Kaizen 02.12.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Mam nowy dom, ogrzewanie 100% podłogówka + 2 drabinki w łazienkach. Dom ocieplony styropianem 20cm grafitem, na suficie poddasza piana pur 22cm, na podłodze 15cm styropianu, Buduję wg projektu, także też wg niego powinno wyjść 45kwh/m2/rok. I w projekcie miałeś 22cm piany? Czy 30-40 wełny? Policz OZC żeby się nie zdziwić, bo do projektu często bajki załączają. I nie uwzględniają tego, co zmieniłeś, Twojej lokalizacji, orientacji względem stron świata i zacienienia. Planujesz osobno bufor do cwu, osobno zasobnik do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.12.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Tauron posiada okienko 13-15 w g12wNie wiem czy wszystkie oddziały, gliwicki ma. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.12.2019 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Panowie gwarancja ceny w Enea czy się opłaca? 360zl rocznie za to chcą? Gdyby ceny wzrosly o 30℅ to się opłaca. W Tauronie gliwickim podnieśli jedną z opłat stałych z 8zł na 18,5 za miesiąc. Tyle dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmichalmichal 05.12.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Mam pytanie odnośnie gwarancji na kotły C.O zasilane na prąd i pomyślałem tutaj spróbuje a nie chcę zakładać nowego tematu. Czy jeżeli samemu podłącze kocioł C.O Elterm lub kospel w części hydraulicznej bo sam wykonuję swoją instalacje a tylko podłączenie elektryczne będzie wykonane przez instalatora z uprawnieniami to w razie konieczności naprawy gwarancyjnej kotła nie będzie problemu z uznaniem ważności gwarancji ? Innymi słowy , czy ktoś miał taką sytuację że w karcie gwarancyjnej na kocioł Kospel lub Elterm nie miał pieczątki firmy/instalatora podłączającego hydraulicznie kocioł a korzystał z gwarancji i miał problemy z uznaniem gwarancji z tego powodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 06.12.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Do mnie przychodził serwisant wymienić czujnik ciśnienia na gwarancji i dokładnie oglądał kartę gwarancyjną i pieczątki hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 06.12.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Do mnie przychodził serwisant wymienić czujnik ciśnienia na gwarancji i dokładnie oglądał kartę gwarancyjną i pieczątki hydraulika. a żony nie oglądał? u Ciebie non stop dzieją się jakieś dziwne rzeczy jak nie pęcznieje płyta, to wzrasta ciśnienie... echhh... p.s. a w ogóle co to jest czujnik ciśnienia? Po co to, na co? u mnie mija dekada kablotermii i wszystko działa jak pierwszego dnia - nuuudy, panie, nuuudy... Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Hipka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmichalmichal 07.12.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Do mnie przychodził serwisant wymienić czujnik ciśnienia na gwarancji i dokładnie oglądał kartę gwarancyjną i pieczątki hydraulika. Masz kocioł 6 KW czyli rozumiem że to Elterm, może Kospel tak nie świruje z tą pieczątka hydraulika w karcie bo inaczej to pozostaje tylko używka dla kogoś robiacego sobie samemu instalację hydrauliczną. Jaki sens kupna nowego kotła ze sklepu nie mając na niego i tak śmiesznie krótkiej 2 letniej gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.12.2019 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Od 2165 strony czytałem wątek z wypiekami na twarzy, wbijając paznokcie w uda i nie mogąc się doczekać czy zostanie wyjaśniona, uzgodniona kwestia czym jest centralne a czym niecentralne ogrzewanie. Dochodząc do ostatniego posta widzę, że thriller trwa nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 08.12.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 A ja mam takie pytanie do kablowców: Co właściwie z tą gwarancją? Czy warto w ogóle o nią walczyć? Żeby spełnić gwarancję, często kupujemy droższe kable markowych firm, dodatkowo wzywamy elektryka z uprawnieniami żeby je ułożył albo chociaż odebrał i podbił gwarancję. Co zyskujemy? To, że w teorii kabel przestanie grzać, rozwalenie kilku paneli (w gorszym przypadku płytek), skucie wylewki, zrobienie bypassu uszkodzenia, uzupełnienie wylewki, wstawienie paneli. Trochę problemu, no ale też nie koniec świata. Pod wanną czy kuchnią kabli nie kładziemy, więc nie będzie problemu ze stałą zabudową. (pewnie dlatego producenci tak piszą, by mieć tańszy serwis gwarancyjny ) Zakładając, że nawet taka historia się przytrafi, to czy to nie jest porównywalny koszt? A gdyby tak .... pójść po bandzie i zamówić kable u majfrendów? Taki kabel wychodzi 2-3x taniej niż kabel DEVI. Czy to przesada, czy jednak nie głupie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 A gdyby tak .... pójść po bandzie i zamówić kable u majfrendów? Taki kabel wychodzi 2-3x taniej niż kabel DEVI. Czy to przesada, czy jednak nie głupie ? Ten się nie nadaje pod podłogę. Jak znajdziesz jednostronny w sensownej izolacji nadający się do wylewki, to pytanie, o jego wytrzymałość mechaniczną (czy przetrwa układanie wylewki) i różnicę w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 08.12.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Faktycznie, izolacja dużo cieńsza. Co do zasilania, to przecież polscy producenci też sprzedają dwustronne. No może jednak pytanie było średnio mądre. W sumie to nie są drogie sprawy, więc lepiej to zrobić standardowo Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Faktycznie, izolacja dużo cieńsza. Co do zasilania, to przecież polscy producenci też sprzedają dwustronne. To jest kabel samoregulujący - do zabezpieczania przed lodem rur, rynien itp. Te do wylewki są dużo grubsze. Tak na szybko nie znalazłem podobnego na Ali. Są tylko jakieś dwustronnie zasilane 33om/m - co jest niefajne, bo trzeba łączyć po jakieś 10m, więc ryzyko awarii rośnie znacząco. Koszty i skomplikowanie montażu też dużo większe. Średnica - 3mm. Dla porównania Elektra VCD ma 5x7mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.12.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Od 2165 strony czytałem wątek z wypiekami na twarzy, wbijając paznokcie w uda i nie mogąc się doczekać czy zostanie wyjaśniona, uzgodniona kwestia czym jest centralne a czym niecentralne ogrzewanie. Dochodząc do ostatniego posta widzę, że thriller trwa nadal. Nie masz się czym przejmować. Spory trwają od kilkudziesięciu lat. Nie wiadomo czemu. Jak miałeś w domu piece kaflowe i zdecydowałeś się je rozebrać i w piwnicy postawiłeś kocioł camino na koks to ta część piwnicy stała się kotłownią, ale jeśli zamontowałeś w kuchni, to było ogrzewanie etażowe. Wiadomo - kuchnia, to kuchnia, a nie kotłownia... Ciepło było "produkowanie" z jednego urządzenia - centralnego. I jak kupowałeś w sklepie GS camino, to kupowałeś piec centralnego ogrzewania camino, a sprzedawca wiedział co potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.12.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 A ogrzewanie podłogowe to jest centralne? A ogrzewanie powietrzem rozprowadzonym kanałami to jest ogrzewanie centralne? Nie ma znaczenia czy w podłodze, ścianie czy powietrzu. Nie ma znaczenia czy woda czy powietrze. Jedyne co w tej materii ma znaczenie to czy ciepło jest wytwarzane w sposób centralny czy rozproszony. Wytwarzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.12.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Jak kogoś interesują koszty ogrzewania kablami za okres 2018- 2019 - https://www.youtube.com/watch?v=meGIqhrwgXU A gdyby tak .... pójść po bandzie i zamówić kable u majfrendów? Taki kabel wychodzi 2-3x taniej niż kabel DEVI. Czy to przesada, czy jednak nie głupie ? Koszt samych kabli jest na tyle niski, że moim zdaniem nie warto kombinować z chińszczyzną. Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.12.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 A ogrzewanie podłogowe to jest centralne? A ogrzewanie powietrzem rozprowadzonym kanałami to jest ogrzewanie centralne? Podłogowe wodne TAK, elektryczne NIE Ogrzewanie nadmuchowe kanałowe TAK przy jednym źródle ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 14.12.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Idąc tym tokiem rozumowania można wszystko oprzeć o zakłady energetyczne, gazownie, wodociagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 14.12.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Właśnie kopalnie miałem dodać, ale wcześniej kliknąłem "enter":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 14.12.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Czyli każde ogrzewanie jest centralne, bo nie działa bez podłączenia do gniazdka(czytaj domowej rozdzielni ). Co co jest niecentealne? "Kafloki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 14.12.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Czyli dzisiaj nic nie jest niecentralne. To po co w ogóle ta gadka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts