Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysa na ścianie w piwnicy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

więc co robić???

Wziąc za d.pe kierwonika , szefa ekipy i autora projektu jeżeli taką bzdure po kolei wymyślili zakceptowali i wykonali niech myślą.

Ja napiszę jak wg mnie to powinno wyglądać ściana żelbetowa zbrojona w pionie.

Ja bym rozwalił chudziak wybrał część piasku i dopiero wzmacniał.

więc co robić???

Wziąc za d.pe kierwonika , szefa ekipy i autora projektu jeżeli taką bzdure po kolei wymyślili zakceptowali i wykonali niech myślą.

Ja napiszę jak wg mnie to powinno wyglądać ściana żelbetowa zbrojona w pionie...

j.w.

chudziak łatwo rozwalić , najgorzej zacząć , potem już leci

chudziak łatwo - tylko, ze teraz panuje "nowomowa"

nazywa sie to "chudziakiem" a faktycznie ładuje mocny beton konstrukcyjny B15- B20

• 13 years później...

A to budynek nie ma prawa pracować? U mniej też jest rysa w połowie szerokości ściany pomiędzy ławami (pomiędzy zewnętrzna a wewnętrzną ławą). Rysa nie ma oczywiście 3 mm szerokości ale ma z pół milimetra. Kiedy się pojawiła ciężko stwierdzić, ale raczej po stropie i nie jest na całej wysokości ściany. Kończy się na 4 bloczku od góry.

c5972bb5d5efcf7dgen.jpg

A to budynek nie ma prawa pracować?

Nie ma prawa, jeśli wykonany zgodnie ze sztuką i bez błędów.

Możliwe przyczyny:

- źle przygotowany wykop pod fundament (podłożem ma myć grunt rodzimy niewzruszony, dlatego ostatnie centymetry zdziera się ręcznie łopatami i najlepiej po dnie w ogóle nie chodzić więcej nie mówiąc o ciężkim sprzęcie; jeśli grunt gliniasty to dodatkowo nie może padać do wykopu),

- osłabiony fundament, np. brak wibrowania, rozwodniona mieszanka, zalewanie w mrozy bez przestrzegania reżimu techniologicznego, etc.

- zbyt wczesne kontynuowanie prac zanim beton uzyska projektowej wytrzymałości, tzn. można warunkowo murować ścianę wcześniej, ale równomiernie warstwami (np. 3 dziennie) a nie że najpierw narożniki, etc.

- wadliwy materiał, np. niewysezonowane bloczki betonowe o obniżonej wytrzymałości.

Nie ma prawa, jeśli wykonany zgodnie ze sztuką i bez błędów.

Możliwe przyczyny:

- źle przygotowany wykop pod fundament (podłożem ma myć grunt rodzimy niewzruszony, dlatego ostatnie centymetry zdziera się ręcznie łopatami i najlepiej po dnie w ogóle nie chodzić więcej nie mówiąc o ciężkim sprzęcie; jeśli grunt gliniasty to dodatkowo nie może padać do wykopu),

- osłabiony fundament, np. brak wibrowania, rozwodniona mieszanka, zalewanie w mrozy bez przestrzegania reżimu techniologicznego, etc.

- zbyt wczesne kontynuowanie prac zanim beton uzyska projektowej wytrzymałości, tzn. można warunkowo murować ścianę wcześniej, ale równomiernie warstwami (np. 3 dziennie) a nie że najpierw narożniki, etc.

- wadliwy materiał, np. niewysezonowane bloczki betonowe o obniżonej wytrzymałości.

Przede wszystkim wadliwy projekt. Ja stawiałem budynek o wymiarach ok 8x16 metrów w miejscu po wyburzeniu innego budynku, a bloczki prawie rozpadały się w rękach (niektóre dosłownie się rozpadły), tak były świeże. I mimo wszystko nie mam ani jednej ryski, mimo praktycznie braku ścian nośnych wewnątrz piwnicy o wysokości ok. ponad 3m. Da się?

Na dziś sprawdzić szerokość tej szczeliny od góry do dołu Czy jest szersza na górze czy na dole. W trzech miejscach wkleić szkiełka na tej rysie pękają czy szczelina stoi. Jak nic się nie zmieni szczelinę wypełnić uszczelnić żywicą, szlamem podanym od ciśnieniem . i z zewnątrz przy odkrywce izolować

A przede wszystkim ruszyć dupę KB niech on zadecyduje co i jak z wpisem do dokumentacji budowy. jakby co na koszt jego ubezpieczenia się zbuduje ładniejszy i tańszy bo bańka budowlana pęknie