Pytajnick 28.01.2021 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Kurcze - dobre pytanie - ale się chyba zmieściłem - pozwolenie na budowę mam z 27 grudnia 2020 - więc mam nadzieję że jest ok? Czy to potem jeszcze odbierają jakoś energetycznie? (w adaptacji już nie ma komina i jedyne źródło grzania to prąd) adam Pozwolenie masz ale na jakie źródło ogrzewania ? Jeśli masz w papierach że na prąd z COP1 to super, choć ciekawe na jakiej podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Kurcze - dobre pytanie - ale się chyba zmieściłem - pozwolenie na budowę mam z 27 grudnia 2020 - więc mam nadzieję że jest ok? Czy to potem jeszcze odbierają jakoś energetycznie? (w adaptacji już nie ma komina i jedyne źródło grzania to prąd) adam Wszystko zalezy od lokalnego PINB, podejrzewam ze Ep przy kotle stałopalnym "miesciło" sie w gornym zakresie WT2017 czyli blisko 95 kWh/m2*a, przejscie na grzanie prądem spowoduje ze ze to Ep przekroczy i to znacznie wymagania dla WT2017. Jezeli architekt przyjmie ze zmiana zródła ciepła jest niestotna (co jest oczywistą nieprawdą bo zmieni sie CHE budynku) i PINB to uzna to nie ma zadnego problemu. W innym przypadku problem jest i to duzy. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Kurcze - dobre pytanie - ale się chyba zmieściłem - pozwolenie na budowę mam z 27 grudnia 2020 - więc mam nadzieję że jest ok? Czy to potem jeszcze odbierają jakoś energetycznie? (w adaptacji już nie ma komina i jedyne źródło grzania to prąd) adam Pewnie projektant nie przeliczył. Nie wiem, jak w innych PINB ale u mnie to inwestor na koniec podpisuje się pod parametrami zgłaszając zakończenie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 .... Nie wiem, jak w innych PINB ale u mnie to inwestor na koniec podpisuje się pod parametrami zgłaszając zakończenie budowy. I tym prostym sposobem zdjeto czesc odpowiedzialnosci z KB i architekta przerzucając na inwestora ktory znac sie na tym nie musi. Kasta ma sie dobrze, a nawet coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Nosz qrka... kolejny zawodnik pisze, że będzie ogrzewał prądem ale nic o przepisach itp. które na to pozwalają, Mury u sąsiada rosną a jak go do czegoś innego nie przekonam, to będzie węglem jechał "bo to najtaniej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peronik 28.01.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Przejrzałem wszystko co mam - w projekcie budowlanym są wprowadzone zmiany - że grzanie prądem , brak kominów- ale, żadnego COP nie ma, w pozwoleniu ani słowa - więc chyba "po polsku" trzeba się cieszyć? - czy i tak mnie to dogoni? A może chętni na dalsze odpowiedzi poproszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2021 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Przejrzałem wszystko co mam - w projekcie budowlanym są wprowadzone zmiany - że grzanie prądem , brak kominów- ale, żadnego COP nie ma, w pozwoleniu ani słowa - więc chyba "po polsku" trzeba się cieszyć? - czy i tak mnie to dogoni? A może chętni na dalsze odpowiedzi poproszę? Wiesz... wszystko niestety zależy od urzędnika skoro nie ma jasnych przepisów/zaleceń. U Ciebie jest na plus u mnie kable w ubiegłym roku nie przeszły. Twój projekt oryginalnie ma wpisany gaz i dla niego liczone EP x 1,1 a prąd ma x 3 więc - albo zmieniły się przepisy albo ktoś nie sprawdził, zanim postawił pieczątkę.. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 A może chętni na dalsze odpowiedzi poproszę? Jakie masz źródło ciepła w dokumencie, w którym jest wyliczone EP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peronik 28.01.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 EP mam system projektowany 51,37 kWh/m2 rok i alternatywny 67,82 - ale projektant wskazał projektowany. a to jest kociol na biomase (czyli fikcja) i alternatywny to pompa ciepła(tez fikcja) jedyna wzmianka o elektrycznym jest w projekcie zagospodarowania działki - podpunkt 6 - uzbrojenie terenu - i tu wymienił to CO i CWU elektryczne. każda strona ma pieczątkę starostwa - więc chyba czytali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 EP mam system projektowany 51,37 kWh/m2 rok i alternatywny 67,82 - ale projektant wskazał projektowany. a to jest kociol na biomase (czyli fikcja) i alternatywny to pompa ciepła(tez fikcja) jedyna wzmianka o elektrycznym jest w projekcie zagospodarowania działki - podpunkt 6 - uzbrojenie terenu - i tu wymienił to CO i CWU elektryczne. każda strona ma pieczątkę starostwa - więc chyba czytali... Nie mam swoich papierów bo do odbioru KB szykuje ale u mnie jest opisana zmiana żródła ciepła z gazu na pompę ciepła a z tego co piszesz, to masz biomasę...przynajmniej ja to tak pojmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 .... każda strona ma pieczątkę starostwa - więc chyba czytali... Na pewno to przybili pieczątkę, co do czytania to zapewnę stronę tytułową, inne strony sparawdzili czy projektant sie podpisał i przybił swoją pieczątkę. Gdyby chcieli czytac i to czytac ze zrozumieniem to by mieli tak duze zaległosci które by niemozliwiły funkcjonowanie uczędu. Urząd udaje ze czyta i sprawdza, projektant udaje ze liczy i tak sie to kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 28.01.2021 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Witam, my bedziemy budowali szkieleciaka w tym roku. Tez chcieliśmy grzać prądem ale na etapie adaptacji pani projektant nam to "odrzuciła" . Więc składając papiery o pozwolenie na budowę zrobiliśmy jak w projekcie czyli kotłownia z kotłem na pellet.... . Dostaliśmy w grudniu pozwolenie na budowę, w trakcie budowy bedziemy to modyfikowali. Dopiszemy kozę i klimatyzację a w podłoge damy kable. Koza i klima i tak były brane pod uwagę. Pytanie brzmi, czy nawet jak komuś odbije zeby sprawdzać coś po odbiorze to bedzie kuł wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Witam, my bedziemy budowali szkieleciaka w tym roku. Tez chcieliśmy grzać prądem ale na etapie adaptacji pani projektant nam to "odrzuciła" . Więc składając papiery o pozwolenie na budowę zrobiliśmy jak w projekcie czyli kotłownia z kotłem na pellet.... . Dostaliśmy w grudniu pozwolenie na budowę, w trakcie budowy bedziemy to modyfikowali. Dopiszemy kozę i klimatyzację a w podłoge damy kable. Koza i klima i tak były brane pod uwagę. Pytanie brzmi, czy nawet jak komuś odbije zeby sprawdzać coś po odbiorze to bedzie kuł wylewki ? Tak można obejść temat , (też mi proponowano kozę,klimę i PC do CWU) pod warunkiem, że nikt nie wprowadzi w Twoim mieście zakazu ogrzewania drewnem zanim to zalegalizujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 28.01.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Tak można obejść temat , (też mi proponowano kozę,klimę i PC do CWU) pod warunkiem, że nikt nie wprowadzi w Twoim mieście zakazu ogrzewania drewnem zanim to zalegalizujesz To sie zrobi kozę na pellet, chociaż wolałbym na drewno Hmmmmm, zastanawia mnie tez czy mogę jako jedyne źródło ogrzewania wpisać 2 klimatyzatory ? Dom bedzie miał 86mkw , parterówka, 3 pokoje plus salon z kuchnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) To sie zrobi kozę na pellet, chociaż wolałbym na drewno Hmmmmm, zastanawia mnie tez czy mogę jako jedyne źródło ogrzewania wpisać 2 klimatyzatory ? Dom bedzie miał 86mkw , parterówka, 3 pokoje plus salon z kuchnią A ciepła woda? Wiesz, to wszystko zależy od urzędnika, czy kumaty i będzie coś próbował liczyć. U mnie niestety się wykazywali przed nową szefową i jak wszystko policzyłem ( kable ze sterowaniem,klima,koza,PC do CWU i komin) to wyszło mi 6 tysięcy taniej od PC PW, więc jedno urządzenie wybrałem. Najlepiej pytać tych, którzy pieczątki stawiają Edytowane 28 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 29.01.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Ciepła woda pewnie z pompy ciepła z zasobnikiem :-/ Tych co dają pieczątki nawet nie pytam bo każdy gada co innego i nie bierze za to żadnej odpowiedzialności..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiszyna 19.02.2021 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Witam mógłby ktoś pomóc przeanalizować wycenę instalacji grzewczej kablami w moim przyszłym domku. Dom jest w trakcie budowy dach, okna i drzwi wstawione. 83.74m2 na które składa się: 1. Sypialnia 11.4m2 2. Pokój 10.31m2 3. Przedsionek 4.68m2 4. Hol 7.03m2 5. Kuchnia 10.09m2 6. Łazienka 2.21m2 7. Łazienka 5.68m2 8. Pokój 9.44m2 9. Salon 22.9m2 Dach- dachówka ceramiczna, łaty kontrłaty, konstrukcja nośna Podłoga poddasze- płyta osb gr 22 mm, łaty pas dolny kratownicy ,wełna mineralna 15 cm w pasie dolnym kratownicy, płyta gk na ruszcie ściany zewnętrzne budynku: mineralny tynk cienkowarstwowy, styropian grafitowy 20cm, beton komórkowy 24cm, tynk gipsowy. Podłoże płytka/panel jastrych 6 cm styropian 10-12 cm pospółka zagęszczona gr 30 cm grunt rodzimy Z jednej firmy dostałem wycenę instalacji: "Całkowity koszt, w kwotach netto, instalacji wynosi: kable DEVI z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 16 400zł kable DEVI z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 15 500zł kable ELEKTRA z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 14 200zł kable ELEKTRA z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 13 300zł Do cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 8% dla osób fizycznych oraz 23% dla firm. Łączna moc zaproponowanych przewodów grzejnych wynosi 9775W DEVI lub 9360W ELEKTRA Łączna długość kabli wynosi ok. 550m dla każdego z wariantów" Druga oferta Moc 9390W: Trzecia oferta Moc 5120W (inna numeracja pomieszczeń niż na projekcie) Czwarta oferta Moc 8670W: Na razie dostałem takie propozycje, które bardzo się od siebie różnią jeżeli chodzi o całkowitą moc. Mam też wątpliwości jak rozmieścić te kable w domku jeżeli miałbym kupić gotowe zestawy i zlecić komuś montaż. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi oraz pomoc. Pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2021 przez Matiszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.02.2021 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 W takim domu bez wspomagania PV kable są słabym rozwiązaniem. Taniej wyjdzie wodna podłogówka z najtańsza PC 8kW monoblok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 20.02.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Witam mógłby ktoś pomóc przeanalizować wycenę instalacji grzewczej kablami w moim przyszłym domku. Dom jest w trakcie budowy dach, okna i drzwi wstawione. 83.74m2 na które składa się: 1. Sypialnia 11.4m2 2. Pokój 10.31m2 3. Przedsionek 4.68m2 4. Hol 7.03m2 5. Kuchnia 10.09m2 6. Łazienka 2.21m2 7. Łazienka 5.68m2 8. Pokój 9.44m2 9. Salon 22.9m2 [ATTACH=CONFIG]453304[/ATTACH] Dach- dachówka ceramiczna, łaty kontrłaty, konstrukcja nośna Podłoga poddasze- płyta osb gr 22 mm, łaty pas dolny kratownicy ,wełna mineralna 15 cm w pasie dolnym kratownicy, płyta gk na ruszcie ściany zewnętrzne budynku: mineralny tynk cienkowarstwowy, styropian grafitowy 20cm, beton komórkowy 24cm, tynk gipsowy. Podłoże płytka/panel jastrych 6 cm styropian 10-12 cm pospółka zagęszczona gr 30 cm grunt rodzimy Z jednej firmy dostałem wycenę instalacji: "Całkowity koszt, w kwotach netto, instalacji wynosi: kable DEVI z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 16 400zł kable DEVI z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 15 500zł kable ELEKTRA z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 14 200zł kable ELEKTRA z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 13 300zł Do cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 8% dla osób fizycznych oraz 23% dla firm. Łączna moc zaproponowanych przewodów grzejnych wynosi 9775W DEVI lub 9360W ELEKTRA Łączna długość kabli wynosi ok. 550m dla każdego z wariantów" Druga oferta Moc 9390W: [ATTACH=CONFIG]453306[/ATTACH] Trzecia oferta Moc 5120W (inna numeracja pomieszczeń niż na projekcie) [ATTACH=CONFIG]453307[/ATTACH] Czwarta oferta Moc 8670W: [ATTACH=CONFIG]453308[/ATTACH] Na razie dostałem takie propozycje, które bardzo się od siebie różnią jeżeli chodzi o całkowitą moc. Mam też wątpliwości jak rozmieścić te kable w domku jeżeli miałbym kupić gotowe zestawy i zlecić komuś montaż. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi oraz pomoc. Pozdrawiam Trochę mało izolacji na stropie i w podłodze. Na stropie proponowałbym dolozyc drugie 15cm. Jeśli chodzi o kable Elektry to zapytaj o rabat jaki otrzymałeś na same kable i sterowniki. Na przewody dobrze by było 20 kilka a na sterowniki minimum 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 21.02.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Ktoś przerabiał temat cop=1 i PNB w 2021? Planuję domek 114 m2 i grzanie kablami. Płyta fundamentowa, izolacja 10+10/20/40, reku, brak kominow. Do CWU zwykły bojler, klima (np. 5 kW) żeby obliczenia się zgadzały. Już nie pisze o PV 5,5 kWp (wlasnymi rękoma), bo jedni to wliczają do charakterystyki energetycznej a drudzy nie. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts