Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam nowy dom, ogrzewanie 100% podłogówka + 2 drabinki w łazienkach.

Dom ocieplony styropianem 20cm grafitem, na suficie poddasza piana pur 22cm, na podłodze 15cm styropianu,

Buduję wg projektu, także też wg niego powinno wyjść 45kwh/m2/rok.

I w projekcie miałeś 22cm piany? Czy 30-40 wełny?

Policz OZC żeby się nie zdziwić, bo do projektu często bajki załączają. I nie uwzględniają tego, co zmieniłeś, Twojej lokalizacji, orientacji względem stron świata i zacienienia.

Planujesz osobno bufor do cwu, osobno zasobnik do CWU?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie gwarancji na kotły C.O zasilane na prąd i pomyślałem tutaj spróbuje a nie chcę zakładać nowego tematu.

Czy jeżeli samemu podłącze kocioł C.O Elterm lub kospel w części hydraulicznej bo sam wykonuję swoją instalacje a tylko podłączenie elektryczne będzie wykonane przez instalatora z uprawnieniami to w razie konieczności naprawy gwarancyjnej kotła nie będzie problemu z uznaniem ważności gwarancji ?

Innymi słowy , czy ktoś miał taką sytuację że w karcie gwarancyjnej na kocioł Kospel lub Elterm nie miał pieczątki firmy/instalatora podłączającego hydraulicznie kocioł a korzystał z gwarancji i miał problemy z uznaniem gwarancji z tego powodu ?

Do mnie przychodził serwisant wymienić czujnik ciśnienia na gwarancji i dokładnie oglądał kartę gwarancyjną i pieczątki hydraulika.

a żony nie oglądał?

u Ciebie non stop dzieją się jakieś dziwne rzeczy :) jak nie pęcznieje płyta, to wzrasta ciśnienie... echhh...

p.s. a w ogóle co to jest czujnik ciśnienia? Po co to, na co?

u mnie mija dekada kablotermii i wszystko działa jak pierwszego dnia - nuuudy, panie, nuuudy...

Edytowane przez Hipka

Do mnie przychodził serwisant wymienić czujnik ciśnienia na gwarancji i dokładnie oglądał kartę gwarancyjną i pieczątki hydraulika.

Masz kocioł 6 KW czyli rozumiem że to Elterm, może Kospel tak nie świruje z tą pieczątka hydraulika w karcie bo inaczej to pozostaje tylko używka dla kogoś robiacego sobie samemu instalację hydrauliczną. Jaki sens kupna nowego kotła ze sklepu nie mając na niego i tak śmiesznie krótkiej 2 letniej gwarancji.

A ja mam takie pytanie do kablowców:

Co właściwie z tą gwarancją? Czy warto w ogóle o nią walczyć?

Żeby spełnić gwarancję, często kupujemy droższe kable markowych firm, dodatkowo wzywamy elektryka z uprawnieniami żeby je ułożył albo chociaż odebrał i podbił gwarancję.

Co zyskujemy?

To, że w teorii kabel przestanie grzać, rozwalenie kilku paneli (w gorszym przypadku płytek), skucie wylewki, zrobienie bypassu uszkodzenia, uzupełnienie wylewki, wstawienie paneli. Trochę problemu, no ale też nie koniec świata. Pod wanną czy kuchnią kabli nie kładziemy, więc nie będzie problemu ze stałą zabudową. (pewnie dlatego producenci tak piszą, by mieć tańszy serwis gwarancyjny :cool: )

Zakładając, że nawet taka historia się przytrafi, to czy to nie jest porównywalny koszt?

A gdyby tak .... pójść po bandzie i zamówić kable u majfrendów? Taki kabel wychodzi 2-3x taniej niż kabel DEVI.

Czy to przesada, czy jednak nie głupie ? :p

A gdyby tak .... pójść po bandzie i zamówić kable u majfrendów? Taki kabel wychodzi 2-3x taniej niż kabel DEVI.

Ten się nie nadaje pod podłogę. Jak znajdziesz jednostronny w sensownej izolacji nadający się do wylewki, to pytanie, o jego wytrzymałość mechaniczną (czy przetrwa układanie wylewki) i różnicę w cenie.

Faktycznie, izolacja dużo cieńsza. Co do zasilania, to przecież polscy producenci też sprzedają dwustronne.

To jest kabel samoregulujący - do zabezpieczania przed lodem rur, rynien itp.

Te do wylewki są dużo grubsze. Tak na szybko nie znalazłem podobnego na Ali. Są tylko jakieś dwustronnie zasilane 33om/m - co jest niefajne, bo trzeba łączyć po jakieś 10m, więc ryzyko awarii rośnie znacząco. Koszty i skomplikowanie montażu też dużo większe. Średnica - 3mm. Dla porównania Elektra VCD ma 5x7mm.

Od 2165 strony czytałem wątek z wypiekami na twarzy, wbijając paznokcie w uda i nie mogąc się doczekać czy zostanie wyjaśniona, uzgodniona kwestia czym jest centralne a czym niecentralne ogrzewanie. Dochodząc do ostatniego posta widzę, że thriller trwa nadal.

Nie masz się czym przejmować. Spory trwają od kilkudziesięciu lat. Nie wiadomo czemu.

Jak miałeś w domu piece kaflowe i zdecydowałeś się je rozebrać i w piwnicy postawiłeś kocioł camino na koks to ta część piwnicy stała się kotłownią, ale jeśli zamontowałeś w kuchni, to było ogrzewanie etażowe.

Wiadomo - kuchnia, to kuchnia, a nie kotłownia...

Ciepło było "produkowanie" z jednego urządzenia - centralnego.

I jak kupowałeś w sklepie GS camino, to kupowałeś piec centralnego ogrzewania camino, a sprzedawca wiedział co potrzebujesz.

A ogrzewanie podłogowe to jest centralne?

A ogrzewanie powietrzem rozprowadzonym kanałami to jest ogrzewanie centralne?

Nie ma znaczenia czy w podłodze, ścianie czy powietrzu.

Nie ma znaczenia czy woda czy powietrze.

Jedyne co w tej materii ma znaczenie to czy ciepło jest wytwarzane w sposób centralny czy rozproszony. Wytwarzane.

Jak kogoś interesują koszty ogrzewania kablami za okres 2018- 2019 - https://www.youtube.com/watch?v=meGIqhrwgXU

Koszt samych kabli jest na tyle niski, że moim zdaniem nie warto kombinować z chińszczyzną.

Edytowane przez Pytajnick