Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a skąd ty masz ceny???

kotły Viessmanna są niewiele droższe od Beretty, no a jakości to niema co porównywać

beretta:

Kocioł kondensacyjny CIAO GREEN 25 R.S.I. + zasobnik IDRA 100SV - 5.975,61 zł netto

viessmann:

vitodens 100-w + zasobnik 100l cug - 6277 zł netto

więc różnica nie 3x a 300 zł a po uwzględnieniu rabatów które dostaniesz w pierwszej lepszej tzw hurtowni różnica jeszcze się zmniejeszy...

Wybrałeś do porównania kocioł wieśka, który jest tani bo to złom.

Porównaj Vitodensa 200 (plus zasobnik 120l i sterwonik pogodowy ) - netto 12 500PLN.

Fakt, nie jest trzy razy droższy ale dwukrotnie już tak.

Poza tym, kupując dwa razy tańszy zestaw niejako "przy okazji" dajesz zarobić polskim pracownikom - beretta jest produkowana w Polsce.

Taki mały lokalny patriotyzm ;)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam Berette od 9 lat,jakos sobie radzi,kilka razy byla serwisowana,ale koszt napraw nie przekroczy jednorazowo 300-400 zł. Teraz juz padła,dlatego muszę wymienić. KUpiłam za radą serwisanta również Berettę24 kw (nie kondensat) za 2200 brutto(autoryzowany dystrybutor w W-wie). Wczesniej kosztował około 3000.

przez 9 lat nic sie nie powinno zepsuć, za 200zł więcej masz buderusa u044

przez 9 lat nic sie nie powinno zepsuć, za 200zł więcej masz buderusa u044

buderus u044 jest dwufunkcyjny 24 kw, ja mam jednofunkcyjny 8-24 kw.

Nadal nikt nie poradził, jaka moc w moim przypadku byłaby najlepsza, oprócz wiele mówiącego postu "za duża".

Skoro róznica w cenie między berettą 24 kw a viessmannem 16 kw (vitodens 200 coś tam) to okolo 3,5-4 tyś., to raczej wymiana na kocioł o mniejszej mocy nie ma sensu...

Oszczędności na rachunkach za gaz zwrócą się za 20 lat...

Witam,

Proszę o poradę.

Zakupiłam mieszkanie piętrowe znajdujące się na pierwszym piętrze i poddaszu 2 piętrowego budynku. Powierzchnia mieszkania to 120 m2 wyposażonego w całości w ogrzewanie podłogowe. Ocieplenie zewnetrzne wykonane ze steropianu 15cm (współczynnik przenikania ciepła 0,83).

Deweloper w standardzie dorzuca piec, ale daje nam wybór:

1.Imergaz VITRIX ze zbiornikiem.45l, 26kW ZEUS 45

2.Thermet Ecodens Integra II 25kW

Który z powyższych wydaje się lepszy, wydajniejszy i oszczędniejszy do takiego mieszkania.

Z gory dziekuję za wszelkie porady.

----------->odp. dla Monsiu

kocioł 8-24 kw też pracować będzie, doskonale z buforem ciepła znacznie gorzej bez bufora bo jak wyliczyłeś potrzebną moc kotła 6,5 to nie może być dobry kocioł o mocy minimalnej 8kW. Odpowiednim byłby kocioł o mocy 3-16kW (duży zakres modulacji palnika) z zasobnikiem. Zasobnik nie musi być tej marki co kocioł, ale znacznie tańszy np. polski Galmet. Typ kotła nie jest aż tak ważny i wcale nie jest powiedziane, że Beretta psuć się będzie częściej od Vaillanta czy też innego kotła z górnej półki. Ważne jest, aby na miejscu był rozgarnięty serwisant, który potrafi kocioł dobrze wyregulować, a w razie awarii w okresie zimowym szybko kocioł reanimować. Można sugerować się kosztami części zamiennych np. na Allegro.

Piszesz o poprzednim, że koszt napraw jednorazowych nie przekroczył 300-400 zł a kocioł ma 9 lat i pada. Powiem wprost, że to jakieś dziadostwo jeśli musiałeś do niego tyle dokładać. Do swojego przez 10 lat dołożyłem 160 zł i 5 serwisów (co drugi rok) po 100 zł każdy, jest w dobrej formie i zakładam, że ma mi służyć jeszcze przez 5 lat.

Edytowane przez ANDIX
zauważony błąd

Witam,

Proszę o poradę.

Zakupiłam mieszkanie piętrowe znajdujące się na pierwszym piętrze i poddaszu 2 piętrowego budynku. Powierzchnia mieszkania to 120 m2 wyposażonego w całości w ogrzewanie podłogowe. Ocieplenie zewnetrzne wykonane ze steropianu 15cm (współczynnik przenikania ciepła 0,83).

Deweloper w standardzie dorzuca piec, ale daje nam wybór:

1.Imergaz VITRIX ze zbiornikiem.45l, 26kW ZEUS 45

2.Thermet Ecodens Integra II 25kW

Który z powyższych wydaje się lepszy, wydajniejszy i oszczędniejszy do takiego mieszkania.

Z gory dziekuję za wszelkie porady.

Zaden, jezeli juz Immergas to model 12 kW z mocą minimalna 1,9 kW. Trzeba naciskac na developera o rozszerzenie listy kotłow do wyboru

----------->odp. dla Monsiu

Piszesz o poprzednim, że koszt napraw jednorazowych nie przekroczył 300-400 zł a kocioł ma 9 lat i pada. Powiem wprost, że to jakieś dziadostwo jeśli musiałeś do niego tyle dokładać. Do swojego przez 10 lat dołożyłem 160 zł i 5 serwisów (co drugi rok) po 100 zł każdy, jest w dobrej formie i zakładam, że ma mi służyć jeszcze przez 5 lat.

witam,

bardzo dziękuje za rzeczową odpowiedź.

Co do kosztów serwisu - mój obecny model Beretta Super Kompakt jest uzytkowany przeze mnie 9 lat,ale wczesniej był przez lat 5 używany gdzies indziej - kupiłam dom od goscia,który go kupił gdzieś na szrocie,co wyszło dopiero później (powinien wisiec,wiem). Napraw było w sumie kilka,niektóre również za 150 zł,najdroższa chyba za 400.

Nie mam porównania z innymi kotłami.

Wczoraj rozmawiałm z autoryzowanym serwisantem i wspomniał o zmniejszeniu mocy do 16 kw na tym nowym piecu.

Ten model ma zamkniętą komorę spalania i teraz mam problem,bo musze doprowadzić powietrze kominem,czyli dodatkowy koszt:(

Co to jest bufor ciepła?

-------->Monsiu

Bufor ciepła to taki zasobnik z wodą. Kocioł ogrzewa w nim wodę mocą najefektywniejszą, czyli znamionową i dopiero ta woda rozprowadzana jest w obiegu grzewczym

(to jest tak jak z grzaniem ciepłej wody kotłem gazowym z zasobnikiem czyli takim buforem albo bez czyli przepływowo). Dlatego moc kotła 24 kW jest dobra dla takiego rozwiązania, bo kocioł wykonuje o wiele mniej cykli w trybie c.o, spada zużycie gazu, bo straty są zminimalizowane.

Zmniejszenie mocy kotła do 16 kW to niewiele daje, bo zakres modulacji palnika jest od 8 do 24(może być inna) i kocioł sam sobie wybiera potrzebną moc. Moc kotła ogranicza się w takim przypadku, gdy wężownica zasobnika tego wymaga, bo ma moc np 16 a nie 24 lub większą, albo gdy są trudności z regulacją c.o z powodu zbyt szybkiego nagrzewania niedostosowanego do odbioru energii co objawia się bardzo gorącym zasilaniem i jednocześnie zimnym powrotem. Pompa obiegowa tez musi pracować wtedy na większych obrotach przez co zużywa więcej energii, a sieć c.o. pracuje głośniej, a układ bardziej się zapowietrza. Dlatego ważne jest, aby te urządzenia były dobrane "w sam raz" dla danego domu, bo pracują ekonomicznie i mniej zawodnie.

kocioł 8-24 kw też pracować będzie, doskonale z buforem ciepła znacznie gorzej bez bufora bo jak wyliczyłeś potrzebną moc kotła 6,5 to nie może być dobry kocioł o mocy minimalnej 8kW. Odpowiednim byłby kocioł o mocy 3-16kW (duży zakres modulacji palnika) z zasobnikiem. Zasobnik nie musi być tej marki co kocioł, ale znacznie tańszy np. polski Galmet.

kiedys były atmosferyki od 10kW minimalnej w małych mieszkaniach i dawały rade

co do zasobnika to lepiej dolozyc 200-300zł bo wymiana tez kosztuje

@Andix,bardzo dziekuję za odpowiedź i poradę.

Ok,czyli bufor to zasobnik.

Wybrałam zasobnik Viessmann- Vitocell 100, moc węzownicy wg serwisanta 22 kwh (ale na stronie producenta piszą,że 24). Czyli zakładam, ze jest w miare duża i bedzie pasowac do mocy kotła.

Cały zeszły tydzień doktoryzowałam się z zasobników...

Czy wg Was ten Vitocell 100 (CWUG) jest ok? Cenowo dośc atrakcyjny,ponoc produkowany we Francji i sprzedawany pod marką Viessmann, dlatego róznica w cenie.

Widziałam,ze jest w bundlu z kotłami Viessmanna,ale luzem go cięzko kupić, jedynie na allegro (nowy).

Będę wdziczna za opinie.

--------> Wspominałem o buforze ciepła dla potrzeb centralnego ogrzewania. One różnią się od zasobnika ciepłej wody użytkowej wielkością i rodzajem zastosowanych materiałów.. W instalacjach z kotłem gazowym, jest inwestycją nieopłacalną i niepotrzebną, bo mamy możliwość wyboru kotła odpowiedniej mocy z bardzo precyzyjnym sterowaniem. Ma to jakieś uzasadnienie tylko wtedy, gdy ktoś ma już taki bufor ciepła, bo ten kocioł gazowy większej mocy też sobie poradzi, tylko, że nie będzie to takie, jak być powinno. (Tak ja mam u siebie i to jest dość do kitu)

Ale z tego co wyczytałem wcześniej w Twoich pytaniach, to masz Kocioł Beretta jednofunkcyjny, czyli taki, który do przygotowywania ciepłej wody potrzebuje zasobnika. Musisz to jeszcze sprawdzić, czy nie masz kotła dwufunkcyjnego, któremu zasobnik nie jest potrzebny. Jeśli masz jednofunkcyjny, to zasobnik Vitocel 100 z całą pewnością dla się do tego kotła dopasować. Ale nim dokonasz zakupu, skonsultuj to z fachowcem, aby nie zrobić niepotrzebnego zakupu.

@andix

mam teraz stary kocioł beretta 2-funkcyjny (bez zasobnika) z otwartą komorą - Super Kompakt - 24 kwh.

Wymieniam na nowy Beretta Ciao S 24 Rsi (1-funkc.) z zasobnikiem (Vitocell 100, poj. 100 l, CWUG).---> Kocioł z zamkniętą komorą spalania.

Mam podłogówke i grzejniki (w sumie 5 szt.), pow. do ogrzania 130 m2.

wg fachowca żeby działały 2 obiegi musi być jeszcze sprzęgło, pompa i mieszacz. Pompę i mieszacz mam, sprzęgła nie. Czy wg Ciebie to sprzęgło też jest potrzebne?

Czy dodatkowo regulator pokojowy (mam stary Euroster) tez się przyda?

Tylko 1 grzejnik ma głowicę termostatyczną, czy warto zamontować głowice termost. w pozostałych 2 grzejnikach w pokojach? (moze poza 2 drabinkowymi w łazienkach)?

Dziękuję za wszystkie porady.

-------->Monsiu, tu masz dość przejrzyście o sprzęgle hydraulicznym i jego roli.

http://instalreporter.pl/ogolna/co-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac/

Na forach było wiele ciekawych rozwiązać bez sprzęgła i ze sprzęgłem i trudno byłoby mi powiedzieć, które rozwiązanie w Twojej instalacji byłoby lepsze. Osobiście jestem zwolennikiem prostych rozwiązań tam gdzie ta moc grzewcza jest niewielka (np. w niewielkich domach jednorodzinnych), aby do każdej dupereli nie wzywać fachowca i nie ponosić niepotrzebnych kosztów, ale nie wszędzie te proste rozwiązania da się zastosować.

witam,

zakupiłem dom z kotłem: JUNKERS CERAPUR ACU ZWSB 24/28-3A.

Okazało się, że piec jest uszkodzony -> szrot.

Muszę kupić nowy kocioł o podobnych parametrach - może z zewnętrznym zasobnikiem (np 120l) ?

Co możecie polecić ?

Budżet powiedzmy ~8-9 tyś ...

Może kotełek Immergasa z 5-letnią gwarancją (zestaw z zasobnikiem 120L nierdzewnym lub 160L)?

Przykładowo:

http://www.sanrem.pl/IMMERGAS-VICTRIX-24-ECO-PLUS-120--3.022109-O120_764_2.html

http://www.sanrem.pl/IMMERGAS-VICTRIX-24-ECO-PLUS-160--3.022109-O160_146_2.html

-------------->Rysiekkk80

Zacznij od tego jaki kocioł jest Ci potrzebny; jaka moc, z zasobnikiem czy bez, typ ogrzewania (grzejniki czy podłogówka) itd. JUNKERS CERAPUR ACU ZWSB 24/28-3A. stary zapewne nie był, wiec coś musiało być przyczyną, że stał się złomem i jeśli ta przyczyna jest w instalacji, to pierwsze należałoby ją usunąć. Może warto go naprawić, bo z częściami raczej nie powinno być najmniejszych kłopotów.

Może kotełek Immergasa z 5-letnią gwarancją (zestaw z zasobnikiem 120L nierdzewnym lub 160L)?

Przykładowo:

http://www.sanrem.pl/IMMERGAS-VICTRIX-24-ECO-PLUS-120--3.022109-O120_764_2.html

http://www.sanrem.pl/IMMERGAS-VICTRIX-24-ECO-PLUS-160--3.022109-O160_146_2.html

wygląda ciekawie

to jest sprawdzony producent ?

yyy ale to są 1-funkcyjne piece ?

ja potrzebuję 2-funkcyjny...

-------------->Rysiekkk80

Zacznij od tego jaki kocioł jest Ci potrzebny; jaka moc, z zasobnikiem czy bez, typ ogrzewania (grzejniki czy podłogówka) itd. JUNKERS CERAPUR ACU ZWSB 24/28-3A. stary zapewne nie był, wiec coś musiało być przyczyną, że stał się złomem i jeśli ta przyczyna jest w instalacji, to pierwsze należałoby ją usunąć. Może warto go naprawić, bo z częściami raczej nie powinno być najmniejszych kłopotów.

Nie znam się na tym kompletnie :D

Powiedzmy, że ten Junkers jest / był dobrany optymalnie i ma parametry odpowiednie.

Bliźniaczek ok 210m2.

Brak podłogówki, jedynie grzejniki.

Lokatorzy: 4 dorosłe + 2 małych dzieci.

Miejsca na piec bez ograniczeń. Wymiary nie mają znaczenia.

Junkersik został zamrożony - woda nie spuszczona na zimę, dom nie zamieszkały -> piecyk porozrywało.

Diagnoza - naprawa nieopłacalna.

Szybkie decyzje muszę podjąć - kupić taki sam czy jednak jest na rynku coś tańszego w eksploatacji, lepszego, itd. itp.

Edytowane przez Rysiekkk80

ja potrzebuję 2-funkcyjny...

Lokatorzy: 4 dorosłe + 2 małych dzieci.

Miejsca na piec bez ograniczeń. Wymiary nie mają znaczenia.

.

Masz wiec okazję na to by zrobić jak trzeba i założyć kocioł z zasobnikiem.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić komfortu użytkowania CW przy 6-cio osobowej rodzinie bez ustalania listy do łazienek :)

Ćwiczę ten temat aktualnie i w nowym domu tego błędu nie zrobię.

Na bliźniaka 210m2 wystarczy kocioł 20kW.+ zasobnik.

Gdybyś chciał 2 funkcyjny to 25kW będzie na styk bez szaleństw - to jakieś 13litrów ciepłej wody - czyli 2 małe słuchawki prysznicowe. Nie poszalejesz z deszczownicą.

Gdybym musiał brać kocioł 2 funkcyjny to wybrałbym Termet Gold 35kW. Do ogrzewania to dużo za dużo ale u mnie liczy sie komfort ciepłej wody. Lub jego mniejszą wersję z mocą 25kW.

Może też warto sprawdzić Vaillant. Kocioł 26kW kosztuje ok 6 tyś. Mają teraz jakąś promocję z wydłużaniem gwarancji do 6-ciu lat za 450 zł.