Brunoxp 22.08.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 nowelizacja Ustawy Prawo Budowlane na stronie : http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001332/U/D20171332Lj.pdf zmiany miały usprawnić proces inwestycyjny i samą procedurę uzyskiwania Decyzji o Pozwoleniu na Budowę uszczuplając cały Projekt Budowlany do niezbędnego minimum. Aby skomentować te zmiany potrzebne są Rozporządzenia wykonawcze ( w tym w sprawie Zakresu i Formy projektu budowlanego ) bez którego te zapisy w Ustawie nie mają odniesień. Poczekamy / zobaczymy ... Czytam sobie tą nowelizacje i nurtuje mnie jedno pytanie związane z moim zamierzeniem budowlanym: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: 5) utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych Czy działka "drogowa" wytyczona pomiędzy naszymi działkami budowlanymi, mająca uzbrojenie(woda, prąd i gaz)i dostęp do drogi gminnej może być uznana za działkę budowlaną czy to nadal działka rolna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.08.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) utwardzenie gruntu ( np. na cele drogowe dojazdu do nieruchomości jako drogi wewnętrznej ) może być dokonane tylko i wyłącznie na działce budowlanej ! nie innej i zgodnie z Planem Miejscowym... to właśnie jest zapisane w Ustawie :utwardzeniu powierzchni gruntu na działkach budowlanych Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
len123456 16.11.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Witam Wszystkich serdecznie.Borykam się z takim problemem od 3 lat,mianowicie złożyłem w 2016 roku Wniosek do Urzędu Gminy w mojej miejscowości o przekształcenie pola ornego w wielkości 0,30 ha na Działkę Budowlaną i do dzisiejszego dnia nie dokonałem tego przerobienia.Stosując Wniosek do Urzędu Gminy o przekształcenie pola ornego na działkę budowlaną uzasadniałem się tym,iż w przyszłości bedę tam się budował. W 2016 roku dostałem odpowiedź z Urzędu Gminy cytuję:'' Z chwilą przystąpienie Gminy do prac urbanistycznych związanych zezmianąmiejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzieponownie rozpatrywany'' Od 2019 roku jest cisza- gdy moja kobieta poszła do Wójta który przyjmuje petentów raz w tygodniu, cytuję Wójta ''Wójt twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''. Mojej znajomej znajoma doradziła mi,że jeśli się chce wybudować nie trzeba przekształcać.Mówiła,że wystarczy złożyć wniosek o wydanie warunków zabudowy, albo o miejscowy plan i budować.I,że można podzielić i sprzedać z planem albo warunkami. Zwracam się do Państwa z wielką prośbą o pomoc co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlaną? Gdzie Wójt w 2019 roku cytuję ''twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''. Lecz co nam dadzą te Warunki Zabudowy-czy to przyśpieszy proces przekształcenia pola ornego na działkę budowlaną ? Pewien Pan z forum napisał cytuję :''Jest tam jedna opcja, ale musisz być rolnikiem posiadającym (lub dzierżawiącym) odpowiedni areał, i będziesz budował siedlisko (dom i zabudowania gospodarcze).''A drugi Pan z forum napisał cytuję :''Moja działka nie miała mpzp, wz nie dostałem, więc prywatnie uchwalono studium dla mojej działki.A następnie mpzp. Czas to 18 miesięcy, koszt 13,5 tyś zł. Zorientuj się kto jest w gminie planista i może też Ci zmienią mpzp...Gmina uchwała studium i mpzp raz na kilka/ kilkanaście lat. Planistka robiła mi to prywatnie tylko dla mojej działki.'' Moje pytanie brzmi następująco do Szanownego Państwa czy jest jakiś sposób aby przeskoczyć te wszystkie decyzje i zamierzenia urzędników i przerobić w końcu te pole orne na działkę budowlaną,gdzie wniosek o to złożyłem 3 lata temu. Oraz co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlanąBardzo proszę o pomoc Was Szanowni Państwo za co uprzejmie i serdecznie dziękuję. Z Poważaniem.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Moje pytanie brzmi następująco Bez względu na to, ile jeszcze razy zapytasz - odpowiedzi dostaniesz takie same jak dostajesz od miesięcy w innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
len123456 16.11.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.11.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 len123456 może ten artykuł Cię zainteresuje :http://www.domiporta.pl/poradnik/7,126866,24813585,przeksztalcenie-dzialki-rolnej-na-budowlana-ile-kosztuje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
len123456 17.11.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Łukasz dziekuje Ci bardzo i Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
len123456 17.11.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Łukasz oraz Kaizen z zapytaniem oraz prośbą. Mianowicie- czy jest jakaś szansa wynajęcia na dzień dzisiejszy tego pola ornego w wielkości 0,30 ha komuś ?? (na czas załatwienia wszystkich formalności związanych z wnioskiem zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego ? ) No nie wiem po co chociażby rolnikowi, chodz nie licze na to,że rolnik w mojej miejscowości to wynajmie. Ale czy jest ogólnie z punktu prawnego i punktu budowlanego i logicznego i nieruchomościowego możliwość wynajęcia na dzień dzisiejszy tego pola ornego komuś bo to stoi puste a czas formalności związanych z ''przerobieniem pola ornego na działkę budowlaną wiem,że się wydłuży'' Prosze Was o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.11.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 - od strony prawnej wydaje mi się, że nie ma przeszkód aby wynajmować grunt. Tutaj np. artykuł dot. dzierżawy gruntu ornegohttps://www.agrofakt.pl/dzierzawa-gruntow-rolnych-co-musisz-wiedziec/- od strony "budowlanej" jak w poprzednim cytowanym artykule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.03.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Z punktu widzenia prawa czym jest taki domek narzędziowy i ile od granicy działki mogę go posadowić? Dzięki. https://1.allegroimg.com/original/0353eb/4bf8c66341d1a4a58ca0e4a9c0a1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.03.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 § 12.p. 4. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271–273, dopuszcza się:....3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednioprzy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi.p.5. Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2–4, powoduje objęcie sąsiedniejdziałki obszarem oddziaływania obiektu w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane. z jw wynika, że można sytuować taki budynek bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwiprzy czym wymagana zgoda sąsiada ( obszar oddziaływania ) oraz ściana oddzielenia pożarowego dla budynku lokalizowanego w odległości mniejszej niż 3m od granicy działki. No i są jeszcze minimalne odległości pomiędzy budynkiem "drewnianym" , a innymi budynkami lokalizowanymi ( istniejącymi / projektowanymi ) na działkach sąsiednich, które mogą wymusić taką, a nie inną lokalizację budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.03.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2020 Nie ma czegoś takiego jak "zgoda sąsiada". Sąsiad jest "stroną postępowania", a to oznacza że: jest powiadamiany i ma wgląd do całej dokumentacjimoże się odwołać, opóźnić lub zatrzymać budowę jeśli coś będzie niezgodne z przepisami Ale nie może zablokować (na zasadzie "nie, bo nie") jeśli wszystkie przepisy są spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.03.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 jeżeli projekt zakłada realizację budynku w " ostrej granicy ", to chcąc nie chcąc wymagane jest wejście na sąsiedni teren, tym samym taka " zgoda " jest potrzebna. Jeśli sąsiad nie wyrazi zgody na czasowe " wejście " w jego działkę, jest jeszcze tzw. " zastępcza zgoda organu " na wejście na sąsiednią działkę. Czym innym oczywiście jest obszar oddziaływania projektowanego obiektu, który wymaga przeprowadzenia analizy obszaru przynajmniej w podstawowym zakresie ( przesłanianie / zacienianie ) uwzględniając warunki ochrony pożarowej w zagospodarowaniu ( odległości między budynkami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.04.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) jeżeli projekt zakłada realizację budynku w " ostrej granicy ", to chcąc nie chcąc wymagane jest wejście na sąsiedni teren, tym samym taka " zgoda " jest potrzebna. Jeśli sąsiad nie wyrazi zgody na czasowe " wejście " w jego działkę, jest jeszcze tzw. " zastępcza zgoda organu " na wejście na sąsiednią działkę. Czym innym oczywiście jest obszar oddziaływania projektowanego obiektu, który wymaga przeprowadzenia analizy obszaru przynajmniej w podstawowym zakresie ( przesłanianie / zacienianie ) uwzględniając warunki ochrony pożarowej w zagospodarowaniu ( odległości między budynkami ) Mój kierownik budowy mówił, że może zbudować w ostrej granicy bez wchodzenia na teren działki sąsiada. Ale warstwą zewnętrzną musi być wtedy cegła klinkierowa, którą buduje najpierw oczywiście robiąc wszystko od mojej strony. Pytanie czy sąsiad będzie stał ze strzelbą, gdy któryś robotnik wychyli łokieć poza granicę. Zgoda sąsiada na budowę nie jest wymagana w ogóle i nie istnieje instytucja "zgody sąsiada". Natomiast formalnie zgoda sąsiada na wejście też nie jest wymagana (choć w praktyce bardzo ułatwia budowę), bo jak jej sąsiad nie wyda to wyda ją urząd jeśli wejście na teren sąsiedni jest koniecznością. Niemniej opóźni to cały proces, a poza tym budowa w takich stosunkach z sąsiadem jest uciążliwa. Jeśli jest to deweloper lub jakaś firma to się nie przejmuje zdaniem sąsiada i uzyska od urzędu zgodę na wejście i korzysta z tego prawa wejścia. Natomiast jeśli to ma być przyszły sąsiad to jeszcze dochodzi czynnik ludzki i starałbym się załatwić to jak najbardziej polubownie. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.04.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Mój kierownik budowy mówił, że może zbudować w ostrej granicy bez wchodzenia na teren działki sąsiada dopytaj, jak by chciał to zrobić ? np. dla fundamentów zagłębionych 1m z podbudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.04.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Ja ten mój domek ogrodowy/szopę nie będę stawiał w ostrej granicy, ale planuję postawić 1m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.04.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 jak już, to na tą chwilę jest do "dyspozycji: albo ściana w granicy albo 1,5m od niej ( po spełnieniu innych wymagań w tym pożarowych zwłaszcza dla budynku drewnianego )- pośrednich wymiarów NIE MA ! ma to być zmienione w Warunkach Technicznych, ale na dzień dzisiejszy nie jest, tak więc 1m odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.04.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Litera prawa w tej materii jest zbyt kajdaniasta Wybieram ducha prawa i elastyczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.04.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Litera prawa w tej materii jest zbyt kajdaniasta Wybieram ducha prawa i elastyczność Jak zapewne wszyscy śledzili w mediach przebieg dyskusji publicznej (211 podmiotów wyrażało opinię) ostatniej nowelizacji Warunków Technicznych przez cały 2017 rok, to postulat Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa, aby zrobić co najmniej 1,5 metra (a nie dokładnie 1,5 m) też został odrzucony. Nie doczytałem dlaczego. Wiele innych uwag uwzględniono, ale tę odrzucono. Natomiast przepis: albo ostra granica, albo 1,5 metra ma sens. Chodzi o to, aby nie pozostawały dziury w działkach niemożliwe w żaden sposób do zagospodarowania. W tej chwili jest, że budynek można lokować albo 0 m, 1,5 m lub 3 m i więcej od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.04.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Natomiast przepis: albo ostra granica, albo 1,5 metra ma sens. Chodzi o to, aby nie pozostawały dziury w działkach niemożliwe w żaden sposób do zagospodarowania. Rozmawiamy o działkach z budynkami jednorodzinnymi oraz o posadowieniu szopy w ogrodzie. To czy postawie ją 1m czy 1,5m od działki nie tworzy dziur do zagospodarowania. Może będę musiał się zastanowić jakiego iglaka posadzić. A nawet jeżeli między szopą a płotem sąsiada jest 1m przestrzeni i w ogóle tego nie zagospodaruje to w sumie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts