andriuss 22.06.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 No to... ja sobie te wiaderka postanowiłem zrobić sam! Nie wszystkim mogę polecić TĘ drogę. Adam M. Żyjemy w pewnym układzie geopolitycznym i musimy pogodzić się z tym, że pewna grupa młotków postanowiła dotować OZE z publicznych pieniędzy. Efekt jest taki, że energię wyprodukowaną u siebie można sprzedać drożej niż ta, którą się kupuje w II taryfie. Bo jedna jest kWh jest lepsza, z wiatru, a druga gorsza, z węgla. I tak, jeśli obowiązuje nocna taryfa, jest zimno i wieje wiatr, zamiast kierować te kWh z wiatraka na ogrzewanie, należy sprzedawać je operatorowi i równocześnie kupować te gorsze do ogrzewania. Na chwilę obecną wiaderko w postaci ZE jest bezkonkurencyjne - jego sprawność może spokojnie przekroczyć 100%, a inwestycja ma charakter głównie intelektualny, a nie finansowy. I to wszystko nie dzięki świetnej technologii, ale podatnikom . Własne wiaderka są super, ale jedynie w wymiarze hobbystycznym albo w innych uwarunkowaniach prawno - rynkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 24.06.2012 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 z tego tematu przebija naiwność...w jakim celu wyważac otwarte drzwi..?Panowie,toc do takich debilizmów jak energia ekologiczna i jej dostęp doprowadziła władza..ta europejska...koniec kropka.gdybyśmy żyli w wolnej europie albo chociaz w wolnej Polsce to energia nie była by monopolem,a my zamiast głowic się nad debilnymi półsrodkami ,płacilibyśmy za kWh jakies grosze...czyli tyle ile realnie to kosztuje,kupując ja od dowolnie wybranego dostawcy.Spróbujcie pohandlowac w tym kraju prądem,paliwami , albo założyć kopalnie gazu:) .Ale pobajerzyć na forum zawsze mozna o wiatrakach;)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 24.06.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 z tego tematu przebija naiwność...w jakim celu wyważac otwarte drzwi..? Panowie,toc do takich debilizmów jak energia ekologiczna i jej dostęp doprowadziła władza..ta europejska...koniec kropka. gdybyśmy żyli w wolnej europie albo chociaz w wolnej Polsce Ale nie żyjemy. Żyjemy w świecie, w którym usankcjonowano bzdurę do kwadratu jakoby ograniczenie emisji dwutlenku węgla przez człowieka o 10 czy 30 procent mogło mieć jakikolwiek wpływ na klimat. Ta redukcja, to oczywiście tyczy się "ludzkiej" emisji, która to stanowi bodajże 4% emisji całego ekosystemu. Szary człowiek ma do wyboru konformistycznie podpiąć się pod układ, korzystając z "dotacji podatników" na własny wiatrak, lub iść pod prąd, marnotrawiąc i płacąc kupę kasy za energię. Widzisz jakąś inną opcję, nie licząc przejęcia władzy nad światem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 A jakby sobie tak... zrobić jaki mały wulkan nad jakim bajorkiem? :lol: Reszta byłaby prosta. A CO2 to nie my! To ON! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juzer 28.06.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 adam_mk: niech zgadnę.. komponenty to groszówka, masz gdzie, zrobisz sam.. elektrownia szczytowo-pompowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sempronia 22.07.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 A jakby tak samemu skonstruować turbinę pionową ? Ja się bliżej na tym bliżej nie znam ale szwagier po automatyce i robotyce mówi że to banał, wystarczy dać części do wycięcia w 3d. Koszty mają być o niebo niższe niż sklepowych wersji:) I przymocować na dachu taką turbinkę 2 kw? Lepiej by była ze względów estetyki przezroczysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 22.07.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 sąsiad ma podobną i prawie w ogóle się nie kręci, normalna jeszcze od czasu do czasu, ale pionowa to już prawie w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potegat 02.08.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Niestety turbiny wiatrowe o pionowej osi obrotu mają bardzo małą sprawność w stosunku do turbin o poziomej osi obrotu a co za tym idzie duże wymiary dla uzyskania określonej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.02.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 no i właśnie tak to jest.... zastanawiałem się nad zestawem solarnym do grzania CUW i mały wiatrak na dachu domu do dogrzewania tej wody.... niestety koszty będą dużo większe niż relany zysk no chyba że się myle - to prosze o sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.02.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 ze zdziwieniem, ale i nie kłamaną satysfakcją i radością stwierdzam że sie nie mylisz i nie ma co prostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 20.02.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 no i właśnie tak to jest.... zastanawiałem się nad zestawem solarnym do grzania CUW i mały wiatrak na dachu domu do dogrzewania tej wody.... niestety koszty będą dużo większe niż relany zysk no chyba że się myle - to prosze o sprostowanie Jeśli można to zapytam jaki to dach, i jak wielki będzie wirnik. Z doświadczenia wiadomo że te solary w zimie nie wiele dają, a do dogrzania wody jest niezbędna energia o wartościach kW więc ten wiatrak powinien mieć wymiary łopat powyżej kilku metrów, a to może kiepsko się sprawdzić na dachu. takie wiatraki dawają spory opór i do tego dochodzą jeszcze drgania oraz szarpanie. To może okazać się w przypadku małej elektrowni mało pomocne, a gdy będzie to jakaś większa to może się uszkodzić dach. Może lepiej kupić taką przydomową i postawić ją na fundamencie, ale nie liczyć przy tym na oszczędności, tylko na ochronę środowiska i przy tym zgryzotę sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.02.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jeśli można to zapytam jaki to dach, i jak wielki będzie wirnik. Z doświadczenia wiadomo że te solary w zimie nie wiele dają, a do dogrzania wody jest niezbędna energia o wartościach kW więc ten wiatrak powinien mieć wymiary łopat powyżej kilku metrów, a to może kiepsko się sprawdzić na dachu. takie wiatraki dawają spory opór i do tego dochodzą jeszcze drgania oraz szarpanie. To może okazać się w przypadku małej elektrowni mało pomocne, a gdy będzie to jakaś większa to może się uszkodzić dach. Może lepiej kupić taką przydomową i postawić ją na fundamencie, ale nie liczyć przy tym na oszczędności, tylko na ochronę środowiska i przy tym zgryzotę sąsiadów to już nam odpowiedź zbyt duże wiatraki jak dla mnie i mój dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 27.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Czyli wniosek jest jeden , po przeczytaniu całego forum Wiatraki to idea i można do tego tematu podchodzić gdy weźmiemy za dużo kredytu i nie mamy co z nim zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 27.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Tak. poważne wiatraki zaczynają się od 50 m.n.p.t i napędzają je głównie dotacje oraz wizja nowej ustawy o OZE. W zastosowaniu domowym są gadżetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
More86 04.03.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Tak jak ktoś napisał wcześniej, do kosztu wiatraka trzeba doliczyć koszt falownika, akumulatora oraz okresowego serwisu. Suma nie zwróci się "za życia" urządzenia, dlatego mogę śmiało powiedzieć wszystkim "nowym w temacie" , że wiatrak nie będzie dobrą inwestycją, no chyba że chcemy być eko (nie szydzę, czasem taki wiatrak robi wrażenie) albo wykonamy sobie taką instalację sami lub ewentualnie wykorzystujemy taka energię "w biegu", pomijając straty na jej przekształcanie i magazynowanie. Powtórzę też to o czym wspominało już kilka osób: wiatraki słychać. Przed postawieniem farmy wiatrowej zawsze sprawdza się historię wiatrową dla danego terenu oraz wykonuje przez kilka lat badania. Potem projektuje się wiatraki dostosowane do konkretnych warunków, tak aby maksimum mocy osiągały przy intensywności wiatru, który najczęściej wieje (większy wiatr wcale nie oznacza większej mocy). Jako ciekawostkę mogę podać zasłyszaną historię, że dla pewnego inwestora, próba przyspieszenia tego procesu i zaoszczędzenia na inwestycji, skończyła się długami w elektrowni do której oddawał energię. A jakby sobie tak... zrobić jaki mały wulkan nad jakim bajorkiem? :lol: Reszta byłaby prosta. A CO2 to nie my! To ON! Adam M. Nie wiem jak z emisją CO2, ale wydaje mi się że większym problemem jest powolne wyczerpywanie się złóż naturalnych, chociaż nie jestem zbyt biegły w temacie:) Wszystkie dotacje do odnawialnych źródeł, pomimo że wydają się bezsensowne z naszego punktu widzenia, przyczyniają się do rozwijania tych technologii i może za 20-30 lat coś tam ciekawego z tego wyniknie. Jeżeli ktoś ma zamiar pomajsterkować to tutaj jest fajna książka: http://www.scoraigwind.com/axialplans/index.htm#TRANS Adam: podziel się swoim pomysłem na swoje tanie, niecieknące wiaderko. Edytowane 4 Marca 2013 przez More86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Modest 07.03.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Oj, wygląda to na nieopłacalny interes. Pewniejsza będzie turbina na paliwo płynne i to jako awaryjne zasilanie. Czyli w mieście raczej nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiatrowo 24.12.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Tak się składa, że od paru lat mam przydomowe elektrownie wiatrowe. Początkowo miałem jedną 1kw, potem dokupiłem drugą 2 kw, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia.Jest to dosyć burzliwa historia i na dzień dzisiejszy traktuje to jako pasję i tylko w ten sposób należy na to patrzeć.Mieszkam w wietrznym miejscu, obok farmy wiatrowej. Wiatraki produkowane fabrycznie, kupione w sklepie z CE Jedynce spaliły się szczotki przy wietrze 12 m\s, przeżyłem chwile grozy bo nic nie można zrobić, tylko czekałem aż spadnie z 17 m, naprawiłem chodzi do dzisiaj. Dwójka rozpadła się przy wietrze 15 m\s wyrwało ogon, śmigła urwały się i poleciały w siną dal, pomijam szkody u sąsiada bo te inwestycje wiążą się z ryzykiem. Powodem do radości była prądnica na maszcie. Nie załamałem się, w ciągu paru dni odbudowałem bo polak potrafi i lata dalej. Podsumowując, ja jestem pasjonatem, traktuje to jak hobby, jeżeli Cię to nie kręci to daj sobie spokój bo to jest inwestycja trudna, wymagająca doświadczenia i wiedzy. Oczywiście można to zlecić firmie, ale to jest słomiana inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 07.01.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Wygląda na to, że prawie od 10 lat nikt tu nie zaglądał, albo akcja przeniosła się na inną stronę albo you tube'a.Miłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.01.2023 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Śledzę wiatraki ale naziemne z dyfuzorami. Nie rozumiem jak można sobie postawić i serwisować wiatrak na 12-metrowym maszcie, bo na mniejszych produkcji praktycznie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 12.02.2023 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Niestety chyba wciąż jedynie na co działają takie wiatraki to.... denerwują sąsiadów kiedy widzą jak się kręcą. Powodując zazdrość. A czy z tego "kręcenia się" coś wynika... to już różnie... chociaż chętnie poczytał bym jakieś opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts