ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.06.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 ... wszystko zależy do czego Ci ta powierzchnia potrzebna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.09.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 A napiszcie jak to z terminami w przypadku zgłoszenia budowy wg nowych przepisów gdy zglosili sprzeciw a wojewoda uchyla i np. umarza postepowanie?Starostwo w momencie zgłoszenia sprzeciwu oddało 3 projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiral_architect 22.11.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Hej. Jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy pozwoleniam na budowę a zgłoszeniem budowy domu jednorodzinnego po nowelizacji? Spotkałem się z opinią, że na zgłoszeniu nie można robić żadnych zmian w projekcie - chociaż wydaje mi się to kompletną bzdurą. W biurze projektowym mówili znowu, że w zasadzie i tak trzeba starać się o pozwolenie. Zasadniczo przymierzam się jednak do pełnej ścieżki z pozwoleniem. I teraz nie mogę przebrnąć czy do wniosku na pozwolenie budowlane będę musiał załączyć decyzje o warunkach o przyłączeniu mediów oraz o dostępie do drogi publicznej? Czy na tą chwilę są to dokumenty, które będzie trzeba dołączyć w późniejszym czasie. O ile warunki techniczne do mediów się pojawiają, o tyle zniknął zapis o przyłaczeniu do drogi - jest to w ogóle teraz potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.11.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy pozwoleniam na budowę a zgłoszeniem budowy domu jednorodzinnego po nowelizacji? jest taki przepis Prawa Budowlanego Art. 36a.1a, który mówi, ze : " Istotne odstąpienie od projektu budowlanego złożonego wraz ze zgłoszeniem budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a, lub przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1b, wobec którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu, jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę dotyczącej całego zamierzenia budowlanego." - jednym słowem nie ma szans na odstępstwa jw w trybie ZGŁOSZENIOWYM ponieważ brak w tym trybie administracyjnym Decyzji Administracyjnej + aby zaistniał tryb zgłoszeniowy dla projektu domu jednorodzinnego - obszar oddziaływania obiektu musi mieścić się na działce na jakiej został zaprojektowany / projektowany obiekt. Edytowane 22 Listopada 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 07.03.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Na dniach składam wniosek o pozwolenie na budowę i miałem dłuższą rozmowę z architektem o formalnościach.Architekt poinformował mnie, że po uzyskaniu pozwolenia na budowę będzie ono prawomocne bo mój projektowany dom i instalacje są dalej jak 5 m od sąsiednich działek i nie ma nigdzie kolizji. Zatem w moim przypadku nie ma innych stron oraz decyzja jest prawomocna w dniu jej wydania i nie trzeba czekać 14 dni na jej uprawomocnienie. Czy to prawda? Kolejna sprawa o której się dowiedziałem to zgłoszenie rozpoczęcia budowy w PINB. Tutaj też podobno okres 7 dni "przed wbiciem łopaty" nie obowiązuję i mogę rozpocząć budowe zaraz po złożeniu informacji w PINB. Potwierdzacie to?Przepisy niby nowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 07.03.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeśli organ nie nada rygoru natychmiastowej wykonalności, trzeba czekać 14 dni. Niekiedy stosuje się taką praktykę, że jeśli nie ma innych stron a wnioskodawca oświadczy, że nie będzie wnosił odwołania, organ potwierdza ostateczność decyzji wcześniej (mimo że nie było rygoru), ale nie jest prawnie usankcjonowane, z tego co wiem. Przy zgłoszeniu do PINB nie trzeba teraz czekać 7 dni, można wbijać łopatę zaraz po zgłoszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 07.03.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedź.Zatem czy jakieś dodatkowe dokumenty, oświadczenia etc. muszę złożyć z projektem? Czy oświadczenie o którym pisze DziadekT powinienem złożyć razem z kpl o pozwolenie?Jak poinformował mnie architekt do projektu zostanie wprowadzony zapis mówiący o tym, że obszar oddziaływania nie przekracza granicy działki.Czy coś jeszcze?Mi bardzo zależy na czasie bo mój wybrany wykonawca musi wejść na budowę najpóźniej w połowie maja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 07.03.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Ale z drugiej zaś strony jak złożę oświadczenie, że nie będę się odwoływał to czy nie zamknę sobie możliwości manewru w przypadku jak starostwo wyda decyzję negatywną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.03.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Ale z drugiej zaś strony jak złożę oświadczenie, że nie będę się odwoływał to czy nie zamknę sobie możliwości manewru w przypadku jak starostwo wyda decyzję negatywną? Nie wiem jak to jest w przypadku PnB ale ja takie oświadczenie pisałam przy decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej-kiedy decyzja już była do odbioru po prostu w starostwie podyktowali mi na podstawie jakiego paragrafu i decyzję odebrałam już z pieczątką że jest ostateczna z dopiskiem właśnie że na podstawie oświadczenia i par....Czasowo nic to nie zmieniało. Oświadczenie że nie będzie odwołania przed wydaniem decyzji chyba mało korzystne,może z zaznaczeniem że w przypadku uzyskania pozytywnej decyzji to wtedy ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.03.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedź. Zatem czy jakieś dodatkowe dokumenty, oświadczenia etc. muszę złożyć z projektem? - jeśli składasz Projekt w Katowicach, to tutaj dostępny jest " Wniosek o pozwolenie na budowę(na podstawie ustawy Prawo budowlane) " wraz z wymaganymi załącznikami do Wniosku. http://www.katowice.uw.gov.pl/wdzinfr/wnioski_do_pobrania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 07.03.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Oświadczenie, że nie zamierzasz składać odwołania złożysz ewentualnie dopiero po odebraniu decyzji. Wcześniej i tak byłoby prawnie nieskuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 07.03.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgp 30.03.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) PRZEBUDOWA, NADBUDOWA, ROZBUDOWA Obecnie jestem w trakcie pozyskiwania pozwolenia dla budynku jednorodzinnego z lat 60`, który będziemy teraz wraz z mężem na własne potrzeby przebudowywać, nadbudowywać, rozbudowywać. W trakcie prac może okazać się, że niektóre ściany będę wymagały rozebrania ze względu np. na zły stan techniczny - czy traktowane jest to jak rozbiórka? Czy obejmuje prace: przebudowy, rozbudowy, nadbudowy??A co jeśli okaże się, że wszystkie ściany podczas budowy będą zagrażały bezpieczeństwu i trzeba będzie je zburzyć? Co w takich sytuacjach mówi prawo budowlane i jak je interpretować? Jakie wpisy w dzienniku budowy muszą się znaleźć, że urząd nie uznał rozebrania ścian jako samowoli?? Edytowane 30 Marca 2016 przez wgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.03.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Nie za bardzo rozumiem co oznacza : „ pozyskiwanie pozwolenia dla budynku ”… jeśli chodzi o „ Pozwolenia na budowę ” – jest to Decyzją administracyjna i odnosi się wprost do Projektu Budowlanego Przebudowy, Nadbudowy, Rozbudowy istniejącego obiektu budowlanego.Projekt Budowlany ( jw. ) opracowywany przez uprawnionych projektantów i składa się ( w dużym skrócie ) z części opisowej i rysunkowej branży architektonicznej / konstrukcyjnej / instalacyjnej i obejmuje - Projekt Zagospodarowania działki oraz- Projekt Architektoniczno Budowlany budynku ( pokazujący stan istniejący / zmiany projektowe / stan projektowany ) W ramach Projektu Budowlanego, przy dużych zmianach jest opracowana Ekspertyza Techniczna ( opracowywana przez projektanta konstrukcji ) i odnosząca się do planowanych zmian, w stosunku do stanu istniejącego budynku i określa stan techniczny obiektu lub jego części. Inwetorowi i Projektantowi daje odpowiedz co można przebudować, a „ czego się nie dotykać ”. Na wszystkie Twoje pytania można dać jedną odpowiedz :Realizacja musi być zgodna z projektem i wydanym PnB. Jeśli miałaby odbiegać od projektu ( bez względu na przyczynę ) wówczas nie kto inny, tylko Projektant klasyfikuje, czy wg niego zmiana jest istotna, czy też nieistotna. Jeśli NIEISTOTNA – wpis do dziennika, jeśli ISTOTNA – projekt zamienny i nowe PnB. Jeśli prace budowlane zagrażają bezpieczeństwu ( zdrowia, mienia, … ) lub są wykonywane niezgodnie z zatwierdzonym Projektem – Projektant ma prawo wstrzymać roboty budowlane wpisem do dziennika budowy ! A że trochę Projektów PRZEBUDOWY opracowałem, to wszystkim Inwestorom podpowiadam, aby najpierw opracować Ekspertyzę Techniczną lub choćby Ocenę stanu technicznego, która określa co jest możliwe, a co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freaklaw 07.08.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 A napiszcie jak to z terminami w przypadku zgłoszenia budowy wg nowych przepisów gdy zglosili sprzeciw a wojewoda uchyla i np. umarza postepowanie?Starostwo w momencie zgłoszenia sprzeciwu oddało 3 projekty. Dołączam się do pytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 20.03.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 W związku z inwestycją wyodrębniania lokali mieszkaniowych z naszego domu część okien i drzwi będzie wymieniona lub wybite nowe.Te otwory które są obecnie będą np. powiększone lub przesunięte.Czy w związku z tym wystarczy zgłoszenie lub nie a może jednak pozwolenie jakieś? Obecnie weszły ułatwienia i jak one się mają do naszej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.03.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 - jeżeli jest to "remont" ( w tym " część okien i drzwi będzie wymieniona " BEZ korekty wielkości, czy też lokalizacji otworów ) to mamy ZGŁOSZENIE- jeżeli jest to "przebudowa" ( w tym " Te otwory które są obecnie będą np. powiększone lub przesunięte " ) to mamy PnB, tj. przebudowę budynku, który wymaga PnB, i nie jest na liście obiektów na zgłoszenie.- wyjątek stanowią obiekty w strefie ochrony konserwatorskiej lub wpisane do rejestru zabytków, wówczas każdy taki obiekt wymaga uzgodnień konserwatorskich i trybu PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 20.03.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Dziękuję za rozjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.03.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) Wymiana okien na podobne to nie remont, tylko konserwacja - nie potrzeba ani zgłoszenia, ani pozwolenia.http://muratordom.pl/budowa/okna-i-akcesoria/wymiana-okien-prawo-budowlane-zobacz-kiedy-musisz-miec-na-pozwolenie,111_9353.html Edytowane 20 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.03.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 (edytowane) wg definicji w Prawie Budowlanym remont – należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym " ( np. wymiana okna na nowe ) przebudowa – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji ( np. wymiana okna na nowe o innej wielkości, podziale, lokalizacji, ... ) konserwacja - definicji nie ma, ale przebudową nie jest, czy remontem ( jw ) - jest raczej bieżącym utrzymaniem budynku w dobrym stanie technicznym przez różne działania, jak malowanie, tynkowanie, itp ( np. przemalowanie ościeżnicy okna ) Edytowane 20 Marca 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts