klaudiusz_x 20.10.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 (edytowane) Temat umarł. Ktoś jeszcze grzeje prądem z COP=1 w tych trudnych czasach? He he. Ja grzałem CO i CWU Teraz z COP 1 nadal grzeję tylko CWU. Mimo wszystko. Edytowane 20 Października 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.10.2022 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2022 (edytowane) Kaizen od zawsze miał kotłownię w salonie. Tyle, że dopiero ostatnio się wyspowiadał z tego przewinienia. Takie czasy, że spowiednik PiSu złamał go do wyznania tego grzechu Edytowane 20 Października 2022 przez klaudiusz_x 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 21.10.2022 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Kaizen od zawsze miał kotłownię w salonie. Tyle, że dopiero ostatnio się wyspowiadał z tego przewinienia. Takie czasy, że spowiednik PiSu złamał go do wyznania tego grzechu To jakaś prawidłowość dziwna jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 21.10.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Tylko kaizen ale on w domu grzeje drukarką 3d i i na cwu zużywa tyle ile singiel pracujący w delegacji. aż zaplułem monitor , ostrzegaj następnym razem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.10.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Tak w 50 % Masz 50% komfortu czy te 50% to jest jak w pompie ciepła - reszta energii "skądś" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 22.10.2022 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Jeszcze nie zginęli co COP-1 ogrzewają a kotłowni w salonie nie mają.A Kaizen to chyba jeszcze nie zauważył, że grzanie czas odpalić bo bije rekordy w szybkości odpisywania na posty w bardzo wielu tematach:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.10.2022 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Jeszcze nie zginęli co COP-1 ogrzewają a kotłowni w salonie nie mają. A Kaizen to chyba jeszcze nie zauważył, że grzanie czas odpalić bo bije rekordy w szybkości odpisywania na posty w bardzo wielu tematach:D On się w ten sposób dogrzewa bo strach kable włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2022 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Masz 50% komfortu czy te 50% to jest jak w pompie ciepła - reszta energii "skądś" ? No akurat wada mojego klimatyzatora jest sterowanie przy nagłych zmianach temperatury zewnętrznej . Dziś rano było 23,5 st C pomimo nastawienia Klimy na 21 st C. . Jednak można po prostu wyłączyć i temperatura się zmieni. W przypadku betonowej podłogówki trzeba by otworzyć okno a to jest strata enegii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elromano 26.10.2022 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 O dziwo ja również nadal grzeje cop-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.10.2022 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Jaki dom? SamoO dziwo nic o nim nie mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.11.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Jak zamierzasz grzać konkretnie - kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.11.2022 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Ja grzeję nadal z COP 1. Tzn. sezon grzewczy jeszcze się u mnie nie rozpoczął, czasem tylko mata grzejna w łazience. W międzyczasie gmina mi kupiła pv, pokrywa tak 90% zapotrzebowania na prąd w domu. Jeszcze przed długi czas nie zanosi się na zmiany. Na licznik rzadko zerkam. Mam za to satysfakcję, bo kiedy budowałem dom to wielu mówiło że się nie wypłacę za ogrzewanie. A teraz to oni stoją w kolejkach po opał i płacą 15 tys za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.11.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Ja grzeję nadal z COP 1. Tzn. sezon grzewczy jeszcze się u mnie nie rozpoczął, czasem tylko mata grzejna w łazience. W międzyczasie gmina mi kupiła pv, pokrywa tak 90% zapotrzebowania na prąd w domu. Jeszcze przed długi czas nie zanosi się na zmiany. Na licznik rzadko zerkam. Mam za to satysfakcję, bo kiedy budowałem dom to wielu mówiło że się nie wypłacę za ogrzewanie. A teraz to oni stoją w kolejkach po opał i płacą 15 tys za sezon. Przypomnisz jaki masz dom? Rzuć garścią detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 14.11.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ja też już 4 lata COP 1... tymczasowo wstawiłem Kospel 6kw... w miejsce gdzie ma być PC gruntowa. No i okazało się, że Kospel pośmiga jeszcze...koszt wstawienia PC zwłaszcza gruntowej... i jeszcze bez zasobnika (kilka na krzyż na rynku) jest absurdalny. A COP1 bilansuje się z PV na 0 więc... nie spieszy mi się, piec swego czasu kosztował całe 3tyś. A jak się zepsuje to serwis będzie smieszny... Domek jakieś 120m2 sezon grzewczy dla piecyka wciąż nie rozpoczęty nie licząc łazienek i grzałek w drabinkach. Klima to uzupełniania, ale ona włączyła się 4x miesiąc temu na chwile, Łącznie zabierając 6Kwh w tym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.11.2022 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ja też już 4 lata COP 1... tymczasowo wstawiłem Kospel 6kw... w miejsce gdzie ma być PC gruntowa. No i okazało się, że Kospel pośmiga jeszcze... koszt wstawienia PC zwłaszcza gruntowej... i jeszcze bez zasobnika (kilka na krzyż na rynku) jest absurdalny. A COP1 bilansuje się z PV na 0 więc... nie spieszy mi się, piec swego czasu kosztował całe 3tyś. A jak się zepsuje to serwis będzie smieszny... Domek jakieś 120m2 sezon grzewczy dla piecyka wciąż nie rozpoczęty nie licząc łazienek i grzałek w drabinkach. Klima to uzupełniania, ale ona włączyła się 4x miesiąc temu na chwile, Łącznie zabierając 6Kwh w tym sezonie grzewczym. Na zewnątrz jest ok. 10 stopni i zachmurzone niebo. Ile masz w domu średnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 14.11.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Na zewnątrz jest ok. 10 stopni i zachmurzone niebo. Ile masz w domu średnio? Zwykle 23' cały rok. Latem oczywiście klima musiała zbijać. W tym roku ustawiłem 22' Chociaż wciąż jest stabilnie powyżej 22' Nawet sama żona chciała obniżyć z 23, ze względu na noworodka. Ogólnie 23' to temperatura max dla osób które lubią siedzieć w domu i nic nie robić. Niestety jak zacznie się coś robić to 23 jest zbyt dużo. Ale 22 już jakoś mi nie przeszkadza. Dobry kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.11.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Zwykle 23' cały rok. Latem oczywiście klima musiała zbijać. W tym roku ustawiłem 22' Chociaż wciąż jest stabilnie powyżej 22' Nawet sama żona chciała obniżyć z 23, ze względu na noworodka. Ogólnie 23' to temperatura max dla osób które lubią siedzieć w domu i nic nie robić. Niestety jak zacznie się coś robić to 23 jest zbyt dużo. Ale 22 już jakoś mi nie przeszkadza. Dobry kompromis. Czyli sama klima dawała radę + zyski bytowe. A jak rozprowadzasz ciepłe powietrze z tej klimy po całym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 14.11.2022 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Czyli sama klima dawała radę + zyski bytowe. A jak rozprowadzasz ciepłe powietrze z tej klimy po całym domu? też się o to martwiłem, ale klimatyzacja daje radę. Tylko w pokojach nie potrzebuje ogrzewania całkowicie, zakręcona podłogówka i nigdy jeszcze nie spadło mi poniżej 21' ... troszkę rozczarowujące, bo osobiście lubię spać w chłodniejszych pomieszczeniach. Aktualnie mam 23,5 a rano będzie 23' Łazienki... żyją swoim życiem. Klimatyzacja odpowiada za komfort w salonie, kuchni, korytarzu i na poddaszu (bo mam antresole) tam i tak leci ciepło samo... wszystkie źródła ciepła są tam zakręcone. Ogólnie komfort poprawia rekuperacja, nieco pomaga w rozprowadzaniu ciepła... ps. Każdy dom jest inny... ogólnie niestety ciężko wybrać 100% pewne rozwiązanie, musisz sobie zostawić furtki na wszelkie W. jakieś przepusty, aroty, rury... Ja na poddasze myślałem do pokojów dziecięcych (przyszłych) klimakonwektory, głównie aby schładzały lub raczej pomagały w pasywnej regulacji temperatury między piętrami. Tylko na pompce obiegowej, lub ostatecznie jako prawdziwy klimakonwektor. Edytowane 14 Listopada 2022 przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.11.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 U mnie grzane 123 m2 z wodnej podłogówki z grzałką 6 kW. Dzisiaj rano w salonie było 22,7, zobaczymy co dalej. Jak wyjdzie słońce to jeszcze do końca tygodnia ujedziemy. Dom na płycie, silikaty, 30 cm grafitu w ścianach, ręku, większość okien od południa. Dodatkowo garaż od północy robi za osłonę. Zwykle w sezonie zimowym na termometrze widzę 22,1 - 22,5, chyba że słońce przygrzeje. W tej chwili jeszcze w domu odczuwalnie ciepło, tzn. przegrody jeszcze niezbyt wychłodzone. W sezonie mam tak sterownik ustawiony, żeby codziennie włączyło się grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 14.11.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 moj dom też na płycie pod płytą 30cm xps, na scianach 30cm grafitu i dach z PIR i PUR łącznie 32cm. Ogólnie ogrzewanie wodne cop1 ciągnie około 1MWh rocznie . klimatyzator 0,7MWh na chłodzenie i grzanie... większość to było chłodzenie.CWU za to 2MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts