Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podwyżki prądu dla gospodarstw domowych to nie problem gorzej będzie z przedsiębiorcami, nie będą mieli wyboru i przerzuca koszty na nas.

Dokładnie. Kiedyś czytałem jakąś krótką analizę chyba to było SKN z SGH i tam policzyli, że gdyby nie było ustawy "prądowej", a mniejsza akcyza i opłata przejściowa, tak jest teraz jest, to średnio gospodarstwo domowe zapłaciło, by ok. 10-20zł więcej na miesiąc.

Tobie się chyba wydaje że ogrzewanie kablami/matami to nie jest Centralne Ogrzewanie. :)

Bo nie jest. Nawet wodne ogrzewanie w dzisiejszych czasach nie jest.

Jakto? Zapytasz... A takto, że poszczególne izby mogą mieć różne źródła zasilania. Zwłaszcza w przypadku bojlera podpiętego na sztywno do PV, lub do solarów.

• Like 1

Bo nie jest. Nawet wodne ogrzewanie w dzisiejszych czasach nie jest.

Jakto? Zapytasz... A takto, że poszczególne izby mogą mieć różne źródła zasilania. Zwłaszcza w przypadku bojlera podpiętego na sztywno do PV, lub do solarów.

Dziękuję za ten wpis, bo prawdę dyskusja z niektórymi jest poniżej wszelkiego poziomu uprą się ze Ziemia jest płaska i nie ma pola do dyskusji.

I gdzie to słońce :)

tak zerkam w Twoja stopkę i widzę:

PC PP 2,6kW ,OEP 10kW+koza 2-6kW, Reku+GGWC, Kolektor słoneczny 7,8m2 netto+wymiennik basenowy. PV 2,18kW magazyn ok 4kWh

pełna dywersyfikacja :) brakuje jeszcze wiatraka i DRJ :) mam nadzieję, że jak wyjedziesz na tydzień, to żona to ogarnia? chyba, ze nie masz żony albo nie wyjeżdzasz albo nie masz zony i nie wyjeżdzasz?

tak zerkam w Twoja stopkę i widzę:

PC PP 2,6kW ,OEP 10kW+koza 2-6kW, Reku+GGWC, Kolektor słoneczny 7,8m2 netto+wymiennik basenowy. PV 2,18kW magazyn ok 4kWh

pełna dywersyfikacja :) brakuje jeszcze wiatraka i DRJ :) mam nadzieję, że jak wyjedziesz na tydzień, to żona to ogarnia? chyba, ze nie masz żony albo nie wyjeżdzasz albo nie masz zony i nie wyjeżdzasz?

Nie wyjeżdżam bo po ch... co ja życia nie mam żeby na tydzień wyjeżdżać :)

Co tam jest do ogarniania? PC PP się pojawia bo jestm w trakcie ewakuacji z OEP a w miejsce OEP prawdopodobnie wejdą grzałki w rurze.

a koza, kolektory i offgrid są zgodne z moim światopoglądem i mają więcej niż jedno zastosowanie i łączy je jedna rzecz zgadniesz jaka?

Edytowane przez kulibob

Vr5 opisał w wątku o panelach przypadek znajomego co kupił uszkodzoną pc... Jest też wątek o trwałości pc , jakoś nie widziałem by się psuły po 3 latach

U mnie padła pompa w suszarce do ubraniań po 14 miesiącach.

Tam także pompa ciepła.

Dobrze że była w okresie obowiązywania rękojmi.

5 tygodni czekałem na wymianę sprężarki z tytułu rękojmi.

A teraz zima.

Pada sprężarka w grudniu.

Co do gwarancji, to także znajdą haczyk.

Aktualnie przerabiam to u znajomych ze śmieciuchem 5 klasy.

Montaż na vat 8%, brak zastrzeżeń ze strony instalatora.

Po 3 latach śmieciuch 5 klasy się rozcieka.

Wina po stronie inwestora, bo kocioł niewłaściwie podłączony.

Szczyt absurdu.

Ale to kraj teoretyczny...

Także rybki, z tym szajsem zwanym gwarancją.

Edytowane przez klaudiusz_x

Tam także pompa ciepła.

Dobrze że była w okresie obowiązywania rękojmi.

5 tygodni czekałem na wymianę sprężarki z tytułu rękojmi.

A teraz zima.

Szczyt absurdu.

To współczuję, sam myślę o suszarce może zareklamujesz firmę?

Tam także pompa ciepła.

może to po prostu wada fabryczna .

Porównujesz no nie wiem... auto kompaktowe , z autem sportowym ? Oba przecież są samochodami i jeżdżą .

A teraz zima.

:confused: mamy listopad

Szczyt absurdu.

skoro wina instalatora to przykład troszkę nietrafiony , dlaczego producent ma odpowiadać za nie swoje błędy ? Niech inwestor szarpie instalatora partacza .

Ja grzeję peleciakiem od 2012 , tymi samymi kotłami ludzie grzeją już 13 sezon .

Edytowane przez cuuube

Niemcy wymieniają te PC po 10 latach bo im się już zwróciła i instalują nowszy wydajniejszy model.

Niemcy mają takie samo podejście do PV.

Jak myślisz skąd w Polsce tyle sprawnych paneli używek?

Masz 100 % racji, czego przykładem jest PC w "stopce". Ta firma produkuje dobrej jakości pompy. Jeśli Niemiec wymieni PC, która mu się zamortyzowała na nową o sprawności kilkanaście procent wyższej to zyska (zaoszczędzi na kosztach eksploatacji). Jeśli z podobnych powodów wymieni panele, to będzie otrzymywał więcej prądu z tej samej powierzchni. A zmieniając samochód zapłaci mniejszy podatek drogowy.

Masz 100 % racji, czego przykładem jest PC w "stopce". Ta firma produkuje dobrej jakości pompy. Jeśli Niemiec wymieni PC, która mu się zamortyzowała na nową o sprawności kilkanaście procent wyższej to zyska (zaoszczędzi na kosztach eksploatacji). Jeśli z podobnych powodów wymieni panele, to będzie otrzymywał więcej prądu z tej samej powierzchni. A zmieniając samochód zapłaci mniejszy podatek drogowy.

Dodam że Niemiec może dostać takie dofinansowanie do wymiany PV że to dodatkowo mu się opłaci a stare opchnie za parenaście ero do Polski