Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo Budowlane - stan aktualny, zmiany etc.

retrofood

Recommended Posts

nowelizacja Ustawy Prawo Budowlane na stronie :

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001332/U/D20171332Lj.pdf

zmiany miały usprawnić proces inwestycyjny i samą procedurę uzyskiwania Decyzji o Pozwoleniu na Budowę uszczuplając cały Projekt Budowlany do niezbędnego minimum. Aby skomentować te zmiany potrzebne są Rozporządzenia wykonawcze ( w tym w sprawie Zakresu i Formy projektu budowlanego ) bez którego te zapisy w Ustawie nie mają odniesień. Poczekamy / zobaczymy ...

Czytam sobie tą nowelizacje i nurtuje mnie jedno pytanie związane z moim zamierzeniem budowlanym:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych

polegających na:

5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych

Czy działka "drogowa" wytyczona pomiędzy naszymi działkami budowlanymi, mająca uzbrojenie(woda, prąd i gaz)i dostęp do drogi gminnej może być uznana za działkę budowlaną czy to nadal działka rolna?

Utwardzenie drogi mapka.jpg

• Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

utwardzenie gruntu ( np. na cele drogowe dojazdu do nieruchomości jako drogi wewnętrznej ) może być dokonane tylko i wyłącznie na działce budowlanej ! nie innej i zgodnie z Planem Miejscowym.

.. to właśnie jest zapisane w Ustawie :

utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 2 months później...

Witam Wszystkich serdecznie.

Borykam się z takim problemem od 3 lat,mianowicie złożyłem w 2016 roku Wniosek do Urzędu Gminy w mojej miejscowości o przekształcenie pola ornego w wielkości 0,30 ha na Działkę Budowlaną i do dzisiejszego dnia nie dokonałem tego przerobienia.

Stosując Wniosek do Urzędu Gminy o przekształcenie pola ornego na działkę budowlaną uzasadniałem się tym,iż w przyszłości bedę tam się budował.

W 2016 roku dostałem odpowiedź z Urzędu Gminy cytuję:

'' Z chwilą przystąpienie Gminy do prac urbanistycznych związanych ze

zmianą

miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzie

ponownie rozpatrywany''

Od 2019 roku jest cisza- gdy moja kobieta poszła do Wójta który przyjmuje petentów raz w tygodniu, cytuję Wójta ''Wójt twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''.

Mojej znajomej znajoma doradziła mi,że jeśli się chce wybudować nie trzeba przekształcać.

Mówiła,że wystarczy złożyć wniosek o wydanie warunków zabudowy, albo o miejscowy plan i budować.

I,że można podzielić i sprzedać z planem albo warunkami.

Zwracam się do Państwa z wielką prośbą o pomoc co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlaną? Gdzie Wójt w 2019 roku cytuję ''twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''.

Lecz co nam dadzą te Warunki Zabudowy-czy to przyśpieszy proces przekształcenia pola ornego na działkę budowlaną ?

Pewien Pan z forum napisał cytuję :''Jest tam jedna opcja, ale musisz być rolnikiem posiadającym (lub dzierżawiącym) odpowiedni areał, i będziesz budował siedlisko (dom i zabudowania gospodarcze).''

A drugi Pan z forum napisał cytuję :''Moja działka nie miała mpzp, wz nie dostałem, więc prywatnie uchwalono studium dla mojej działki.A następnie mpzp. Czas to 18 miesięcy, koszt 13,5 tyś zł. Zorientuj się kto jest w gminie planista i może też Ci zmienią mpzp...Gmina uchwała studium i mpzp raz na kilka/ kilkanaście lat. Planistka robiła mi to prywatnie tylko dla mojej działki.''

Moje pytanie brzmi następująco do Szanownego Państwa czy jest jakiś sposób aby przeskoczyć te wszystkie decyzje i zamierzenia urzędników i przerobić w końcu te pole orne na działkę budowlaną,gdzie wniosek o to złożyłem 3 lata temu. Oraz co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlaną

Bardzo proszę o pomoc Was Szanowni Państwo za co uprzejmie i serdecznie dziękuję.

Z Poważaniem.Jan

Łukasz oraz Kaizen z zapytaniem oraz prośbą. Mianowicie-

czy jest jakaś szansa wynajęcia na dzień dzisiejszy tego pola ornego w wielkości 0,30 ha komuś ?? (na czas załatwienia wszystkich formalności związanych z wnioskiem zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego ? )

No nie wiem po co chociażby rolnikowi, chodz nie licze na to,że rolnik w mojej miejscowości to wynajmie.

Ale czy jest ogólnie z punktu prawnego i punktu budowlanego i logicznego i nieruchomościowego możliwość wynajęcia na dzień dzisiejszy tego pola ornego komuś bo to stoi puste a czas formalności związanych z ''przerobieniem pola ornego na działkę budowlaną wiem,że się wydłuży''

Prosze Was o pomoc Pozdrawiam :)

• 4 months później...

§ 12.

p. 4. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271–273, dopuszcza się:

....

3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio

przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi.

p.5. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2–4, powoduje objęcie sąsiedniej

działki obszarem oddziaływania obiektu w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane.

z jw wynika, że można sytuować taki budynek bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi

przy czym wymagana zgoda sąsiada ( obszar oddziaływania ) oraz ściana oddzielenia pożarowego dla budynku lokalizowanego w odległości mniejszej niż 3m od granicy działki. No i są jeszcze minimalne odległości pomiędzy budynkiem "drewnianym" , a innymi budynkami lokalizowanymi ( istniejącymi / projektowanymi ) na działkach sąsiednich, które mogą wymusić taką, a nie inną lokalizację budynku.

Nie ma czegoś takiego jak "zgoda sąsiada". Sąsiad jest "stroną postępowania", a to oznacza że:

• jest powiadamiany i ma wgląd do całej dokumentacji
  • może się odwołać, opóźnić lub zatrzymać budowę jeśli coś będzie niezgodne z przepisami

Ale nie może zablokować (na zasadzie "nie, bo nie") jeśli wszystkie przepisy są spełnione.

jeżeli projekt zakłada realizację budynku w " ostrej granicy ", to chcąc nie chcąc wymagane jest wejście na sąsiedni teren, tym samym taka " zgoda " jest potrzebna. Jeśli sąsiad nie wyrazi zgody na czasowe " wejście " w jego działkę, jest jeszcze tzw. " zastępcza zgoda organu " na wejście na sąsiednią działkę. Czym innym oczywiście jest obszar oddziaływania projektowanego obiektu, który wymaga przeprowadzenia analizy obszaru przynajmniej w podstawowym zakresie ( przesłanianie / zacienianie ) uwzględniając warunki ochrony pożarowej w zagospodarowaniu ( odległości między budynkami )

jeżeli projekt zakłada realizację budynku w " ostrej granicy ", to chcąc nie chcąc wymagane jest wejście na sąsiedni teren, tym samym taka " zgoda " jest potrzebna. Jeśli sąsiad nie wyrazi zgody na czasowe " wejście " w jego działkę, jest jeszcze tzw. " zastępcza zgoda organu " na wejście na sąsiednią działkę. Czym innym oczywiście jest obszar oddziaływania projektowanego obiektu, który wymaga przeprowadzenia analizy obszaru przynajmniej w podstawowym zakresie ( przesłanianie / zacienianie ) uwzględniając warunki ochrony pożarowej w zagospodarowaniu ( odległości między budynkami )

Mój kierownik budowy mówił, że może zbudować w ostrej granicy bez wchodzenia na teren działki sąsiada. Ale warstwą zewnętrzną musi być wtedy cegła klinkierowa, którą buduje najpierw oczywiście robiąc wszystko od mojej strony. Pytanie czy sąsiad będzie stał ze strzelbą, gdy któryś robotnik wychyli łokieć poza granicę. Zgoda sąsiada na budowę nie jest wymagana w ogóle i nie istnieje instytucja "zgody sąsiada". Natomiast formalnie zgoda sąsiada na wejście też nie jest wymagana (choć w praktyce bardzo ułatwia budowę), bo jak jej sąsiad nie wyda to wyda ją urząd jeśli wejście na teren sąsiedni jest koniecznością. Niemniej opóźni to cały proces, a poza tym budowa w takich stosunkach z sąsiadem jest uciążliwa. Jeśli jest to deweloper lub jakaś firma to się nie przejmuje zdaniem sąsiada i uzyska od urzędu zgodę na wejście i korzysta z tego prawa wejścia. Natomiast jeśli to ma być przyszły sąsiad to jeszcze dochodzi czynnik ludzki i starałbym się załatwić to jak najbardziej polubownie.

Edytowane przez Lew2

jak już, to na tą chwilę jest do "dyspozycji: albo ściana w granicy albo 1,5m od niej ( po spełnieniu innych wymagań w tym pożarowych zwłaszcza dla budynku drewnianego )

- pośrednich wymiarów NIE MA ! ma to być zmienione w Warunkach Technicznych, ale na dzień dzisiejszy nie jest, tak więc 1m odpada

Litera prawa w tej materii jest zbyt kajdaniasta

Wybieram ducha prawa i elastyczność :)

Jak zapewne wszyscy śledzili w mediach przebieg dyskusji publicznej (211 podmiotów wyrażało opinię) ostatniej nowelizacji Warunków Technicznych przez cały 2017 rok, to postulat Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa, aby zrobić co najmniej 1,5 metra (a nie dokładnie 1,5 m) też został odrzucony. Nie doczytałem dlaczego. Wiele innych uwag uwzględniono, ale tę odrzucono. Natomiast przepis: albo ostra granica, albo 1,5 metra ma sens. Chodzi o to, aby nie pozostawały dziury w działkach niemożliwe w żaden sposób do zagospodarowania. W tej chwili jest, że budynek można lokować albo 0 m, 1,5 m lub 3 m i więcej od granicy.

Natomiast przepis: albo ostra granica, albo 1,5 metra ma sens. Chodzi o to, aby nie pozostawały dziury w działkach niemożliwe w żaden sposób do zagospodarowania.

Rozmawiamy o działkach z budynkami jednorodzinnymi oraz o posadowieniu szopy w ogrodzie.

To czy postawie ją 1m czy 1,5m od działki nie tworzy dziur do zagospodarowania. Może będę musiał się zastanowić jakiego iglaka posadzić.

A nawet jeżeli między szopą a płotem sąsiada jest 1m przestrzeni i w ogóle tego nie zagospodaruje to w sumie co? :)