Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś tam URE musi zatwierdzić.

Zle postawiłem pytanie kiedy będą znane nowe stawki lub stare

No właśnie najpierw będą wnioski operatorów o zatwierdzenie tabel i potem ich zatwierdzenie lub nie. Ale .... już rok temu miało być zniesienie obowiązku zatwierdzania tabel i zostało to przez pis powstrzymane za jak sie oficjalnie mówi 8mld z tym że w tym roku nie ma pieniędzy. Dla gospodarstw domowych prąd zdrożeje 5% to jest nic. w moim przypadku 350 zł około 30 zł miesięcznie. o by tylko takie podwyżki były. Natomiast dla przedsiębiorców to już n-razy a to znajdzie pokrycie we wzroście cen wszystkiego i bankructwach cześć firm.

Do kiedy mają obowiązek ogłosić nowe ceny prądu?

ZE składają wnioski pod koniec roku , tak by URE dało odpowiedź w ciągu 30 dni , ale przed końcem roku . Taryfy ( stare lub nowe) wchodzą w życie z początkiem roku.

Także w przyszłym tygodniu możemy usłyszeć o wnioskach ZE o podwyżki , chyba z że PISlam już knebluje im usta .

• Like 1

ZE składają wnioski pod koniec roku , tak by URE dało odpowiedź w ciągu 30 dni , ale przed końcem roku . Taryfy ( stare lub nowe) wchodzą w życie z początkiem roku.

Także w przyszłym tygodniu możemy usłyszeć o wnioskach ZE o podwyżki , chyba z że PISlam już knebluje im usta .

z tym kneblowaniem to na bank tylko srają żarem bo budżet się nie spina nawet na papierze i nie ma możliwości zablokowania podwyżek prądu.

NBP w swojej ostatniej symulacji inflacji przyjął 8% wzrost ceny energii elektrycznej w 2020 i tyle samo w 2021. tyle że nie wiem o cenę dla których odbiorców chodzi.

Też czytałem. Chodzi o gospodarstwa domowe, czyli taryfy z serii "G".

Jak będzie, to zobaczymy.

W maju wybory, więc pewnie będzie mniej tych procentów...

miała być 5% lub 8% podwyżka cen prądu ale planują i jedno i drugie czyli 40% i cały misterny plan w pizdu :mad::evil:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/podwyzki-cen-pradu-spolki-energetyczne-wysunely-postulaty/4jjzfwd

Kuźwa chyba te moje PV to były w sama pore :confused:

Edytowane przez gawel

"Za cenę prądu odpowiada teraz minister aktywów państwowych, czyli ja. Podwyżki dla indywidualnych odbiorców nie będzie" - deklarował w Porannej rozmowie w RMF FM Jacek Sasin

źródło

No jasne a 8 mld zł wyciśnie z swego pijackiego nochala razem z ćwiartką wódki :p

Z dostępnych publikacji wynika, że:

"Zgodnie z notowaniami na TGE, w środę podstawowy kontrakt roczny na dostawę energii w 2020 r. był wart 254 zł za MWh. W listopadzie 2018 r. identyczny instrument na 2019 r. był notowany na poziomie 287 zł/MWh, a w listopadzie 2017 r. kontrakt na 2018 r. - 220 zł MWh." - tak powiedział dla Bankier.pl prezes URE, do którego wypłynęły wnioski o podwyżkę cen prądu (a wpłynęły 15.11)

Nie zostały jeszcze złożone wnioski od dystrybutorów.

Jak widać ceny się zmieniają, a nie tylko rosną.

Do tego 2 rzeczy:

1. ZE i tak są dużym plusie za ten rok,

2. wybory prezydenckie w przyszłym roku

Jakoś jestem spokojny, jak będą podwyżki, to nie jakieś gargantuiczne. ;)

• 2 weeks później...

Witam serdecznie. Przechodzę na taryfę g12w w Tauronie. Chcę grzać bufor prądem w taryfie nocnej i w okienku dziennym (od godz. 13-15).

Mam nowy dom, ogrzewanie 100% podłogówka + 2 drabinki w łazienkach.

Dom ocieplony styropianem 20cm grafitem, na suficie poddasza piana pur 22cm, na podłodze 15cm styropianu,

Buduję wg projektu, także też wg niego powinno wyjść 45kwh/m2/rok.

Przyjmijmy bezpiecznie, że zapotrzebowanie na ciepło wyniesie 55kwh/m2/rok.

Podłogi grzanej 144m2.

Jak duży bufor będę musiał posiadać?

Pozdrawiam i proszę o rady :)

Edytowane przez hudy14777

Witam serdecznie. Przechodzę na taryfę g12w w Tauronie. Chcę grzać bufor prądem w taryfie nocnej i w okienku dziennym (od godz. 13-15).

Mam nowy dom, ogrzewanie 100% podłogówka + 2 drabinki w łazienkach.

Dom ocieplony styropianem 20cm grafitem, na suficie poddasza piana pur 22cm, na podłodze 15cm styropianu,

Buduję wg projektu, także też wg niego powinno wyjść 45kwh/m2/rok.

Przyjmijmy bezpiecznie, że zapotrzebowanie na ciepło wyniesie 55kwh/m2/rok.

Podłogi grzanej 144m2.

Jak duży bufor będę musiał posiadać?

Pozdrawiam i proszę o rady :)

W taryfie g12w nie ma okienka dziennego 13-15

Na podłodze masz beton czy gips?

Ja grzeje podobny domek bez bufora tylko grzałki.

Panowie gwarancja ceny w Enea czy się opłaca? 360zl rocznie za to chcą? Gdyby ceny wzrosly o 30℅ to się opłaca.

Wiadomo, że politykom nie można ufać - ale w przyszłym roku wybory prezydenckie.

"Za cenę prądu odpowiada teraz minister aktywów państwowych, czyli ja. Podwyżki dla indywidualnych odbiorców nie będzie" - deklarował w Porannej rozmowie w RMF FM Jacek Sasin

źródło

W taryfie g12w nie ma okienka dziennego 13-15

tutaj napisali, że jest.