Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurcze - dobre pytanie - ale się chyba zmieściłem - pozwolenie na budowę mam z 27 grudnia 2020 - więc mam nadzieję że jest ok? Czy to potem jeszcze odbierają jakoś energetycznie? (w adaptacji już nie ma komina i jedyne źródło grzania to prąd)

adam

Pozwolenie masz ale na jakie źródło ogrzewania ? Jeśli masz w papierach że na prąd z COP1 to super, choć ciekawe na jakiej podstawie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze - dobre pytanie - ale się chyba zmieściłem - pozwolenie na budowę mam z 27 grudnia 2020 - więc mam nadzieję że jest ok? Czy to potem jeszcze odbierają jakoś energetycznie? (w adaptacji już nie ma komina i jedyne źródło grzania to prąd)

adam

Wszystko zalezy od lokalnego PINB, podejrzewam ze Ep przy kotle stałopalnym "miesciło" sie w gornym zakresie WT2017 czyli blisko 95 kWh/m2*a, przejscie na grzanie prądem spowoduje ze ze to Ep przekroczy i to znacznie wymagania dla WT2017. Jezeli architekt przyjmie ze zmiana zródła ciepła jest niestotna (co jest oczywistą nieprawdą bo zmieni sie CHE budynku) i PINB to uzna to nie ma zadnego problemu. W innym przypadku problem jest i to duzy.

Edytowane przez asolt

adam

Pewnie projektant nie przeliczył. Nie wiem, jak w innych PINB ale

u mnie to inwestor na koniec podpisuje się pod parametrami zgłaszając zakończenie budowy.

I tym prostym sposobem zdjeto czesc odpowiedzialnosci z KB i architekta przerzucając na inwestora ktory znac sie na tym nie musi. Kasta ma sie dobrze, a nawet coraz lepiej.

Przejrzałem wszystko co mam - w projekcie budowlanym są wprowadzone zmiany - że grzanie prądem , brak kominów- ale, żadnego COP nie ma, w pozwoleniu ani słowa - więc chyba "po polsku" trzeba się cieszyć? - czy i tak mnie to dogoni?

A może chętni na dalsze odpowiedzi poproszę?

Wiesz... wszystko niestety zależy od urzędnika skoro nie ma jasnych przepisów/zaleceń. U Ciebie jest na plus u mnie kable w ubiegłym roku nie przeszły.

Twój projekt oryginalnie ma wpisany gaz i dla niego liczone EP x 1,1 a prąd ma x 3 więc - albo zmieniły się przepisy albo ktoś nie sprawdził, zanim postawił pieczątkę..

Edytowane przez Pytajnick

EP mam system projektowany 51,37 kWh/m2 rok i alternatywny 67,82 - ale projektant wskazał projektowany. a to jest kociol na biomase (czyli fikcja) i alternatywny to pompa ciepła(tez fikcja)

jedyna wzmianka o elektrycznym jest w projekcie zagospodarowania działki - podpunkt 6 - uzbrojenie terenu - i tu wymienił to CO i CWU elektryczne.

każda strona ma pieczątkę starostwa - więc chyba czytali...

EP mam system projektowany 51,37 kWh/m2 rok i alternatywny 67,82 - ale projektant wskazał projektowany. a to jest kociol na biomase (czyli fikcja) i alternatywny to pompa ciepła(tez fikcja)

jedyna wzmianka o elektrycznym jest w projekcie zagospodarowania działki - podpunkt 6 - uzbrojenie terenu - i tu wymienił to CO i CWU elektryczne.

Nie mam swoich papierów bo do odbioru KB szykuje ale u mnie jest opisana zmiana żródła ciepła z gazu na pompę ciepła a z tego co piszesz, to masz biomasę...przynajmniej ja to tak pojmuję.

....

Na pewno to przybili pieczątkę, co do czytania to zapewnę stronę tytułową, inne strony sparawdzili czy projektant sie podpisał i przybił swoją pieczątkę. Gdyby chcieli czytac i to czytac ze zrozumieniem to by mieli tak duze zaległosci które by niemozliwiły funkcjonowanie uczędu. Urząd udaje ze czyta i sprawdza, projektant udaje ze liczy i tak sie to kreci.

Witam, my bedziemy budowali szkieleciaka w tym roku. Tez chcieliśmy grzać prądem ale na etapie adaptacji pani projektant nam to "odrzuciła" . Więc składając papiery o pozwolenie na budowę zrobiliśmy jak w projekcie czyli kotłownia z kotłem na pellet.... :sick: . Dostaliśmy w grudniu pozwolenie na budowę, w trakcie budowy bedziemy to modyfikowali. Dopiszemy kozę i klimatyzację a w podłoge damy kable. Koza i klima i tak były brane pod uwagę. Pytanie brzmi, czy nawet jak komuś odbije zeby sprawdzać coś po odbiorze to bedzie kuł wylewki ? :D

Witam, my bedziemy budowali szkieleciaka w tym roku. Tez chcieliśmy grzać prądem ale na etapie adaptacji pani projektant nam to "odrzuciła" . Więc składając papiery o pozwolenie na budowę zrobiliśmy jak w projekcie czyli kotłownia z kotłem na pellet.... :sick: . Dostaliśmy w grudniu pozwolenie na budowę, w trakcie budowy bedziemy to modyfikowali. Dopiszemy kozę i klimatyzację a w podłoge damy kable. Koza i klima i tak były brane pod uwagę. Pytanie brzmi, czy nawet jak komuś odbije zeby sprawdzać coś po odbiorze to bedzie kuł wylewki ? :D

Tak można obejść temat , (też mi proponowano kozę,klimę i PC do CWU) pod warunkiem, że nikt nie wprowadzi w Twoim mieście zakazu ogrzewania drewnem zanim to zalegalizujesz :D

Tak można obejść temat , (też mi proponowano kozę,klimę i PC do CWU) pod warunkiem, że nikt nie wprowadzi w Twoim mieście zakazu ogrzewania drewnem zanim to zalegalizujesz :D

To sie zrobi kozę na pellet, chociaż wolałbym na drewno :yes:

Hmmmmm, zastanawia mnie tez czy mogę jako jedyne źródło ogrzewania wpisać 2 klimatyzatory ?

Dom bedzie miał 86mkw , parterówka, 3 pokoje plus salon z kuchnią

To sie zrobi kozę na pellet, chociaż wolałbym na drewno :yes:

Hmmmmm, zastanawia mnie tez czy mogę jako jedyne źródło ogrzewania wpisać 2 klimatyzatory ?

Dom bedzie miał 86mkw , parterówka, 3 pokoje plus salon z kuchnią

A ciepła woda? Wiesz, to wszystko zależy od urzędnika, czy kumaty i będzie coś próbował liczyć. U mnie niestety się wykazywali przed nową szefową i jak wszystko policzyłem ( kable ze sterowaniem,klima,koza,PC do CWU i komin) to wyszło mi 6 tysięcy taniej od PC PW, więc jedno urządzenie wybrałem.

Najlepiej pytać tych, którzy pieczątki stawiają :D

Edytowane przez Pytajnick

• 3 weeks później...

Witam mógłby ktoś pomóc przeanalizować wycenę instalacji grzewczej kablami w moim przyszłym domku.

Dom jest w trakcie budowy dach, okna i drzwi wstawione.

83.74m2 na które składa się:

1. Sypialnia 11.4m2

2. Pokój 10.31m2

3. Przedsionek 4.68m2

4. Hol 7.03m2

5. Kuchnia 10.09m2

6. Łazienka 2.21m2

7. Łazienka 5.68m2

8. Pokój 9.44m2

9. Salon 22.9m2

IMG_20210219_011033.jpg

Dach- dachówka ceramiczna, łaty kontrłaty, konstrukcja nośna

Podłoga poddasze- płyta osb gr 22 mm, łaty pas dolny kratownicy ,wełna mineralna 15 cm w pasie dolnym kratownicy, płyta gk na ruszcie

ściany zewnętrzne budynku: mineralny tynk cienkowarstwowy, styropian grafitowy 20cm, beton komórkowy 24cm, tynk gipsowy.

Podłoże

płytka/panel

jastrych 6 cm

styropian 10-12 cm

pospółka zagęszczona gr 30 cm

grunt rodzimy

Z jednej firmy dostałem wycenę instalacji:

"Całkowity koszt, w kwotach netto, instalacji wynosi:

 kable DEVI z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 16 400zł

 kable DEVI z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 15 500zł

 kable ELEKTRA z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 14 200zł

 kable ELEKTRA z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 13 300zł

Do cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 8% dla osób fizycznych oraz 23% dla firm.

Łączna moc zaproponowanych przewodów grzejnych wynosi 9775W DEVI lub 9360W ELEKTRA

Łączna długość kabli wynosi ok. 550m dla każdego z wariantów"

Druga oferta Moc 9390W:

IMG_20210219_234813.jpg

Trzecia oferta Moc 5120W

(inna numeracja pomieszczeń niż na projekcie)

Screenshot_2021-02-19-23-36-29-085_com.miui.gallery.jpg

Czwarta oferta Moc 8670W:

IMG_20210219_235333.jpg

Na razie dostałem takie propozycje, które bardzo się od siebie różnią jeżeli chodzi o całkowitą moc.

Mam też wątpliwości jak rozmieścić te kable w domku jeżeli miałbym kupić gotowe zestawy i zlecić komuś montaż. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi oraz pomoc. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Matiszyna

Witam mógłby ktoś pomóc przeanalizować wycenę instalacji grzewczej kablami w moim przyszłym domku.

Dom jest w trakcie budowy dach, okna i drzwi wstawione.

83.74m2 na które składa się:

1. Sypialnia 11.4m2

2. Pokój 10.31m2

3. Przedsionek 4.68m2

4. Hol 7.03m2

5. Kuchnia 10.09m2

6. Łazienka 2.21m2

7. Łazienka 5.68m2

8. Pokój 9.44m2

9. Salon 22.9m2

[ATTACH=CONFIG]453304[/ATTACH]

Dach- dachówka ceramiczna, łaty kontrłaty, konstrukcja nośna

Podłoga poddasze- płyta osb gr 22 mm, łaty pas dolny kratownicy ,wełna mineralna 15 cm w pasie dolnym kratownicy, płyta gk na ruszcie

ściany zewnętrzne budynku: mineralny tynk cienkowarstwowy, styropian grafitowy 20cm, beton komórkowy 24cm, tynk gipsowy.

Podłoże

płytka/panel

jastrych 6 cm

styropian 10-12 cm

pospółka zagęszczona gr 30 cm

grunt rodzimy

Z jednej firmy dostałem wycenę instalacji:

"Całkowity koszt, w kwotach netto, instalacji wynosi:

 kable DEVI z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 16 400zł

 kable DEVI z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 15 500zł

 kable ELEKTRA z termostatem DEVIreg Smart (8szt.) - 14 200zł

 kable ELEKTRA z termostatem OWD5 Wifi (8szt.) - 13 300zł

Do cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 8% dla osób fizycznych oraz 23% dla firm.

Łączna moc zaproponowanych przewodów grzejnych wynosi 9775W DEVI lub 9360W ELEKTRA

Łączna długość kabli wynosi ok. 550m dla każdego z wariantów"

Druga oferta Moc 9390W:

[ATTACH=CONFIG]453306[/ATTACH]

Trzecia oferta Moc 5120W

(inna numeracja pomieszczeń niż na projekcie)

[ATTACH=CONFIG]453307[/ATTACH]

Czwarta oferta Moc 8670W:

[ATTACH=CONFIG]453308[/ATTACH]

Na razie dostałem takie propozycje, które bardzo się od siebie różnią jeżeli chodzi o całkowitą moc.

Mam też wątpliwości jak rozmieścić te kable w domku jeżeli miałbym kupić gotowe zestawy i zlecić komuś montaż. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi oraz pomoc. Pozdrawiam :)

Trochę mało izolacji na stropie i w podłodze. Na stropie proponowałbym dolozyc drugie 15cm. Jeśli chodzi o kable Elektry to zapytaj o rabat jaki otrzymałeś na same kable i sterowniki. Na przewody dobrze by było 20 kilka a na sterowniki minimum 15%.

Ktoś przerabiał temat cop=1 i PNB w 2021? Planuję domek 114 m2 i grzanie kablami. Płyta fundamentowa, izolacja 10+10/20/40, reku, brak kominow. Do CWU zwykły bojler, klima (np. 5 kW) żeby obliczenia się zgadzały. Już nie pisze o PV 5,5 kWp (wlasnymi rękoma), bo jedni to wliczają do charakterystyki energetycznej a drudzy nie. Ma to sens?