Hipka1719516346 05.11.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Wiesz co to jest cena 1 kWh? nie mam pojęcia ale liczę na to, ze mi wytlumaczysz! hej, gawel, co to za koleś jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 i jeszcze zapytaj o adres Kaizena by wysłać im swoje faktury A ci, co im PC padła po gwarancji mają wysyłać faktury Tobie? Ci, którzy popłynęli na PV przez zmianę przepisów też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Czy Ty rozumiesz co znaczy skrót CO? Specjalnie dla Ciebie go rozszyfruję. CO=Centralne Ogrzewanie. Tobie się chyba wydaje że ogrzewanie kablami/matami to nie jest Centralne Ogrzewanie. centralne ogrzewanie posiada centralne źródło ciepła, stąd jego nazwa. Ogrzewanie jedną matą lub kablem całego domu było by takim ogrzewaniem ale nie wiem czy to celowe i czy możliwe technicznie aby kabel miał parę kilowatów raczej nie, bo to bez sensu Ogrzewanie konwektorami jest przeciwieństwem ogrzewania centralnego gdyż niezależnych źródeł ciepła jest tyle ile pomieszczeń w przybliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 nie mam pojęcia ale liczę na to, ze mi wytlumaczysz! hej, gawel, co to za koleś jest? No wlaśnie też się zastanawiam nad tym:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 A ci, co im PC padła po gwarancji mają wysyłać faktury Tobie? Ci, którzy popłynęli na PV przez zmianę przepisów też? Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Ciepło to energia, a te Twoje konwektory czy kable to skąd biorą energię? Z jednego miejsca rozdzielnicy EE. Dlatego to też jest centralne ogrzewanie. Jedynie gdybyś rozpalił ognisko w każdym pokoju mógłbyś powiedzieć że nie masz centralnego ogrzewania. bzdura Ognisko tez pobiera tlen z atmosfery więc jest to centralne ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 No to Ty też musisz wrócić do szkoły. Na lekcji fizyki dowiesz się co jest paliwem w ognisku. Dziękuję Ci za dyskusje ale nie będę jej z Tobą kontynuował, bo to bezcelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.11.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Masz rację tylko aby pokryć zapotrzebowanie domu na EE z PV, przy ogrzewaniu z COP=1, zabraknie powierzchni dachu a prawdopodobnie może zabraknąć 10kW z opustem 0.8. Jakby dobrze policzyć to PC+PV może kosztować tle samo co PV + grzanie z COP=1. Oczywiście jeśli planujemy pokryć całe zapotrzebowanie domu na EE z PV. Dla mnie w tych wyliczeniach jest niewiadoma - trwałość PC. Jako że mam blisko do Niemiec to tam rozpytuję, bo u nas o PC trudno kogoś zapytać. Wnioski - u Niemca PC chodzą 9-10 lat i są wymieniane. W Polsce słyszy się, że się nie psują i "chodzą wieki" To coś jak z samochodami Niemcowi się nie opłaca naprawiać, kupuje nowy. U nas perspektywa wymiany PC po takim okresie raczej miła nie jest, koszty napraw niewiadome a porównując PV i PC te pierwsze są chyba mniej awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 05.11.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 No to Ty też musisz wrócić do szkoły. Na lekcji fizyki dowiesz się co jest paliwem w ognisku. kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.11.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Masz rację, ale w wersji COP=1 i PV też jest niewiadoma. Cena EE. Jakie znaczenie ma cena energii, jeśli produkcja PV pokrywa całoroczną konsumpcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jakie znaczenie ma cena energii, jeśli produkcja PV pokrywa całoroczną konsumpcję? Dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Problem w tym że przy grzaniu COP=1 nie opłaca się zainstalowanie PV pokrywającego całe potrzeby domu na EE. To jest zwyczajnie za drogie. Z tym sie akurat zgodzę i tak jest w moim przypadku , MOze gdyby PV były tańsze ale nie sa. Moim celem było zniwelowanie zuzycia dziennego I strefy bo jest bardzo drogie, natomiast do taryfy nocnej II nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.11.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Problem w tym że przy grzaniu COP=1 nie opłaca się zainstalowanie PV pokrywającego całe potrzeby domu na EE. To jest zwyczajnie za drogie. Tu generalizujesz, bo domy są różne. U mnie wychodzi zapotrzebowanie roczne na CO i CWU niecałe 6000kWh. Mały domek, dwie osoby. Jak mi w zeszłym roku oferowano instalacje PC PW 5-7kW za 28-31tysięcy to szczena opadła. Kable z wypasionym sterowaniem, zbiornik 200l niecałe 10 tysięcy. Zostaje18k Ile trzeba dołożyć do instalacji PC 6kWp? A dodajmy do tego 5k z programu mój prąd to.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Tu generalizujesz, bo domy są różne. U mnie wychodzi zapotrzebowanie roczne na CO i CWU niecałe 6000kWh. Mały domek, dwie osoby. Jak mi w zeszłym roku oferowano instalacje PC PW 5-7kW za 28-31tysięcy to szczena opadła. Kable z wypasionym sterowaniem, zbiornik 200l niecałe 10 tysięcy. Zostaje18k Ile trzeba dołożyć do instalacji PC 6kWp? A dodajmy do tego 5k z programu mój prąd to.... ? No dokładnie ja mam zapotrzebowanie całkowite łącznie z cuw i ogrzewaniem ok 7000 kw i zainstalowałem 4 kw PV ale troche taniej za 17 tys po odliczeniach wyjdzie ok 10500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2019 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) A ci, co im PC padła po gwarancji mają wysyłać faktury Tobie? Ci, którzy popłynęli na PV przez zmianę przepisów też? Vr5 opisał w wątku o panelach przypadek znajomego co kupił uszkodzoną pc... Jest też wątek o trwałości pc , jakoś nie widziałem by się psuły po 3 latach Co do trwałości pv to już nieraz podawałem , zę są instalacje pracujące od 30/40 lat , ze spadkiem rzędu 4% przez cały okres ich życia W Polsce mamy instalacje które działają od 10 lat na używanych panelach z Niemiec i jakoś robią co do nich należy . Co do przepisów ...pokaż mi gwarancję , że przepisy nie zmienią ceny prądu na choćby 1zł/kWh w taniej strefie. Skoro samorządy płacą już około 70% więcej niż płaciły ( potwierdził to choćby eliks tu na forum). Zresztą jak sam napisałeś w wątku o panelach by dostać pozwolenie na budowę trzeba przy kablach wpisywać w papiery jakieś cuda ( których nikt nie sprawdza) by spełnić normy ... to po co one są ? By kablarze mogli dać popis kombinatorstwa , brawo wy . Każdy wybierze co chce , póki co mamy jeszcze demokrację. Edytowane 6 Listopada 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.11.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Jakie znaczenie ma cena energii, jeśli produkcja PV pokrywa całoroczną konsumpcję? Tylko że pokrycie 100% jest nie opłacalne dopóki istnieje prąd dwutaryfowy @Cuuube Przepisy są fajne dzisaj są i jedna uchwała na kolanie i jest inaczej/ Sielanka z PV może trwać dziesięciolecia lub opusty znikną lub pojawi się podatek od PV co do przyszłości zwłaszcza nieco dalszej to proroctwa. Jest dzisiaj jest może jutro a na pojutrze trzeba się jużs zykować że może być źle Edytowane 6 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Tylko że pokrycie 100% jest nie opłacalne dopóki istnieje prąd dwutaryfowy No dokładnie , też to już kilka razy pisałem. Nawet jeżeli urządzenie grzejnik lub PC popracuje kilka h/dobę w I strefie to nie ma to decydującego wpływu na koszty i nie uzasadnia robienia buforów, wodnych podłogówek i generalnie histeryzowania na tym punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 06.11.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) No dokładnie , też to już kilka razy pisałem. Nawet jeżeli urządzenie grzejnik lub PC popracuje kilka h/dobę w I strefie to nie ma to decydującego wpływu na koszty i nie uzasadnia robienia buforów, wodnych podłogówek i generalnie histeryzowania na tym punkcie. dooookładnie! Jedynym elementem, który w przypadku kabli powinien histerezować, to termostat Edytowane 6 Listopada 2019 przez Hipka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 06.11.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Tu generalizujesz, bo domy są różne. U mnie wychodzi zapotrzebowanie roczne na CO i CWU niecałe 6000kWh. Mały domek, dwie osoby. Jak mi w zeszłym roku oferowano instalacje PC PW 5-7kW za 28-31tysięcy to szczena opadła. Kable z wypasionym sterowaniem, zbiornik 200l niecałe 10 tysięcy. Zostaje18k Ile trzeba dołożyć do instalacji PC 6kWp? A dodajmy do tego 5k z programu mój prąd to.... ? paradoksalnie PV urealni ceny ciepłych pomp, które są technologicznie na poziomie lodówki sprzedawanej jeszcze jakiś czas temu na gotowo w cenie samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.11.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 sezon rozpoczęty? u mnie jeszcze nie, ale jak tak dalej pójdzie to jutro lub pojutrze będzie pierwsze grzanie. dzisiaj świeci słońce, ale od jutra chyba koniec i licznik zacznie się kręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts