Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spotkałem się już z kilkoma wersjami przepisów na temat możliwości wycinania drzew na działce należącej do osoby fizycznej. Jedne podają, że można wycinać wszystko na własnej działce, inne podają ograniczenia obwodu dzrewa. Jak jest naprawdę?

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pod koniec roku 2001 weszła w życie nowa ustawa o ochronie środowiska. Według tej ustawy na własnej działce nie jest wymagane zezwolenie na wycinanie drzew i krzewów owocowych bez względu na wiek czy obwód pnia. WYCINANIE DRZEW I KRZEWÓW OZDOBNYCH O WIEKU POWYŻEJ 5 LAT - WYMAGA UZYSKANIA ZEZWOLENIA prawdopodobnie ustawodawca nie widział 5 letniego drzewa (patyk z liśćmi o wysokości około 120cm PARANOJA)

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: zugajm dnia 2002-01-11 08:50 ]

Bez pozwolenia można usuwać drzewa owocowe.

Wysokość opłat reguluje: ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 22 grudnia 1998 r. w sprawie kar pieniężnych za naruszanie wymagań ochrony środowiska oraz rejestru decyzji dotyczących tych kar (Dz.U.98.162.1138 z dnia 30 grudnia 1998 r.) § 10. 1.

Karę pieniężną za:

1) usunięcie drzewa lub krzewu bez wymaganego zezwolenia, 2) zniszczenie terenu zieleni lub drzew i krzewów, powodowane niewłaściwym wykonywaniem robót ziemnych lub wykorzystaniem sprzętu mechanicznego albo urządzeń technicznych oraz zastosowaniem środków chemicznych w sposób szkodliwy dla roślinności, - ustala się w zależności od rodzaju i powierzchni zieleni, a w odniesieniu do drzew - od ich rodzaju, gatunku, odmiany i obwodu pnia.

STAWKI KAR PIENIĘŻNYCH ZA USUWANIE BEZ ZEZWOLENIA LUB ZNISZCZENIE DRZEW LUB KRZEWÓW ORAZ ZNISZCZENIE TERENÓW ZIELENI

Stawki jednostkowe w zł za 1 cm obwodu pnia drzewa mierzonego na wysokości ścięcia*)

Lp. Rodzaj i gatunek (odmiana) drzew przy obwodzie do 25 cm

1 Topola, olsza, klon jesionolistny, czeremcha, wierzba,gro hodrzew 13,0

2 Klon (gatunki i odmiany szybko rosnące), kasztanowiec, morwa,jesion, świerk pospolity, sosna, daglezja, choina, modrzew, brzoza gruczołowata i omszona 35,5

3 Dąb, grab, buk, lipa, głóg - forma drzewiasta, jarząb, klon (gatunki i odmiany wolno rosnące), gatunki i odmiany ozdobne jabłoni, śliwy, wiśni i orzecha, leszczyna turecka, brzoza (gatunki i odmiany pozostałe), jodła zwyczajna, świerk (gatunki i odmiany pozostałe), żywotnik, platan klonolistny, wiąz 89,0

4 Jodła (pozostałe gatunki i odmiany) tulipanowiec, magnolia, korkowiec, miłorząb, metasekwoja, cis, cyprysik 444,0

*) W przypadku uschnięcia drzewa lub usunięcia drzewa wraz z korzeniami, wysokość kary ustala się na podstawie pomiaru wykonanego na wysokości szyi korzeniowej (podstawy pnia).

W przprzy większych obwodach opłaty są odpowiednio większe.

Stawki jednostkową kar pieniężnych za 1 m2 w zł

Krzewy 148

Trawniki 30

Kwietniki 296

Sanipro dał bardzo wyczerpującą odpowiedź. ja tylko sprostuję wypowiedź Zugajma. Ustawa o ochronie środowiska z kwietnia 2001r. nie reguluje kwestii wycinania drzew. Ta ustawa zajmuje się jedynie kwestią emisji, no. gazów czy substancji do środowiska. O wycince drzew stanowi inny akt prawny - a jaki dokładnie - poszuam i dam znać.

pozdrowienia

Agnicha

Agnicha zgadzam się z tobą ale wraz z wejściem w życie ustawy znieniły się przepisy dotyczące wycinania drzew. Dotychczas można było wycinać na własnej działce drzewa ozdobne w wieku do 30 lat a obecnie do 5 lat jednocześnie zezwolenie wymagane jest zezwolenie na wycinanie krzewów ozdobnych w wieku powyrzej 5 lat. Pozdrawiam

• 1 month później...

Przy drodze powiatowej w odlegośći około 4m od mojego ogrodzenia rosną uschnięte akacje szt.5. Po ostatnich wichurach stwarzają realne zagrożenie dla mnie jak równierz mojego budynku mieszkalnego. Gdyby drzewo runeło zniszczyloby dach oraz budynek

Od grudnia 2000 nie mogę się doprosić od Starostwa Powiatowego zgody na wycinkę drzew.Czy są jakieś przepisy prawne żebym uzyskał pozwolenie ?

Pomocy !!!!!!!!!!!(nie mam siły już walczyć z biurokracją)

Napisz i poproś jeszcze raz, ale na piśmie. Gdy odpowiedzą na piśmie i decyzja będzie odmowna - zaskarż ją do Samorządowego Kolegium Odwoławczego (urząd ma 30 dni na odpowiedź na pismo, wg. KPA). Najgorzej, gdy urzędnicy myślą, że im wszystko wolno - trzeba im uduwodnić, że tak nie jest.

Jeśli drzewo jest uschnięte i zagraża bezpieczeństwu ludzi a jest na drodze powiatowej to usunąć je powinien powiat.

z poważaniem

Agnicha

• 1 month później...

W przypadku gdyby to co radzi Agnicha nie skutkowało, a drzewa zagrażają bezpieczeństwu, można zgłosić do prokuratury. Chociaż osobiście nie lubię takich donosów. Argument prokuratury może natomiast być bardzo skuteczny w korespondencji z urzędem. Wystarczy tylko o tym wspomnieć. Myślę jednak, że wystarczy posłuchać Agnichy.

Pozdrawiam S-O