CityMatic 14.02.2023 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Śledzę wiatraki ale naziemne z dyfuzorami. Nie rozumiem jak można sobie postawić i serwisować wiatrak na 12-metrowym maszcie, bo na mniejszych produkcji praktycznie nie ma. Dodaj jeszcze, że łopaty muszą mieć wielkość 3m i więcej więc cały wiatrak ogromny:bash: , montowany na dachu lub fundamencie o wspomnianej przez Ciebie wielkości robi już ogromną konstrukcję. Poza zasięgiem pospolitego zjadacza chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moonbinas 20.04.2023 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Szukam porady w sprawie dodania turbiny wiatrowej do mojego domu. Jestem dość doświadczony w projektach DIY, ale nie jestem pewien, od czego zacząć. Czy ktoś zna jakieś dobre poradniki lub materiały? 10.0.0.0.1 192.168.1.254 Zużywam około ~ 17 kWh dziennie, więc mam nadzieję, że uda mi się znaleźć turbinę i akumulator o rozsądnej wielkości / cenie, aby dodać do mojego domu, który pokryje część tego. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez moonbinas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.04.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Szukaj na YT, jest tego wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.04.2023 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Szukam porady w sprawie dodania turbiny wiatrowej do mojego domu. Jestem dość doświadczony w projektach DIY, ale nie jestem pewien, od czego zacząć. Czy ktoś zna jakieś dobre poradniki lub materiały? Zużywam około ~ 17 kWh dziennie, więc mam nadzieję, że uda mi się znaleźć turbinę i akumulator o rozsądnej wielkości / cenie, aby dodać do mojego domu, który pokryje część tego. Chyba największym wyzwaniem są łopaty wirnika , z czego to robić ? forma ,wzór hm sam nad tym medytuję od jakiegoś czasu i albo kupię jakąś 5-kę albo coś sklecę , ale do 5 kw łopata chyba co najmniej 2 metry czyli średnica zamiatania 4 metry lub blisko tego i wiadomo obroty od 150 musi dawać sensowny prąd no na 400 obr nie ma co raczej liczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.04.2023 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Chyba największym wyzwaniem są łopaty wirnika , z czego to robić ? forma ,wzór hm sam nad tym medytuję od jakiegoś czasu i albo kupię jakąś 5-kę albo coś sklecę , ale do 5 kw łopata chyba co najmniej 2 metry czyli średnica zamiatania 4 metry lub blisko tego i wiadomo obroty od 150 musi dawać sensowny prąd no na 400 obr nie ma co raczej liczyć . Przydomowa elektrownia wiatrowa moc Moc przydomowych turbin wiatrowych wynosi od 100 do 5000 W. Najmniejsze, z wirnikami z włókna szklanego lub polipropylenu o średnicy od 1 m do 4 m, mogą dostarczyć około 3 kWh energii na dobę. Przydomowa elektrownia wiatrowa zaczyna produkować energię elektryczną, gdy wiatr wieje z prędkością nie mniejszą niż 2,5-3 m/s, ale moc nominalną osiąga dopiero wtedy, gdy prędkość ta jest trzy-cztery razy większa. Z kolei bardzo silny wiatr, o prędkości znacznie przekraczającej 100 km/h, może ją zniszczyć. Jak wykorzystać prąd wyprodukowany przez elektrownię wiatrową Przydomowe turbiny wiatrowe nie gwarantują stałego zaopatrzenia w energię elektryczną. Można przyjąć, że wytwarzają prąd przez 25 ze100 dni, w których wiatr wieje z optymalną, czyli zgodną z danymi statystycznymi prędkością, dlatego przydomowe elektrownie wiatrowe są budowane zazwyczaj jako wsparcie dla innych źródeł energii elektrycznej.W Polsce wieje przez mniej więcej 250 dni w roku, najlepiej na Pomorzu i Suwalszczyźnie. Średnia roczna prędkość wiatru wynosi 2,8-3,5 m/s. To przyzwoite warunki do dobrego działania elektrowni wiatrowych. Przydomowe elektrownie wiatrowe mają zwykle moc 3-5 kW. Moc 3 kW to trochę za mało, bo wystarczy jedynie do zasilenia energooszczędnego oświetlenia i ewentualnie wspomagania działania mniejszych sprzętów AGD. Elektrownia wiatrowa 5kW pozwoli już dodatkowo na wsparcie centralnego ogrzewania. https://muratordom.pl/instalacje/inne-instalacje/przydomowa-elektrownia-wiatrowa-nie-pokryje-calego-zapotrzebowania-na-prad-aa-fV9N-dy7z-teWV.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.04.2023 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Wysokonapięciowa to znaczy od 160-700 volt taka 3 fazowa ,zakładasz mostek prostowniczy i podłączasz do falownika tego od paneli jako drugi string i swoje robi a ile naprodukuje tyle naprodukuje ale jedną z zalet to to że można w zimie coś uzyskać bo przeważnie im wredniejsza pogoda tym więcej wieje bez zgłaszania oczywiście to robimy bo i po co skoro może to pracować na fotovoltaice i zawsze coś naskrobie pod warunkiem że robi się to tymi ręcoma i nie wywala ileś dziesiątek patoli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts