Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy Ty rozumiesz co znaczy skrót CO?

Specjalnie dla Ciebie go rozszyfruję.

CO=Centralne Ogrzewanie.

Tobie się chyba wydaje że ogrzewanie kablami/matami to nie jest Centralne Ogrzewanie. :)

centralne ogrzewanie posiada centralne źródło ciepła, stąd jego nazwa. Ogrzewanie jedną matą lub kablem całego domu było by takim ogrzewaniem ale nie wiem czy to celowe i czy możliwe technicznie aby kabel miał parę kilowatów raczej nie, bo to bez sensu

Ogrzewanie konwektorami jest przeciwieństwem ogrzewania centralnego gdyż niezależnych źródeł ciepła jest tyle ile pomieszczeń w przybliżeniu.

Ciepło to energia, a te Twoje konwektory czy kable to skąd biorą energię?

Z jednego miejsca rozdzielnicy EE.

Dlatego to też jest centralne ogrzewanie.

Jedynie gdybyś rozpalił ognisko w każdym pokoju mógłbyś powiedzieć że nie masz centralnego ogrzewania. :)

bzdura :D

Ognisko tez pobiera tlen z atmosfery więc jest to centralne :))))))

Masz rację tylko aby pokryć zapotrzebowanie domu na EE z PV, przy ogrzewaniu z COP=1, zabraknie powierzchni dachu a prawdopodobnie może zabraknąć 10kW z opustem 0.8.

Jakby dobrze policzyć to PC+PV może kosztować tle samo co PV + grzanie z COP=1.

Oczywiście jeśli planujemy pokryć całe zapotrzebowanie domu na EE z PV.

Dla mnie w tych wyliczeniach jest niewiadoma - trwałość PC. Jako że mam blisko do Niemiec to tam rozpytuję, bo u nas o PC trudno kogoś zapytać. Wnioski - u Niemca PC chodzą 9-10 lat i są wymieniane. W Polsce słyszy się, że się nie psują i "chodzą wieki" To coś jak z samochodami :) Niemcowi się nie opłaca naprawiać, kupuje nowy. U nas perspektywa wymiany PC po takim okresie raczej miła nie jest, koszty napraw niewiadome a porównując PV i PC te pierwsze są chyba mniej awaryjne.

Problem w tym że przy grzaniu COP=1 nie opłaca się zainstalowanie PV pokrywającego całe potrzeby domu na EE. To jest zwyczajnie za drogie.

Z tym sie akurat zgodzę i tak jest w moim przypadku , MOze gdyby PV były tańsze ale nie sa. Moim celem było zniwelowanie zuzycia dziennego I strefy bo jest bardzo drogie, natomiast do taryfy nocnej II nie mam zastrzeżeń.

Problem w tym że przy grzaniu COP=1 nie opłaca się zainstalowanie PV pokrywającego całe potrzeby domu na EE. To jest zwyczajnie za drogie.

Tu generalizujesz, bo domy są różne. U mnie wychodzi zapotrzebowanie roczne na CO i CWU niecałe 6000kWh. Mały domek, dwie osoby. Jak mi w zeszłym roku oferowano instalacje PC PW 5-7kW za 28-31tysięcy to szczena opadła. Kable z wypasionym sterowaniem, zbiornik 200l niecałe 10 tysięcy. Zostaje18k Ile trzeba dołożyć do instalacji PC 6kWp? A dodajmy do tego 5k z programu mój prąd to.... ?

Tu generalizujesz, bo domy są różne. U mnie wychodzi zapotrzebowanie roczne na CO i CWU niecałe 6000kWh. Mały domek, dwie osoby. Jak mi w zeszłym roku oferowano instalacje PC PW 5-7kW za 28-31tysięcy to szczena opadła. Kable z wypasionym sterowaniem, zbiornik 200l niecałe 10 tysięcy. Zostaje18k Ile trzeba dołożyć do instalacji PC 6kWp? A dodajmy do tego 5k z programu mój prąd to.... ?

No dokładnie ja mam zapotrzebowanie całkowite łącznie z cuw i ogrzewaniem ok 7000 kw i zainstalowałem 4 kw PV ale troche taniej za 17 tys po odliczeniach wyjdzie ok 10500

A ci, co im PC padła po gwarancji mają wysyłać faktury Tobie?

Ci, którzy popłynęli na PV przez zmianę przepisów też?

Vr5 opisał w wątku o panelach przypadek znajomego co kupił uszkodzoną pc... Jest też wątek o trwałości pc , jakoś nie widziałem by się psuły po 3 latach

Co do trwałości pv to już nieraz podawałem , zę są instalacje pracujące od 30/40 lat , ze spadkiem rzędu 4% przez cały okres ich życia

W Polsce mamy instalacje które działają od 10 lat na używanych panelach z Niemiec i jakoś robią co do nich należy .

Co do przepisów ...pokaż mi gwarancję , że przepisy nie zmienią ceny prądu na choćby 1zł/kWh w taniej strefie. Skoro samorządy płacą już około 70% więcej niż płaciły ( potwierdził to choćby eliks tu na forum).

Zresztą jak sam napisałeś w wątku o panelach by dostać pozwolenie na budowę trzeba przy kablach wpisywać w papiery jakieś cuda ( których nikt nie sprawdza) by spełnić normy ... to po co one są ? By kablarze mogli dać popis kombinatorstwa , brawo wy .

Każdy wybierze co chce , póki co mamy jeszcze demokrację.

Edytowane przez cuuube

Jakie znaczenie ma cena energii, jeśli produkcja PV pokrywa całoroczną konsumpcję?

Tylko że pokrycie 100% jest nie opłacalne dopóki istnieje prąd dwutaryfowy

@Cuuube

Przepisy są fajne dzisaj są i jedna uchwała na kolanie i jest inaczej/ Sielanka z PV może trwać dziesięciolecia lub opusty znikną lub pojawi się podatek od PV co do przyszłości zwłaszcza nieco dalszej to proroctwa. Jest dzisiaj jest może jutro a na pojutrze trzeba się jużs zykować że może być źle

Edytowane przez kulibob

Tylko że pokrycie 100% jest nie opłacalne dopóki istnieje prąd dwutaryfowy

No dokładnie , też to już kilka razy pisałem. Nawet jeżeli urządzenie grzejnik lub PC popracuje kilka h/dobę w I strefie to nie ma to decydującego wpływu na koszty i nie uzasadnia robienia buforów, wodnych podłogówek i generalnie histeryzowania na tym punkcie.

No dokładnie , też to już kilka razy pisałem. Nawet jeżeli urządzenie grzejnik lub PC popracuje kilka h/dobę w I strefie to nie ma to decydującego wpływu na koszty i nie uzasadnia robienia buforów, wodnych podłogówek i generalnie histeryzowania na tym punkcie.

dooookładnie! Jedynym elementem, który w przypadku kabli powinien histerezować, to termostat

Edytowane przez Hipka

paradoksalnie PV urealni ceny ciepłych pomp, które są technologicznie na poziomie lodówki sprzedawanej jeszcze jakiś czas temu na gotowo w cenie samochodu