Krzysztofik 02.03.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 więc co robić??? Nie zwracać uwagi na post wyżej. Pokazać problem kierownikowi budowy(jakiejkolwiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.03.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 za zbroić całą długość ściany , potem zamknąć szalunkiem , oczywiście za kotwić w ścianach poprzecznych i zalać betonem najlepiej było by rozebrać i w połowie ściany zrobić wieniec , potem dalej murować i wieniec z stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.03.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 więc co robić??? Wziąc za d.pe kierwonika , szefa ekipy i autora projektu jeżeli taką bzdure po kolei wymyślili zakceptowali i wykonali niech myślą. Ja napiszę jak wg mnie to powinno wyglądać ściana żelbetowa zbrojona w pionie. Ja bym rozwalił chudziak wybrał część piasku i dopiero wzmacniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 02.03.2008 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Już mi się odechciało budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 02.03.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Odkopać ścianę, wywalić bloczki w miejscu pęknięcia, zaszalować zalać betonem, dodatkowo wzmocnić to ścianką w poprzek --I- tak tylko sugeruje. Zapić zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 02.03.2008 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Najgorsze, że mam już chudziaki po sąsiedzku za tą ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.03.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Wystarczy jak przed tą ścianą za zbroisz i zalejesz , ściana z bloczków spełni swoje przeznaczenie jako ściana nośna wyższej kondygnacji a ściana z betonu będzie stawiać opór napierającej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.03.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 chudziak łatwo rozwalić , najgorzej zacząć , potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.03.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Już mi się odechciało budować Nie ma powodu do obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 02.03.2008 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Kris2222 Czy nowa ściana ma być takiej samej wysokości, czy dać tylko pas pośrodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 02.03.2008 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Wystarczy jak przed tą ścianą za zbroisz i zalejesz Przed tzn w piwnicy czy przed z drugiej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 02.03.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Wieniec jest na całości ścian fundamentowych. Murarze uspakajają mnie, że nic sie nie stanie bo wieniec od góry a ława od dołu trzymają ścianę i jakby miała całkiem pęknąć to już by pękła. Strop był przed zasypaniem. Murarze mają racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 02.03.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 chudziak był z B15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 więc co robić??? Wziąc za d.pe kierwonika , szefa ekipy i autora projektu jeżeli taką bzdure po kolei wymyślili zakceptowali i wykonali niech myślą. Ja napiszę jak wg mnie to powinno wyglądać ściana żelbetowa zbrojona w pionie... j.w.chudziak łatwo rozwalić , najgorzej zacząć , potem już leci chudziak łatwo - tylko, ze teraz panuje "nowomowa" nazywa sie to "chudziakiem" a faktycznie ładuje mocny beton konstrukcyjny B15- B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 25.08.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 A to budynek nie ma prawa pracować? U mniej też jest rysa w połowie szerokości ściany pomiędzy ławami (pomiędzy zewnętrzna a wewnętrzną ławą). Rysa nie ma oczywiście 3 mm szerokości ale ma z pół milimetra. Kiedy się pojawiła ciężko stwierdzić, ale raczej po stropie i nie jest na całej wysokości ściany. Kończy się na 4 bloczku od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.08.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 A to budynek nie ma prawa pracować? Nie ma prawa, jeśli wykonany zgodnie ze sztuką i bez błędów. Możliwe przyczyny: - źle przygotowany wykop pod fundament (podłożem ma myć grunt rodzimy niewzruszony, dlatego ostatnie centymetry zdziera się ręcznie łopatami i najlepiej po dnie w ogóle nie chodzić więcej nie mówiąc o ciężkim sprzęcie; jeśli grunt gliniasty to dodatkowo nie może padać do wykopu), - osłabiony fundament, np. brak wibrowania, rozwodniona mieszanka, zalewanie w mrozy bez przestrzegania reżimu techniologicznego, etc. - zbyt wczesne kontynuowanie prac zanim beton uzyska projektowej wytrzymałości, tzn. można warunkowo murować ścianę wcześniej, ale równomiernie warstwami (np. 3 dziennie) a nie że najpierw narożniki, etc. - wadliwy materiał, np. niewysezonowane bloczki betonowe o obniżonej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.08.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Nie ma prawa, jeśli wykonany zgodnie ze sztuką i bez błędów. Możliwe przyczyny: - źle przygotowany wykop pod fundament (podłożem ma myć grunt rodzimy niewzruszony, dlatego ostatnie centymetry zdziera się ręcznie łopatami i najlepiej po dnie w ogóle nie chodzić więcej nie mówiąc o ciężkim sprzęcie; jeśli grunt gliniasty to dodatkowo nie może padać do wykopu), - osłabiony fundament, np. brak wibrowania, rozwodniona mieszanka, zalewanie w mrozy bez przestrzegania reżimu techniologicznego, etc. - zbyt wczesne kontynuowanie prac zanim beton uzyska projektowej wytrzymałości, tzn. można warunkowo murować ścianę wcześniej, ale równomiernie warstwami (np. 3 dziennie) a nie że najpierw narożniki, etc. - wadliwy materiał, np. niewysezonowane bloczki betonowe o obniżonej wytrzymałości. Przede wszystkim wadliwy projekt. Ja stawiałem budynek o wymiarach ok 8x16 metrów w miejscu po wyburzeniu innego budynku, a bloczki prawie rozpadały się w rękach (niektóre dosłownie się rozpadły), tak były świeże. I mimo wszystko nie mam ani jednej ryski, mimo praktycznie braku ścian nośnych wewnątrz piwnicy o wysokości ok. ponad 3m. Da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 26.08.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 A to że bloczki były układane na papie coś zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.08.2021 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 A to że bloczki były układane na papie coś zmienia? Które bloczki, moje czy Twoje? U mnie nie zmienia nic a nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.08.2021 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Na dziś sprawdzić szerokość tej szczeliny od góry do dołu Czy jest szersza na górze czy na dole. W trzech miejscach wkleić szkiełka na tej rysie pękają czy szczelina stoi. Jak nic się nie zmieni szczelinę wypełnić uszczelnić żywicą, szlamem podanym od ciśnieniem . i z zewnątrz przy odkrywce izolować A przede wszystkim ruszyć dupę KB niech on zadecyduje co i jak z wpisem do dokumentacji budowy. jakby co na koszt jego ubezpieczenia się zbuduje ładniejszy i tańszy bo bańka budowlana pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts