

lub z tanszej linii http://www.immergas.com.pl/Produkty,3329/VICTRIX_12_ECO_PLUS_160 chociaz nie wiem czy przy tym najnizszym modelu wykorzystam w pelni automatyke ktora przewidziana jest do serii superior,

ale w dzisiejszej dobie " papier wszystko przyjmie" wole sie upewnic. pozdrawiam.

patrz na moc minimalną, zamiast immergaza rozważałbym termeta jak kolega wyżej

podgrzewacz dowolny. jakby nie dopłata to inwestycja nie miałaby sensu.

droższa elektroniczna, dużo mniej prądu bierze

patrz na moc minimalną, zamiast immergaza rozważałbym termeta jak kolega wyżej

Dzieki za odpowiedz, mam rozumiec ze moge kupic kociol 24 a nawet 30kw ,wazne aby mial start od niskiego pulapu i szeroka modulacje do tego polaczenie z automatyka i nie doswiadcze wtedy problemu z przewymiarowaniem kotla i wysokimi rachunkami?

Z Termetem u mnie raczej nie da rady ale mam dostep do aristona,viessmanna,immergasa,vaillanta i deditriha.

Dobierajac kociol kierowac sie bliskoscia serwisu i sztywnymi danymi z tabeli wydajnosci/parametrow czy brac pod uwage chwyty marketingowe producentow ze jego palnik jest z tego i tego, a wymiennik stalowy z dodatkiem afrykanskiego pylu ;)

Ogolnie i tak wychodze z zalozenia ze kociol w ciagu 10 lat trzeba bedzie wymienic na nowy.

zazwyczaj wieksza moc maksymalna wiąże się z większą minimalną. w kotłach idzie ograniczyć moc maksymalną na cele CO.

podstawa to z czego jest zbudowany i jak szybko można kupić części a że każdy pisze nowoczesny, cudowny to olac można

ps różni instalatorzy dają różne rabaty na kotły więc kocioł to jedno a za ile uda się kupić to drugie

zazwyczaj wieksza moc maksymalna wiąże się z większą minimalną. w kotłach idzie ograniczyć moc maksymalną na cele CO.

podstawa to z czego jest zbudowany i jak szybko można kupić części a że każdy pisze nowoczesny, cudowny to olac można

ps różni instalatorzy dają różne rabaty na kotły więc kocioł to jedno a za ile uda się kupić to drugie

po przeanalizowaniu katalogow wielu producentow mozna dojsc do wniosku ze wcale nie sa oni zainteresowani moda na downsizing mimo tego ze domy sa teraz bardzo cieple i nie potrzebuja az tyle energii.

Biorac pod uwage przystepna cene zestawu kociol-zasobnik-osprzet-automatyka np. aristona genius premium evo 2,5/22 i immergasa victrix x12 1,9/12 jakiego wyboru powinienem dokonac? (oba kotly sa przeciez najslabsze w ofercie i nie produkuje ich firma krzak) a moze powinienem zrezygnowac z x12 na rzecz x24 3-23,6 i dopiero zastanawiac sie nad porownaniem np. z aristonem.

Najchetniej kupilbym immergasa gdyz mam uklad ze w razie awarii czesci moge dostac z kotla na magazynie.

A moze faktycznie kierowac sie tylko cena i serwisem? Z pustego przeciez i Salomin nie naleje, moze trzeba kupic najtanszy kondensat i dokladac do ogrzewania 200zl w skali roku przez 10 lat i czekac do wymiany kotla na nowoczesniejszy niz inwestowac np 10 tys w kociol i przez 10 lat zaoszczedzic tylko te 2tys zl? Odbiegam troche od tematu, ale glowny watek zostawiam pogrubiony;)

równie dobrze możesz kupić zwykły atmosferyczny i zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na wyższe rachunki, to jest debata jak nad swiętami, jedna awaria i wszystkie kalkulacje do góry nogami. masz małe zapotrzebowanie to i mało zużyjesz. o ułamki mocy minimalnej też nie ma co walczyc bo w mieszkaniach są kotły atmosferyczne z minimalną 7-11kW i to działa a potrzeba 4 w największe mrozy, po prostu więcej startów, ograniczasz moc maksymalna zeby dłużej nagrzewał wodę, ustawiasz blokade palnika żeby za czesto nie startowal i po temacie. możesz sobie sciągnąc dokumentację serwisową i porównać jak wygląda czyszczenie, jak bardzo można ograniczyć moc maksymalną itd

dzięki za odpowiedzi,

jeszcze jedno pytanko dot. solarów.

Przy solarach montowany jest zasobnik 300l (4 os). Rozumiem, że w lecie jest on podgrzewany energią słoneczną tak więc super. Ale co w zimie? Czy podgrzanie tych 300l nie wyjdzie dużo drożej niż przy zbiorniku 140l lub wbudowanym 107l wystarczającym dla rodziny 4-os?

Jednym słowem czy te zaoszczędzone pieniądze w lecie na c.w.u. trzeba będzie wydać na droższe podgrzewanie w zimie? Tak więc może się nie opłaca płacić nawet tych 4460 za solary bo to się nie zwróci. Przynajmniej w kilka lat.

pozd

@pinokio, w zimie straty na zasobniku będą Ci ogrzewały dom, więc najwyżej w (małej) części pójdą "w gwizdek".

PS. Piszesz o sterowniku do Victrixa, rozumiem chodzi o CAR v2. Co on daje więcej z Superiorem? Z tego co wiem do Victrixa jest dedykowany właśnie ten sterownik.

Za strona producenta

"

Sterownik Super CAR pełni następujące funkcje:

przejmuje funkcję panelu sterowniczego kotła

działa jako termostat pokojowy z programowaniem tygodniowym (4 cykle na dobę, 2 poziomy temperatur)

może (w zależności od ustawień) zmieniać temperaturę czynnika grzewczego w oparciu o różnicę pomiędzy nastawioną a odczytaną temperaturą wewnątrz pomieszczenia

automatycznie dopasowuje krzywą grzania

umożliwia dobowe programowanie podgrzewu w.u. w kotłach z zasobnikami (1 cykl na dobę)

na wyświetlaczu pokazuje wartości: temperatury otoczenia, temperatury czynnika grzewczego, temperatury ciepłej wody użytkowej, funkcję realizowaną przez kocioł, kody zadziałania zabezpieczeń kotła, aktualny czas i dzień tygodnia, wilgotność powietrza w pomieszczeniu

UWAGA: sterownik Super Comando Amico Remoto jest dedykowany do kotłów wyposażonych w elektronikę typu Superior kW (Eolo Superior kW, Victrix Superior kW, Zeus Victrix Superior kW, Hercules Condensing 2). Współpraca z kotłami typu Victrix kW / Victrix 2, Avio/Zeus kW, Mini kW jest możliwa (wszystkie podstawowe funkcje będą realizowane), jednak nie pozwala na pełne wykorzystanie sterownika (np. nie będzie widoczny wskaźnik mocy chwilowej kotła).

"

@cav87, dlaczego piszesz (rozważasz?) o SuperCAR, skoro do Victrixa jest dedykowany sterownik CARv2 (IMHO Victrix lepiej z nim współpracuje)?

Co takiego (szczególnie użytecznego) daje SuperCAR (w zastosowaniu z kotłem Superior) względem CARv (w duecie z Victrixem 2 12/24kW)?

Jak wygląda ów "wskaźnik mocy chwilowej" w Superiorze (w V2 jest wskaźnik 4-stopniowy)?

PS. Tutaj masz duży temat o Victrixach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady

Sory jeśli Was (@cav, @pinokio) pomyliłem :)

Witam.Przychodzi czas na zrobienie kotłowni i potrzebuje porady.Kocioł gazowy będzie pomiedzy kominem a scianą i jest tam około 48cm .Instalator proponuje kocioł Vidodens 100 jednofunkcyjny z zasobnikiem.Mamy 96m2 podłogówki do tego 2 drabinki w łazienkach i wyprowadzenie pod grzejnik w garażu i na strych (siłownia) .Pewnie ten w garazu będzie używany raz na rok ,albo i nie....

Czy ten kocioł będzie optymalnym wyborem czy lepiej szukać czegoś innego? Teraz muszę już patrzeć na wymiary żeby zmieścił się między komin ,a scianę(Vitodens 100 ma 40cm szerokosci bodajże). Kierownik budowy mówił mi że ten kocioł startuje od 6,5 Kw i powinienem szukać czegoś innego.

W domku będzie łazienka z wanną i druga łazienka razem z kotłownią,gdzie będzie prysznic.Może warto zainteresować się kotłami dwufunkcyjnymi?

Proszę o radę....

Nie. Spalanie zależy od tego, ile "dom weźmie", kocioł nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli ma wziąć np. 10 000 kWh, to tyle weźmie i koniec - oczywiście przy porównaniu takich samych kotłów, czyli w tym wypadku kondensatów. Różnica byłaby (mała) pomiędzy kondensatem a atmosferykiem/turbo.

Ale jest inna rzecz - im mniejsza moc minimalna, tym mniej będzie załączeń kotła - teoretycznie ma to wpływ na jego żywotność., tym brdziej że będziesz miał tylko OP, więc kocioł będzie chodził 24h (przy sterowaniu pogodowym, jedynym sensownym przy OP).