minuszka 04.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam, podrzucam temat do gory, bo niestety u mnie tez sie "dzieje zle z ociepleniem".Roznica pomiedzy gora a dolem jest ok. 3 stopni, ale jak sie przyklada reke do plyty gipso-kartonowej to jest lodowata.W jednej z plyt mamy wywiercone otwory na halogeny swietlne i stamtad wieje przeokrutnie.Pamietam,ze oceplenie bylo dosyc grubo kladzone, kilka warstw.Mam nadzieje ze zostalo tak zrobione do konca, nie tam gdzie bylam i pilnowalam.Zastanawiam sie nad wpompowaniem granulatu welny mineralnej w puste przestrzenie, moze to cos da.Ogladalam na interenecie stronki takich firm, ale jest przerazona, bo oni to wpompowuja wewnatrz, tzn robia dziure w gipso-kartonie, a ja bym wolala zeby to zrobic od dachu tzn. zdjac plat blachy i tamtedy wpompowac granulat.Moze macie jakies firmy polecone, bylabym wdzieczna za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 03.02.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Styropian granulowany nadaje się do docieplenia przestrzeni zamknietych z wszystkich stron. Jest to spowodowane niską gęstością tego materiału, która czyni go podatnym na tzw, konwekcyjne straty ciepła. Realny współczynnik przenikania ciepła w takich warunkach jest o ok. 30-40 procent nizszy niż deklarowany.W detalu ten materiał jest dość drogi. Proponuję granulat celulozy np. Warmcel, Thermocel, EkoFiber,Celugrran,Thermofloc.W takich warunkach zachowuje się on bardzo korzystnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colin102 20.11.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ja zajmuje się ocieplaniem stropodachów techniką nadmuchu oraz ocieplam metodą natrysku ("papki celulozowej" ) Jest to postać drobnych strzępek. Niemal każde włukno jest oddzielone, wyodrębnione. Taki puch może być lużno zasypywany (np: na strychu nieużytkowym, stropodachu, na jętkach) lub wtłaczany za pomocą specjalnego agregatu w przestrzenie zamknięte (np: ściany, międzykrokwia, pod podłogę itp) oraz może być natryskiwany (np: na ściany domu, sófity itp.).Więcej informacji u mnie na stronie elmet-system. Zajmuje się także wdmuchem innych granulatów np: styropian i wełna mineralna. Wad takiego rozwiązania nie ma poza tym że po takiej izolacji nie można chodzić. Jest to system bezmostkowy i dociera do wszelkich szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.11.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Wszystko ładnie opisałeś tylko nie w tym dziale. Na to jest miejsce w ogłoszeniach drobnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 21.01.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by tej przestrzeni między legarami wypełnić granulatem styropianowym a czemu nie ekofibrem ?? tanio szybko i z atestem p-poż i nie pyli tak jak wełna a co to za atest? że niby papier sie nie pali? hehe to kit jak bycze jaja. Jak nie wierzysz to weż zapałki i sam sie przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 A Ty niepotrzebny ekofiber spaliłeś w ognisku i Ci się udało? Adam M. (wiesz co to są sole Boru i co robią?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Na Budmie pokazywali piankę poliuretanową, pęczniejącą o 120 razy.Nazywało się to Sealection 500. Ja mam takie pytanko - dopudowuję się do istniejącego budynku warsztatu (nieogrzewany) domem w konstrukcji dwuwarstwowej ścian (silikaty + styropian). Architekt zaprobonowała żeby na ścianie łączacej się z warsztatem zastosować wełnę. Czy trzeba zostawiać szczelinę dylatacyjną, jak w scianach trzywarstwowych? Najchętniej szczelinę wypiankowałabym takiem Sealectionem czy czymś innym nadmuchowym/natryskiwanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colin102 11.02.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja wykonuję takie ocieplenia i nie sa one takie łatwe w wykonaniu zwłaszcza jak jest niski stropodach i dużo ścianek działowych wewnątrz które podtrzymują płyty stropowe oraz gdy pozostawione jest rumowisko wewnątrz.Ocieplenie stropodachu polega na wykonaniu otworów technologicznych w dachu przez które wdmuchuje się izolację i równomiernie rozprowadza tak by w każdym miejscu była żądana grubość. Jeśli chodzi o "papkę" papierową" to także wykonuję ocieplenia w tej technologii tylko taka izolacja nazywa się izolacją celulozową i ma bardzo dużo zalet. Więcej można poczytać na znanych portalach także na Muratorze pod hasłem izolacja celulozowa. Jeśli chodzi o ceny to wahają się w granicach 100zł/m3 przy stropodachach i 220 zł/m3 izolacji celulozowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 a co to za atest? normalny test p-poż, wygrzewa się ekofiber przez 24h w temperaturze +50, a potem podkłada ogień, test jest zdany jeśli ekofiber nie podtrzyma ognia, w praktyce ogień gaśnie samoczynnie już w promieniu 30cm od rozpałki, dzięki dodatkom p-poż takim jak sole Boru Nie wiem, czy o taki test chodzi, ale ten który widziałem w telewizji polegał na ustawieniu pionowo zapalonego papierosa w ekofiber. Test był zdany jeśli ogień nie strawił jakigoś obszaru. Może się mylę, ale jeśli taki test wykonać poprzes położenie tego papierosa na polanie drewna, lub styropianie to też się nie spali. Po prostu taki test mało mnie przekonuje w temacie ochrony przed pożarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drbudzik 06.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam,mam trochę inny problem-mianowicie mam domek("letni") z fundamentem punktowym,a między ziemią a podłogą(ocieploną 12 cm styropianu) jest powietrze.No i okazało się,że podłoga jest zimna.Czy pomysł,żeby obmurować fundamenty i wdmuchać granulat styropianu ile wejdzie ma sens?Tylko to przychodzi mi do głowy.A może inna metoda?Proszę o pomoc!Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.03.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Zastosowałem granulat styropianowy do wypełnienia pustki pomiędzy deskami dachowymi (na nich łaty i Tarnowianka -stara dachówka przedwojenna) a podbitką położoną na folii, początkiem lat 80- tych.Granulat był odpadem poprodukcyjnym f-my Marbet z Bielska-Białej.Sprzedawali go w długich na trzy metry worach na wagę..Jeden taki "woreczek" ważył ponad 20 kg....Cena groszowa, symboliczna.. Po wykonaniu podbitki do połowy wysokości zasypywałem przestrzeń posiłkując się odkurzaczem + lekkim ubijaniem lekką giętką gracą.Przed zamknięciem szczytu wypełniłem resztę przestrzeni w tym nad jętkami. Zalety - wolna przestrzeń została wypełniona bardzo szczelnie.Ciepło i cicho..Do dzisiaj ( blisko 30 lat) nie ma z tym wypełnieniem żadnego problemu.W dolnym narożniku połaci dachowej od kilkunastu lat mieszkają gronostaje.... Wyniosły początkowo niechcianą niewielką nadwyżkę granulatu na zewnątrz.Czasem trochą tupią. W otworach obu szczytów są gniazda ptaków.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minuszka 06.04.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Colin102, jak mozesz to przeslij mi swoje namiary na poczte, chcialabym porozmawiac o tej metodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 27.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Dołączę się do wątku.Mój segment szeregowca z lat '80 ma stropodach z płyt betonowych - obecnie kryty papą. Stropodach ma z jednej strony domu otwory wentylacyjne - innych większych otworów przez które można się dostać do przestrzeni między dachem i stropem brak. Z drugiej przeciwnej strony domu, dach opada lekko w dół (tam otworów wentylacyjnych brak).Chciałbym docieplić dach budynku i szukam najlepszego sposobu. Dach ma ok. 65m2 powierzchni. Mam różne propozycje: - piankę poliuretanową - ale nie wiem nawet jak wygląda wewnątrz w tej przestrzeni powierzchnia stropu, więc nie wiem czy pianka może być położona na byle co - ponoć na stropie leży jakiś koks (tak twierdził sąsiad),- granulat - celuloza lub wełna - dla celulozy podają ceny ok. 38-45zł/m2 przy grubości warstwy 18-35cm.- może są jakieś inne warianty? sąsiedzi zastanawiali się nawet nad styropapą na zewnątrz ale przy wentylowanym stropodachu to chyba nie ma sensu?Proszę o jakieś porady od osób, które wykonywały taką termoizolację. Przy okazji jeszcze pytanie - pewna firma wstępnie powiedziała, że może się okazać, iż jeśli stropodach wewnątrz jest bardzo niski, to będą go musieli cały zasypać granulatem - czy to nie spowoduje, że granulat i inna zawartość tej przestrzeni stropodachu zacznie się tam kisić? Edytowane 27 Lipca 2011 przez Przemolo dodanie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.09.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 mogę dostać tanio granulat styropianu. Ale mam pytanie, ale trzeba go dać żeby otrzymać opór cieplny równy załóżmy 30cm styro w płycie? Czy z pół metra wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 30.12.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Odkopuję trochę stary temat... Robiłem instalację CO u kolegi w mieszkaniu, gipsiarze podwisili sufit ok 6cm od starego sufitu i nie pomyśleli o wełnie, pow. 50m2. Czy da się w miarę nieinwazyjnie "natrysnąć" tam jakiegoś granulatu, czy ekonomiczniej będzie ściągać płyty i wpychać wełnę(sufit poszpachlowany i wyszlifowany)? bardziej chodzi o izolację akustyczną od sąsiada z góry niż o termiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 01.01.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 skoro temat został odświeżony, to zapytam ponownie: czy ktoś zna jakie parametry cieplne, osiąga granulat styropianowy? Jak się ma do styropianu w płytach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.01.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Osiadanie powinno być podane w deklaracji właściwości użytkowych o ile granulat styropianowy to wyrób budowlany a nie wsad do puf Czy producent granulatu, który chcesz zastosować nie udziela takich informacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 21.02.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 ja mam re-granulat. Czyli producenta brak I mnie interesuje, jaki opór termiczny stawia ten materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi2280 07.02.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Witam. Odświeżę wątek. Jak wygląda sprawa z dociepleniem podłóg wełną mineralną wdmuchiwaną? Mam podłogę z desek sosnowych, grub. deski 3cm na legarach. Pod deskami wylewka betonowa, odległość między deską a wylewką to tylko 2cm. (budynek ma 40 lat). Podłoga w dobrym stanie więc szkoda się jej pozbywać, koszta zrywania, docieplania itp wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts